İş Fikirleri ve İş Kurmak

Midyeci Dükkanı Açmak – Midyeci Bayilikleri

Midye Yetiştiriciliği – Midye Çiftliği Nasıl Kurulur?

Midyeci dükkanı açmak – Midye bayilikleri; BOL limonlu, tabak dolusu midye dolmaya kim hayır diyebilir? Uzun yıllar sokak atıştırmalığı olarak tüketilen midye dolma, son dönemlerin popüler lezzetlerinden. Tüketicinin talebi güvenli ve lezzetli ürün yemek. Talep artınca, temel ürünü midye olan bir dizi mekan açılmaya başlandı. Bunlar arasında bazıları öne çıktı. Bazı mekanlar iddialarını artırmak için İzmir usulü olanı, fıstıklısı, bol baharatlısı, acılısı, hatta diyet midye dolma satmaya başladılar. Midyenin bugünkü geldiği noktayı, nerelerde yetiştiğini, temizliğini, bayilik vererek büyüyen markaları ele aldık…

MİDYECİ AHMET
Franchising Ağıyla Büyüyor

Serüvenine İstanbul Şişhane’de okul önünde midye satarak başlayan Midyeci Ahmet, 2003’te Beyoğlu Balık Pazarı’nda ilk dükkanını açmış. Midyelerini Balıkesir, Güney Marmara Adası ve Avşa Adası’ndaki çiftliklerden temin ediyor. Midye müdavimlerinin uğrak noktası olan Midyeci Ahmet, şubeleşerek yayılmasını sürdürüyor. Firmanın şu anda toplam dört şubesi var. Bunların üçü İstanbul Beşiktaş, Tuzla ve Çengelköy’de, dördüncüsü ise Ankara Çankaya’da. Firma her yıl gelenekselleştirdiği “Game of Midye” adlı midye yeme yarışması düzenliyor. Menüleri arasında, kendisine özgü özel midye dolması, soslu midyesi, midye tavası, madalyon kokoreci, lokum tabağı mevcut. Firma, franchising almak isteyenlerin başvurusunu online platform üzerinden kabul ediyor.

Telefon: 444 4176
Web adresi: www.midyeciahmet.com

Midyeci dükkanı açmak
Midyeci Ahmet

MİDYECİ YASİN
Çiftlik ve Fabrika Kuracak

29 yıldır midye işiyle uğraşan Mardinli Midyeci Yasin Civak, bu alanda akla gelen isimlerden biri. Geçen yıl Ocak ayında Kadıköy’de açtığı dükkânla adından söz ettiren Midyeci Yasin bu alanda hızlı büyüyen firmalardan.

Şimdilerde Beşiktaş çarşı içinde üç katlı bir mekanı ile popüler. Midyeci Yasin, 2020’de franehise danışmanlık şirketiyle anlaşarak firmaya yatırım yapmak isteyenleri değerlendirecek. Franchising şartları henüz belli değil ama işi bilen, güvenilir ve şeffaf olan kişileri ön planda tutmayı hedefliyor. Firmanın midyeleri Marmara Adası’nda bulunan bir tesisten geliyor. Midyeci Yasin’in hedefi kendi midye çiftliği ve fabrikasını kurmak.

Telefon: 0216 338 77 16
Web Adresi: www.midyeciyasin.com

GABUK MİDYE
Sekiz Şubesi Bulunuyor

Kabuklu deniz ürünleri sektöründe yenilikçi ve farklı lezzetleri tüketiciyle buluşturmayı hedefleyen Gabuk Midye, meşhur İzmir midyesi satıyor. Firmanın şu anda Adana, Eskişehir, Mersin, İstanbul ve Samsun illerinde toplamda sekiz şubesi var. Menülerinde midye çeşitlerinin yanı sıra midye çorbası, midyeli iç pilav, midye salatası ve kalamar gibi farklı lezzetler de bulunuyor. Firma franehising yatırımcılarından mekânın minimum 150 metrekare ve üzeri olmasını istiyor. Ayrıca pazarlama, satış, personel, lokasyon ve eğitim gibi pek çok konuda destek veriyor. Başvuruları online platform üzerinden alıyor.

Telefon: 444 94 03
Web Adresi: www.gabuk.com.tr

SERKAN & HAMZA MİDYE İZMİR
Hem Çiftliği Hem Fabrikası Mevcut

1989’dan bu yana İzmir înciraltı’nda hizmet veren ve 2014’ten bu yana restoran olarak faaliyet gösteren Serkan & Hamza Midye tek şubeye sahip. Firmanın İzmir’de midye çiftliği ve fabrikası bulunuyor. Midye çiftliğini İzmir ili Urla İlçesi Balıklıova beldesi, Inceburun mevkiinde hayata geçiren firmanın, fabrikası ise Pınarbaşı Işıkkent’te. Yakın zamanda kokoreç hizmeti de vermeye başlayacak olan firma şubeleşerek büyümeyi hedefliyor.

Telefon: 0535 26140 39
Web Adresi: www.serkanhamza.com

MİDYELİ
İki Farklı Konsept

Metin ve Ayşe Çiner 2010’da Midyeli markasını kurmuşlar. Firmanın toplam altı şubesi var. Bunlardan beşi İzmir, bir tanesi ise Antalya’da. Standart, cevizli, üzümlü/fıstıklı, hamsili gibi midye çeşitleri bulunuyor. Menüde bunun haricinde midyeli salma, midyeli tava, midyeli sahan, midyeli güveç ve midyeli pizza gibi seçenekler de mevcut. Firma, bayilik sistemiyle büyümeyi tercih ediyor. Yatırım yapacaklar için firmada iki konsept bulunuyor. Bunlardan biri restoran, diğeri ise food court konsepti. Her iki konseptte de işlek alışveriş merkezleri veya yaya trafiğinin yoğun olduğu caddeler hedefleniyor.

Telefon: 0232 422 22 26
Web Adresi: www.midyeli.com

Midye bayilikleri
Midye

MODA MİDYECİSİ
Moda Burnuna da Açmayı Düşünüyor

20 yıla yakındır midye işiyle uğraşan ve aslen Vanlı olan Vedat Erdoğan, İstanbul Kadıköy’de Moda Midyecisi’ni işletiyor. O da seyyardan restorana geçen midyecilerden. Midyelerini Ege Bölgesi’ndeki bir çiftlikten alan firma, hafta içi günlük bin 500, hafta sonu ise 3 bine yakın midye satıyor.

Baba mesleğini devam ettiren Erdoğan, şubeyi abisi ile işletiyor. Firmanın hedefi, Kadıköy Moda Burnu’na bir şube daha açmak.

Web Adresi: www.modamidyecisi.com

MİDYE KOVASI
Kocaeli ve Tekirdağ’da da Şubeleri Var

“Tazeliği Kovalıyoruz” sloganıyla yola çıkan Midye Kovası’nm merkezi İstanbul Bakırköy’de. Toplamda altı şubeye sahip olan firmanın, dördü İstanbul’da olmak üzere, Kocaeli ve Tekirdağ’da şubeleri var. Midye çeşitleri arasında ise fıstıklı, üzümlü ve acılı midyeleri dikkat çekiyor. Misya Çiftlik midyelerinden tedarik ediyor. Midye festivallerinde çeşitli yarışmalar düzenleyerek daha çok ldşiye ulaşıyor. Bayilik yöntemiyle büyümeyi hedefleyen Midye Kovası yatırımcılara, eğitim, tedarik, şube tasarımları gibi pek çok konuda hizmet veriyor.

Telefon: 444 56 82
Web Adresi: www.midyekovasi.com

MERCAN KOKOREÇ & MİDYE
Kadıköy’ün Meşhuru

1960’ta İstanbul Büyükada’daki şubesiyle hizmete başlayan Mercan Kokoreç & Midye, şu anda yedi şubeye sahip. Kadıköy’de beş, Beyoğlu’nda ise iki şubesi olan firmada midyenin dışında kokoreç ve balık çeşitleri de yer alıyor. Firma, yatırım yapmak isteyenlere online platform üzerinden hizmet veriyor.

Telefon: 0216 455 75 86
Web Adresi: www.mercankokorec.com.tr

Bayilik Veren Midyeciler

  • Gabuk Midye
  • Mercan Kokoreç ve Midye
  • Midye Kovası
  • Midyeci Ahmet
  • Midyeci Yasin
  • Midyeli
  • Midyeli Alsancak
  • Mussel House
  • Serkan ve Hamza Midye

Meşhur Midyeciler

  • Adıyörem Çiğ Köfte ve Midye
  • Alaçatı Otlu Midyecim
  • Çengelköy Kokoreççisi
  • Çınar Kokoreç
  • İstanbul Kokoreç
  • İzmir Midyecisi
  • Kemal’in Yeri
  • Midye Box
  • Midyeci Eşref
  • Midyeci Pamuk
  • Midyeci Sevil Abla
  • Midyeci Sevim Abla
  • Midyeci Seyfi Usta Alaçatı
  • Midyeci Şakir
  • Mid-Yee
  • Midyesel
  • Moda Midyecisi
  • Nimet Abla Balık Ekmek
  • Resul Usta
  • Seyyar Hikmet
  • Sırrı Reis Balık Evi
  • Şampiyon
  • Tarihi Karaköy Midyecisi

Midye Çiftliği Nasıl Kurulur?

Midye yetiştiriciliği çeşitli yöntemlerle gerçekleşiyor. Deniz zemininde yetiştiricilik (dip kültürü), kazıklar üzerinde yetiştiricilik, sallarda yetiştiricilik, halatlarda yetiştiricilik ve Entegre Multitrofık Akuakültür (IMTA) sistemleri gibi çeşitli üretim teknikleri var. Temel prensip, midyelerin tutunabilecekleri bir zemin oluşturarak büyümelerini sağlamak. Örneğin, Fransa’da direklerde yetiştirilirken İspanya’da baskın olarak sallardan sarkan iplerde yetiştiriliyor.

Midyeciler Neden Mardinli?

1960’larda İstanbul’un Galata semti civarına yerleşen Mardinliler, midyeciliği Ermenilerden öğrenmiş. O döneme kadar büyük ölçüde Ermeni ailelerin üretip lokantalara sattıkları midye dolmalar, Mardinlilerle birlikte ağırlıklı olarak sokak lezzeti haline gelmiş.

Nasıl Temizleniyor?

Çiftlik midyeleri tüketiciye sunulana kadar pek çok aşamadan geçiyor. Hasat edildikten sonra kabuklarının üzerindeki taşlar kazınarak temizleniyor.

Bıçakla kabuklan açılıyor ve midyenin içerisindeki bisus iplikleri alınıyor. Daha sonra midyelere ‘depurasyon’ olarak adlandırılan, biriktirmiş olabileceği mikroorganizmaların uzaklaşmasını sağlamak amacıyla temiz su içinde bekletilerek yıkanma işlemi uygulanıyor. Ardından boyutlandırılan midyeler ambalajlanıp etiketleniyor. Suyu filtre ederek beslenen midyeler, yaşamlarını sürdürdükleri ortam suyunda bulunabilecek bakteri, virüs, toksin, ağır metal gibi tüm kimyasal ve biyolojik maddeleri bünyelerinde biriktirme potansiyeline sahip. Bunlar kontrol edilmediğinde insan sağlığı açısından çok tehlikeli olabiliyor.

Prof. Dr. Özkan ÖZDEN / İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık ve Su Ürünleri İşletme Teknolojisi Öğr. Üyesi
“Türkiye’de 2018’de 907 ton midye üretildi”

Üretim çiftlikleri İzmir, Balıkesir, Çanakkale ve Muğla civarında bulunuyor. Bakanlığın 2019 verilerine göre, ‘Midye Yetiştiriciliği‘ konusunda kayıtlı 12 tesis bulunuyor. Türkiye sularında Mytilae familyasına ait, Mytilus galloprovincialis (kara midye) ve Modiolus barbatus (kıllı midye) olmak üzere iki türlü midye çeşidi bulunuyor. Mytilae familyasına ait midyeler, Akdeniz, Karadeniz, Marmara Denizi (Çanakkale-Balıkesir Çevresi) ve İstanbul Boğazı’ndan toplanan en popüler yumuşakçalardır.

Mytilus galloprovincialis ise, İzmir’den Karadeniz sularına kadar toplanır. Marketlerde satılan midyelerin çoğu ise Şili’den ithal ediliyor. Ülkemizde midye dolma üretimi genellikle merdiven altı diye tabir edilen uygunsuz üretim koşullarında yapılıyor. Genellikle alüminyum tepsilerde ve uygun olmayan sıcaklıklarda satılıyor. Hijyen ve sanitasyon kurallarına uyulmadığından çapraz kontaminasyon sonucu fekal koliform, bacillus cereus, staphylococcus aureus, shigella, vibrio spp, salmonella spp, midye dolmada tüketiciler açısından risk unsurudur.

Dr. Erhan AKAMCA / Çorum Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi
“Midyenin yetiştiği suyun kalitesi önemli”

Marmara Denizi’nde ve Karadeniz’de midye çiftlikleri bulunuyor. Üretim yüzen platformlardan sarkıtılmış halat ve benzeri yapıların üzerine midyelerin yapışarak büyümesi şeklinde oluyor. Ama üretimin çoğu denizden toplama şeklinde gerçekleşiyor. Midyenin dışarıdan bakılarak tazeliği ve temizliği hakkında bilgi sahibi olmak zor. Bu konuda aldığınız yere güvenmeniz gerekiyor. Yediğimiz midye dolmaların tamamına yakını merdiven altı üretim. İnternette bolca bilgi ve belge var. İspanya, Portekiz midye üretimi konusunda oldukça ileri. Üretiminin büyük bir kısmı çiftliklerden sağlanıyor. Türkiye’de ise doğal yetişmiş midyeler denizden toplanıyor.

Midyeler suyu süzerek içindeki planktonlarla beslenirler. Bundan dolayı yaşadıkları yerin su kalitesi çok önemli. Kirli bölgelerden toplanmış midyeler ciddi anlamda tehlike yaratır. Midye üretim çiftliği kurarken en önemli konu, su kalitesidir. Yani evsel ve endüstriyel hiçbir atık olmamalıdır. Deniz trafiğinin olmadığı yerler tercih edilmeli. Ulaşım kolaylığı, güvenlik, olumsuz hava ve deniz şartlarına korunaklı bölgelerde kurmak gerekir. Üretilen midyenin kalitesi ve sağlıklı olması doğrudan su kalitesine ve hasat sonrası depolama şartlarına bağlıdır.

Yasin CİVAK/ Midyeci Yasin Firmasının Sahibi
“Bulgur ve diyet midyesi de var”

Çiftlik midyesi dışında, merdiven altı satılan midyeler kesinlikle sağlıksız. Kanalizasyon çıkışlarında yetişenler, iskele ve kaya midyeleri yenmemeli. Bizim midyelerimiz deniz yüzeyinde yetiştiriliyor. Devletin belirlemiş olduğu kriterlerde olduğu için sağlıklı ve şeffaf olarak sunuyoruz. Çiftlik midyesi çok büyük olmuyor. Yavruluk döneminden 18 ay sonra altı cm oluyor. Türkiye midye seven bir ülke ancak şeffaf yapılmadığı için yemekte tereddüt ediliyordu. Yıllarca müşterilerime ‘Midyenin nasıl çıktığını, temizlendiğini’ anlatıp durdum. Şu anda yedi çeşit midye sunuyorum. Üzümlü, fıstıklı, bol baharatlı ve acılı gibi çeşitlerim var.

Hem soğuk hem de sıcak satıyorum. Bir de soslu midyemiz var ki sadece bize özel. Pirinç sevmeyenler için bulgurlu midye, Asya pirincinden (basmati pirinci] yaptığımız ve şeker oranı az olan diyet midyemiz de var. Midye, Ermeni mutfağından öğrenilen bir iş. Mardinli olarak biz de onlardan öğrendik. Midye dolmasını içki mezesi olarak yaparlarmış. Fıstıklı, üzümlü, bol baharatlı ve bol soğanlı yapılırmış. Bende bu usulü devam ettirmek istedim. Bundan sonraki süreçlerde dikey olarak büyümeyi hedefliyorum.

Vedat ERDOĞAN / Moda Midyecisi Firma Sahibi
“Kendimiz büyüyeceğiz”

1986’dan bu yana midye işindeyiz. Babadan gelen bir meslek. Dükkânımızda dört çeşit midye bulunuyor. Acılı, soslu, klasik ve sıcak midye. Fiyatımız ise 1.25 TL. Franchising ağıyla değil de kendimiz şubeleşerek büyümek istiyoruz. Eskiden de midyecilerin müdavimleri vardı ancak şube olmadığı için güven vermiyorlardı. Şimdi seyyar satıcılık ortadan kalkınca daha şeffaf bir ortam oldu.

AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu