Reklamlar-Reklamcılık

Mobil reklamda tüketici ne bekliyor?

Mobil reklamda başarılı geri dönüş almak için atılması gereken bazı adımlar var. Fikrimühim’in Pharos Media için 805 kişi üzerinde yaptığı araştırma, markaların bu mecrada tüketicüere anlandı bir indirim sunması gerektiğim gösteriyor. Mesajlara en duyark olan sektörlerin başmda ise giyim, sinema ve konser ile gıda geüyor.

Telefonlar artık ayrılmaz bir parçamız haline geldi. İletişim kurmanın dışında fotoğraf çekmekten alışverişe kadar pek çok alanda kullandığımız telefonlar, tüketicilere mobil kanallar üzerinden erişmeyi hedefleyen şirketler için de önemli bir reklam aracı. Ancak geçen mayıs ayında yürürlüğe giren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun ve temmuz ayında yayınlanan yönetmelik sonrasında ticari elektronik iletinin izinsiz gönderilmesinin önüne geçildi. Fakat bu mobil reklamın sonu demek değil. Çünkü halihazırda GSM operatörlerinin 35 milyona yakın izinli veri tabanı var. Şirketler bu veri tabanını kullanarak iletişime devam ediyor.

Mobil reklam

Geçtiğimiz aylarda Pharos Media için Fikrimühim tarafından 805 kişi ile online bilgi toplama tekniği kullanılarak gerçekleştirilen Mobil Reklamda Tüketici Beklentileri Araştırması, bu izinli veri tabanının ticari elektronik iletilere duyarlılığını ortaya koyuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 4l’i mobil gönderimlerin dolaylı veya dolaysız etkisi ile alışveriş yaptığını söylüyor. Araştırmada özellikle indirim ve kişiye özel indirim mesajlanna duyarlılığın fazla olduğunu gördüklerini belirten Pharos Media Yönetici Ortağı Ceylan Erdoğru, “Verilen bu cevaplardan da gördük ki, markalar bu kadar kişisel bir mecrada bildirim yaparken tüketicilere mutlaka anlamlı bir indirim sunmak mecburiyetinde” diye konuşuyor.

MOBİL REKLAMIN LİDERLERİ

Ceylan Erdoğru, mobilde en çok reklam yapan şirketlerin bankalar, otomotiv ve gayrimenkul şirketleri olduğunu söylüyor. Ancak yaptıklan araştırmada tüketicilere hangi sektörlerden bildirim almaya daha meyilli olduğunu sorduklannı ve bu sektörlerin ilk üçe girmediğini belirtiyor. Erdoğdu, mobil bildirimlerle müşteriyi tetiklemenin daha kuvvetli olduğu ilk üç sektörün sırasıyla, giyim, konser/sinema ve gıda olduğunu ifade ediyor. Katılımcılann elektronik ürünler, kozmetik ürünler ve gezi & seyahat ile ilgili bildirimlerle de yakından ilgili olduklarını gördüklerini aktanyor.

Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri de, seçili hedef kitlenin yüzde 63’ünün telefonlarının Bluetooth özelliğini aktif hale getirerek, mağaza veya AVM içinde markalardan anında (satın alma noktasında ve kasada) sunulan fayda, fırsat ve teklifleri duymak istediklerini belirtmesi. Bu sonucun Beacon mecralarının gelecekte çok daha fazla yatınm alacağını gösterdiğini söyleyen Ceylan Erdoğru, buna markaların tüketici kadar hazır olmadığını da sözlerine ekliyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu