Mega Metal Sahibi Cüneyt Ali Turgut’tan Tam Bir Girişimcilik Örneği
6 yıl önce Kayseri’de bakır üreten bir fabrikayı kiralayıp sektöre adım atan girişimci Cüneyt Ali Turgut, yaptığı teknoloji yatırımlarıyla kendi sahasında Türkiye’nin en büyüğü haline geldi. Otomotiv, medikal, telekomünikasyon, bilişim gibi alanlarda kullanılan ince bakırı Avrupa’ya da ihraç eden şirket, yeni girişimlerle hedefini Türkiye dışına taşıyor.
Kayseri’de ileri teknoloji ürünlere yönelik bakır tel üretimi yapan Mega Metal, 6 yılda ulaştığı başarı ile uluslararası bir ödül kazandı. İsviçre’nin Cenevre şehrinde bu yıl 39.su düzenlenen Ticaret Liderleri Kulübü’nün uluslararası kalite ödülü’ne layık bulunan şirketin öyküsü, tam bir girişimcilik örneği. Mega Metal’i 2005 yılında 500 bin dolara kiraladığını belirten girişimci Cüneyt Ali Turgut, 2008’de 8 milyon Euro ödeyerek kiralık kullandığı şirketi satın aldığını söyledi. Yaptığı yatırımlarla birlikte hem yurtiçi satışlarını hem de ihracatını katladığını belirten Turgut, yıl sonunda 120 milyon ciro hedeflediklerini dile getirdi. Mega Metal, İstanbul Sanayi Odası’nın 2010 yılı en büyük şirketler listesinde 450. sırada, ihracat listelerinde ise 347. sırada yer aldı.
Başarının temelinde teknolojiye çekinmeden yatırım yapması olduğunu söyleyen genç işadamı, bugüne kadar 15 milyon Euro’ya yatırımı yaptığını belirtti. 2012 sonuna kadar 5 milyon Euro’luk daha makine teçhizat yatırımı yapmayı planladığını aktaran Turgut, “Böylece Kayseri’deki fabrikayı daha teknolojik hale getirmeyi ve ABD’nin Connecticut eyaletinde ofis ve depo açmayı hedefliyoruz. Yatırımla birlikte şirketin yıllık ince bakır tel üretimi, 6 bin tondan 10 bin tona çıkacak. İnce bakır tel üretiminde Türkiye’de ilk sırada, Avrupa’da ilk 5’teyiz. Bu rakamla Avrupa’da ilk sıraya yerleşeceğiz. Türkiye’de yılda 500 bin ton bakır tel üretiliyor. Bu 5 milyar dolarlık bir pazar anlamına geliyor. Bunun 20 bin tonu ince bakır tel üretiminden sağlanıyor.” dedi.
Otomotiv, telekomünikasyon, medikal cihazlar, bilgisayar gibi teknoloji alanlarında data kablosu olarak kullanılan ince bakırda tüketimin önemli bir kısmı Avrupa ve ABD’de gerçekleşiyor. Fransa, İtalya, Avusturya, İngiltere ve İspanya’ya ihracat yaptıklarını, Avusturya’da otomobil fabrikalarına kullanılmak üzere yıllık 600 ton bakır ihracatı yapıldığını belirten Turgut, yeni hedeflerinin ABD olduğunu kaydetti. Alman Leoni Kablo ile anlaşma aşamasında olduklarını aktaran işadamı Turgut, bunu sağlamaları halinde Almanya’daki otomobil şirketlerine dolaylı olarak yılda en az 500 ton kablo göndereceklerini ifade etti. Mega Metal, yılda yarısı ince bakır tel olmak üzere toplam 12 bin ton bakır tel üretiyor, yarısını yurtdışına ihraç ediyor.
BAKIR FİYATI SPEKÜLASYONLA 5’E KATLANDI
2004 yılında yaklaşık 2300 dolar seviyesinde olan bakırın tonu bu yıl 10 bin doları buldu. Sektördeki temel problemin aniden artan bu fiyatlama olduğunu aktaran Turgut’a göre olması gereken fiyat 6 bin dolar civarında. Altından sonraki en iyi iletken olan bakır, endüstrinin vazgeçilmez emtiası konumunda. Sadece Şili’nin geçen yılki bakır ihracatı 30 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye ise bu alanda yeni yeni faaliyet göstermeye başlıyor. Cengiz Holding’in önümüzdeki yıl 75 bin ton ham bakır çıkarmayı planladığı Samsun Karadeniz Bakır İşletmesi bu alanda bir ilk. Öte yandan Cenevre’deki törende Özmer Pastacılık Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Berber de ödül alan bir diğer Türk işadamı oldu.