Başarılı Girişimcilik

Melek Yatırımcıları Etkilemek

Melek yatırımcıları etkilemek için önerilerimiz. Giderek büyüyen melek yatırımcılık ekosistemi, girişimciler için önemli fırsatlar sunuyor. Ancak melekleri etkileyip onlardan yatırım almanın yollarını biliyor musunuz? Girişimciler için meleklerden yatırım almanın ipuçlarını ortaya çıkardık. İyi iş planı, ekip, gelir modeli, işini tutkuyla yapma, yatırım aldıktan sonraki büyüme planları, risklere karşı çözümleri üretmiş olmak ve globalleşme potansiyeli taşımak, melek yatırımcıların girişimcilerde aradığı özellikler olarak öne çıkıyor. Fikrini en yalın ve ayakları yere basan şekilde sunmak da melek yatırımcıların en çok tercih ettiği sunum şekli.

Melek Yatırımcıları Nasıl Etkilerim

Melek yatırımcılık, Türkiye’de çok kısa zaman önce oluşmaya başlasa da her geçen gün daha fazla gündeme geliyor. Bu sistem, özellikle girişimcilik ekosisteminin güçlenmesi adına oldukça önemli itici bir güç haline geldi. Melek yatırımcılar, iş fikri olan ancak yeterli sermaye bulamayan, doğru danışmanlık alamayan girişimciler için büyük fırsat yaratıyor. Melek yatırımcılıktan faydalanan girişimciler, hem yerli ve yabancı finansman kaynaklarına daha kolay ulaşabiliyor, hem de yönetim tecrübesinden de faydalanabileceği iş ortakları buluyor.

Son dönemde melek yatırım alan girişimciler giderek artıyor. Bu yönüyle birçok iş fikri olan kişi de melek yatırımcıları cezbederek onlardan yatırım almanın yollarını arıyor. Biz de en gözde melek yatırımcılar, melek yatırım ağlarının yöneticileri ve yatırım şirketleriyle konuşup ilgilendikleri alanları, girişimcinin onları etkilemek için neler yapması gerektiğini, ne şekilde yatırım alabileceklerini araştırdık. İşte size melek yatırımcıları cezbetmenin formülleri…

HEDEF 1000 MELEK

Melek yatırımcılık alanının kısa zamanda büyümesinde en etkili faktör özellikle devlet teşviki oldu. Geçen yıl başlayan lisanslı melek yatırımcılık uygulaması böylece bir yıl içinde büyük bir ivme yakaladı. Bu süre içinde melek yatırımcılara lisanslama özelliği getirildi ve yaptıkları yatırımı vergi matrahlarından düşebilmeleri için gerekli düzenlemeler yapıldı. Hazine Müsteşarlığı verilerine göre, uygulamanın başladığı bir yıl içinde Bireysel Katılım Yatırımcısı (BKY) yani melek yatırımcı olmak için 255 kişi başvurdu. Bunlar arasından 212 kişi melek yatırımcı lisansı aldı. Şu anda 43 kişi de lisans almayı bekliyor. Hedef ise 1000 melek yatırımcıya ulaşmak.

Lisans alan yatırımcıların özelliklerine bakıldığında 97 ismin tecrübeli yatırımcı, 89’unun servet sahibi ve 66’sının da yüksek gelire sahip olduğu görülüyor. Başvuru yapanların mevcut görevlerine bakıldığında yüzde 28’inin genel müdür/genel müdür yardımcısı, yüzde 18’inin yatırımcı-şirket ortağı, yüzde 16’sının yönetim kumlu üyesi, yüzde 15’inin yönetim kurulu başkanı, yüzde 14’ünün müdür/yönetici, yüzde 8’inin mali müşavir/hukuk müşaviri/danışman olduğu görülüyor.

Melek yatırımcıları etkilemek
Melek yatırımcıları etkilemek

PİLOT UYGULAMA OLMALI

Melek yatırımcı deyince kuşkusuz geçen yılın yatırım şampiyonu Aslanoba Capital’in Kurucusu Haşan Aslanoba akla geliyor. Aslanoba, şu ana kadar 41 tane yatırım yaptı. Bunların arasında beş fon yatırımı ve üç yurtdışı yatırımına ilave olarak 33 tane Türkiye’de farklı alanlarda faaliyet gösteren girişimlere direkt yatırımları bulunuyor. Aslanoba, “Devamlı olarak pazaryeri modelleri, e-ticaret şirketleri, içerik siteleri, listeleme platformları, mobil uygulamalar ve bulut yazılım hizmetleri gibi alanlarda yeni yatırım olanaklarını değerlendirmekle beraber, ileride yatırımlarımın büyük bölümünü var olan girişimlerime ek kaynak sağlamak için ayıracağım” diyor.

Haşan Aslanoba, “Yatırım yaptığım projeler arasında çok iyi bir iş fikri, üst düzey bir ekip, uygulanabilir bir gelir modeli ve henüz bir gelir elde ediyor olması gerekmemekle beraber müşteri sayısında sürekli bir artış gösteren girişimler ön plana çıkıyor” diyor. Haşan Aslanoba’mn ilgilendiği alanlar arasında sektörel olarak Hemenkiralık gibi pazaryeri modelleri, Modanisa gibi e-ticaret şirketleri, Dugun.com gibi içerik siteleri, Tasit.com gibi listeleme platformları, Bitaksi gibi mobil uygulamalar ve Cloudarena gibi bulut yazılım hizmetleri ön plana çıkıyor.

Aslanoba’nın girişimcilere tavsiyesi ise şöyle: “Öncelikli olarak hedefledikleri sektörü ve çözüm sundukları sorunu çok iyi bilmeleri gerekiyor. Bununla beraber büyük düşünüp büyük bir pazarı hedeflemeleri, yatırım alma olanaklarını artıran unsurlar. Son olarak fikir aşamasının ötesine gitmiş, minimum olarak bir pilot uygulama ile mümkünse bir kullanıcı veya müşteri tabanı elde ettikten sonra yatırımcının karşısına çıkmalarını öneririm.”

FİNANSTAN DAHA FAZLASI

TBAA (Melek Yatırımcılar Derneği) Başkanı Baybars Altuntaş ise ‘girişimci takıma’ yatırım yaptığını söylüyor. Tek başına gelen girişimcinin kendisini cezbetmediğini ifade eden Baybars Altuntaş, iş fikrinden önce yatırım yapacağı girişimcilere odaklanıyor. Atuntaş’ın ilgilendiği alanların başında eğitim teknolojileri geliyor. İkinci sırada ise aplikasyonlar var. IT ve mobil teknolojileri sektörünün melek yatırımcılara çok fazla olanak sunduğunu ifade eden Altuntaş, globalleştirilebilecek her türlü fikri yakından takip ediyor. Baybars Altuntaş’ın girişimcilere önerileri ise şöyle:

“Girişimcilerin kurdukları işleri finanse edebilmeleri için; eş-dost-akrabadan elde edilen finansman, crowdfunding, girişim sermayesi fonları, bankalar, kamu destekleri ana finansman kaynakları. Ancak tüm bu finansman kaynaklarının ortak bir özelliği var, hepsi girişimciye sadece finansman sağlıyor. Halbuki girişimcinin finansmanın yanı sıra networking, knowhow, mentorluk gibi üç önemli enstrümana daha ihtiyacı var. Bunu sağlayabilen ise sadece melek yatırımcı. Bu yüzden girişimcilerin melek yatırımcıdan beklentilerini de çok iyi belirlemesi gerekiyor. Melek yatırımcının karşısına çıktığında, neden bankaya gitmediğini ve melek yatırımcının karşısına geleliğini iyi izah etmesi gerekiyor.”

KURUCU EKİP ÖNEMLİ

Yatırım şirketi Inventures Kurucusu Yomi Kastro, bugüne kadar 1V1Y, Supplementler.com, Tazemasa.com, Ideasoft, Türkiye’nin ilk yurtiçi uçak bileti arama motoru Bulucak.com ve Trendyol gibi 13 girişime yatırım yaptı. Yomi Kastro, “İnternet, mobil ve yazılım alanlarındaki girişimler için erken aşama yatırımcısı rolü üstlenerek, teknolojik ve iş geliştirme desteği veriyor ve projenin hayata geçmesi için yeterli olacak düzeyde yatırım yapıyoruz” diyor.

Yatırım yapacakları şirketler konusunda oldukça seçici davrandıklarını ifade eden Kastro, “Bizi en çok cezbeden taraf kurucu ekiplerin yetenekleridir. Özellikle erken aşamada, şirketin başarısı için en önemli faktörün sıra dışı insanlardan oluşan bir kadro olduğuna inanıyoruz. Ardından iş modelinin detaylarına, pazar dinamiklerine ve Inveon/Inventures grubu olarak bizim katkı sağlayabileceğimiz alanlar olup olmadığına bakıyoruz” diyor.

FİKİR OLGUNLAŞMIŞ OLMALI

Montise MEA COO’su Fırat Işceber ise teknoloji, optimizasyon ile verimlilik gibi nitelikleriyle klasik sektörleri dönüştürebilen hatta ürün ve fikriyle beklenmedik bir şekilde oyunu değiştiren girişimlerle ilgileniyor. Işceber, “Zamana paralel olarak değişen, dönüşen ihtiyaçları doğru ve yeni enstrümanlarla karşılayabilen, benzerleri içinde fark yaratabilen girişimler, her zaman diğerlerinin önüne geçer” diyor. Fırat Işceber, özellikle mobil teknolojide bunun daha belirgin biçimde görüldüğünü ve yatırımlarını da bu yönde değerlendirdiğini ifade ediyor.

Işceber, yatırım yaparken dikkat ettiği faktörleri ise şöyle açıklıyor: “Bugüne kadar yaptığım yatmmlarda, söz konusu girişimin gerçekçi, sağlam temeller üzerine kurulmuş olmasının yanı sıra girişimcinin donanımı, eğitimi ve işi hayata geçirebilme yeteneği de önemli oldu.

Fikrin gerçekçi, pazar koşullarıyla uyumlu ve belli bir olgunluğa erişmiş olması da yatırım kararımı aynı derecede etkiler. Doğru pazara odaklanmış, doğru soruya yanıt bulan, büyüme potansiyeli olan, ayakları yere basan, araştırması yapılmış ve dersini çalışmış iş planları görmek istiyorum. Girişimci, fikrini yapılandırırken kantitatif (nicel) analizlerini, pazar araştırmasını detaylı biçimde gerçekleştirmiş olmalıdır.”

LİSANSLI AĞLAR ARTIYOR

Bireysel yatırımcılar ve yatırım şirketleri dışında ekosistemin bir parçası da melek yatırımcı ağları. Melekler, bu ağlarda toplanıp birkaç kişi ortak olarak girişimlere yatırım yapıyor.

Son olarak melek yatırım ağları da artık lisans alarak kurumsal bir yapı kazanmaya başladı. Ocak ayından itibaren lisans ve yatırım başvurulan sadece Hazine Müsteşarlığı tarafından akredite edilmiş melek yatırımcı ağları tarafından yapılabiliyor.

Önümüzdeki dönemde pazarın akredite ağlarla daha da büyümesi hedefleniyor. Şimdilik dört melek ağı akredite oldu. Bunlar E-tohum, Keiretsu Forum, Galata Business Angels ve son olarak da BIC Angel Investment. Bu ağlarda toplam 116 melek yatırımcı bulunuyor. Ancak bu sayının artması bekleniyor. Çünkü lisans almak için hazırlık yapan melek yatırımcı ağları da bulunuyor.

Bugüne kadar üyeleri tarafından yedi şirkete 3 milyon dolar yatırım yapıldığını söyleyen Keiretsu Forum Genel Müdürü Aslı Gözeren, “Türkiye’de bulut bilişim, mobil aplikasyon, eğitim, enerji, sağlık, hızlı tüketim ürünleri ve çevre teknolojisi sektörleri melek yatırımcıları en çok heyecanlandıran sektörler arasında. Ancak yüksek potansiyel sahibi, fikir aşamasını geçip şirketleşen, ürün ve hizmetini tamamlayan her sektörden girişimciye Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen yatırımcılarına ulaşma olanağını sağlıyoruz” diyor.

TAKIMINIZI İYİ KURUN

Melek yatırım ağlarının üyelerinin girişimci şirketlerde dikkat ettiği en önemli noktanın takım olduğunu söyleyen Aslı Gözeren, “Girişimcinin daha önce yaşadığı deneyimler ve bugüne kadar kendi çabaları ile neler yaptığına ek olarak şirketin sunduğu çözüm, ürün veya hizmetinin potansiyeli, rekabet avantajı, girişimcinin planlı ve gerçekçi projeksiyonlara sahip bir iş planının olması, yatırımcılarımızın dikkat ettiği en önemli unsurlar” diyor.

Gözeren’in girişimcilere önerileri ise şöyle: “Takımlarını iyi kurmalarını öneriyorum. Girişimci, yatırımcının karşısına çıkmadan önce hem yatırımcıyı ikna etmek hem de kendi girişimini tüm yönleriyle tanımak için gerçekçi ve tutarlı bir iş planı mutlaka hazırlamalı. Burada önemli olan diğer bir nokta da girişimcinin yatırım aldıktan sonra iş planında yapılacak değişime hazır olması.”

Diğer bir melek yatırım ağı olan E-tohum, şimdiye kadar 40 yatırım yaptı. Yatırım yaparken ilk önce ekibe dikkat ettiğini söyleyen E-tohum Kurucusu Burak Büyükdemir, “işi yapan girişimcilerin bu alanı bilmeleri, heyecanlı ve tutkulu şekilde çalışmaları öncelikli olarak baktığımız noktalar. Diğer taraftan iş planı da seçimlerimizde çok önemli bir rol oynuyor” diyor.

Geçen hafta melek yatırım ağı lisansı alan BIC Angel Investments’ın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Joachim Behrendt da bugüne kadar yaptıkları yatırımlarda en önemli karar kriterlerinin ekip olduğunu, ekibin enerjisi, başarma azmi, potansiyeli, geçmiş eğitimleri, pozitif ve yapıcı yaklaşımı ve iyi iletişim kurabilme yeteneğinin öne çıktığını söylüyor. Yatırım yaparken dikkate aldıkları faktörleri ise ekip, projenin iş modeli ve pazar potansiyelinin yanı sıra yatırımcıların bilgi ve tecrübeleriyle projeye faydalı olup olamayacağı, projenin sadece fikirden ibaret olmayıp çalışan bir prototipe sahip olması şeklinde sıralıyor.

DOĞRU ZAMANDA BAŞVURMALI

Joachim Behrendt, “Girişimcinin konusuna hakim olması, kendini iyi ifade edebilmesi, projesine öncelikle kendisinin inanması çok önemli, iyi bir girişimci konusuyla ilgili gerçekçi analizler yapmıştır ve hayalperest değildir. Ayakları yere basarak hareket eder. Karşılaşabileceği risklerin farkındadır. Bunlara yönelik çözüm önerilerini de geliştirmiştir” diyerek iyi girişimcinin tarifini yapıyor.

Joachim Behrendt, tavsiyelerini ise şöyle sıralıyor: “Melek yatırımcıya doğru zamanda gitmeleri önemli. Bizler fikir aşamasındaki projelerle ilgilenmiyoruz. Eğer projeniz henüz bir fikirse ya onu kendi olanaklarınızla geliştirip çalışan bir prototip haline getirmelisiniz ya da hızlandırma ve kuluçka programlarından destek almalısınız. Projelerini yalın girişim metodojisine göre geliştirmeliler. Bu onların zamandan ve paradan tasarruf etmesini sağlar.”

Şirketortağım Melek Yatırımcı Ağı da THOS, Visionteractive ve Kariyer Haritam ile üç yatırımı tamamladı ve bu ay içinde iki yatırım daha yapma hazırlığında. Şirketortağım Melek Yatırımcı Ağı kurucusu Mehmet Buldurgan, “Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz yatırımlarda, girişimlerden çok ilgimi çeken girişimciler oldu.

Aslında genel anlamda en dikkat çekici olan girişimcilerin özelliğidir. Benim bir girişimcide aradığım özellikler tutkulu ve başarma arzulu olması, liderlik özelliğine sahip olması, yenilikçi düşünce tarzına sahip olması ve strateji sahibi olmasıdır” diyor. Yatırımlarda öncelikle ölçek ve büyüme potansiyeli olan girişimlerin öne çıktığını ifade eden Mehmet Buldurgan, “Heyecan uyandıran ve süreklilik içeren bir iş modeli olması da çok önemli. Ayrıca küreselleşecek işlere yatırım yapmaya dikkat ediyoruz” diye konuşuyor.

YATIRIM ALAN GİRİŞİMCİLER

Son birkaç yılda melek yatırımcılardan aldıkları yatırımlarla şirketlerini büyüten girişimciler de artıyor. Peki onlar nasıl başardı ve aldıkları yatınmlar şirketlerine nasıl bir gelişim olarak yansıdı?

Online mobilya mağazası Vivense.com, faaliyet gösterdiği ilk yılı geride bırakırken geçen hafta yeni bir yatırım daha aldı. İlk yatırımını Evren Üçok, Cem Sertoğlu, Alp Saul ve sektörün tanınan isimlerinden alan Vivense.com, Haşan Aslanoba, Fabrice Grinda ve Jose Marin’den aldığı ikinci yatırımın ardından, bir yıl içinde üçüncü kez yatırım aldı. Can Yücaoğlu ve Gamze Yücaoğlu’nun da şirketin ortakları arasına katıldığı son yatırımın ardından Vivense.com’un aldığı toplam yatınm aıtarı 5 milyon TL’yi aştı.

Vivense.com CEO’su Kemal Erol, “Vivense.com olarak Türkiye’nin en sevilen ve en çok eve ulaşan mobilya markası olmayı hedefliyoruz. Aldığımız yeni yatırımla bu hedefe ulaşmak için yapmak istediklerimizi daha hızlı yapabileceğiz. Mobilyanın kurulu-munun yapılması ve satış sonrasındaki süreçlerde en iyi hizmeti vermek bizim en önemli işimiz. Bu alanlardaki hizmet seviyemizi artırmak, ürün gamımızı genişletmek ve yeni servislerle müşterilerimize daha yakın olmak için yatırımlarımız devam edecek” diyor.

GLOBAL MARKA OLACAK

E-ticaret pazarında faaliyet gösteren sitelere ve tedarikçi markalara yönelik otomatik fiyat takip ve analiz hizmeti sunan Prisync de melek yatırım ağları BIC Angel Investments ve Galata îş Melekleri yatırımcılarından ortak yatırım aldı. Prisync’in KOSGEB ve TÜBİTAK tarafından desteklenen bir AR-GE projesi olduğunu söyleyen Prisync CEO’su Burç Tanır, almış oldukları yatırımı altyapılarını ve ekiplerini güçlendirmek için kullanacaklarını söylüyor.

Halihazırda Türkiye’de ve yurtdışmda 20’den fazla e-ticaret şirketine ve tedarikçi markaya hizmet verdiklerini ifade eden Tanır, bu şirketlerin yarısının Avrupa, Ortadoğu ve ABD menşeili uluslararası şirketler olduğunu belirtiyor. Aldıkları yatırımla geliştirecekleri yazılım çözümünü Türkiye’de ve yurtdışmda daha geniş kitlelere pazarlayarak Prisync’in alanında güçlü, global bir marka olmasını hedeflediklerini de söylüyor.

2011 yılında kurulan ve ev ürünleri satışı yapan e-ticaret sitesi Evim.net de geçen yıl 212, EBRD ve Simile Venture Partners’dan toplam 5 milyon dolar yatırım aldı. 2013 yılını 30 milyon TL’ye yakın ciroyla kapatan şirket, 2015 yılında ise 100 milyon TL ciro hedefliyor. Evim.net Genel Müdürü Ali Özen, şu tavsiyelerde bulunuyor: “işini seven, birbirine bağlı ve alanında uzman bir ekiple yola çıkmak, başarıyı da beraberinde getirecektir. Gelir modeli ve iş planı da bir girişimcinin büyük özen göstermesi gereken konular. Bu konularda da titizlikle hareket edilir ve doğru bir planlama yapılırsa alınacak yatırımla çok başarılı bir yol kat edilebilir.”

HIZLI BÜYÜDÜ

Evlilik sitesi Pembe Panjur, 2011 yılında E-tohum kapsamında Burak Büyükdemir, Sina Afra, Nevzat Aydın gibi melek yatırımcılardan yatırım almıştı. Şu anda 2 milyona yakın üyesi olan site, bu yıl 2,5 milyon, 2015’te de 3,2 milyon üyeye ulaşmayı hedefliyor. E-tohum yatırımının vizyonlarına çok büyük katkı yaptığını belirten Pembe Panjur kumcularından Haluk Akın, “Ortaklarımızdan aldığımız tavsiyeler sayesinde çok hız kazandık. Normalde deneme yanılmayla doğruyu bulabileceğimiz pek çok kritik noktada deneme yapmadan daha başanlı seçimleri yaptık” diyor.

SambaPOS, restoranın maliyetlerin hesaplanmasına kadar devam eden sürecinin takip edilebildiği bir program. Bunun yanı sıra restoranın ihtiyaç duyabileceği tüm servisleri kendi çatısı altında birleştiriyor. Emre Eren ve Mehmet Akyıldız’ın başlattığı bu girişim, E-tohum tarafından 20 bin dolarlık bir yatırım aldı.

Can Turanlı, Cem Gedikoğlu ve Murat Yıldırım’ın kurduğu Zet.com, her yerde bulamayacağınız tasarım ürünlerini sunan bir platform. Yaklaşık sekiz ay önce, Aslanoba Capital’den 1 milyon dolar yatırım alan şirket, daha öncesinde de Shine Angel Fund ve Cemal Dalar ve Tunç Yalgm’dan toplam 250 bin dolarlık melek yatırım almıştı.

Mobilexpress, Türkiye’nin ilk operatör, banka ve cihaz bağımsız mobil cüzdan altyapısı üzerinde çalışan mobil ödeme ve alışveriş platformu. Platform, Türk Telekom Grubu’nun eski CEO’su Paul Doany’den 2013 yılının ocak ayında bir melek yatırım aldı. Paul Doany, şu anda Mobilexpress’in yüzde 12,5’ine sahip.

İlginizi çekebilir: Melek Yatırımcılar Kimlerdir? Melek Yatırımcılık

Melek yatırımcı sisteminin işleyişi

1- iş fikri olan ancak sermayesi olmayan girişimci ile sermayesi ve tecrübesi olan finansman sahibini bir araya getiriyor.

2- Melek yatırımcılar yatırımlarında kendi şahsi parasını kullanıyor.

3- Melek yatırımcılar sermaye sağlamanın yanı sıra girişimciye düzenli olarak mentorluk yapıyor.

4- Genellikle yeni iş fikrinin kuruluş aşamasında melek yatırımcı ortaya çıkıyor.

5-  Melek yatırımcılar, ortalama 3-5 yıl arasında hisselerini satarak çıkış yapmayı hedefliyor.

6- Devlet teşvikinden yararlanmak isteyen melek yatırımcılar en fazla 10 farklı anonim şirkete yatırım yapabiliyor.

7- Lisanslı melek yatırımcıların yapacakları yatırımların 20 bin TL ile 1 milyon TL aralığında olması gerekiyor. Ortak yatırımlardaysa bu rakam yılda bir kez olmak üzere en fazla 2 milyon TL olabiliyor.

8- Lisanslı melek yatırımcıların yatırım yapacakları girişimin yatırım öncesi aktiflerinin toplam değerinin 10 milyon TL’yi aşmaması gerekiyor.

9- Lisanslı melek yatırımcılar en fazla 50 çalışanı bulunan şirketlere yatırım yapabiliyor.

10- Yatırım ağı üzerinden gerçekleşen yatırımların altı aylık sürelerle Hazine Müsteşarlığıma rapor sunması gerekiyor.

Melek yatırımı almak isteyenlere 7 ipucu

E-tohum Kurucusu Burak Büyükdemir, yatırım almak isteyen girişimcilere ipuçlarını şöyle anlatıyor:

1-  Girişimciler, “Müşteri sizden neden satın alacak” sorusunu kendilerine sormalı.

2- “Nasıl para kazanacaksınız” sorusunun yanıtı net olmalı.

3- “Hangi pazarda hizmet etmeyi planlıyorsunuz ve pazarın büyüklüğü nedir” sorusu, girişimin ölçeklenebilir olup olmadığını ortaya çıkartır.

4- “Sizin girmeye çalıştığınız pazarda sizden başka kim faaliyet gösteriyor” sorusuna hazırlıklı olmalılar.

5- “Şirketiniz hangi özel faydayı veya avantajı pazara getiriyor” sorusu, fiyat, hız, kalite, teknolojik buluş şeklinde yanıtlanıp detaylandırılmalı.

6- “Ürün veya hizmetlerinize hedef kitlenizi çekebilmek için nasıl bir pazarlama faaliyeti düşünüyorsunuz” sorusu, pazarlama stratejisi ve iş modelinin nasıl başarıya ulaştırılacağı ile ilgili bilgi verilerek yanıtlanmak

7- Yönetim ekibinde kimlerin olacağı net bir şekilde belirlenmeli ve belirtilmeli.

NEVZAT AYDIN Yemeksepeti CEO’su
“Tutkulu girişimciler yatırım adayım”

“internetin dönüştürücü gücüne olan inancım sebebiyle bu alandaki projeler daha çok ilgimi çekiyor Projelerde beni cezbeden en önemli faktör ise çoğu zaman girişimcinin tutkulu kişiliği oluyor. Ayrıca büyüme hedefiyle yola çıkan, ayağı yere sağlam basan, ölçeklenebilir iş modelleri ilk aşamada kendini kanıtlamakta daha başarılı oluyor. Sektöre ve insanların hayatına değer katma azmine sahip, rakiplerine kıyasla daha hızlı kararlar alabilecek bir ekibi olan, büyürken çevikliğini kaybetmeyecek projeler bir yatırımcı olarak daha çok ilgimi çekiyor.

2000’li yılların başında yatırımcı için en önemli faktör doğru fikirdi. Şimdilerde ise internetin ve özgür bilgi dolaşımının avantajını kullanan, sektörü iyi tanımanın önemini anlamış, farklı coğrafyalardaki girişimleri inceleyen ve ilham alan, rasyonel çıkarımlar yapabilen, öğrenme hevesini ve işine olan tutkusunu yatırımcıya yansıtabilen girişimciler daha çok ilgimi çekiyor”

CEM SOYSAL Inventram Genel Müdürü
“Zor taklit edilebilir, inovatif ürünler ilgi çekiyor”

“Bugüne kadar yaptığımız yatırımlarda bizi cezbeden yüksek mühendislik teknolojileri ve inovasyona sahip olmalarıydı. Projenin girişimcisi kimliğindeki insanların çok yüksek kalifikasyonları ve ortaya koydukları işlerin zor taklit edilebilir olması ilgi düzeyimizi hep artırdı. Girişimcinin, işin hem finansal projeksiyonları hem de operasyon adımları açısından gerçekçi, rekabetçi ve doğru beklentiler yaratır bir yaklaşımda olması arzu edilir.

Birinin kuruluşu tamamlanmış, ikisi planlanan üç şirket yatırımımız, 27 patent yatırımımız ve sekiz teknoloji ticarileştirme iş ortaklığımız mevcut. Biyoteknoloji ve sağlık, malzeme bilimleri ve kimya, nanoteknoloji, savunma sanayi teknolojileri, otomotiv, enerji, internet ve mobit tabanlı hizmetler, çevre teknolojileri, bilgi ve iletişim teknolojileri, tarım ve gıda teknolojileri ve dayanıklı tüketim ilgilendiğimiz alanlar arasında yer alıyor.”

PAUL DOANY
“Değerlemelere takılıp iş planını atlamayın”

“Şu an itibariyle 17 şirkete yatırım yaptım. Benim odağımda onları desteklemek var. Yatırımlarımdan altı tanesine de ek olarak fon artırımı yaptım, çünkü büyüme sermayesi için gerekliydi. Yatırım yaparken benim için en önemli kriterler arasında, deneyimli yönetim var. Güçlü lider ve icra ekibi olması önemli. Açık ve iyi tanımlanmış, adımları belirli bir güçlü iş planı olmalı.

Belli periyotlarda elverişli fonlama planı da önemli ya da ihtiyaç olan gelecek fonları iyi planlamak da bir seçenek. Girişimciler, uzmanlara iş planında bütün risk alanlarını danışmalı, çoğu da dışarıda etkili alanlarda deneyime sahip olmalı. Yatırımcıların verdiği sermayenin doğru kısmının yükseltilmesine odaklanmalı yani akıllı para yönetimi yapmalı. En önemli olarak ise öncesindeki değerleme ile ilgili endişeye kapılmamalı. Ne yazık ki girişimciler değerlemelere çok fazla önem veriyor ve böylece plan uygulamasından uzaklaşıyor.”

Gözde Yeniova

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu