Moda Endüstrisi Yenilikler Konusunda Odak Noktası Olacak!
Moda endüstrisi ve moda eğilimleri giderek değişime uğruyor. Endüstriyel tasarımlar giyim kuşama kadar yansıyacak. Yakın gelecekte ünlü moda markalarının da hızlı değişime uğradığını göreceğiz.
İçeriğe Ait Başlıklar
Moda Endüstrisi
NUR DEMİROK; Günümüzde dünya çapında birçok endüstri dalı olduğunu; her geçen gün bunlara lokomotif görevi yapan yenilerinin eklendiğini görüyoruz. Bildiğiniz gibi bunlar ‘klasik sanayi’ dışında onlarca türe ve gruba ayrılıyor. Amacım, burada pandemi sonrası yeniden hızlı yükselişe geçmeye hazırlanan alt grupları gündeme taşımak. Bunların en başında -biraz da eve kapanmanın verdiği beklenti psikolojisiyle- ‘giyim ve moda dünyası’ geliyor ve bu ‘endüstri’ tanımını fazlasıyla hak ediyor!
Bilindiği üzere klasik anlamda moda deyince akla ilk olarak Fransa (Paris); sonra da İtalya (Milano ve Roma) geliyor; Fransa’da ‘Chanel’, “Dior’, Guerlain’, ’Givenchy’, ‘Yves Saint Laurent’, ‘Hemıes’, ‘Lanvin; İtalya da ise ‘Gucci’, ‘Armam’, Trada’, ‘Dolee&Gabbana’, ‘Armani’, ‘Fendi’, ‘Versace’, ‘Valentino’ vb. gibi dünya modasına yön veren dizaynır ve stilistler klasik örneklerden yalnızca birkaçını oluşturuyor.
Bu arada yıllar içinde birçok ülke ve yeni stilistler de hızla bu kervana katılmış durumda: İspanya, İngiltere, Amerika hatta Kore ve Japonya… Tümü moda dünyasına öylesine değişik konulardan girdiler ki bu ilginç ‘endüstri’yi büyütmekle kalmadılar, onu çağın yükselen trendlerine de uydurdular.
Asıl Moda Trendleri Bundan Sonra!
Her 10 yıla olağanüstü damgasını vuran moda dünyası, kitlelerin eğilimlerini de etkiler oldu. Örneğin 70’lerde ‘çiçek çocuk’ ve ‘gypsy-etnik’ akımlarının etkisiyle ‘İspanyol tipi bol paça’ trendini her yerde görür olduk. Bir başka örnek ise 80’lerin ‘Break Dance’, ‘Rap’ ve ‘Aerobik’ trendlerine uygun; çılgın, renkli ve sportif kıyafetleri öne çıkardı.
Bu arada ülkemizde de tüm bu akımları özümsemiş, kendi kültür ve yetenekleriyle ilginç katkılarda bulunmuş değerli modacılarımızı da unutmamak gerekir. Çalışmaları ve kreasyonlarıyla dünyaca ünlenen bu başarılı modacılarımıza her yıl yenileri eklenmeye devam ediyor ve umuyoruz ki eklenmeye de devam eder. Yukarda sözünü ettiğimiz ‘Haute Couture’ dünyası kreasyonları genelde bir ‘show’ ve ‘defile’ amacıyla oluşturulsa da geniş kitleler için yeni bir akım ve trend yarattıkları inkâr edilemez.
Neden böyle bir konuyu ele aldık? Çünkü ülkemiz konfeksiyondan parfümeriye, aksesuardan kozmetik dünyasına kadar potansiyeli çok yüksek bir konumda. 90’lı yıllarda yükselişe geçen bu endüstrinin yeniden büyümesi ve eskisinden de iyi olması çok önemli. Bu konu ‘Covid’ salgını, iklim değişiklikleri ve bilişim dünyasının da etkisiyle her geçen gün ilginç yenilikler oluşturmaya devam ediyor. Bu kriterleri de göz önünde bulundurarak, yukarda sözünü ettiğimiz ‘moda-dizaynır dünyasında ülkemiz gelecek yıllarda başı çekebilecek hale gelebilir.
Pandemi Sonrası Atağa Geçilebilir!
Dediğimiz gibi; her dönemde olduğu gibi moda dünyası, alt kategoriyle birlikte günümüz koşullarına uyar oldu. Bunlara kısaca göz atalım: Örneğin, parfümeride, ‘terapcutic designer perfumes’ (sağaltıcı dizaynır parfümleri) güzel kokmanın yanında sağlıklarını ön planda tutanların özellikle ilgisini çekiyor. Değişik esansiyel yağlar ve takviyeler eklenerek oluşturulan bu parfümler, koku karışımları ve kolonyalar hem kozmetik hem de sağlık açısından çok işlevli alternatifler arasında.
Bir başka örnek de makyaj kategorisinden… Makyaj ve kozmetiklere anti-aging unsurlar eklenmesi yeni bir şey değil, ancak tüm bunların üstüne ‘Covid’ salgınının da etkisiyle ‘anti-viral’, ‘anti-mikrobiyal’ ve ‘medicinal’ (medisinal) sözcükleri eklendiğinde ortaya çok ilginç ve çok aranan ürünler çıkabiliyor.
Konfeksiyon odaklı tasarımcı dünyasında da günümüz şartlarına adapte edilebilen ürünlere her gün bir yenisi ekleniyor; terlemeyi önleyen spor kıyafetleri ve ayakkabıları, kötü kokuları önleyen kıyafet ve ayakkabılar, sinek ve haşaratları uzaklaştıran spor kıyafet ve aksesuarları, ısı yalıtımlı ya da sıcaklık-soğukluk kontrolü sağlayan kumaşlarla ve materyallerle oluşturulan ürünler, birçok örnekten yalnızca birkaçı.
Ayrıca soluk alıp verebilen ve son zamanlarda ‘Covid’ salgınının da etkisiyle üretilen anti-virütik ve anti-bakteriyel kıyafetler, ayakkabılar ve aksesuarları da unutmamak gerekiyor. Güneşin zararlı ısınlarından koruyan UV ısınlarını süzen kıyafetler ve şapkalar da tüm bu saydığımız örneklerin başında. Zaten daha önce de bunlar piyasada bulunmaktaydı.
Bilişim ve Moda Dünyası
Bunların dışında organik ve doğal liflerle yapılan özellikle alerjik kişilere ve bebeklere ve çocuklara hitap eden kıyafet ve iç çamaşırı endüstrisinde yeni, doğal ve çok bilinmeyen iplik lifi arayışları da halen sürüyor; bambu, muz yaprağı, hindistan cevizi kabuğu, endemik bazı lifli bitkiler bu az çok bilinen alternatifler arasında. Aksesuar ve takılarda ise yine anti-mikrobiyal ve antiseptik ürünler en yeni örneklerden.
Ayrıca, bilişim dünyasının oluşturduğu sentez ürünleri de unutmamak gerekiyor. Bu ürünler çağımıza uyarlanmış en çarpıcı örnekleri teşkil ediyor; akıllı saatler, akıllı gözlükler ve hatta akıllı kolye ve yüzükler… Çoğu tansiyon, kan şekeri ve ateş ölçtüğü gibi; internete ve telefon ağlarına bağlananları da adeta kişisel asistan gibi yepyeni ve sıradısı görevler üstlenebiliyorlar. Ve yine görüyoruz ki, artık bilişim dünyası ile moda dünyası birbirini iyice destekler hale geliyor.
Her geçen gün, moda dünyasında yer alan yaratıcı ve genç nesil modacılar ile stilistlerin -özellikle de Japonya, Kore gibi teknolojik inovasyonların daha ileri düzeyde olduğu ülkelerin etkisiyle- günümüz moda dünyası (ve alt kategorileri) çağın ötesine geçiyor, adeta bir zamanların bilim kurgu ve fantastik içerikli film ve dizilerdeki benzer yeniliklerle karşımıza çıkıyor: Akıllı saatler, kolyeler, yüzükler ve gözlükler… Yakında ‘görünmezlik pelerini (!)’ (Harry Potter usulü) ya da ‘zamanda yolculuk aksesuarları’ (zaman makinesi) gibi garip yenilikler ortaya çıkarsa bizim genç nesil pek de şaşırmayacakmış gibi görünüyor.
İlginizi çekebilir: Maske, hazır giyim koleksiyonlarının da bir parçası haline geldi
NUR DEMİROK / PARA