Başarılı Girişimcilik

Müşerref Sezen Saral Türkiye’nin Kadın Girişimcisi seçildi

“redeer” markasının yaratıcısı Müşerref Sezen Saral Türkiye’nin Kadın Girişimcisi seçildi. Ülkemizdeki kadınların ticari ve sosyal girişimci ruhunu ortaya çıkartarak, Türkiye’deki kadın girişimci sayısının gelişmiş ülkelerin seviyesine yükselmesi için katkıda bulunmak amacıyla bu yıl 12’inci kez düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması sonuçlandı. Geleceğe güvenle bakan kadınlardan oluşan güçlü ve büyük bir platforma dönüşen yarışmada, redeer markasının yaratıcısı Müşerref Sezen Saral Türkiye’nin Kadın Girişimcisi seçildi.

“Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” Yarışması

Nebyan Doğal girişimiyle Nazlı Uyanık Yıldız Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi oldu. RS Research kurucusu Rana Sanyal Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi seçildi. Hayata geçirdiği KızCode projesiyle Müjde Esin Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi ödülünü kazandı.

Alanında ilk ve tek olan “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” yarışması 12. yılını geride bıraktı.

Düzenlenen tören ile Türkiye’nin Kadın Girişimcisi’, ‘Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi’, Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi’, Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi’ ödülleri sahiplerini buldu.

Kadın girişimcilerin cesaret kazanmasını, başarılarının farkına varmasını ve hikâyelerini daha fazla kadına duyurmasını amacıyla düzenlenen yarışmaya; Türkiye’de yaşayan ve hakim ortak olduğu işletmenin yıllık cirosu 40 milyon TL’nin altında kalan tüm kadın girişimciler, başvurabiliyor. Yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlerle kendi iş alanında fark yaratan başvurular arasından “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” ödülüne layık görülen girişimin sahibi 30 bin TL kazandı. “Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimci”, “Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci” ve “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi” kategorilerinin birincilerine ise 25 bin TL’lik ödüller verildi.

“12 yılda 37 bin başvuru aldık”
GARANTİ BANKASI GENEL MÜDÜR YARDIMCISI CEMAL ONARAN

Garanti Bankası olarak güçlü bir ekonominin en kritik yapı taşlarından birinin, toplumu güçlendirecek bireylerin eşit fırsatlara sahip olması olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada atılacak en önemli adımlardan birinin kadınların ekonomiye katılımı olduğu bilinciyle yola çıktık ve bu amaçtan beslenerek Türkiye’de kadın girişimciliği ayrı bir yaklaşımla ele alan ilk özel banka olduk. Uzun yıllardır gönülden inanarak ve heyecanla hayata geçirdiğimiz çalışmalarla kadın girişimcilik alanında güçlü bir sinerji oluşturduk. Bu çalışmaların başında yer alan, Ekonomist dergisi ve KAGİDER iş birliği ile düzenlendiğimiz; alanında ilk ve tek olan Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması, 12. yılını geride bıraktı. Yarışmanın etki alanı büyürken; bugüne kadar aldığımız 37 bin başvuruya baktığımızda en ilgi çekici noktalardan birinin kadın girişimcilerin faaliyet gösterdikleri iş kollarında yaşanan farklılaşma olduğunu gördük. Girişimciler, tarımdaki çalışan rollerinden üretici rolüne geçti; teknoloji ve bilim alanlarında araştırmacı kimliklerinin yanı sıra araştırmalarını ticari ürünlere dönüştürmeyi başardılar. Girişimcilerimiz; gelişen teknolojiyi sağlık, gıda, bilişim, eğitim ve tarımda kullanarak para kazanırken bir yandan da fayda sağlamaya odaklanıyorlar.

