Modern Pazarlamada Yeni Yöntemler
Modern pazarlama anlayışı. Yeni ürün geliştirmede ‘sanal ortam’ dönemine girildi. Yeni ürünler en basit biçimiyle önce sanal ortamda test ediliyor. Ürünün tutması halinde yepyeni pazarlama yöntemleri devreye giriyor.
İçeriğe Ait Başlıklar
Modern pazarlamada yeni ürün geliştirme ve ürün yönetimi
PANDEMİNİN etkisiyle neredeyse tüm insanlık uzunca bir süre duraklama ve bekleme dönemine girdi. Bu süreç alışılmadık ani yıkıcı etkisini gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha etkin bir biçimde gösterdi.
Bu aşamadan sonra yeni nesil ürün geliştirme süreci ve marketing prensiplerine uygun motivasyonlar aniden yavaşladı. Global talepte, beklenmeyen azalma kadar; buluşçuluğa bağlı kazanımların adeta yok olması, global ölçekte pazar daralmalarına ve tüketicilerin ilgi odağının aniden kaymasına yol açtı ve bunlar tüm dünyada hayli etkili oldu.
Klasik Anlayış Değişiyor!
Peki, süreci normal mecrasına döndürmek için neler yapıldı? Burada en etkili yöntem, hedefe yönelik motivasyon ve yenilikçilik unsurlarını baştan sona iyi kullanarak pazarlama prensiplerini adeta yeniden inşa etmek oldu. Dahası, tüm bu aksiyonlar yenilikçi bir algıyla uygulamaya konuldu.
Bu görüşü, daha 1970’lerde Avusturya kökenli Peter Drucker’ın Amerika’da birçok üniversitede ders vererek ön plana çıkardığını görüyoruz.
Şöyle diyor Drucker:
“Geleceğin girişimcileri hiç beklenmeyen çeşitli sürpriz gelişme ve darboğazlardan geçip (pandemi, iklim değişikliği vb.) yenilik eksenli çeşitli aksiyon ve sıradışı girişimleri özenle yapmayı başaracaklar; hiç de umulmayan ani süreçlerden sonra kendilerini olağanüstü motive etmeyi ancak tüm bunları yaparak ve yaşayarak öğrenecekler!”
Tam da burada ünlü bir Fransız atasözü aklıma geliyor: ‘Tüm birey ve toplumlar geleceği çok renkli hayal dünyalarında yaşatarak yapabilir hale gelirler!’ Kısacası mevcut pandemi bir bakıma (özellikle de marketing konusunda) buluşçuluk ve yenilik motivasyonunu hiç olmadığı kadar arttırabilir; kazanılan sıradışı deneyimlerle mevcut sorunlar belli bir tempoda azaltılabilir. Böylece ideal dengeler yeni baştan şekillenebilir…
Hızla Değişim Sürecine Girildi!
Tekrar günümüze dönersek; tüm bu gelişmeler sıradışı hizmet ve servisleri gündeme getirdiği gibi, pandemi öncesi uygulamaya konmuş olanları da bir anda popüler şekle dönüştürmüş durumda. Bu gelişmeye bağlı olarak -büyük olasılıkla- şu değişimleri şimdi daha rahat görebileceğiz:
- Kalite bazlı belli konulara odaklanmış girişim kursları, hatta yine bu konuya odaklanmış özel girişim okullarının açılması.
- Pandemi süresince ortaya çıkan alışveriş dinamiklerinin hızlı biçimde değişime uğramasıyla sanal marketlerin daha da büyük bir hızla çoğalması.
- Sanal alışveriş hizmetlerinin yaygınlaşmasıyla kurye hizmetlerinin de olağanüstü gelişip kurumsallaşması ve pazarlama olgusunun çeşitlenmesi. (modern pazarlama)
- Son yıllarda ‘Dropshipping’ konseptinin uygulamaya girmesi ve tüketici kitlelerine anlatılması. (‘Dropshipping’ genelde basit haliyle şöyle ifade ediliyor: Stoklamaya ve depolamaya gerek duyulmadan alıcı ve satıcı arasında köprü oluşturularak yapılan bir ‘e-ticaret’ şekli ve onun yenilenmiş platformu.)
