Magic Form’un Kurucusu Çetin Ercengiz’in Girişimcilik Öyküsü
2015’te yurtdışında 10 mağaza hedefliyor
Adapazarılı girişimci Çetin Ercengiz’in temellerini attığı iç giyim markası Magic Form, ikinci kuşağın girişimleriyle büyüme atağı başlattı. Nişantaşı’ndaki mağazasının yanı sıra tüm Boyner ve Debenhams mağazalarında satılan markanın Türkiye genelinde ise 200’e yakın bir bayi ağı var. Magic Form Yönetim Kurulu Üyesi Flandan Ercengiz, “Mekke ve Bakü’de mağazalar açtık. Yakında Cidde’de mağaza açacağız” diyor.
Kadın iç giyim markası Magic Form’un kurucusu Adapazarlı Çetin Ercengiz, bugün 80 yaşına gelmiş bir girişimci. Öyküsü 1950’lerde başlıyor, ilkokuldan sonra MS hastası annesine bakması için çalışmak durumunda kalan Ercengiz’in, 13-14’lü yaşlarda tuhafiye dükkanında işe girmesi, yıllarca önemli giyim şirketlerinden birine sahip olma öyküsünün de başlangıcını oluşturuyor. Çetin Ercengiz’in deyim yerinde ise çekirdekten gelerek dahil olduğu iç giyim sektöründe yarattığı Magic Form markası bugün, sektöründe özel bir yere sahip. 200 bayisine yıllık 400 bin adet üretim kapasitesine sahip fabrikasından ürün tedarik eden şirket, iki yıl içinde yurtdışında on mağazaya ulaşan bir perakende grubu da oluşturacak.
Çocukluğundan itibaren kadın ağırlıklı giyim dünyasında mesai yürüten Ercengiz, Adapazarı’nda yıllar önce bir müşterisinin özel bir talebi ile kadın iç giyim alanında üretim için kollan sıvıyor.
0 tarihlerde Avrupa seyahatinden aldığı bir büstiyeri tuhafiye dükkanına getiren bir kadın müşterisi, yaklaşan bir düğün davetinde giyeceği elbisesinin daha düzgün görünmesi için kendisine bu tarz bir ürün üretmesini talep etmiş. Gelen istek üzerine amatör çapta Ar -Ge çalışmalarına başlamış Ercengiz.
Örnek ürünlere bakarak malzeme arayışına koyulmuş. Saatçilerden bozuk saatlerin zembereğini almış ve bunlara göğüs formu vermiş. Bu çelik yay olan zemberek acıtmasın diye de potin bağlarına geçirmiş ve tellerin ucu çıkıp kadınların tenini acıtmasın diye de çengelli iğnelerin başını ucuna monte etmiş.
Sonrasında ise oluşturduğu bu kalıpları, eskiden terzilik yapan annesinin evdeki dikiş makinesinde patiskaya diken, arkasına da düğme dikip ilik açan Ercengiz, böylelikle kendi tasarımı olan büstiyeri yaratıyor.
Büstiyerler, deyim yerindeyse ‘kapış kapış’ satılıyor o dönem. Bu ürün bir anlamda Ercengiz’in kadın iç giyim sektörüne, üretici kimliğiyle başlangıcı oluyor.
Talebe göre ürün geliştiriyor
Zaman içerisinde müşterilerden gelen talepler genç girişimcide üretim cesaretini de oluşturuyor. Sermaye birikimi için Adapazarı’ndan trenle İstanbul’a geliyor. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren Karaca firmasında kazak örme işinde çalışarak kazandığı parayı biriktiriyor ve Adapazarı’nda küçük bir atölye kurup ‘Çetin Sütyenlerî’ adıyla üretime başlıyor. Yarattığı bu yerel marka çok beğeni topluyor. Zamanla satışları Adapazarı ile sınırlı kalmıyor. İstanbul’da da satışa başlıyor.
Profesyonelliği de denedi
Çetin Sütyenleri, Ercengiz’in bir süre profesyonel çalışmasının ardından bu kez oğlu Gürsel Ercengiz’in de devreye girmesi ile ‘Gürmay Çamaşırları’na dönüşüyor. Zaman içindeyse işlerin seyri değişiyor ve ailenin diğer fertleri de şirkete dahil olup daha iddialı bir marka yaratmaya karar veriyor. Matematik öğretmeni olan gelini Handan Ercengiz ve bir şirketin pazarlama bölümünde çalışan kızı Gamze Ercengiz Civelekoğlu işlerini bırakıp marka yolculuğuna katılmış. 1993’te ailenin dört ferdinin Magic Form ile başlayan yolculuğu bugün 200 bayiye mal satan bir önemli iş organizasyonuna dönüşmüş.
ikinci kuşak da iş başında
20 yıllık bir geçmişe sahip olan markanın patron koltuğunda hala Çetin Ercengiz oturuyor. Oğlu, gelini ve kızı ise markanın, pazarlama, tasarım, finans bölümlerini yönetiyor. A ve B gruba hitap eden, ağırlık olarak çalışan kadınlara özel ürünler sunan Magic Form’un Nişantaşı’nda bir mağazası ve Türkiye genelinde 200 tane bayisi var. Her ilde bir bayi ile çalışan markanın, büyük şehirlerde ise her semtte bir bayisi bulunuyor. Tüm Boyner ve Debenhams’larda da ürünleri satılıyor.
Magic Form basic ürünlerinin üretimini Adapazarı’ndaki tesisinde, özel ve şık tasarımlarının üretimini ise 4!event’teki fabrikasında gerçekleştiriyor. Yıllık 400 bin adetlik üretimi olan şirket, tamamen ithal malzeme kullanıyor.
Dünyaca ünlü iç giyim markalarının tedarikçilerinden malzeme aldıklarını ve bunların hepsini Türkiye’de, Türk işçilerle ürüne dönüştürdüklerini söyleyen Magic Form Yönetim Kurulu Üyesi Handan Ercengiz, “Aynı zamanda KAGİDER üyesiyim ve 75 kişilik kadromuz kadın istihdamına katkı sağlıyor. Yılda iki koleksiyon hazırlıyoruz. Uzakdoğu’da üretim yaptırmıyoruz. Ürün portföyümüzde genç kız sutyeninden hamile geceliğine kadar çok farklı ürünler yer alıyor” diye ekliyor.
Franchise ile büyüyor
iyi bir noktaya taşıdıkları markalarına gelen ortaklık tekliflerine sıcak bakmadıklarını söyleyen Ercengiz, şunları anlatıyor: “Franchise vermeye başladık. Mısırlı bir yatırımcıya Mekke’nin ilk AVM’sinde Magic Form açması için franchise verdik. Geçtiğimiz mayıs ayından beri faaliyette ve satışları oldukça iyi. Nisan ayında Cidde’de de bir mağaza açacak. Geçen ay Azerbaycan’da da bir franchise mağazamız açıldı. Franchise koşullarımız başka markalar gibi değil. Yatırımcıya güvenmemiz ve bizim konsepti-mizin aynısını açacağı mağazada uygulaması yeterli. Hayalimiz Londra ve Paris’te mağaza açmak. Önümüzdeki yıl, yurtdışında on franchise mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz.”
Kanser hastalarına ürün geliştiriyor
Dünyada iç giyim alanında birçok ürünü ilk kez ürettiklerini ancak patentini almadıkları için bunu ispat edemediklerini vurgulayan Ercengiz, “ Mesela dünyada ilk dolgulu sutyeni biz ürettik ama hatamız patentini almamak oldu. Bunun ardından akıllandık. Sulu sutyenin patentini aldık mesela ve Türkiye’ye sokmuyoruz. Dünyada ilk bize tescilli. Son olarak göğüs kanseri hastası olan kadınlar için ürün geliştiriyoruz. Dünyada bu tarzda üretilen sütyenler çok pahalı. Biz alınabilir fiyatlarla sunacağız. Ayrıca bu hastalığa yönelik bir sosyal sorumluluk projesi de yürüteceğiz” diye anlatıyor.
Özlem Bay Yılmaz