Nano Teknolojide Kullanılan Moke Cihazını Çok Daha Ucuza Üretti
Nano Teknolojide Kullanılan Moke Cihazını Çok Daha Ucuza Üretti, İthal edilen cihazı daha ucuza üretti
Ticari olarak yalnızca İrlandalı bir firmanın ürettiği, nano yapılı malzemelerin analizinde kullanılan cihaz, Türkiye’de yaklaşık yüzde 80 daha ucuza üretildi.
Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Numan Akdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) ”Yeni İş Fikirleri Proje Yarışması”nda ”Nano Yapılı Malzemelerin Analizini Yapabilen MOKE ve Manyeto-direnç Cihazlarının Tasarımı” adlı projeyle Kocaeli birincisi olduğunu söyledi.
MOKE yönteminin uzun zamandır bilindiğini, ancak cihazının üretimini ticari olarak yalnızca İrlanda’da faaliyet gösteren Durham Magneto Optics firmasının yaptığını vurgulayan Akdaoğan, söz konusu firmanın ARGE merkezleri ile üniversitelere vergiler hariç cihazı 270 bin avroya sattığını vurguladı.
Kendilerinin ise cihazı tüm vergiler dahil 150 bin liraya imal ettiklerine işaret eden Akdoğan, şöyle devam etti:
”Bu cihaza bu kadar para vereceğimize kendimiz yapalım diye düşünerek, 7 ay önce çalışmalara başladık. ‘Bu cihazı yurt dışından almayalım, en azından Türkiye’de üretebileceğimiz kısımları üretmeye çalışalım’ dedik. Böyle bir motivasyonumuz oluştu. Yerli firmalara da yani sanayide çok iyi torna işi yapan, çok iyi CNC işi yapabilen firmalara iş imkanı doğdu. Optik masayı tasarladık, Türkiye’de bir CNC tezgahında üretildi. Nano yapılı malzemeyi taşıyan 3 eksenli bir sistem var. Bunu yurt dışından alabilirdik ama kendimiz yapmayı tercih ettik. ‘Türkiye, nanoteknoloji üreten ülkelerden biri olsun’ istedik.”
Akdoğan, cihazın manyetik sensör ve bilgi depolama cihazlarının, manyetik LED ve transistörlerin ve askeri amaçlı radar soğurucu malzemelerin ve manyetik nano parçacıkların ARGE sürecinde kullanılabileceğini vurguladı.
Harddisklerin kapasitesinin geliştirilmesinin, bilgi okuma ve kaydetme hızlarının artırılmasının ARGE çalışmalarıyla mümkün olduğunu dile getiren Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Dolayısıyla o sistemlerin temel ARGE çalışmaları bu cihazla yapılabiliyor. Bununla birlikte, askeri amaçlı radar soğurucu manyetik nano parçacıkların analizi gibi nanoteknoloji çalışmalarına hız kazandıracak çalışmalar yapabilen bir cihaz. Bu cihazla ince film haline getirilmiş manyetik nano parçacıklarının özellikleri de incelenebiliyor. Bunu yapabilen başka cihazlar, sistemler de var. Ama onlar çok pahalı. Cihaz için 1 milyon liraya yakın para ödemeniz gerekiyor. Biz ise bu cihazı 150 bin liraya mal ettik. Aynı işi yapan benzer cihazlara göre çok daha hızlı ve ucuz bir cihaz ürettik. Cihazımız bu açıdan çok fonksiyonel ve ucuza mal ettiğimiz bir analiz cihazı.”
-Nanoteknoloji daha da gelişecek-
Numan Akdoğan, nanoteknolojinin 2025 yılına kadar daha da gelişeceğini, şu an ARGE sürecini tamamlamış bir pazar olmadığını belirterek, bunun 2075 yılına kadar çok hızlı bir büyüme süreci olacağının ifade etti.
Nano teknoloji pazarının milyarlarca dolarlık müthiş bir pazar olduğuna dikkati çeken Akdoğan, bu konuda da ARGE çalışmaları yapabilmesi için MOKE gibi yüksek kapasiteli cihazlara ihtiyaç duyulduğunu anlattı.
Nanoteknoloji pazarında Türkiye’nin de yer alabilmesi için önemli bir adım attıklarına işaret eden Akdoğan, şöyle devam etti:
”Bu cihazı satan dünyada tek firma var. O firma, sadece 2 ayda 4 adet MOKE cihazından satmış. Bu da bize müthiş bir pazar olduğunu gösteriyor. Benzeri cihazların Japonya’dan yoğun alımı var. Japonya, ARGE, bilim ve teknolojiye çok önem veren bir ülke. Rakibimizden daha ucuza mal ettiğimiz için pazarda bir rekabet edebilme potansiyelimizin olacağını düşünüyoruz.
Cihazın ilk prototipinin üretme süreci yaklaşık 7 ay sürdü ve biz bu projeyle tecrübe kazandık. Şimdi bu cihazın satışını yapabilmek için şirket kuracağız. Ticarileştiğinde ise yılda satacağımız 2-3 cihazı çok daha hızlı imal edebileceğiz. 3 ayda böyle bir cihazı imal edip, pazarlayabileceğimizi düşünüyorum. Maliyetimiz de tahminime göre 100 bin liraya kadar düşecektir. Türkiye’de bazı parçaların yapılabildiğini bilmiyorduk, yurt dışından satın aldık. Bazı elektronikleri Türkiye’de yaptırmaya çalışacağız. Büyük oranda Türkiye’de üretilsin, Türkiye’deki öğrenciler, esnaf bu işlerde tecrübe kazansın ve Türkiye yüksek teknoloji üretebilsin, buna bir katkımız olsun.”
Akdoğan, laboratuvarlarında kullandıkları, nanoteknolojik ürünlerin analizinde kullanılan ancak çok pahalı bir sistem olan fiziksel özellik ölçüm cihazı için de bir parça tasarladıklarını belirterek, patent başvurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi.