İş Fikirleri ve İş Kurmak

Ofis Kafe Açmak Kazandırıyor

OFİS KAFELER Beyaz yakalıların yeni adresi

Haftada 40 saat sabit bir ofise bağlı olmak istemeyen beyaz yakalıların artık yeni bir alternatifi var. İdeal bir çalışma ortamı sunan ve paylaşımlı çalışma alanları  olarak tanımlanan ofis kafeler yoğun talep sonucu hızla yayılıyor…

ofis kafe acmak

HADİ itiraf edin!.. Kendinize sık sık, “Akıllı telefonumuzla her an e-maillerimizi kontrol ederken, çalışma halinden bir an bile kopamazken, her gün ofise gitmemiz şart mı?” diye soruyorsunuz değil mi? Mobil cihazların sağladığı esnek çalışma imkanı, beyaz yakalı ofis çalışanlarında ofise bağımlı olmadan serbest çalışma isteğini körükledi. Bugün kahve zincirlerinde bir elinde tablet bilgisayarı diğer elinde kahvesiyle çok sayıda çalışan görmeniz mümkün. Dünyada hızla yayılan mobil çalışma trendi son yıllarda yeni bir çalışma konseptini de ortaya çıkardı: Ofis kafeler…

KAFE RAHATLIĞINDA OFİSLER

Ofis kafeler, bildiğimiz kafelerden farklı olarak tam donanımlı birer ofisi gibi işliyor. Kafelerin renkli ve konforlu atmosferiyle bir ofiste olması gereken ideal çalışma ortamını bir arada sunan bu mekanlar, Galata, Karaköy, Beyoğlu, Maslak gibi beyaz yakalı çalışan kesimin ağırlıkta olduğu semtlerde faaliyet gösteriyor.

‘Co-working’ ya da paylaşımlı çalışma alanları olarak anılan bu mekanlarda, bir ofiste ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü imkân var: Telefon, internet, çay, kahve, atıştırmalık, toplantı odası, faks… Bu mekanlarda tek başınıza çalışabileceğiniz gibi özel olarak tasarlanmış toplantı odalarında grup halinde çalışmanız da mümkün, ilk olarak San Francisco’da başlayan bu akım, şimdilerde bütün büyük şehirlere hızla yayılıyor. 2006’da dünyada sadece 30 ofis-kafe varken, bugün bu sayının 2 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de ise ilk olarak Urban Station’la başlayan bu trend, şimdi diğer örneklerle devam ediyor.

ŞİRKETLER DE KULLANIYOR

Urban Station Kurucusu Gökhan Beydoğan, co-working kavramının Türkiye’ye çok hızlı bir giriş yaptığını belirtiyor ve artık çalışanların kendileri gibi olan kişilerle ortak alanları paylaşmayı ve bu tip ofislerde netvvork oluşturmayı tercih ettiğini belirtiyor. Beydoğan’a göre, işveren açısından da benzer bir durum söz konusu. Artık şirketler özellikle satış takımlarının ofiste minimum zaman geçirmelerini istiyor.

Yazane Kurucusu Kerim Harunoğlu ise, paylaşımlı çalışma alanlarının beğenildiğini ve müşterilerin mekanı tekrar ziyaret etme oranının yüksek olduğunu söylüyor. Kurumsal şirketlerin bu tür mekanların avantajlarının yeni farkına vardığını belirten Harunoğlu, şirketlerin çalışanları için kullanım düzeylerini hızla artırdığını söylüyor.

FİYATLARI MAKUL

Serbest çalışanlar, ofis kiralamak yerine mobil çalışmayı tercih edenler, girişimciler, toplantılar arasında vakit geçirmesi gerekenler, görüşmelerini veya büyük toplantılarını ofis dışına taşımak isteyenler, kısacası dışarıda çalışmak için yer arayan herkes bu mekanlardan faydalanabiliyor. Tabii ki belli bir ücret ödeyerek… Saatlik, haftalık ya da aylık olarak faydalanabileceğiniz bu mekanlarda ücretler mekandan mekana göre farklılık gösteriyor. Örneğin, Urban Station’da her bir kişi ilk saat 8 TL, sonraki her saat ise 6 TL olarak ücretlendiriliyor. Eğer tüm gün kullanıma yönelik Daily Pass almak istenirse, fiyat kişi başı 30 TL oluyor. Yine kullandığın kadar öde modelini uygulayan bir diğer ofis kafe olan Ya-zane’de de KDV hariç saatlik ücret 8 TL, günlük ücret ise 30 TL. Yazane mobil çalışanları olan şirketlerle ihtiyaçlarına göre kurumsal anlaşmalar yapıyor. Kurumsal anlaşmalarda günlük ortalama 25 TL gibi bir ücretle şirket çalışanları mekanda ağırlanabiliyor. Müşteri aldığı üyelik paketi doğrultusunda çay-kahve ikramından yüksek hızda internete mekandaki tüm hizmetlerden yararlanabiliyor. Faks, fotokopi, yazıcı ve tarayıcı gibi hizmetlerse çoğunlukla ekstra ücrete tabi.

“EVDEN ÇALIŞMAKTAN İYİ”

Bu mekanları çoğunlukla serbest çalışanlar, şehirde yaşayan yabancılar, blogger’lar, modacılar, reklamcılar, metin yazarları gibi kreatif işler yapanlar tercih ediyor. Çalışanların yaş ortalaması 30-35. Şirketler bu mekanları çoğunlukla toplantı için kullanıyor. Ferah ve sevimli bir mekanda toplantı yaparak çalışanların motivasyonu artırmayı amaçlayan şirketler, serbest çalışma isteğine de bu anlamda kısmen de olsa cevap vermiş oluyor.

Peki ya verimlilik? Evet, bu mekanlar özellikle serbest çalışanlar için evden çalışmaktan çok daha ayrıcalıklı. DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü, Kurumsal Gelişim Merkezi Müdürü Psikolog Ayşegül Horozoğlu Enkavi, sürekli evden çalışmanın çok kolay olmadığını bu nedenle bu mekanların tercih edilebileceğini söylüyor: “Evde çocuklar, çalan kapı, gelen komşular, arkadaşlar ya da aklımıza takılan ev işleri gibi şeyler işe konsantre olmamızı engeller. Evde toplantı yapmak da çok mümkün değildir. Bu mekânların, freelance çalışanlar, ev ofis çalışanlar ve daha çok ofis dışında olan satışçılar için evde çalışmaktan ya da herhangi bir kafede oturup çalışmaktan daha verimli olacağı kesin.” Şimdilik büyük şehirlerde yaygınlaşan ofis kafelerin örnekleri giderek çoğalıyor. İşte mobil ve serbest çalışanların uğrak yeri haline gelen ofis kafeler…

✓    URBAN STATION Bu iş onunla başladı

İlk şubesini Maslak’ta açan Urban Station zincirleşerek Türkiye’de bu akımın öncüsü oldu. Maslak’ın yanı sıra Galata, Kavacık, Şişhane ve Buyaka olmak üzere toplam beş şubesi bulunan firmayı bütün şubelerde günde ortalama 80 – 100 çalışan tercih ediyor. Aylık kullanım paketi alan çalışanlar, şubeleri istedikleri oranda kullanma hakkına sahip. Üye kartlarına 10-20-40 saat yükletip, diledikleri zaman gelip çalışanlar mevcut. Mekanda kullanıcılar günde ortalama 3-4 saat vakit geçiriyor. Yüksek hızda internet, toplantı odalarındaki projektör/LCD ekran hizmetleri, flipchart, dolap, sınırsız çay-kahve, su, poğaça, simit gibi kahvaltılıklar ile tüm gün tatlı-tuzlu kurabiye, ücret dahilinde olan hizmet ve ikramlar. 2016 yılında sadece İstanbul’da şube sayısını 16’ya çıkarmayı hedefleyen firma, İzmir, Ankara, Antalya, Bursa, Samsun, Konya, Gaziantep, Adana gibi şehirlerde de şubeler açacak. Urban Station Kurcusu Gökhan Bey-doğan, “Bugüne kadar farklı sektörlerden yaklaşık 130’u aşan firmaya gerek açık ofis alanlarında gerekse toplantı odalarında hizmet verdik. Her geçen gün portföyümüze yeni şirketler katılıyor” diyor.

