Niş Ürünler Üzerine Franchising İle Mağaza Açmak İstermisiniz
En niş ürünler Nishane’de satılır
Mert Güzel ve Murat Katran, yurt dışı seyahatlerinden edindikleri deneyimleri bakış açılarıyla birleştirerek NISHANE markasını yarattılar.
Franchising’in kendileri için hassas bir konu olduğunu altını çizen Katran, şöyle açıklıyor:
“Tüm ürünlerin tasarım ve sunumlarında ortak bir dil yaratmaya uğraştığımız markamızın yeni şubelerinde de hedef kitlesine aynı etkiyi verebilmesi adına kontrolü hep elimizde tutmak istiyoruz. Yine de büyümenin önemli yollarından birinin franchising verme olduğunun farkındayız. Ticari kaygılardan daha çok kurumsal bütünlük kaygılarımızı ortadan kaldırabileceğini düşündüğümüz kişi ya da kurumlarla franchising hususunda görüşmeye hazırız.”
Çikolatadan lokuma, deri, keçe ve kadife defterlerden iPad kaplarına, dekoratif yastıklardan kolonya ve sabuna kadar pek çok ince el işçiliği ile tasarlanmış ürünlerin bulunduğu NISHANE’nin hedefi yurt dışına açılmak.
İstanbul, Avrupa’nın en çok ziyaret edilen 3’üncü şehri. Bu da turistik anlamda büyük bir potansiyel ve pazar anlamına geliyor. İstanbul’un tarihi dokusunu yansıtan koleksiyonlar ve objler, turistlerin en fazla ilgi gösterdikleri alanlar.
Ancak bu alanda kaliteli ve belli bir konsept üzerine oluşturulmuş markalara da ihtiyaç söz konusu olduğu bir gerçek. NISHANE, bu ihtiyaçtan yola çıkarılmış tam anlamıyla tasarım konsept bir mağaza. Markanın kurucuları ise yurt dışında edindikleri deneyimlerle bu ihtiyacı tespit etmişler ve ince el işçiliği tasarladıkları ürünleri Nişantaşı mağazalarıyla sunmaya başlamışlar.
Mağazada markanın adından anlaşılabileceği niş ürünler bulunuyor. Markanın kuruluş öyküsü ise kısaca şöyle:
Murat Katran 36 yaşında bir girişimci. Profesyonel oyunculuk yaparken, bir yandan da Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nden mezun olmuş. Tiyatro ve mezun olduğu bölümle ilgili bir kariyer arasında karar vermesi gerekmiş, dünyayı gezip görme isteği O’nu uluslararası ticarete yöneltmiş. Türkiye’nin en büyük demir çelik üreticilerinden sırasıyla İÇDAŞ ve İzmir Demir Çelik’in dış ticaret departmanlarında çalışmış. 2008 yılında ise demir çelik üzerine kendi dış ticaret firmasını kurmuş.
Değerin nişanesi
Diğer ortak Mert Güzel ise 1985 doğumlu. Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra, küçük yaşlardan beri ilgi duyduğu gezme ve yeme merakını yiyecek-içecek işletmeciliği ve pastacılık eğitimleri ile profesyonel hayata taşımış. Sahibi olduğu Exclusive Selection Hotels markası ile yayınladığı kitapları sayesinde birçok lüks otel ile çalışma fırsatı yakalamış.
NISHANE’nin iki kurucu ortağı yıllarca çeşitli yurt dışı seyahatleri gerçekleştirdikten ve bu seyahatler sırasında lüks segmentte yer alan birçok markayı yakından gözleme fırsatı bulduktan sonra “İstanbul’da bu alanda neler yapabiliriz?” diye düşünmeye başlarlar. İstanbul’un sanatı ile harmanlanmış, lüks tasarım ürünleri ile insanların kendilerine ve sevdiklerine verdikleri değerin nişanesi olmasını amaçladıkları bir marka yaratmaya karar verirler. Bu alanda İstanbul’da ciddi bir eksiklik ve ihtiyaç olduğunu görürler. Böylece Nişantaşı mağazasını açarlar.
Galeri-mağaza konsepti
Katran, “İstanbul’un köklü geleneğini ve de aslında önemli bir Avrupa metropolü olduğu gerçeğinin getirdiği geleceğe dönük modern yüzünü yansıtan bir marka olarak Nişantaşı mağazamızdaki konseptimizde de gelen misafirlerimize tasavvur ettiğimiz İstanbul’u yansıtacak bir konsept yaratmaya çalıştık” diyor.
New York’ta son dönemde iyice popüler olan sanat galerisi-mağaza konseptinin de Türkiye’deki öncülerinden olmayı hedeflediklerini belirten Katran, “Galerimizin ilk sanatçısı değerli ressamımız Muhsin Kut. Usta ve genç sanatçılarımızın eserlerini NISHANE’de çeşitli aralıklarla sergilemeye devam edeceğiz” şeklinde konuşuyor.
Geleneksel Türk elişi
Mağazada çikolatadan lokuma, deri, keçe ve kadife defterlerden iPad kaplarına, dekoratif yastıklardan kolonya ve sabuna, gümüş aksesuarlardan esanslı bitkisel içerikli mumlara, fincan setlerinden geleneksel Türk elişinin parçalarından oluşmuş bir koleksiyon bulunuyor.
Geçmiş seyahatlerinde geliştirdikleri gusto ve eleştirel bakış açılarının lüks ürünler tasarlamak için geniş bir bakış açısı sağladığını ifade eden Güzel, şöyle devam ediyor:
“Öncelikle dikkat ettiğimiz konu tüm ürünlerimizin en iyi malzemeler kullanılarak usta eller tarafından üretilmesi. Örneğin, tüm deri ürünlerimiz gerçek deriden üretiliyor. Defterlerimizin sunumunda kullandığımız keselerin yapımında bile en özel kadifenin kullanılmasına dikkat ediyoruz. Mumlarımızın hammaddesi Almanya’dan geliyor ve tamamen bitkisel içerikli. Fincanlarımız tamamen el yapımı ve el boyaması. Elişlerimiz kişiye özel bir tane yapılıyor. Yiyecek grubumuz özenle hazırlanıyor, çikolatalarımızın kuvertür-leri bile Belçika’dan geliyor.”
Yurt dışına açılacak
Mert Güzel, ilk yıl için ciro hedeflerinin 500 bin TL ile 1 milyon TL arasında odluğunu söylüyor. Hızlı bir şekilde mağazalaşmayı hedeflediklerini söyleyen Katran ise ilk etapta Bebek’te ve Bağdat Caddesi civarında şube açmayı planladıklarını belirtiyor. Bununla birlikte Kanyon, istinye Park gibi önemli AVM’lerde ve özellikle uluslararası havaalanlarının duty free mağazalarında da yer almak istediklerini ifade eden Katran, “İstanbul şubelerini Bodrum ve Alaçatı takip edecek. Londra ve Dubai şubeleri için görüşmeler yapmak üzere randevularımızı aldık. Bakü’den ciddi bir teklif aldık. Paris ve New York da hedeflerimiz arasında” diyor.
Burcu Tuvay / Ekonomist Dergisi