Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Mağazalar Ürünsüz Kaldı Kış Siparişlerinde Patlama Bekleniyor

giysi stokDepolar doldu doldu boşaldı

Perakende zincirleri karakışta ürünsüz kaldı. Mağazalarda kaban, mont, yün kazak bitti. Avrupa’daki mağazalar da boşaldı. Önümüzdeki kışın siparişlerinde patlama bekleniyor…

DÜNYANIN önemli bir bölümünde kış sert geçiyor. Avrupa’nın birçok ülkesinde nehirler, göller dondu. Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan ve Ukrayna’da hayat felç durumda.

Karakıştan Türkiye de ciddi şekilde etkileniyor Birçok yerleşim bölgesine yıllar sonra kar yağdı. Meteoroloji verilerine göre İstanbul son 33 yılın en soğuk kışını yaşıyor.

Bu yıl kışın neredeyse tüm mevsim boyunca aşırı soğuk geçmesi belki de en çok hazırgiyim piyasasına yaradı. Genelde yılbaşından sonra durgunluğa giren hazır giyim sektöründe uzun bir aradan sonra ilk kez bu yıl kışlıkların satışında artış yaşandı. Hem iç piyasada faaliyet gösteren perakendeciler hem de yurtdışına üretim yapan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatçıları son yılların en hareketli günlerini yaşıyor.

Bot kültürü geri geldi

Perakendecilerin yoğun kardan sonra yeniden hatırladıkları bir başka ürün grubu da bot ve çizme. Bu alanda Türkiye’nin önde gelen üreticilerinden Macro Ayakkabı, kendi markası Scooter’la iç piyasada yüzlerce bayiye mal veriyor. Şirket, aynı zamanda Rusya ve Doğu Avrupa’daki birçok ülkeye ihracat yapıyor.

Macro Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Şerafettinoğlu, kışlar sıcak geçtiği için azalan bot tüketiminin bu kışla birlikte tekrar artışa geçtiğini vurguluyor. İç piyasadaki çoğu bayide bot kalmadığını söyleyen Şerafettinoğlu, önümüzdeki kış sezonu satışlarında bu yıla göre en az yüzde 25 artış bekliyor.

MAĞAZALARDA ÜRÜN YOK

İç piyasa açısından bakacak olursak zincir mağaza sahibi firmaların çoğunda şaşkınlık yaşanıyor. Çünkü şubat ayı başında ilkbahar yaz sezonunu açan mağazaların raflarında kışlık ürün neredeyse tükendi. Depolarında kalan son ürünleri de indirimli fiyatlardan ellerinden çıkarmış dürümdalar. Yani bu sıralar palto, kaban, yün kazak bulmak pek kolay değil.

Kiğılı Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, stoklarda yün kazak, palto, kaban, mont gibi ürünler tükendiği için bazı üreticilere yeniden sipariş verdiklerini söylüyor. Kiğılı, bu kış sezonunu da daha önceki yıllara benzer ürün çeşidi ve adediyle açtıklarını ancak daha sezon ortasında tümünün satıldığını vurguluyor:

“Son yıllarda kış mevsimi yumuşak geçti. Bu yüzden kış sezonuna pek fazla ağırlık vermiyorduk. Bu iş biraz da satranç oyunu gibi. Havaların nasıl gideceğini önceden tam olarak kestirmek zor. llkbahar-yaz sezonunu mart ayı başında açmaya karar verdik.”

“ÜRETİME BAŞLARIZ”

Birçok hazır giyimci gibi Collezione da kış ortasında ürünsüz kalmış. Collezione Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Akyi-ğit, stoklarının tamamen tükendiğini söylüyor. Akyiğit, bu ürünleri tekrar ürettirip vitrine çıkarmanın uzun süre alacağını, bu yüzden bu sezonu atlatmaya çalıştıklarını belirtiyor:

“Depomuzda daha fazla ürün olsaydı hepsini satardık. Kış koleksiyonumuzu hazırlarken ne kadar üretim yaptıracağımızı hava raporlarına da bakarak planlamıştık. Ancak tahminler tutmadı. Bu ürünleri tekrar üretmek pek mümkün değil. Mont, kaban gibi giysiler çok parçalı ürünler. Aksesuarlarının üretimini de düşünürseniz üç aydan önce mağazaya koyamazsınız. Hava tahmini raporlarına göre bundan sonra sıcaklık yılın genelinde 1-2 derece düşecek.

Kışlar soğuk geçecek gibi görünüyor. Yani kış sezonuna daha ciddi hazırlanmamız gerekecek. Ancak bu konuda önemli bir sorunumuz var Çünkü Türkiye’de mont, kaban üreten firma sayısı azaldı. Ekonomi Bakanlığı’nın hazırlamakta olduğu teşvik kanununda bu ürün grubuna özel önem verilmeli. Anadolu’da bu ürünlerin üretimi teşvik edilmeli. Böyle bir düzenleme olursa firma olarak biz de kaban ve mont üretimini düşünebiliriz.”

İHRACATA KATKI

Kış mevsiminin özellikle Avrupa’da hayatı allak bullak etmesi hazır giyim ihracatçılarının planlarında da değişikliklere yol açtı. Küresel ısınma söylemlerinin artması üzerine son yıllarda kışlık giysi üretimine pek fazla önem vermeyen ihracatçılar, özellikle önümüzdeki kış sezonu için ciddi sipariş beklentisi içine girdiler.

Çünkü tedarikçisi oldukları AvrupalI perakende gruplarının mağazalarında da kışlık ürünler çoktan tükenmiş vaziyette.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Negrin, ihracatçılara buna göre plan yapmalarını öneriyor:

“ATÖLYELER AÇILIYOR”

“Avrupa’da 2010’un kasım ve aralık ayında havalar sıcak seyrettiği için müşterilerimiz bu kış sezonu için fazla sipariş vermemişti. Dolayısıyla depolarında kışlık ürün zaten azdı. Bu ürünlerin de tamamını satmış dürümdalar. Bu da önümüzdeki kış sezonu için siparişlerde ciddi artış olacağını gösteriyor. Zaten görüştüğümüz müşterilerimiz 2012 yılı sipariş planlarını bu yönde yapıyor. Bu siparişler nisan ayından itibaren gelmeye başlar. Hazır giyim ihracatımız 4-5 aydır geriliyor. Nisandan sonra artışa geçeceğimizi düşünüyorum. Fakat mont, kaban üretiminde yeterince güçlü değiliz. Bu ürün grubunda üretim yapan firmalarımızın önemli bir bölümü bıraktı. Bazı atölyeler yeniden açılabilir.”

Deriye talep arttı

Kış mevsiminin sert geçmesi deri konfeksiyon üreticilerini de umutlandırdı. Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Dinç, normalde kasım ayında biten tüylü kuzu derisi üretiminin bu yıl ocak sonuna kadar sürdüğünü söylüyor. Dinç’in verdiği bilgilere göre, geçen ay yapılan İstanbul Deri Fuarı’nda sadece Rusya ve Doğu Avrupa’dan değil Japonya, Şili, Çin, Hong Kong gibi ülkelerden de siparişler gelmiş. Dinç, Kışlık giysilerde daha çok trikoda iddialıyız. Gerçi bu alanda üretim yapan firmaların da bir kısmı Uzakdoğu’yla rekabet edemedikleri için kapandı. Ancak Türkiye bu üründe halen yılda 1.5 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Kış sezonu kıyafetlerin yeniden ağırlık kazanması triko üreticilerini de memnun etmiş görünüyor.

SİPARİŞLER BAŞLADI

Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD) Başkanı ve Balkuv Triko’nun patronu Mustafa Balkuv, önümüzdeki kış sezonu için triko siparişlerinde ciddi artış bekliyor. Nitekim henüz bu kış bitmeden 2012-2013 sezonunun numuneleri gönderilmeye başlamış. Balkuv, siparişlerin yüklemesine nisan ayından itibaren başlanacağını belirtiyor.

Trikocular hava şartlanılın müspet etkisi ile içpiyasalardan gelen siparis artışından memnun özellikle Rusya’daki mağazaların stoklarında ürün kalmadığını, bunun da önümüzdeki yılın siparişlerini artıracağını düşünüyor:

“Rusya’dan serisi bitmiş ürünler için ilave siparişler geldi. Normalde Rus müşterilerimizin stoklarında ürünlerin en az yarısı kalırdı. Bu yıl stokları tamamen bitti. Önümüzdeki kış için çok ciddi siparişler gelecek.”

ÖZBEY MEN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu