Mülakat Geribildirimleri
Mülakat anında bu fırsatın elinizden kaçtığını hissettiğiniz anı bilirsiniz ya da belki de mülakatlarınızın iyi geçtiğini düşünüyor ama herhangi olumlu bir cevap alamıyorsunuz. Bu durumda neyi yanlış yaptığınızı derhal öğrenmelisiniz. Peki, bunun için nerden başlamalısınız?
Bu durumlarda aracı olan insan kaynakları kurumları ve firmalarda mülakata katılan üst düzey yöneticiler mülakatlar hakkında paha biçilemez geribildirimler sunabiliyorlar. Peki, eğer yardım alabileceğiniz herhangi bir kişi/kurum yok ise mülakat tekniklerinizi geliştirmek için neler yapabilirsiniz?
Ana Noktalardan Başlayın
Nerde yanlış yaptığınızı anlamak için kendinize su soruları sorun:
- Doğru işler için mi başvuruda bulunuyorsunuz? Unutmayın ki, sadece mülakata çağrılmış olmanız o iş için kayda değer, uygun bir aday olduğunuz anlamına gelmeyebilir.
- Hâlihazırda doğru olduğunu düşündüğünüz islere başvuruyorsanız sormanız gereken soru: Ben bu mülakat için ne kadar hazırım?
Bu iki nokta size çok basit ve zaten açıkça ortada gelebilir. Ancak bu sorulara verilen doğru cevaplarla düşük performanslı mülakatların temel sebebine ulaşmak mümkün.
Bunun yani sıra unutmayın ki, mülakat sırasında performansınız birbirinden farklı birçok alanda değerlendiriliyor:
- Mülakat sırasındaki tavırlarınız ve giyiminiz.
- Sorulara verdiğiniz cevapların kalitesi ve işin gerekliliklerine uygunluğu.
- Konuşma tarzınız, kendinize olan güveniniz ve baskı altında iken verdiğiniz tepkiler
- Genel olarak firmaya sunduğunuz paket.
Geribildirim Almanın Yolları
Direkt olarak firmaya başvurmak yerine, mülakatınız hakkında bilgi almak için üç farklı yol deneyebilirsiniz:
- Kendi kendinizi değerlendirin: Size sorulan sorular ve verdiğiniz cevapların üzerine Yukarıda açıklanan listeye dikkate alarak kendinizi dürüstçe değerlendirin. Bu değerlendirmeyi bir adim ileri taşıyın ve soruları cevaplarken kendinizi videoya kaydedin. Bu videoyu izlediğinizde ne görüyorsunuz? Yukarıda bahsedilen kriterlere uygun bir mülakat geçirdiğiniz söylenebilir mi?
- Yakınınız olan kişilerden değerlendirmesini isteyin: Size karşı dürüst olacağını düşündüğünüz bir arkadasınız ya da yakınınızdan size mülakat simülasyonu yapmasını rica edin. Hazırladığınız soruları rastgele sormalarını isteyin. Ya da çektiğiniz videoyu izlemelerini rica edebilirsiniz. Bunlardan birini yaptıktan sonra yorumları alin. Yapılan yorumları dinlerken kendinizi savunmayın.
- Profesyonel Değerlendirme: Mülakat konusunda profesyonel yardım alabileceğinizi de aklınızdan çıkarmayın. Bu eğitimler ücretsiz olmayacaktır ancak eğitimi verenin gerçek bir profesyonel olması, verdiğiniz paranın size basarili bir mülakat ve iyi bir iş fırsatı olarak dönmesini sağlayacaktır.
Firmayla Görüşmeyi Deneyin
Elbette, en sağlıklı geribildirimi başvurunuzu reddeden firmadan alabilirsiniz. Uzmanlar firmalardan bu tip bir geribildirim almanın kesinlikle mümkün olduğu fikrinde birleşiyorlar.
İşte işveren firmadan geribildirim almanın yolları:
- Zamanlamaya dikkat edin: Bu soruyu sormak için en uygun zaman, size firmanın sizinle ilgilenmediğini bildirdikleri andır. Eğer olumsuz cevabi telefonla alacak kadar şanslıysanız, bu fırsatı geribildirim almak için kullanmaktan çekinmeyin. Eğer e-posta olarak aldıysanız, 24 saat içerisinde konuyla ilgili sorularınızı içeren bir cevap atin.
- Doğru soruları sorun: mülakatı yapan kişiye sorgulayıcı, suçlayıcı bir tavırla yaklaşmamaya özen gösterin. Basarisiz olduğunuzu kabul edin ve yapıcı sorular sorun. Kendinizi nasıl geliştirebileceğinizi anlamanın en uygun yolu, mülakatı yapan kişiden zayıf görüldüğünüz alanlar öğrenmek olarak söylenebilir.
- Tonlamanızı iyi ayarlayın: Eğer sorduğunuz sorulardaki niyetiniz firma yetkilileri tarafından olumlu olarak algılanırsa, geribildirim konusunda daha istekli olacaklardır. Tonlamanızdan ise alınmadığınız için kızgın ve sinirli olduğunuz, hesap sormaya çalıştığınız anlaşılmamalıdır.
Eğer geribildirim alma şansını elde ederseniz, muhtemelen bu sizin mülakat yetenekleriniz ve sorulan sorulara verdiğiniz cevapların kalitesi hakkında olacaktır. Ancak yetkililer bu konuda çok önemli bir noktaya işaret ediyor: Eğer mülakata geç kaldıysanız ya da mülakat sırasında telefonunuz çaldıysa/cevap verdiyseniz; ise alınmadığınız gibi mülakatınız hakkında geribildirim alma şansınız da çok düşük olacak.
Bazı firmalar geribildirim konusunda çok istekli olmasa da, sormanın bir zararı yok. Siz elinizden geleni yaptıktan sonra elbette son kararı mülakatı yapan kişi verecektir. Ama denemekten bir zarar gelmez, öyle değil mi?