Markaların yaratıcı iş ortağı ünlüler
Markaların sosyal medyayı ilk zamanlarda önemsedikleri söylenemez. Önceleri çok hafife aldıklan için ağırdan aldılar. Ancak sosyal medyaya akın akın göç eden tüketicileri görünce harekete geçmeye başladılar. Markalar sosyal medyaya hızlı ve kolay giriş yapmak için geleneksel medyada olduğu gibi ünlüleri kullanmaya başladılar. Ünlüleri geleneksel medyadan çok önemli bir farkla kullandılar; o da ünlülerin bildiğimiz reklam yüzü olması yerine marka elçisi olmalarıydı. Hatta bazı markalar, kendilerini sosyal medyada tamamıyla ünlülere teslim etmiş dürümdalar. Onlardan markanın sosyal medyadaki aktivite konseptlerini bulmalannı, yönetmelerini ve takip etmelerini de istiyorlar. Genelde unvanlan ‘global yaratıcı direktör’ olarak geçiyor.
Aslında yanlış bir strateji de değil çünkü sosyal medyada en çok takip edilenler şarkıcı, müzisyen, oyuncu ve sporcular. Trend Group tarafından gerçekleştirilen Kablosuz Gençlik 2012-2013 araştırmalanna göre, Türkiye’de Facebook’ta yüzde 30’un en çok beğendiği sayfalar şarkıcı ve müzisyenlerin sayfalan. Onu yüzde 5.4 ile sporcular ve yüzde 4 ile oyuncular izliyor. Genelde de komedi ve eğlence içerikli olanlar beğeniliyor. (Kaynak: Trend Group, 2012-2013, Kablosuz Gençlik, 465 kişi, 12 il, 12-26 yaş gençler) Yine aynı araştırmaya göre Twitter hesabı olanların yüzde 28’i şarkıcı ve müzisyenleri takip ediyor.
(Kaynak: Trend Group, 2012-2013, Kablosuz Gençlik, 98 kişi, 12 il, 12-26 yaş gençler) Markalar bir koldan şarkıcı, sporcu ve oyuncuları kullanırken bir yandan da tasarım dünyasının içine giriverdiler. Markalar tasarımcılarla çalışmaya başladılar. Tasarımlar ve tasarımcılarla prestij işlere imza atıp PR kampanyalarına malzeme yaratır oldular. Özellikle ‘hızlı tüketim’de yaratılan marka ve tasarımcı işbirliği ‘lüks’ün demokratikleşmesi ve fonksiyonel hale gelmesi olarak da yorumlandı. Normalde premium ürünler tasarlayan moda ve endüstriyel tasarımcıları, günlük tükettiğimiz ürünleri hatta hizmetleri tasarlamaya başladılar. Örneğin endüstriyel tasarımcı Gamze Güven bombeli ve delikli bir Eti Karam ile mozaik desenli bir Eti Tutku tasarladı. Bu tasarımlan Fransa’nın en önemli tasarım ödülü olan “Observateur du Design” ödülünü kazandı.
Yine Gamze Güven’in kurduğu Tasarım Üssü’nün Tekirdağ Rakısı, Trakya Serisi ve Altın Seri için tasarladığı ambalajlar ise tasarım dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan Red Dot’un “İletişim Tasarımı 2011” ödülünü kazandı.
Kaşmir Halı, 2012 yılında cesur davranıp Dice Kayek imzalı bir koleksiyon yarattı. Cesur çünkü halıda çok kullanılmayan siyah beyaz ve antrasit renklerden oluşan Dice Kayek desenlerini kullandılar. Dice Kayek ile geleneksel desenleri güncelleştirdiler.
Dice Kayek modanın dışında ilk defa Uludağ için endüstriyel tasarım ürünü yaratmıştı. Uludağ Premium maden sularının kobalt mavisi cam şişelerini hatırlarsınız.
Coca-Cola Türkiye’de ise Coke Design platformunu kurdu. Ünlü moda tasarımcısı Arzu Kaprol ile işbirliği yaptı. Giyimden teknolojiye kadar geniş bir yelpazeyi kapsayacak ve lisanslı ürünleri kapsayan Coke Design’m ilk projesi 201 l’de moda tasarımcısı Arzu Kaprol mentorluğundaki Studio Kaprol ile yapıldı.
Tuba Ünsal sosyal medyada marka elçiliğini en etkili yapan ünlülerden. En son tanıtımını üstlendiği markalardan biri Silk&Cas-hmere’di. Sosyal medya geleneksel medyanın aksine daha fazla samimiyet veya ilginçlik gerektiren bir kanal. Markaya kreatif direktör, yaratıcı direktör, marka temsilcisi atamak lafta kalmamalı; samimi ve gerçek şeyler yapılmalı. Yoksa markalar, reklam ajanslarını yıprattıklarından daha kısa sürede ünlüleri yıpratıp tasarımlan ve bu ünlülere verdikleri unvanları hızla kirletmeye mahkum olurlar. Ünlüleri global yaratıcı direktör yapma fikri güzel ama hakkını vermek ve samimi temsilcilerle ilerlemek lazım.