Lüks konut projelerinde spor kulübü açıyor
Altı yıl önce girişimci Elif Yakışırer ve Uğur Özgür tarafından kurulan spor merkezi Fitside, lüks konut ve AVM projelerinde hizmet veriyor. Bugün Anadoluhisarı, Varyap Meridian ve Akasya AVM’de yer alan Fitside’m kurucu ortağı Yakışırer, “Diğer spor salonlarından farkımız kişiye özel hizmet vermemiz . Lüks projelerde yer almaya devam edeceğiz. Yeni yerler için Emaar ve Metropol İstanbul ile görüşüyoruz. Beş yılda 25 şubeye ulaşmayı planlıyoruz” diyor.
Türkiye’de bundan 15 yıl öncesine kadar sektör bile denemeyecek kadar az sayıda spor salonu varken; son yıllarda sayı hızla arttı. Çünkü, sağlıklı yaşam bilincinin artmasıyla birlikte spor yapanların sayısı da her geçen gün artış gösterdi. Günümüzde iş hayatının yoğun temposundan dışarda spor yapmaya vakit bulamayanlar ve alanında uzman eğitmenlerle, doğru şekilde form tutmak isteyenler, soluğu spor salonlarında alır oldu. Bugün Uluslararası Sağlık, Raket ve Spor Kulübü Birliği’nin (IHRSA) verilerine göre Türkiye’de bin 500 spor tesisi bulunuyor. Bu tesislerin üye sayısının ise 400 binlere yaklaştığı, sektörün büyüklüğünün ise 400 milyon dolara yaklaştığı tahmin ediliyor. Böyle bir tablonun olduğu sektörde, farklı trendlerin ağırlığı da artmaya başladı. Bunların başında da kişiye özel hizmet veren spor kulüpleri geliyor.
Temelleri 2009 yılında atılan Fitside bu konseptte hizmet veren kulüplerden biri. Şu anda Anadoluhisarı, Varyap Meridian ve Akasya AVM’deki şubelerinde kişiye özel spor hizmeti verdiklerini belirten Fitside kurucularından Elif Yakışırer, “Tüm dünyada trend kişiye özel hizmet veren spor salonları yönünde. Önceliğimiz Anadolu Yakası. Ancak Avrupa Yakası’nda da iş yoğunluğunun olduğu bölgelerdeki lüks projelerde şubeler açmayı hedefliyoruz. İstanbul’dan sonraki hedefimiz ise öncelikle İzmir olacak. Önümüzdeki beş yılda 25 şubeye ulaşmayı planlıyoruz” diyor.
Yeni şubeler yolda
Son dönemde özellikle büyük şehirlerde açılan AVM’ler ve tamamlanan konut projelerinin içinde mutlaka bir spor kulübü bulunuyor. Sektördeki hareketliliği gören yabancı markaların da ilgi gösterdiği sektörde, zincir haline gelen pek çok firma var. Fitside’m da zincirleşmeyi planladığını söyleyen Yakışırer, “insanlar artık spor için ekstra zaman kaybına tahammül edemiyor. Çünkü İstanbul zor bir şehir. Spor yapmak için trafik çekmekten hoşlanmıyor artık hiç kimse. O nedenle biz de konsept olarak ofislerin, konutların olduğu lüks projelerde şubeler açma yolunu seçtik. Onlara yakın olmayı seçtik. Evinden inip sporunu yapabilir, işinden çıkıp sporunu yapabilirler. Son günlerde Emaar ve Metropol İstanbul’da da şubeler açmak için görüşüyoruz” diye anlatıyor.
6 yıllık geçmişi var
Fitside’m sektörde altı yıllık bir geçmişi var. Marmara Üniversitesi Spor Akademisi mezunu olan Elif Yakışırer ile aynı okuldan mezun Uğur Özgür ile gerçekleştirdiği ortaklıkla ilk şubesini Anadoluhisarfnda açan Fitside, standart spor kulüplerinden kişiye özel verdiği hizmet ile ayrışıyor. Aylık geliri 5 bin TL’nin üzerinde olan kesime hitap ettiklerinden bahseden Yakışırer, şunları anlatıyor: “GYM’deki koşu bantlarını evde de kullanabilir kişiler. Bize gelenleri iyice tanıyıp neye ihtiyaçları olduğunu gördükten sonra bir program hazırlıyoruz. Sürekli aynı programı da uygulamıyoruz. Bize geldiği gün neye ihtiyacı varsa o gün böyle bir program yapıyoruz. Mesela bir gün kitbox yaparken bir gün aletli plates bir gün sadece yürüyüş yapabiliyoruz. Spor ile yeme alışkanlığı birbiriyle ilişkili. Bu işin yüzde 40’ı spor ise yüzde 60’ı doğru beslenme ile ilgili. 0 nedenle üyelerimizin yeme – içmelerini de düzenliyoruz. Hatta bu konuda dışarıdan destek aldığımız bir yeme – içme şirketi de var.”
100’e yakın müşterisi var
Üyeleriyle haftada üç ya da yoğımluManm göre en az iki gün çalıştıklarını söyleyen Yakışırer, hizmet verdikleri 100’e yakın aktif müşterileri olduğunu belirtiyor. Bunlar arasında eski ÎTO Başkam Murat Yalçmtaş’tan tutun da Migros Genel Müdür Yardımcısı Demir Aytaç’a, ünlü diş hekimi Çağdaş Kışlalı’dan sanatçı Soner Ongun’a kadar pek çok isim var. Son yıllarda muhafazakar kesimin de ilgisi yoğun olduğunu ifade eden Yakışırer, “Onlar spor salonuna gelmeyi tercih etmiyor. O nedenle onların evlerine giderek hizmet veriyoruz ” diyor.
Lüks residance’lar sektörü büyüttü
Spor pazarının büyüklüğüyle ilgili net bir veri yok. Fakat tahminler, özellikle son beş yılda gerçekleştirdiği çift haneli büyüme rakamlarıyla 1 milyar Euro’ya ulaştığı tahmin ediliyor. Buna rağmen pazar büyümeye oldukça açık. Zaten şirketlerin de iştaJum kabartan da bu tablo. Şu anda Türkiye’de kişi başma spor harcaması sadece 8 Euro. Bu rakam Bulgaristan’da 45 Euro, Yunanistan’da 65 Euro, Avusturya’da 150 Euro, Almanya’da ise 180 Euro civarında. Kısacası daha alınacak çok yol var. Uluslararası Sağlık ve Spor Kulüpleri Birliği’nin (IHRSA) hazırladığı rapora göre Türkiye’de spor yapanların yalnızca yüzde 1.7’si spor salonlarım kullanıyor. Bu rakam AB ülkelerinde yüzde 10’un üzerinde. Buna bağlı olarak son yıllarda özellikle B ve A grubuna hitap eden spor ve sağlık hızlı merkezlerinin sayısında bir artış söz konusu. Yeni açılan AVM’ler, lüks residance projeleri bu sayının hızla artmasını tetikliyor. Genelde bin 500 dolar ile 2 bin 500 dolara yıllık üye kabul edilen bu spor merkezlerinin maliyeti 10 milyon dolan buluyor. Türkiye’de bu sektörün doğuşuna Sports International ve Hillside öncülük etti. Bu iki şirketin açtığı kapı bugün binlerce kişiyi istihdam eden dev bir sektöre dönüşmüş durumda.