Yeni Yöntem ve Uygulamalar…
‘Dropshipping’ ya da ‘dropship’ doğrudan gönderim anlamı da taşıyor; müşteri siparişini veriyor ve köprü rolü üstlenen ‘dropshipper’a ödeme yapıyor. ‘Dropshipper’ müşterinin siparişini satıcıya iletiyor, satıcı müşteriye sipariş edilen ürünleri paketleyerek gönderiyor. Bu aşamada ürün kalitesi ve sorumluluğu doğrudan satıcının kendisinde oluyor.
Sistem diğer yönleriyle de ilginç: Tüm aşamalar stoksuz ve depolanmadan işlediği için ‘ürünler satılmadığı takdirde’ olası bir zarar, hiçbir zaman söz konusu olmuyor.
Ülkemizdeki birçok internet alışveriş platformu da bu konsepti bugün oldukça başarılı ve etkin bir şekilde uyguluyor.
Ayrıca, ülkemizde son yıllarda pandeminin etkisiyle ‘hızlı kurye’ sistemi ve servisleri de ilginç özellikleriyle yayılarak neredeyse tüm dünyaya örnek oluyor. Bu sistemlere uyan yeni ürünlerin çoğaltılması ve ürün yelpazelerinin genişletilmesi, pazar geliştirme açısından daha da ilginç bir hale geliyor.
Sanal Ortam Tüm İşleri Epey Kolaylaştırıyor!
Görülüyor ki, dünya marketing konusunda yepyeni bir dönüşüme eviriliyor. Çoğu dinamik ve buluşsal bu aksiyonlar genellikle sanal ortam platformlarında gerçekleşiyor. Yakın gelecekte bu durum ön plana çıkarak iyice gelişecek gibi duruyor.
Ürün yönetimine geldiğimizde; uygulamaların tüm pazarlama ve satış fonksiyonlarını kapsaması da bekleniyor. Böylece stratejik pazarlama uygulamaları hızla gelişecek, yalnız iç pazarda değil, ihracat bazında da şansımız epeyce artacak.
Sanal ortamda yapılan testler ise ürün geliştirmede yeni bir yol-yöntem olarak hayli benimseniyor. Bunlar aynı zamanda ürünle ilgili kapsamlı bir araştırma aşaması anlamına da geliyor.
Bu süreç bir anlamda geleceği yaratmak ve yönetmek demek. Unutmayalım ki, kalite dediğimiz standardı tayin eden unsurlar üreticiler kadar tüketiciler için de önemli. Çünkü kalite olgusu değişen dünyada yeni nesil anlayışları temsil ediyor.
Bunları Şimdiden Not Alın ve Bir Yere Kaydedin
Buraya kadar anlattığımız her şeyin odağında ‘Pazarlama’ var. ‘Pazar’ ve ‘Pazarlama’ dediğimiz süreç, tarih boyunca bilindik açık hava pazarlarından evirilerek sanal ortama kadar taşındı.
Eminim daima değişim dinamiğine sahip olacak. Modern pazarlama (Marketing) bugün kendi içinde çeşitli aşamalar içeriyor ve asla belli kalıplara sığmıyor ve sığdırılamıyor.
Yeni ürün geliştirme ve ürün yönetimi yalnız bireyleri değil; bugün tüm dünyayı da yakından ilgilendiriyor, bir bakıma çağ atlamaya yardımcı oluyor. Çoğu ekonomiler klasik anlayışın ötesinde, buluşlarının yenilikçi niteliği ve sık güncellenen pazarlama modelleriyle büyüyor.
Pazarlamaya ilişkin tüm bilgiler, bugün aynı zamanda yarınların yaratıcı hayallerini de içeriyor. Tıpkı zamanında büyük insan Albert Einstein’ın dediği gibi: ‘Yaratıcı hayaller kurmak ve bu süreçte sebat etmek’ yakın gelecekte bilgiden çok daha önemli hale gelecektir!’
Günümüzde ‘Buluşsal Odaklı Sanal Alem’ sadece kişilerin yaratıcılığını ve geleceğe yönelik hayallerini öne çıkarmakla kalmayacak; onları önce basit denemelere ve modellere dönüştürecek; daha sonra da buluşların ilk basamaklarını oluşturarak büyük bir toplumsal gelişmeye de kapı aralayacak.
Nur Demirok / Para