Mutfak Sanatları Akademisinden Mezun Olanın İşi Hazır
Profesyonel aşçılık eğitimi veren Mutfak Sanatları Akademisi, dünya mutfakları için binlerce şef adayı yetiştiriyor. Akademiden mezun olanlar ister yurtiçi ister yurtdışmda önde gelen otel ve restoranlarda işe girme fırsatı yakalıyor…
Michelin’e giden yol akademiden geçiyor
PROFESYONEL aşçılık ve pastacılık son yılların en gözde mesleklerinden. Başarılı aşçıların yüksek maaşlar alması ve mutfağın belli bir lisanı olmadığı için biraz da dünyanın her yerinde iş bulabilme imkanı bu mesleğe talebi her geçen gün artırıyor. Ancak her meslekte olduğu gibi burada da donanım çok önemli. Uzmanlar, sektördeki kıyasıya rekabet içinde başarı kazanmak ve ayırt edilebilmek için bu alanda alınacak mesleki eğitimin kaçınılmaz olduğu görüşünde birleşiyor.
İstanbul’da bu alanda dünya standartlarında eğitim veren, Londra ve New York gibi metropollerin adı sayılır aşçılık okulları tarafından tanınırlığı olan bir akademi var: Mutfak Sanatları Akademisi (MSA).
MSA, Milli Eğitim Bakanlığı onayı ve uluslararası mesleki yeterlilik diploması veren City & Guilds akredi-tasyonuyla sekiz yıldır eğitim veriyor. Geçen yıl City & Guilds tarafından Avrupa’nın en iyi iki aşçılık okullarından biri olarak gösterilen MSA, dünyada “World Association of Chefs Societies” (WACS) tarafından kabul edilen ilk ve tek City & Guilds mesleki eğitim kurumu unvanına da sahip. Bu anlamda mezun olan öğrencilere verilen diplomanın uluslararası geçerliliği olduğunu belirtelim…
MEZUN OLANIN İŞİ HAZIR
Maslak’ta bulunan akademinin kurucusu, uluslararası sivil toplum kuruluşu En-deavor tarafından “2010 Uluslararası En-deavor Dünya Girişimcisi” seçilen Mehmet Aksel. Bu arada, söz konusu ödülün hem okulun hem de Aksel’in bilinirliğine ciddi bir katkıda bulunduğunu belirtelim. Keza daha önce “öğrencilere kredi verelim” diye bankalara proje götüren Aksel eli boş dö-nüyormuş. Ta ki söz konusu girişimci ödülünü alana kadar. Akademide okumak isteyen öğrenciler artık Akbank’tan “Mutfaktan Hayata” kredisi alabiliyor.
MSA, her yıl bin mezun veriyor. Bu mezunlar sadece İstanbul değil New York, Paris, Londra, Dubai gibi metropollerin önde gelen restoran ve otellerinde iş bulup hemen çalışmaya başlayabiliyor.
GİRMEK HİÇ KOLAY DEĞİL
İngiltere Kraliyet Akademisi’nin müfredatı baz alınarak hazırlanan eğitim programına aşağı yukarı yüzde 20 civarında başvuru kabul edilemiyor. Eleme sürecinden geçebilmek için 30 yaşın altında olmak, işe disiplinle ve ciddiyetle yaklaşmak, kariyer hedefi edinmiş ve motive olmak gerekiyor. MSA’ya internet sitesi üzerinden başvuru yapılıyor. Başvuru sırasında yazılanlar noktası virgülüne önem taşıyor. Yurtdışına gitme imkanı sunması nedeniyle dil bilenler tercih ediliyor. Elbette adayın tüm bunları mülakatlar sırasında ifade edip kendini etkili şekilde anlatması da şart.
Akademiye kabul edilen öğrencilerin yüzde 90’dan fazlasının mezun olmadan iş teklifi aldıklarını vurgulayan Mehmet Aksel, “Bu öğrencilerden yaklaşık yüzde 10-15’i de yurtdışına gidiyor. Başka ülkelerde de iş ve staj imkanlarımız var. Bu fırsatlar öğrencinin notlarıyla, davranışıyla bağlantılı olarak belirleniyor” diyor.
MSA’nın öğrencileri için oluşturduğu özel bir insan kaynakları (tK) bölümü de bulunuyor. Bu bölüm, öğrencilerin kariyer yönetimiyle birebir ilgileniyor ve işe girmeleri için çalışmalar yürütüyor.
OUVER’LA ÇALIŞAN DA VAR
MSA’da profesyonel aşçılık ya da pastacılık okuyan her öğrencinin, dört aylık eğitimden sonra dört ay staj yapma zorunluluğu var. Akademinin staj noktaları arasında Svvissotel, Çırağan, Four Seasons, Hilton gibi Türkiye’nin beş yıldızlı otel ve restoranları bulunuyor. Buralarda staja başlayan öğrenciler genellikle mezun olduktan sonra istihdam ediliyor. Tabii diplomasını alıp kendi işyerini açan mezunlar da var…
Mehmet Aksel, mezun olduktan sonra kendi işyerini açmak ya da otellerde çalışmak için Iç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’ya gitmeyi tercih edenler olduğunu da belirtiyor. Aksel, “Staj noktası veya iş girişi olarak bugün New York Ritz’de, Hong Kong Four Season’da ve Londra’da Jamie Oliver’m yanında birçok mezunumuz var” diyor. Bu süreç çoğu zaman akademiye eğitimler için davet edilen ünlü şeflerin, beğendikleri öğrencilere iş teklif etmesiyle gerçekleşiyor. MSA, bu yıl 600 öğrenciyi staja yerleştirecek. Bunların 3’te 2’si aşçılık, 3’te l’i de pasta ve ekmekçilik öğrencilerinden oluşacak.
ÜNLÜ ŞEFLER MSA’DA
^ MSA’nın eğitmenleri, Culinary İnstitute veya French Culinary Insti-JÎ*C’ tute gibi dünyanın önde gelen okullarını bitirmiş profesyonellerden oluşuyor. Bugüne kadar akademiye eğitim vermek için gelen “executive” şefler arasında ise, Ange-lo Saso, Bruno Ruffini, Carlo Cracco, Ja-cob Mielcke ve Hiroki Takemura gibi dünyaca ünlü isimler yer alıyor.
MSA’nın yabancı öğrencileri de var. Daha çok Ortadoğu’dan talep gören akademiye Lübnan, Azerbaycan, Yunanistan ve Rusya’dan gelenler ağırlıkta. Ücretlerse, aşçılık eğitimi için 13 bin 70 TL, pastacılık içinse 11 bin 800 TL.
10 YILDA “EXECimVE” OLUNUYOR
Aşçılık mesleğinde “executive” pozisyonlara yükselebilmek için en az 10 yıllık tecrübe gerekiyor. İşe otellerden başlayanlar komi olarak ilk adımı atıyor. Ardından da şef komiliğe yükseliyor. Daha sonra sırasıyla bölüm şefi, kısım şefi olarak görev yapabiliyor. Son olarak “sous chef ’ olma imkanı bulunuyor ki bu “executive chef’in bir altında bulunan bir mevki. Executive chef pozisyonuna gelmek minimum 10 yıl alıyor. Bu da kişinin mezun olduktan sonraki çalışmalarına ve daha da önemlisi nerelerde görev aldığına, yurtdışı tecrübelerine bağlı olarak şekilleniyor.
Sektörde başlangıç maaşları bin ila bin 500 TL arasında değişiyor. Yurtdışına gidenlerin ayda ortalama 4 bin-5 bin dolar kazandıklarını söylemek mümkün.
TUGÇE ALTINSOY
Bayan eğitimli bir genç aşçı arıyorum.İş yerimde birlikte çalışıp; birlikte kazanacağımız.Istanbul da Anadolu yakasında…
Msa Pastacılık mezunuyum. staj donemınde cok buyuk sıkıntılar yasadım. hakettıgım lokasyona dusmedım ayrıca. kac ay gectı hala ıs arıyorum . is falan asla garantı degil guvenmeyın !!
kardeşim aracını satıp MSA dan mezun oldu 8 ayını verdi ne iş bulabiliyor nede MSA söz verdiği gibi iş buluyor kimse inanmasın hepsi para tuzağı
Msa ….
msa