Adres: Ayazağa Mah. Dereboyu Cad. Meydan Sok. No: 85 Maslak, İstanbul

✓    YAZANE İkinci şubesine hazırlanıyor

Şimdilik tek şubesiyle Karaköy’de hizmet veren Yazane, bu yıl içinde ikinci şubeyi açmaya hazırlanıyor. Karaköy’de toplam 58 kişiyi ağırlama kapasitesi bulunan mekanı günde ortalama 30 kişi kullanıyor. Gelen müşterilerin çoğunluğu günlük kullanımlarını ortalama 6-8 saat yapıyor. Mekanda çalışan kişilere bir ofiste olması gereken tüm ekipmanlar sunuluyor. Yazane Kurucusu Kerim Harunoğlu, “Kendimize ait özel fiber optik hattımız sayesinde hali hazırda simetrik 30 MB upload / 30 MB download internetimiz bulunuyor. Müşterinin talep etmesi durumunda bu hızları 1.000 MB’ye kadar çıkarabiliyoruz” diyor. Ağ üzerinden çıktı alma, sınırsız çay-kahve, özel görüşmeler için telefon kulübeleri, iki adet 10 kişilik toplantı odası sunulan Yaza-ne’nin hem bireysel hem de kurumsal müşterileri var. “Ofis ve etkinlik alanlarımızı kurumsal müşteriler daha ağırlıkta kullanıyor” diyen Harunoğlu, ekliyor: “Turkcell, Philips, Abdi İbrahim ve Evyap bizimle çalışmaya başlayan şirketlerden bir kaçı.”

Adres: Kılıç Ali Paşa Cad. No: 12, Kat: 1 Karaköy, İstanbul

✓    İŞKALESİ Girişimciyi destekleyen bir konsept

Ankara’nın ilk paylaşımlı çalışma alanı olan İşkalesi, kafe konseptini içinde barındırmasa da bir ofiste bulunması gereken her şeye sahip ve çoğunlukla bir ofise sahip olmayan girişimcileri hedefleyen bir mekan. Mekan tamamen ticari bir girişim olmaktan ziyade girişimcileri destekleyen bir yapıyla yürütülüyor, işkalesi, Ankara Kalkınma Ajansı’nın finansal desteği ve Metunet Limited Şirketi’nin ortaklığı ile Genç Bilişimciler Derneği koordinasyonunda hizmet veriyor. Şık, sakin, ergonomik ve rahat bir çalışma ortamı sunan İşkalesi’nde ortak çalışma alanları olduğu kadar toplantı ve geniş etkinlik salonları da yer alıyor. Mekanda, ayrıca koçluk, yaratıcı iş fikri bulma, sunum teknikleri gibi bir girişimciye gereken temel eğitimler de veriliyor. Günlük ve aylık üyelik paketleri sunulan tşkale-si’nde verilen hizmetler alınan pakete göre değişiklik gösteriyor.

Adres: Şehit Yavuz Oğuz Sokak No: 23 Emek Çankaya, Ankara

✓    eOfıs Yedi lokasyonda hizmet veriyor

Serbest çalışanların ofis ihtiyacını tam teşekküllü sağlayan eOfis, mekan olarak iş hanlarını tercih edenlere seslenen bir girişim. İstanbul’da Maslak, Şişli, Beyoğlu başta olmak üzere toplam yedi lokasyonda 300’ü aşkın müşteriye hizmet veren eOfis’in şubelerinde günde ortalama 70-80 kişi ağırlanıyor. eOfis’te beş saat için günlük çalışma ücreti 20 TL. Bunun içerisinde çay-kah-ve ikramları, ofis ekipmanlarının kullanımı, internet, kilitli dolap kullanımı bulunuyor. eOfis’te bir de hazır ofis hizmeti veriliyor ve bu hizmetten faydalanan mobil çalışanlar kendilerine ait özel ofis odalarını kullanırken, sekreterya hizmetlerinden de yararlanıyor, çağrıları kendi firmalarının adıyla cevaplanıp talep ettikleri gibi yönlendiriliyor.

47 şirketin yararlandığı eOfis’te, fiyatlar lokasyona, çalışan kişi sayısı ve kullanılan alana göre değişiklik gösteriyor. “Sanal ofisler, yani ofis adresi ve sekreterya hizmetinden yararlanmak isteyenler için fiyatlarımız 250 TL’den, hazır ofislerimiz de bin TL den başlıyor” diyen eOfis Genel Müdürü Arzu Kaliç, önümüzdeki dönemde Ankara ve İzmir ofislerini açmayı planladıklarını, ayrıca İstanbul’da Levent ve Beşiktaş bölgeleri ile ilgili çalışmalarının da olduğunu aktarıyor. Çalışanlara muhasebe, bilgi işlem ve teknik destek, PR ve tanıtım, görsel tasarım ve şirket kuruluşu konularında destek veren danışmanların da bulunduğu eOfis’te, tüm bu hizmetler ekstra ücrete tabi.

Adres: Büyükdere Cad. Meydan Sok. No:l Kat:15 Maslak, İstanbul

✓     SOFYALI JURNAL İstiklal’de feelance tarzı

Nostaljik bir atmosfere sahip olan Sofyalı Jurnal, insanları görünüşüyle geçmişe götürürken yeni nesil teknolojik araçlarıyla özel bir çalışma alanı sunuyor. Beyoğlu As-malımescit’te yer alan mekan, telekonferanstan, fipehart’a tüm kırtasiye malzemelerinin bulunduğu tam teşekküllü bir ofis ortamı olarak kullanılabiliyor. Çoğunlukla şirket toplantılarının yapıldığı mekanda, lansman ve özel çalışmalara yönelik toplantı salonları da var. Saatlik, günlük veya haftalık olarak kullanılabilen Sofyalı Jurnal, şirketler kadar freelance çalışanların da sıklıkla tercih ettiği bir mekan.

Adres: Tünel Mevkii, Sofyalı Sok. Ham-son Apt. No: 20/4 K: 1 Beyoğlu, İstanbul

Ayşegül Horozoğlu ENKAVİ / DBE Davranış Bil. Ens. Kurumsal Gelişim Mer. Md. Psikolog
“Verimli bir çalışma ortamı sunuyorlar”

Bu tür ofis kafelerin kullanımı her pozisyon için olmasa da örneğin ofis dışında çok vakit geçiren satış uzmanları için kullanışlı olabilir. Satış pozisyonunda olup ofis dışında müşteri ziyareti yapacak kişiler de iki ziyaret arası zamanlarını bu tür ofis kafelerde çalışarak daha verimli geçirebilirler. Ancak “tüm çalışanlar istediği zaman gitsin, ofis yerine bu tür kafelerde çalışsın” demek pek mümkün olmaz. Bu durumda, hem takım çalışmasına ihtiyaç duyan proje ekipleri gibi grupların sinerjisi yok olur hem de ofis varken bu tür kafelerin kiralanması ekstra maliyet getirir. Bu mekanlar özellikle freelance çalışanlar için uygun. Serbest zamanlı çalışanlar için evde çalışmaktan ya da herhangi bir kafede oturup çalışmaktan daha verimli olacağı kesin. İşlerine konsantre olabilirler, bölünmezler, sessiz sakin bir ortamda diledikleri gibi çalışabilirler. Bugün ofis dışında hangi kafeye gitseniz belirli bir süre oturabiliyorsunuz ve gürültü patırtıdan işinize odaklanamıyorsunuz.

Ezgi Güler

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu