Lojistikte Yeni İş Girişimi Kişisel Depolama İş Fikri; Kolay Depo
İçeriğe Ait Başlıklar
Lojistik Sektöründe Yeni İş Girişimi
Türkiye’nin en büyük lojistik şirketlerinden Reysaş’ın kurucusu Durmuş Döven‘in oğlu Egemen Döven, lojistik işine farklı bir alandan girdi. Kolay Depo markasıyla kişisel depolama işine giriş yapan Döven, şimdiden 2 milyon TL’lik yatırım yaptı. Döven’in hedefi franchise vererek tüm Türkiye’ye yayılmak.
Giderek küçülen evlerde hızla çoğalan eşyalara yer bulmak modern şehir insanının önemli sorunlarından biri haline geldi. Fazla eşyalarına yer bulamayanlar ya İstemeden de olsa atıyor ya da bir odanın tıkış tıkış dolmasına göz yummak zorunda kalıyor. Hatta sadece evlerde değil ofislerde de benzer bir sorun söz konusu.
Bu ihtiyacın giderek artması yeni bir sektörün doğmasını sağladı. Pek çok şirket bu alana yatırım yapmaya başladı. Bunlardan biri de Kolay Depo. Kolay Depo’nun arkasında lojistik sektörünün en büyük şirketlerinden biri olan Reysaş’ın kurucusu Durmuş Dövenin oğlu Egemen Döven var.
Genç girişimci, 2012 yılında kurulan şirket için yaklaşık beş yıllık ön hazırlık çalışması yaptıklarını söylüyor. Dünyadaki birçok benzer uygulamadan fizibiliteler yaparak servisin en uygun kalitede olacağına inandıkları bu sistemi geliştirdiklerini söyleyen Döven, şöyle devam ediyor: “Dünyadaki benzer uygulamaların ve bu sektörün gelişimi, bu tarz kişisel eşya depolamanın bir ihtiyaç olduğu fikrinden yola çıktık. Gelişen pazarlardan örneklere bakarak bu iş modelini yurtiçinde de uygulama kararı alındı.” Döven, özellikle yükselen gayrimenkul maliyetlerine karşı kişilerin vazgeçemediği eşyalarını saklamak için, bu sistemin kolay bir yöntem olduğunu söylüyor.
2 milyon TL yatırım yapıldı
Reysaş GYO depolama tesislerinde hizmet veren Kolay Depo, kişilerin veya kurumların sahip oldukları eşyaları güvenle ve kolayca depolayabilmelerine olanak sağlayan bir sistem. Şu ana kadar 2 milyon TL’lik yatırım yapılan Kolay Depo’da sistem son derece basit. Öncelikle çağrı merkezinden randevu alan müşteriye konuyla ilgili uzmanlar gidiyor. Eşya sahibinin eşyalarına expertlz yapılıyor.
Eşyaların en uygun ve düşük maliyetle depolanabileceği kutular seçiliyor ve kolay kutu kapıya kadar getiriliyor. Eşya sahibinin gözetiminde kutulara yerleştirilip mühürleniyor ve anahtarları teslim ediliyor. Eşyalar dilediğiniz kadar depoda kalabiliyor. Hatta hizmeti alan kişi istediği zaman eşyaları özel odalarda açabiliyor ve içinden istediğini alabiliyor. Döven, isteyenlerin eşyalarını evlerine kadar getirebildiklerini söylüyor.
Kurumsal müşteriler de var
Bu hizmeti almanın maliyeti İse eşyanın boyutuna göre değişim gösteriyor. Maliyet sadece depolamayı kapsamıyor. Egemen Döven, kaybolma, yıpranma, hasar görme gibi risklerin olmadığı bu sistemin toplam maliyetinin piyasa şartlarına göre çok uygun olduğunu söylüyor.
Türkiye’nin en büyük lojistik firmalarından olan Reysaş’ın bünyesinde oldukları için son derece profesyonel koşullarda çalıştıklarına dikkat çeken Döven, şöyle devam ediyor: “Ayrıca bizim kutularımızın ve sistemimizin bazı know-how’ları var. En önemlisi İse güvenilirlik, bizim farkımız burada.”
Kolay Depo’da bireysel müşteriler daha ağırlıklı olsa da son dönemde kurumsal müşteriler de çoğalıyor, ilerleyen dönemlerde, bu oranın eşitlenmesini hatta kurumsal müşteri ağırlığının artmasını beklediklerini söyleyen Döven, arşiv depolama projesinin bunda önemli rol oynayacağını vurguluyor.
Tüm Türkiye’ye franchise verecek
Şu anda yedi bölgedeki Reysaş depolarında bu hizmet verilebiliyor. En çok talep gelen il İstanbul. Döven, İstanbul’da özellikle kentsel dönüşümün olduğu bölgeler ile Bağdat Caddesi, Kadıköy, Nişantaşı ve Etiler gibi bölgelerden yoğun bir ilgi olduğunu söylüyor. Bunun dışında Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Samsun, Kocaeli, Sakarya illerinden talepler geliyor. Şirketin hizmet verdiği müşteri sayısı neredeyse 400’e ulaştı. Şu an belli bir ivmeyle büyüdüklerini söyleyen Döven, kapasitenin zaman içinde artacağını belirtiyor.
Şirket büyüme stratejisini franchise sistemi üzerine kurmayı planlıyor, ilk olarak İstanbul’da franchise verdiklerini söyleyen Döven, özellikle evden eve nakliyat firmalarından çok ciddi rağbet gördüklerini belirtiyor. Şirketin hedefi önümüzdeki yıl her ilde bir franchise şube açmak. Bununla ilgili görüşmeler sürüyor. Halen yeni talepler aldıklarını belirten Döven, önümüzdeki yılın büyüme yılı olacağını söylüyor.
Neden Kolay Depo?
Eşyalarını saklamak İçin yeterli alan bulamayanlar ve bir gün ihtiyacım olur düşüncesiyle eşyalarını atmaya kıyamayanlar İçin Kolay Depo yaşam alanlarına yönelik çözümler sunuyor. Kurumlarm ofislerinde yer kaplayan her türlü malzeme için kurumsal çözümler de sunan firma, klasik depolama anlayışından farklı olarak, arşiv depolama hizmeti de veriyor. Büyük ya da küçük; ölçekli işletmelerin saklama zorunluluğu olan evraklar için “Data Guard” çözümü sunuyor.
4 farklı seçenek var
Buzdolabından kanepeye, bebek odasından hobi malzemelerine her türlü eşyayı Kolay Depo’da saklamak mümkün. Kolay Depo’da mini, midi, maxi, süper maxi olmak üzere dört ayrı boyutta kutu seçeneği bulunuyor. İsteğe ve ihtiyaca göre de farklı ebatta kutu yaptırılabiliyor. Kolay Kutuların hacmi 1 metreküp ile 9 metreküp arasında değişiyor. Eşyanın hacmine göre koli boyutunu seçme şansı var. Minimum sözleşmesi bir ay olan Kolay Kutu için, bir iş günü öncesinden randevu alınabiliyor. Hizmetten yararlanmak istenildiğinde, Kolay Kutu kapıya getirilebiliyor ya da ürünün sahibi tesise gelerek özel odada eşyalarına ulaşabiliyor.