Meyve Suyu Pazarında Cappy ve Tropicana Rekabeti
Gazlı içecek pazarının iki dev oyuncusu Coca Cola ve Pepsi arasındaki ezeli rekabet meyve suyu pazarına taşındı. Cappy markasıyla Türkiye meyve suyu pazarında önemli bir pay elde eden Coca Cola’ya karşı Pepsi, dünyaca ünlü markası Tropicana silahını çekiyor.
Dünyanın en büyük ilk iki gazlı içecek devi Coca Cola ile PepsiCo, uzun yıllardır Türkiye pazarında da kıran kırana bir rekabeti yaşıyor. Bu rekabet bir süredir meyve suyunda da kendini gösteriyor. Cappy markası ile bulunduğu meyve suyu pazarında önemli bir paya ulaşan Coca Cola’ya karşı, PepsiCo sektöre en büyük kozunu sokmaya hazırlanıyor. Dünyaca ünlü markası Tropicana’yı Türkiye pazarına sokacak olan PepsiCo, böylelikle geriye düştüğü meyve suyu pazarında hızla yol alma stratejisi izleyecek.
İki dünya devinin ‘düellosu’ şeklinde geçecek rekabetin oluşmasına, doğal olarak Türkiye meyve suyu pazarındaki cazibe neden oldu. Sağlıklı yaşam trendinin gelişmesiyle birlikte gazlı içecek pazannda pay almaya başlayan meyve suyu sektörü, 2000’li yılların başından beri büyüme ivmesini sürdürüyor.
Sektörde her ne kadar geçen yıl bir daralma yaşansa da (2011 yılında yaklaşık 921 milyon litreye ulaşan tüketim hacmi 2012’de 900 milyon litre düzeyine geriledi) meyve suyu pazarının geleceğine dair çok olumlu yaklaşımlar mevcut. Özellikle son dönemde en hızlı büyüyen kategori olan yüzde 100 meyve suyu ve meyve nektarının tüketim miktarı 2012 yılına kadar düzenli bir şekilde artarak 678 milyon litreye yükseldi. 2012 yılı tahminlerine göre bu rakam ortalama 600 milyon litrede kaldı.
CAPPY’YLE ÖNDE
Coca Cola ve PepsiCo arasındaki yanş gazlı içecekte olduğu gibi meyve suyunda da dünya geneline yayılıyor. Coca-Cola, global meyve suyu operasyonunda 150’nin üstünde ülkede yaklaşık 100 lokal marka ile faaliyet gösteriyor. Meyve suyu markaları arasında en önemlileri arasında satışı milyar doların üzerinde olan 15 markası içinde yer alan ve Türkiye’de Cappy olarak bilinen Minute Maid, Simply, Minute Maid Pulpy ve Del Valle adlı markalar yer alıyor.
Türkiye pazarına 1994 yılında giren Cappy, 1999 yılından ben pazann lider markalarından biri. İlk teneke kutu meyve suyu, ilk karışık nektar, ilk yüzde 100 meyve suyu gibi yenilikleri tüketiciyle tanıştırdıklannı söyleyen Coca-Cola Türkiye Meyve Suyu Pazarlama Müdürü Birim Gönülşen, şirket olarak inovasyona odaklandıklarını belirtiyor.
PEPSİ’NİN TROPİCANA’SI
2007 yılında Tamek markasıyla yaptığı stratejik anlaşmayla Türkiye’de meyve suyu işine adım atan PepsiCo’nun ise pazardaki rekabete tam olarak uyum sağlamayı başardığını söyleyemeyiz. Naked Juice, SoBe, Tropicana gibi markalara sahip olan PepsiCo’nun uzun zamandır çeşitli arayışlar içinde olduğu hatta Aroma gibi farklı markalarla satın alma için pazarlık masasına oturduğu konuşuluyordu.
Fakat Pepsi, sonunda Tropicana markasını Türkiye’ye getirme kararı aldı ve şirketin Tropicana markasında üretim için Dimes’le anlaştığı konuşuluyor. Konuyla ilgili net bir açıklama yapmaktan kaçınsa da anlaşmayla ilgili soru yönelttiğimiz PepsiCo Türkiye ofisinden, “PepsiCo hem gıda hem içecek kategorilerinde yıllardır birçok fırsatı değerlendirmekte, yeni lans-manlan kurgulamakta ve yeni ürünler geliştirmektedir. Şu anda elimizde benzer birçok yeni ve büyük proje vardır. Projelerimiz ve yeniliklerimizle ilgili planlarımız netleştikçe kamuoyu ile paylaşmaktan mutluluk duyacağız” açıklamasının yapılması da yeni gelişmelerin olacağına işaret ediyor.
REKABET NE GETİRECEK?
Tropicana yüzde 100 meyve suyu özelliğiyle öne çıkan bir marka. Rekabet de tam olarak burada kızışıyor. Zira hala toplam içindeki payı düşük olsa da son 10 yıllık dönemde yüzde 100 meyve suyu ve meyve nektarı tüketimi yüzde 200, yani üç kat arttı. Yüzde 100 meyve suyu ürünlerinin toplam pazar içindeki payının yüzde 7-8 civarında olduğunu söyleyen Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Başkanı Mahmut Duruk, “Avaıpa’da bu rakam yüzde 30-35’lere çıkıyor. Gittikçe yüzde 100 ürün talebi daha çok artacaktır. Tro-pica’nın pazara girmesi itici güç olacaktır” diyor.
Gelişmelerin şaşırtıcı olmadığını ve yabancı markaların hem meyve suyu hem de meyve üretimi konusunda arayış içinde olduğunu söyleyen MEYED eski başknı ve Targıd Genel Müdürü Alaaddin Güç, şöyle devam ediyor:
“Türkiye Avrupa’nın meyve sepeti olacak diyordum. O noktaya doğru ilerliyoaız. İç pazar belli bir hacme ulaştıkça yeni yatırımları önümüzdeki dönemde de göreceğiz.”
2 MİLYAR LİRALIK PAZAR
Sağlıklı yaşam trendinin gelişmesiyle birlikte gazlı içecek pazarında pay almaya başlayan meyve suyu sektörü 2000’li yıllann başından beri büyüme ivmesini sürdürüyor. Sektörde ilk kez 2012 yılında bir daralma yaşandı. 2011 yılında yaklaşık 921 milyon litreye ulaşan tüketim hacmi 2012’de 900 milyon litre düzeyine geriledi.
Bugün meyve suyu sektörünün cirosal büyüklüğü 2 milyar TL, ihracatı 230 milyon dolar ve işlenen meyvesi 1 milyon ton civarında. Sektörün 2002 yılında işlediği meyve miktarı yaklaşık 345 bin ton iken, 10 yıl içerisinde yüzde 190, yani 2.9 kat büyüyerek yaklaşık 1 milyon tona ulaştı. 2017 yılında Türkiye’de yüzde 30’luk büyüme bekleniyor.
İHRACATTA YÜZDE 20 ARTIŞ
Elbette ihracat potansiyeli de pazarı cazip kılan bir faktör. 2006 – 2011 yılları arasında meyve suyu sektörünün ihracatı iki katından fazla artarak, 104 milyon dolardan, 221 milyon dolara ulaştı. 2012 yılında ise tüm zorluklara rağmen 230 milyon dolar seviyesine çıktı. Türkiye’nin başlıca ihracat pazarları Almanya, Hollanda, İngiltere, ABD, Belçika, İtalya, Avusturya, Fransa, Rusya Federasyonu ve Polonya olarak öne çıkıyor. Öte yandan Türkiye meyve suyu sanayisi Afrika’dan Japonya’ya, Avustralya’dan Brezilya’ya dünyanın dört bir yanına ihracat gerçekleştiriyor. MEYED Genel Sekreteri Ebru Akdağ, önümüzdeki dönemde AB’ye ek olarak Orta Doğu, Afrika gibi gelişen pazarlara ihracatın da artmasını beklediklerini söylüyor. 2013’te ihracatta yüzde 20’lik bir büyüme bekleniyor.
AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN / EKONOMİST
Tropikana harbiden bu işin hakkını veriyor. Diğerleri gibi kıytırık değil ilk denediğimde gerçekten meyve suyu içtiğimi hissettim, bir daha vazgeçemedim.. Tropikana’yı tek geçerim..
Türkiye’de Meysu içmek gerek..