Neden İnsan Kaynakları Alanında Çalışmalıyım?
İnsan kaynakları sektörü çok önemli bir değişime uğramıştır ve insan kaynaklarının küçük sorumluluklarının olduğunun düşünüldüğü günler çok geride kalmıştır. Kurumlar kendileri için en iyi olan çalışanın dikkatini çekmenin ve onu işe almanın önemini kavradığından beri insan kaynakları takımlarına dahil etmek için yetenekli kişileri aramaya başlamışlardır.
İnsan kaynaklarının personel departmanı olarak anılmasının sebebi, işe alınan kişilerden çalışanlarla ilgi bütün sorunlarla ve durumlarla başa çıkmalarının istenmesi olabilir. İnsan kaynaklarında işveren markasının yaratılması, çözüm ortaklığı, değişim yönetimi gibi birkaç tane uzmanlık alanı olmasına rağmen, bir çok pozisyonda işe alım ve aday seçimi, eğitim ve geliştirme, çalışan ilişkileri, iş sözleşmeleri, şikayetler, işçi hakları, sağlık ve güvenlik gibi alanların çoğundan sorumlu olursunuz.
Neden insan kaynakları alanında kariyer yapmanız gerektiğinin en önemli cevaplarından biri çalışanların gelişimine yardımcı olabilmek için firmaların birçok işleyişinde söz sahibi olma fırsatınız olması ve stratejik iş kararlarında düşünceleri dikkate alınan bir kişi olma şansına sahip olmanızdır. Bir firma ancak çalışanları kadar başarılıdır ve çalışanlar da ancak insan kaynakları ekipleri kadar başarılı olabilirler.
Arada birçok farklı pozisyon olmasına rağmen terazinin bir ucunda insan kaynakları asistanları, diğer ucunda ise insan kaynakları müdürleri bulunur. İşte insan kaynakları alanındaki çalışma şekillerinden bazıları:
- İnsan Kaynakları Asistanı – iş sözleşmeleri gibi personellerle ilgili bütün dosya ve dokümanlarla ilgilenilmesi gereken bir başlangıç pozisyonudur.
- İnsan Kaynakları Sorumlusu – işe alım, maaş bordrosu, staj, askerlik, hastalık, disiplin, şikayet prosedürleri, işten çıkarmalar, eşit fırsatlar ve personel destek sitemi sağlamak gibi görevlerle yükümlüdürler.
- İşe Alım Koordinatörü – yeni boş pozisyonlar için yapılacak tanıtımları planlamak, başvuruları analiz ederek aday sayısını azaltmak, iş görüşmelerini planlamak ve işe alım sürecine dair diğer prosedürleri düzenlemek ve planlamak gibi görevleri vardır.
- Eğitim Sorumlusu firma çalışanlarının bireysel veya grup olarak gelişmeleri gereken alanları tespit ederek bu alanlara yönelik eğitimler ve seminerler düzenlemekle görevlidirler.
- İnsan Kaynakları Müdürü firmanın bütün ihtiyaçlarına yönelik politikaların, uygulamaların ve süreçlerin hepsinde stratejik bir role sahiptir. Çalışanların mutluluğunu sağlamak, maaş düzenlemelerini yapmak ve iş kurallarını belirlemenin yanında, insan kaynakları ekibindekilerin sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerini denetlemek gibi görevleri vardır.
- İnsan Kaynakları Direktörü – kendi departmanının harcamalarını bütçe planlarına uygun olarak denetlemek ve yönetmek; ayrıca firmaya en uygun uygulamaları belirlemek için güncel insan kaynakları metotlarını ve teorilerini takip etmek görevleri arasındadır.
Normal şartlar altında insan kaynakları çalışanları ofiste ve haftalık kırk saat gibi bir süreyle çalışırlar. Ancak yeni işe alımlar veya işten çıkarmalar sırasında çalışma saatleri uzayabilir.
Asıl sorumuz olan niçin bu alanda çalışmanız gerektiğine geri dönelim. Birçok pozisyon sizden insanlarla iyi iletişim kurabilmenizi talep eder ancak bu yeteneğinizin insan kaynakları alanından daha çok işlediği başka bir iş alanı yoktur. Firmanızın çalışanlarının mutluluğu ve gelişimi en çok önemsemeniz gereken şeylerdir. Bunu yapmaya çalışırken yakın iş ilişkileri de kurabilirsiniz.
İnsan Kaynakları alanındaki güncel iş fırsatlarına göz atmak için tıklayınız.