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması bizim için sadece bir yarışma değil. Burası, geleceğe güvenle bakan kadınlardan oluşan güçlü ve büyük bir platform. 12 yıldır yarışmaya başvuran, destek veren ve bu sinerjinin oluşmasını sağlayan binlerce kadın girişimcinin hepsinin bizim için ayrı ayrı çok kıymetli olduğunu özellikle vurgulamak isterim. Bugüne kadar yarışmaya katılan bütün kadınlar, başarı hikayeleriyle girişimci adaylarına ilham oldular, inanan, hayal eden, emek veren ve vazgeçmeyen bu cesaretli kadınların her zaman olduğu gibi bundan sonra da yanlarında olmaya devam edeceğiz.

“Birincilerin cirosu %40 arttı”
KAGİDER BAŞKANI SANEM OKTAR

“Bu yarışma sadece benim değil, tüm katılımcıların da hayatına dokundu. Bugüne dek yarışmaya katılan kadınların yüzde 85’i çevresindeki kadınları girişimcilik konusunda etkiledi. Yarışmacıların yüzde 30’u, Türkiye’nin Kadın Girişimci Yarışması sayesinde ek finansman elde etti. Yarışmada birinci olmuş kadın girişimcilerin cirosunda ise ortalama yüzde 40 artış oldu. Ancak bütün bu destekleri anlamlı ve işlevsel kılacak olan, kadın girişimci adaylarına cesaret, özgüven ve moral vermektir. İşte o zaman kadın girişimci adayları, hayallerini gerçekleştirmek üzere yola çıkıyorlar.”

“Kadın işveren sayısı 100 bine yaklaştı”
EKONOMİST VE CAPİTAL YAYIN DİREKTÖRÜ RAUF ATEŞ

“Türkiye’de bir kadın girişimci yarışması planladığımız 2005 yılında, Türkiye’de 50 bin kadın işveren vardı. Toplam işveren sayısı ise 1 milyon 100 bin düzeyindeydi. Oran ise yüzde 4,5 idi. Şimdi patron sayısı 1,5 milyona, kadın işveren sayısı 100 bine yaklaştı. Örneğin, 35 bin 349 tek ortaklı anonim şirketin 4 bin 66’sı kadın girişimcilere ait. Bugün için düşük ama geldiği yer açısından çok önemli. 12 yılda kadın girişimci sayısı ikiye katlanmış. Bunda Kadın Girişimci Yarışması’nın da etkisinin büyük olduğunu düşünüyoruz. Girişimcilik tarafındaki büyük ivme ile önümüzdeki yıllarda kadın girişimci sayısının katlanarak artacağına inanıyorum.”
Sezen Saral
Müşerref Sezen Saral

Türkiye’nin ilk e-kitap okuyucu markasını yarattı
2018 TÜRKİYE’NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ MÜŞERREF SEZEN SARAL

Reeder ile 2010 yılında ülkemizin ilk e-kitap okuyucu markasını yaratan Müşerref Sezen Saral, aynı yıl Türkiye’nin ilk lokal markalı Android tablet modelini piyasaya sundu. 2012 yılında Türkiye’nin elektronik zincirlerdeki ilk GSM operatörü destekli 3G tablet kampanyasına imza atan Saral’ın yarattığı marka, 2014 yılında ise Avrupa, Orta Doğu, Afrika bölgesinde yılın en çok satılan Intel işlemcili tablet markası oldu. Saral, girişimciliğe nasıl adım attığını şu sözlerle anlatıyor:

“Evlendiğimizde bir gayrimenkulümüz vardı ikimizin adına ortak yapılan, ikimizin de birer arabası vardı. Onları sattık 200 bin TL sermaye ile tamamını Reeder kitap okuyucu alarak başladık bu işe ve bu şirketi kurdum adı o yüzden Reeder.”

