Meyve granülleri (meyve tozu) üretimi
BENZER bir başka konu ise meyve granülleri… Batıda bu forma ‘fruit powder’ deniyor. Yani meyve tozu… Meyve ve sebze granüllerinin en önemli özelliği, niteliklerini yitirmeden saklanabilmeleri. Yer işgal etmeyişleri her zaman rahatça ulaşılabilmeleri de gıda endüstrisinde ayrıcalıklı bir yer kazanmalarını sağlıyor.
Aslında meyve granülleri bildiğimiz meyve konsantresinin toz haline getirilmiş şekli. Proses, meyve suyu üretimiyle başlıyor. Ardından onun derişikleştirilmesiyle devam ediyor. Sonuçta ürün pudra şeklinde değil, kristalize olmuş mikro granüller haline getiriliyor. Uzun süre dayanma özelliği taşıyan ürün belli atmosfer koşullarında bozulmuyor.
Söz konusu ürün, özellikle pastacılık, bisküvi ve restoran sektöründe aranıyor. Salça, reçel, jöle, ketçap vs. yapmak için takviye olarak da kullanılan ürün, içecek sektöründe de kullanılıyor. Çünkü taze meyve sularının tat ve rengini iyi biçimde nihai ürüne taşırken lezzet ve renk de veriyor.
Çözünürlük özelliği hayli yüksek olan meyve ve sebze granüllerini elde etmek için büyük bir yatırım gerekiyor. Kurulacak işletme büyüklüğü 1 ton ila 200 ton/gün arasında olabilir. Liyofilizasyon hariç, sprey ünitelerle sıkım ve konsantarasyon hatlarını Türkiye’de imal ettirmek mümkün. Bu üründe önemli bir ihraç kalemi olan ‘fruit powder’m Kızılay, Kızılhaç gibi insani yardım kuruluşlarının da önemli alımları arasında olduğunu belirtmekte yarar var.
Nur Demirok / Sermayesiz İş Fikirleri
Biz Kurucum gıda olarak sebze tozları konusunda belli bir mesafe katettik ama meyve tozu daha zor ve karmaşık. Maalesef ülkemizdeki meyve tozları katkılı olarak satılıyor. %100 doğal tozlar üzerine çalışmalarımız devam etmekte bu doğrultuda sizin yazınız da, her çeşit meyvenin üretildiği ülkemizde katma değeri yüksek olan ürünlerin üretimi konusunda faydalı olmuş teşekkürler. bu arada mevcut tozlarımız hakkında bilgi almak için http://www.kurucum.com adresine girebilirsiniz.