Modern şekerlemecilikte yeni arayışlar
Modern şekerlemecilik. Yeni buluşlar tüketimi canlandırıyor! Tabi sağlık ve özgünlük daima ön planda… Tat arayışları ilginç buluşlara yol açıyor.
ŞEKERLEMECİLİK konusunda daha önce bazı yazılarım olmuştu. Bu kez ilginç örneklerden bahsedip bizden ve dünyadan yeni nesil şekerlemelerden söz edeceğim.
Günümüzde modern şekerlemecilik her yaşa, her damağa, her kültüre hitap ediyor. Yeni nesil şekerlemecilikte ortaya çıkan yeni tatlar kalıcı olabildiği gibi mevsimsel ya da güncel moda şeklinde de olabiliyor.
Bu yeni nesil iş öylesine kapsamlı bir konuyu içeriyor ki, konuyla ilgili kitaplar başta olmak üzere buluşsal reçeteler de yazılabiliyor.
Günümüzün modern şekerlemeleri yalnız damağa değil, göze de hitap ediyor. Öyle ki, tüm bu unsurlar çeşitli eğlence şekillerine de bürünebiliyor. Bunlardan dikkat çeken bazıları şöyle: Özel türde şekerlemeler, tebrik ve kutlama şekerlemeleri hemen dikkat çekiyor. Oyun kartı oyun kiti (dama veya tavla taşı) görünümünde olanlar çiçek buketi gibi sembol nitelikli şekerlemeler büyük ilgi görüyor.
İçeriğe Ait Başlıklar
İlginç Temalı Şekerlemeler
Bu arada içinden kişiye özel fal veya özlü söz çıkan (tıpkı Çinlilerin ‘Fortune Cookie’lerinde olduğu gibi), ya da içlerinde oyuncak, sürpriz minik hediyeler olan çeşitler, küçükleri olduğu kadar büyükleri de mutlu ediyor.
Öte yandan kalem, ev, nazar boncuğu, takı şeklinde olan ve kutlama temaları içeren türler, davet hediyesi olarak da ilgi görüyor.
Bir başka grup da özellikle çocuklara hitap eden şaka temalı veya alışılmadık, ‘sürpriz’ tatlar içeren çeşitler: Örneğin herkesin tanıdığı Harry Potter hikâyelerinden esinlenerek hazırlanmış şekerlemeler, tüm dünyada o hikâyelerin bir parçası olmak isteyenlere tuhaf, şaşırtıcı ve eğlendirici tatlarıyla (toz, balık vb.) sunuluyor ve satış rekorları kırıyor.
Alışılmışın Dışında Aromalar
Sürpriz tatlara bir başka örnek de ünlü bir ‘biber sosu firması’nın epey ilgi gören acı soslu ve turşu lezzetlerindeki şekerlemeleri. Diğer bir örnek ise dünyanın en tanınmış firmalarından birinin Japonya’da ‘wasabi’ ve tatlı patates gibi ilginç tatları içeren şekerlemeleri üretmesi.
İlginç tatlar demişken bu olgu yukaıdaki örneklerde olduğu gibi yöreden yöreye değişiyor, inanılmaz güzel ve sürpriz bir lezzet şölenine de dönüşebiliyor: İtalyanların ‘balsamik sirkeli yöresel şekerlemeleri çoğumuza sıradışı gelse de buna en güzel örneklerden biri. Bir başka geleneksel örnek de acı biberli ve ‘çiğ çikolata’lı Meksika şekerlemeleri. Üstelik bunların hepsi en çok da gurme damaklara hitap ediyor.
Sağlık Vazgeçilmez Bir Unsur
Bu yeni tat arayışları, sağlıklı beslenme konularını da kapsıyor. Sağlıklı otlar ve bitkisel özütlerle oluşturulan, özellikle diyabet ve kilo sorunu olanlar için ‘stevia’, ‘monk iruit’ gibi şeker alternatifleri eklenmiş sağlıklı şekerlemeler giderek yaygınlaşıyor.
Geleneksel meyan kökü, tarçın, limon, nane, okaliptüs, zencefîl bazlı olanların yanında zerdeçallı, karabiber-muskatlı, yeşil çay-klorofilli (özellikle ağız kokuları için), ebegümeçli, yaseminli, lavantalı, fesleğen-biberiye özütlü olanlar da öne çıkmaya başlamış durumda.
İki Tipik Örnek+
Tam da burada size iki özel şekerlemeden söz etmek istiyorum: Bunlardan biri Japonya’dan ‘wagashi’, diğeri de ülkemizden bildiğimiz lokum. Wagashi, Japonların geleneksel neredeyse sanat eseri görünümündeki ünlü şekerlemelerine verilen genel ad. ‘Wagashi’ler adeta rengârenk görsel bir şölen seklinde sunulmasının yanı sıra, doğal malzemeler kullanılarak seçkin damaklara da hitap ediyor.
Alışılmış olarak yeşil çayla ikram edilen bu şekerlemeler genellikle sakızlaştırılmış pirinç bulamacı (‘mochi’), ‘anko’ denilen kırmızı ‘azuki fasulyesi’ püresi, doğal seker, yosundan elde edilen ‘ağar ağar’, glase meyveler ve tatlı patates içeriyor.
Çiçek, mantar, ağaç ya da doğayı anımsatan veya geometrik şekillerdeki wagashilerin her biri sanat eseri gibi görünüyor. Yöresel olarak da değişiklikler gösteren wagashiler, ünlü bir şiirden, çok sevilen bir doğa harikasından, tanınmış bir manzaradan ya da tarihsel bir olaydan isimlerini alıyorlar. Her yörenin kendine özgü tarifi var; kimi buharda pişirilerek hazırlanıyor kimi değişik teknikler kullanılarak oluşturuluyor. Bunlar o kadar estetik ve zarif ki Japon kültürünün sanata bakış açısını da burada açıkça görebiliyorsunuz.
Gelelim Bizim Lokumlarımıza
Dünyada en çok bilinen ünlü ürünlerimizden “Türk kahvesi’, ‘göz boncuğu’, ve elbette ‘lokum’ (Türkish Delight’ olarak) epey sükse yapmış durumda. Klasik, güllü, sakızlı, Antep fıstıklı, kuşlokumu şeklinde olanların yanı sıra, yenilikçi tatlarda olanlar da son yıllarda ilgi görmeye başladı: Bunlar zencefil, nane, tarçın, tahin-pekmez, çikolata, Türk kahvesi gibi olağan üstü lezzetleri içeriyor.
Buna rağmen ilginç tat arayışları ve yenilikler hiç bitmeyecekmiş gibi görünüyor. (Bu konuda ne kadar çok çeşitlendirme yapılırsa o kadar dünyaya açılma şansımız doğuyor).
Şekerlemecilik Yeni Tatlar Peşinde
Aslında gelenekselliğimizi, özgün ve klasik tatlarımızı daima koruyarak ülkemizden ve dünyadan yeni tat kombinasyonları da denenebilir. Örneğin lokumlarımıza kadayıf ve peynir tatları eklenerek ‘künefe’ çağrıştırılabilir ya da Antalya yöresinin ünlü bergamut ve turunç kabuklarıyla hazırlanmış reçeller, Çeşme mandalinası, Trabzon hurması, nar ekşisi, incir ve kayısı kuruları gibi ürünlerimiz lokumla kombine edilebilir.
Ayrıca; mango, yaban mersini, yıldız anasonu, akçaağaç şurubu gibi daha egzotik ve alışılmışın dışında tatlar da denenebilir. Hatta diyabetikler ve özel diyet uygulayanlar için sentetik tatlandırıcılar yerine ‘stevia’, ‘monk fruit’ ve ‘agave’ şuruplu türler oluşturulabilir. Ayrıca ‘zerdeçal’ (turmerik), ‘sambucus’, ‘ginseng’ gibi sağlık özütleri de eklenerek yeni bir konsept oluşturulabilir; hatta glütensiz beslenenler için bile ‘glüten free’ çeşitler üzerinde çalışılabilir.
Kısacası dünyadaki şekerlemelerde ne kadar tat kombinasyonu denenmişse hepsini ve daha fazlasmı da özel lokumlara uyarlayabilirsiniz. Önemli olan bu tür işler gönül vermek ve ilk adımı atmak. Her zaman dediğimiz gibi; yaratıcılık ve özgünlükte sınır yok…
Nur Demirok / Para