ÇİN’DEN YATIRIM ALDI

Saral, bu yıl da Çin’den stratejik yatırım alarak, 600 bin adet telefon, tablet ve akıllı saat üretim kapasiteli fabrikasını Samsun’da kurdu. Böylece Karadeniz Bölgesi’nin tek teknoloji yatırımı olarak milli sermayeye katkı sağlamaya devam eden Saral’ın “Bilginin herkese eşit mesafede olduğu bir dünya” vizyonu ile hayata geçirdiği Reeder, bugün tablet bilgisayar ve akıllı telefon alanında geniş ürün gamı ile tüm elektronik marketler ve telekom operatörlerinde satılıyor. Saral, “Toplamda burada 70 kişi çalışıyor ve hepsi Reeder’ı bir dünya markası yapma hayaliyle işe geliyor. O yüzden burası bizim için çok kıymetli” diyor.

Yeni Nesil Global Mobil Teknoloji Markası olmayı hedefleyen Saral, teknoparklar ve üniversiteler ile yaptığı iş birliklerinin yanı sıra eğitim ve spor alanlarında inisiyatif alarak sponsorluk ve sosyal sorumluluk projelerine imza atıyor.

Nazli Uyanik Yildiz
Nazlı Uyanık Yıldız

Sağlıklı eti taşradan şehre taşıyor
2018 YILI TÜRKİYE’NİN YÖRESİNDE FARK YARATAN KADIN GİRİSİMCİSÎ NAZLI UYANIK YILDIZ

Nebyan Doğal’ı 2014 yılında kardeşi ile birlikte kuran Nazlı Uyanık Yıldız, Karadeniz yaylalarında yerel üreticiler tarafından geleneksel yöntemlerle, suni yem kullanılmadan, doğal döngüsüne müdahale edilmeden yetiştirilen hayvanların etlerini, büyükşehirlerde yaşayan ve sağlıklı gıdaya ulaşmakta zorluk çeken tüketicilere ulaştırıyor. Çocukluğunun geçtiği Bafra Şahinkaya Köyü’nde köylünün bilgi ve deneyimi sonucunda ortaya çıkan besin kaynağının şifalı olduğunu öğrenen Yıldız, büyükşehirlerdeki kaynağı belli, temiz, katkısız gıdaya olan ihtiyacı da bizzat deneyimleyerek köylü ile büyıikşehirlerle köprü olmayı amaçlıyor. Yıldız, “Biz dedik ki burada bu işi yapan insanlar var, üreticiler var ve bunlar bırakıyor. Bu tarafta insanlar ne yediklerini bilmek istiyor biz bu iki tarafı bir araya getirmeliyiz” diye konuşuyor.

YENİ YETİŞTİRİCİ MODELİ KURDU

Şirket, Beykoz Riva’da kurulan üretim tesisinde, Karadeniz’den karkas halde gelen etleri müşterilerinin siparişlerine göre işleyip, paketleyip, soğuk hava zincirini kırmadan evlerine kadar teslim ediyor. “Beykoz’da bir et işleme tesisimiz var, Tarım Bakanlığınca onayiı bir işletme, istiyoruz ki buradan çıkan her şey insanların sağlığına iyi gelsin” diyen Yıldız, yetiştirici birliği modeliyle Türkiye’deki tüm üreticilere örnek olmayı ve üretilen sağlıklı gıda ürünlerini topluma daha yaygın şekilde ulaştırmayı hedefliyor Yıldız, doğal gıda misyonuyla, üreticileri ve müşterileriyle kurduğu güven ilişkisi ve adil ticaret prensiplerini koruyarak hızlı büyümesini sürdürmeyi amaçlıyor.

