Mobil video ve fotoğraf albüm uygulaması geliştirdi
Kişilerin aynı etkinlikte benzer başlık altında fotoğraf ve videolarını toplayabilmelerine olarak tanıyan mobil uygulama platformu Timeshade’i geliştiren Erkut Perek ve ekibi, hem bireysel kullanıcıları hem de kurumları hedefliyor.
Erkut Perek önderliğinde Berna Botali Kaplan, Buğra Baran Yanar, Yavuz Selim Yaşar girişimcilerinin de birlikteliğinde kurulan Timeshade, kullanıcıların dijital hatıralarını saklarken diğer kullanıcılar ile fotoğraf, video paylaşma ve birleştirme ihtiyacını karşılayan bir mobil uygulama sunuyor. Timeshade çözümü, sosyal medyayı kişiselleştirip, kişi ve gruplara özel, kapalı devre sosyal medyalar oluşturmaya olanak tanıyor.
Bulut üzerinden gerçekleştirilen uygulama ile kişiler telefonlarındaki adres defterlerinden başlayarak, dahil oldukları tüm ağlardaki tanıdıkları ile kendilerine ait bir özel platformda, iletişim kurmak ve paylaşımda bulunmak olanağına sahip olabiliyor. Kendileri ya da tanıdıkları, hiç sosyal medya kullanıcı olmasa bile, bu kendi oluşturacakları yeni ağda buluşmalarına engel oluşturmuyor. Böylece aynı etkinlikte ayrı ayrı çektikleri fotoğrafları bir araya getirerek ortak albümler oluşturmaktan, kimseyle paylaşmak istemedikleri fotoğrafları depolayacak bir sanal ortama kavuşmaya kadar, özel hayatlarının gizliliğini koruyacak tüm olanakları elde edebiliyor.
Aynı başlıkta topluyor
Fikrin nasıl çıktığını ve uygulamanın nasıl geliştiğini Erkut Perek, şöyle açıklıyor:
“Fikir, kendi düğünümde yaşadığım bir olaydan ortaya çıktı. Fotoğrafçıyla anlaşmazlık yaşadığımız için fotoğrafları sildi. Ben de fotoğrafları başka nereden bulabileceğimize dair akıl yürütmeye başladım. Arkadaşlarım, kuzenlerim hepsi düğün sırasında akıllı telefonla fotoğraf çekmişti. 1,5-2 yıl kadar fotoğraf ve videoları toplamla uğraştım ama hiçbirini alamadım. Sebebini sorduğumda onlar da sosyal medya sitesine koyabileceklerini söyledi. Bütün herkesten bu şekilde almam mümkün değildi. Etkinliklerde toplu fotoğraf paylaşımını sağlayan bir platformun olmadığını fark ettim.
Buna özel yazılım yapıp uygulama ortaya çıkarmak istedik. Kişilerin aynı etkinlikte benzer başlık altında fotoğraf ve videolarını toplayabilmelerine olarak tanıyan Timeshade’i geliştirdik. Bulut içerisinde de saklanabilen bir yapıya kavuşturduk.”
Pazar araştırması yaparken genelde fotoğrafları insanların göndermediğini, neden göndermediğini ve bunu nasıl ihtiyaca çevirebileceğimizi düşünen girişimci ekip, mobil alana girmeyi istemiş. Ticari bir işe dönüştürmek üzere çalışmalara başladıktan sonra da dört kişilik ekip kurup uygulamanın ilk versiyonunu altı aylık süreçte yazmış. Şu an uygulamanın test aşamasında olduğunu pazarlamasına başlamadıklarını ifade eden Erkut Perek, planlarını şöyle anlatıyor:
Versiyon 2 geliyor
“Albüm oluşturmak isteyen kullanıcı, yakında bulunan Timeshade kullanıcılarına fotoğraflarını yüklemeleri için bildirim gönderiyor ve o etkinlikte olanlar kabul ettikten sonra girilen başlık altına fotoğraf ve videoları yüklemeye başlıyor. Böylece bir albüm oluşuyor. Test uygulamasına geri bildirimler aldıktan sonra versiyon 2’yi çıkaracağız. Android ve IOS işletim sistemleri için uygulamayı sunacağız. Öyle olunca daha geniş bir kitleye ulaşacağız. Versiyon 2 daha çok etkinlik bazlı olacak. Seminerlerde, spor karşılaşmalarında, etkinliklerde, toplantılarda ve düğünlerde farklı kullanıcıların verilerini tek bir başlık altında toplamak için uygulama olacak.”
İTÜ Çekirdek’in iş bağlantıları açısından çok kaktı sağladığını ifade eden Erkut Perek, buradaki başarılı şirketlerin deneyimlerinden yararlandıklarını ve birebir iletişim kurma şansını yakaladıklarını söylüyor. Böylece İTÜ Çekirdek’te uygulamalarla ilgili her türlü sorusuna cevap bulabiliyor.