Göçmen kızlara iş imkanı yaratıyor
2018 YILI TÜRKİYE’NİN KADIN SOSYAL GİRİŞİMCİSİ MÜJDE ESİN

Ağrı’nın ufak bir ilçesinde doğan Müjde Esin, ailesinin tüm baskılarına rağmen girdiği bir yetenek sınavını kazanarak üniversiteye başladı. Bu sırada dijital teknoloji ve kodlama alanında kendini yetiştiren Esin, İngiltere’de başarı bursuyla yüksek lisansını tamamladıktan sonra Londra’da yaşayan göçmen genç kız ve kadınların İngiltere’ye entegrasyonunu sağlamak ve onlara iş imkânı yaratmak için yola çıkan bir sosyal girişim projesi olan “KızCode” platformunu kurdu. Müjde Esin, şu anda İngiltere ve Türkiye’nin farklı illerinde kodlama, cinsiyet eşitliği gibi konularda eğitimler düzenliyor. Esin, girişiminin nasıl ortaya çıktığı şu sözlerle anlatıyor: “En fazla entegrasyon problemi özellikle eğitim alanında yaşayan kız çocuklarıydı. Özellikle Türkiye’den gelen göçmen kız çocukları üzerine yoğunlaştım. Ve KızCode aslında böyle doğdu.”

ENSTİTÜYE DÖNÜŞMEK İSTİYOR

Müjde Esin, İngiltere İçişleri Bakanlığı ve Üniversiteler Birliği tarafından 2015 yılında En İyi Sosyal Sorumluluk Girişim Ödülü’ne layık görüldü. “Kızcode, kızlar da teknolojinin içinde olabilir demek. Kadınlar da aslında teknoloji firmalarında üst düzey yönetici kesiminde, tabanında olabilir demek. Erkekler yaptıysa kızlar da yapabilir demek aslında” diyen Esin, kadınların hayatına dokunmayı ve hayatlarını olumlu yönde değişı’rmeyi hedefliyor. KızCode ile dezavantajlı bölgelerdeki kız çocuklarının, kodlama, bilim ve teknoloji yoluyla hayatın merkezine taşınmasını amaçlayan Esin, daha fazla kız çocuğuna ulaşabilmek için KızCode’u bir enstitüye dönüştürmeyi hedefliyor.

Kanser tedavisinde ‘akıllı ilaç’ üretiyor
2018 YILI TÜRKİYE’NİN GELECEK VAAT EDEM KADIN GİRİŞİMCİSİ PROF. DR. RANA SANYAL

Prof. Dr. Rana Sanyal, Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nden mezun olduktan sonra doktorasını Boston Üniversitesi Kimya Bölümü’nde bu üniversitenin bursuyla tamamladı. Ardından bir biyoteknoloji şirketi olan Amgen’de araştırmacı olarak çalıştı. 2004 yılında Türkiye’ye döndü ve Boğaziçi Üniversitesinde biri malzeme biri de ilaç geliştirme alanında faaliyet gösteren iki laboratuvar kurdu. 2015 yılında Araştırma laboratuvarlarında geliştirilen çalışmaların insanlara ulaşmasını sağlayacak ortamı oluşturmak için RS Research’ü kuran Sanyal, ürettiği ilaçları doğrudan kanserli hücreleri hedefleyecek şekilde paketleyip, hedefe ulaşana kadar da paketin açılmamasını amaçlıyor. Yaptıkları işi, “Biz piyasada, klinikte zaten kullanılan kemoterapi ilaçlarını alıyoruz, paketliyoruz. Paketlediğimiz şeyin üzerine de adresini yazıyoruz, tümörün içerisine gönderiyoruz” sözleri ile açıklayan Sanyal, Türkiye’de yeni ilaç geliştirmenin çok zor olduğu algısını yıkmaya çalıştığını söylüyor. Sanyal bu çabasıyla, akademiden girişimciliğe doğru yol alarak, hayatın her alanında kadınların lider olabileceğini gösterecek bir örnek oluyor. Halen öğretim üyeliği ve bölüm başkanlığı görevlerini yapan Sanyal, portföyünde bulunan tümörü hedefleyen “akıllı” ilaçları

2019 yılından itibaren klinik faza taşımayı ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Sanyal, “Bu kliniğe taşındığımız için çok heyecanlıyız. Burası araştırmayla insana geçen yerde arada kalan son adım. Burayı başardığımız zaman artık buradan hastalara ilaçlarını ulaştırabileceğiz” diye konuşuyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu