Lojistik sektörü 2017
Lojistik sektörü 2016 yılını çok parlak geçirmese de sektör temsilcileri 2017 yılından umutlu. Özellikle bölge ülkelerine yönelik ticaret yollarının açılması bu umudu güçlendiriyor. Bu nedenle hem depo hem de demiryolundan Ro-Ro’ya kadar birçok alanda yatırımlar hız kesmeden sürüyor.
YILIN ilk 10 aylık döneminde Türkiye’nin ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.7 düşüşle 115 milyar 952 milyon dolar oldu. Ocak-Eylül dönemindeyse ithalat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.5 düştü. Bu rakamlara bakıp sadece Türkiye’nin dış ticaretinin gerilediğini düşünmeyin. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre küresel ticaret yılın ilk 8 ayında yüzde 4.4 geriledi.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) verilerine göre, Türkiye’den yerli ve yabancı araçlarla ihraç taşımaları için bu yılın ilk 8 ayında yapılan toplam sefer sayısı 976 bin 588 ile bir önceki yılın aynı dönemine yakın seviyede gerçekleşti. Aynı dönemde Rusya’ya yapılan sefer sayısı yüzde 70 düşerken, Irak’a yapılan sefer sayısı ise yüzde 39 azaldı. Söz konusu taşımalarda Türk plakalı araçlar Yüzde 79, yabancı araçlar ise yüzde 21 pazar payına sahip oldu. Türkiye’de bu yılın 8 ayında gerçekleştirilen 93 milyar dolarlık ihracatın değer bazında yaklaşık yüzde 32’sinin kara yoluyla taşındığını belirtelim. Türk ve yabancı araçlarla toplam 431 bin ithal taşıması yapılırken, 2016’nın aynı döneminde bu rakam 393 bin seviyesine geriledi. Bu dönemde ithalat taşımalarında Türk araçlar yüzde 63, yabancı araçlar yüzde 37 pazar payı elde etti.
Türk plakalı araçların yükleme ülkelerine göre ithal taşımalarında 67 bin 278 seferle Almanya ilk sırayı alırken, Almanya’yı 35 bin 287 seferle İtalya, 18 bin 431 seferle Irak, 16 bin 645 seferle Fransa, 9 bin 240 seferle İran takip etti.
“KEŞKE AB KOTALARI KALKSA”
2016 yılı rakamları lojistik sektörünün yerinde saydığını gösterse de sektör 2017’den umutlu. Özellikle Rusya ile ilişkilerin yeniden normalleşmesi ve bölge ülkelerinde de suların daha durulması ümidi, sektörü geleceğe yönelik motive ediyor. Ayrıca AB’ye taşımalarda kotaların kalkması için Türk lojistik sektörünün hukuki mücadelesi sürüyor. AB ülkeleri ile Türkiye arasında taşımalarda kotaların kalkması için bir kota anlaşması imzalanması ihtimali var. Sektörün bir diğer beklentisi ise Ortadoğu’ya yapılan taşımalarda halen kapalı olan Mısır kapısının açılarak güvenli bir koridordan bölgeye taşımaların yapılabilmesi.
Sektörün 2017’de yeniden ivme yakalaması sektör temsilcilerinin ortak dileği… Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, “2017 sektörümüzün daha iyi bir ivmeyi yakalayabilmesi ve uluslararası arenada daha rekabetçi olabilmesi adına özel sektör ile kamunun el ele vererek birlik ve sinerji içinde çalışmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Karayolu ve havayolunda olduğu gibi denizyolu ve demiryolu konularında da altyapının çok hızlı bir şekilde iyileştirilmesiyle ülkemizin potansiyelini çok daha iyi kullanabileceğine ve Avrupa, Asya ve Afrika arasında bir lojistik üssü olacağına inanıyoruz” diyor.
ANADOLU’YA YATIRIM
Lojistik sektörü bir yandan dünya ticaretinin yükselişe geçmesini ve yollar üzerindeki bölgesel sorunların çözülmesini beklerken bir yandan da boş durmuyor. Yatırımlarına 2017’de ara vermeden devam edecek olan sektör gelecek daha iyi günler için altyapı hazırlıklarını tamamlamak için harekete geçmiş durumda. Bir taraftan filolarını güçlendiren şirketler bir taraftan da depo yatırımlarını devam ettiriyorlar. Özellikle son yıllarda verilen teşviklerle üretimin Anadolu şehirlerine kayması üzerine sektör de yatırımlarını Anadolu’ya yapmaya başladı. Diğer bir deyişle Anadolu’nun üretim merkezi haline gelmesiyle birlikte lojistik sektörü Anadolu’ya yatırımlarını artıracak, işte lojistik sektörünün öncü kuruluşlarının 2017 hedefleri ve yatırım planları…
Sektörde e-ticarete yoğunlaştı
1942 yılında kurulan Horoz, bugün 5 kıtada, 105 ülkede, 601 noktada 21 bin çalışanı ile entegre lojistik çözümler üretiyor. Firma lojistik, yurtiçi komple taşıma, depolama ve dağıtım, uluslar arası karayolu, demiryolu taşımacılığı, Intermodal taşımacılık hizmetleri sunuyor. SDV Horoz ise, de-nizyolu-havayolu forwarding, kontey-ner dahili taşımacılık ve proje kargo taşımacılığı alanlarında müşterilerine hizmet veriyor.
Yıllardır, küçük ev aletleri ve beyaz eşya sektörünün vazgeçilmez tedarikçilerinden olan Horoz, bu sektöre yaptığı yatırımlara bir yenisini daha ekledi. Beyaz eşya sektörünün gerek Türkiye’deki üretim fabrikalarından sevkedilen, gerekse yurt dışından ithalat yoluyla ülkemize gelen ürünlerinin, bayi, depo, mağaza ve zincir market kanalına olan dağıtım süreçlerinde, elde ettiği başarılı operasyonları sayesinde tercih edilen firma olan Horoz Lojistik, yeni hamlesi “ev teslimatı” projesini müşterisine sunuyor. Bu hizmet kapsamında satın alman ürünlerin, son kullanıcıların adreslerine teslim edilmesiyle, hem gönderici firmanın hem de alıcı müşterilerin lojistik beklentilerine önemli bir çözüm kaynağı oluyor. Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz, E-ticaret lojistiğine yoğunlaştıklarını belirterek, şu bilgileri veriyor. “Global dünyada günümüz iş hayatının yoğunluğu sebebiyle, ihtiyacı olan ürünleri internetin sunmuş olduğu ayrıcalıklarla e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yaparak edinen ve gitgide büyüyen bir kesim oluşmaya başladı. Biz de e-ticaret lojistiği konusuna ağırlık verdik. Ev teslimi hizmetimiz kapsamında, e-ticaret sitelerinden satın alınan beyaz eşyaların, son kullanıcıların adreslerine teslim edilmesiyle, hem gönderici firmanın hem de alıcı müşterilerin
lojistik beklentilerine önemli bir çözüm kaynağı oluyoruz. Ürünlerin katlara kadar taşınması ile de fark yaratıyoruz. Iş ortaklarımıza, ihtiyaç duyduğu tüm lojistik hizmetleri, süreçlere dahil olarak entegre bir şekilde sunuyor ve sınırsız özel çözümler üretiyoruz.”
Ortadoğu’nun en büyük lojistik üssünü kuruyor
Ekol Lojistik’in 2016 yılı için ciro hedefi 650 milyon euro. Yılın ilk dokuz ayında 422 milyon euro ciroya ulaşan Ekol Lojistik, 2015 yılma göre yüzde 15 büyüme yakaladı. Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkam Ahmet Musul, 2016 yılında intermodal taşımacılık alanında sektörün de ufkunu açacak yatırımlara imza attıklarını belirtiyor. Musul, “Ro-Ro filomuzu büyütmek adına yılın ilk çeyreğinde 2 yeni Ro-Ro siparişi vermiştik. Sipariş verdiğimiz Ro-Ro’larımızdan 290 treyler kapasiteli ME-LEQ, 18 Kasım’da Almanya’nın Flensburg kentinde denize indirilecek; Şubat 2017’de de seferlere başlamasını hedefliyoruz. İkinci gemimiz ise 2018 yılı içerisinde teslim edile-cek- R°-Ro yatırımlarımıza bir liman projesi de ekledik. Şuanda Yalova’da inşaatı devam eden limanımız, Türkiye’nin en önemli sanayi ve otomotiv üreticilerine çok yakın mesafede. Terminalimizi kullanarak uluslararası karayolu taşımacılığına operasyonel avantajlar getireceğiz” diyor.
Yurtdışında da depo yatırımları olduğunu belirten Musul, diğer yatırımlarıyla ilgili şu bilgileri veriyor: “In-termodal taşımacılık hizmeti kapsamında kullandığımız elektrikli blok tren seferlerimize bir yenisini daha ilave ettik.
Şuanda İtalya’nın Trieste, Almanya Köln ve Ludwigshafen şehirleri, Ostrava, Fransa’nın Sete şehirleri arası faaliyet gösteren haftalık toplam 44 blok tren seferimize Sete-Paris hattı da dahil oldu. Fransa’da mega treylerlere de uygun olarak kuzey-güney yönündeki demir yolu taşımacılık koridorunun ilk ürünü olan bu hat sayesinde Türkiye ve İran’ın Avrupa bağlantısını, Kuzey Afrika ülkelerinin ise Paris bölgesi ile bağlantılarını güçlendirmeyi hedefliyoruz. Uluslararası arenadaki pazar payımızı da her geçen gün artırıyoruz. İran’da, ticaret hacminin üçte ikisinin ya içinde ya da çok yakınında olmamızı sağlayacak olan Tahran ve Qazvin’de olmayı seçtik. Amacımız özellikle Türkiye ve Azerbeycan ticaret yolunun üzerinde bulunan Qazvin’i 2020’ye dek Ortadoğu’nun en modem ve yüksek kapasiteli “lojistik üssü” yapmak.”
Kârını yüzde 38 artırdı
Küresel ekonomiyi de yaşanan belirsizlikler ve yavaşlamaya rağmen yılın ilk dokuz ayında geçen seneye kıyasla karlılıkta TL bazında yüzde 38 artış yakalayan Arkas Lojistik, 2016 yılını bu oranla kapatmayı, 2017 yılında da karlılığını korumayı hedefliyor.
Arkas’ın yatırım planlarında demiryolu yurt dışı yapılanması başta olmak üzere bilgi teknolojilerinden ekipman yatırımlarına kadar pek çok konu var. Şirket büyük taşıma projelerine imza attığı bu yılın ardından 2017’de de gücünü ve farkını gösterecek TANAP gibi referans projelerin sayısını artırmayı hedefliyor. Arkas Holding Lojistik Hizmetleri Grup Başkanı ve Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Diane Arcas, “Demiryolu serbestleşmesinin tamamlanmasının ardından yatırım yapmaya hazırlanan şirketlerden biriyiz. Kendi lokomotiflerimizi alıp işleteceğiz. Filomuzdaki 706 vagonla 35 bin ton taşıma kapasitesine sahibiz. Kapasite ile ilgili gerekliliği fazlasıyla yerine getiriyoruz. Ancak beklediğimiz lokomotif yatırımına geçebilmek için TCDD altyapı kullanım ücreti, enerji kullanım bedelleri gibi ekonomik dataların belirlenmesini bekliyoruz” diyor. Konteyner taşımacılığına yönelik yatırımlarının devam edeceğini de belirten Arcas, şu bilgileri veriyor: “îç bölgeler ve limanlar arasında lokal hatlarda taşımaları geliştirmeye çalışıyoruz. Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğumuz konteyner terminali ile bölgedeki demiryolunu yeniden çalışır hale getirerek Mersin ve İskenderun limanlarına konteyner taşımalarını başlattık. Ardından da İzmit Körfezi’ndeki limanlara yönelerek burada da taşımalarımızın ilkini Kütahya’dan İzmit Evyaport’a gerçekleştirdik. Bölgedeki diğer iller için de harekete geçmiş durumdayız.
Kapalı depo hizmetlerimizi genişletmek ve konteyner taşımacılığına yönelik 30 çekici ve farklı iş kollarına yönelik farklı özellikleri olan ekipman yatırımları yapmak da gündemimizde. Arkas Lojistik olarak teknolojiyi odağımızda tutuyoruz. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz “lojistik portal” ile bütün süreçlerin uçtan uca izlenebildiği, entegre bir sistem oluşturuyoruz.”
Türkiye’nin depocusu liderlikten vazgeçmeyecek
Reysaş Yatırım Holding; 1990 yılında araç taşımacılığı ile lojistik sektöründe faaliyetlerine başladı. Reysaş kısa zamanda büyüyüp; araç taşımacılığı, otomotiv ve otomotiv üretim bandı beslemesi, yurtiçi ve yurtdışı taşımacılık, akaryakıt, uçak yakıtı, LNG, LPG, CNG, madeni yağ taşımacılığı, FMCG soğuk zincir dağıtımı, gıda taşımacılığı, konteyner ve tank konteyner taşımacılığı, sigara, alkollü ve alkolsüz içecek dağıtımı, uluslararası ve yurtiçi demiryolu taşımacılığı, denizyolu taşımacılığı, gümrüklü/gümrüksüz depolama hizmetleri ile ek servisleri vermeye başladı. Yaptığı yatırımlar ile 850 bin metrekare kapalı depolama kapasitesine ulaştı. Şirket bu alandaki yatırımlarına halen devam ediyor. 2017 yılı için depolama hedefi; 1 milyon metrekareye ulaşmak.
Reysaş Yatırım Holding halen 850 özmal tır, 3 bin kiralık tır, kendisine ait 2’si aktif 7 demiryolu istasyonu, 1000 vagon, 1000 tren konteynerine sahip. 36 deposu bulunan holding 850 bin metrekare kapalı depo alanında operasyonlarım sürdürüyor. Reysaş’ın 5 il ve 3 ilçede toplam 8 sabit, 5 tane de mobil olmak üzere 13 TUV Türk Muayene istasyonu işletmesi, 1.200 adet istif makinası, GES Tesisleri, Türkiye’nin en büyük endüstriyel yem bitki alanları, besi üretim çiftliği ve iki Hilton oteli sahibi büyük bir yatırım.
“Büyümesini kesmeden devam edecek”
1994 yılında kurulan U.N. RO-RO, filosundaki modern ro-ro gemi sayılarının ve kapasitelerinin arttırılması, Pendik Lima-nı’nın açılması, hatlarda coğrafik genişleme, böylece Mersin, Ambarlı ve Fransa hatlarının açılması ve Trieste Liman yatırımları ile intermodal bağlantıların güçlenmesiyle sektör liderliğini devam ettiriyor. Şirket, filosunda bulunan gemilerin sayısı ve kapasiteleri dikkate alındığında Türkiye’de lider, Akdeniz’de ikinci ve Dün-ya’da Ro-Ro yük pazarındaki armatörler içerisinde dördüncü sırada yer almakta.
U.N. Ro-Ro sektörün uzun zamandır beklediği, özellikle İstanbul’un Avrupa yakası çıkışlı yükler ve Trakya bölgesi için en uygun liman olan ve yoğun talep gören Ambarlı Limam’ndan Trieste seferlerine 10 Mayıs 2016’da başladı.
U.N. Ro-Ro Trieste Limanı’nda yer alan Samer Terminali’ni 2013 yılında satın almasından sonra 2016 yılının ilk yarısında Samer Seaports’un hemen yanında konumlanan TFT terminalinin satın aldı. U.N. Ro-Ro CEO’su Sedat Gümüşoğlu, “Bu yeni terminalin var olan terminalle birleşmesiyle liman içerisinde açılacak yeni park alanları araç yoğunluğunu azaltarak liman işleyişini kolaylaştıracak ve yapılacak BT ve CCTV yatırımları terminallerdeki operasyonların daha efektif ve güvenli hale gelmesini sağlayacak” diyor. Gümüşoğlu, yeni terminalin diğer katkılarını ise şu cümlelerle özetliyor: “TFT Terminali’nin bünyemize katılmasıyla terminal içerisinde bulunan 18 bin metrekarelik soğuk hava depolama alanıyla birlikte toplamda yaklaşık 51 bin 500 metrekare kapalı ve 30 bin metrekare açık depolama alanı müşterilerimizin hizmetine sunulmuş oldu. 2008 yılından beri üzerinden çalıştığımız gemilerimizin boyunu uzatma projesini an itibariyle hayata geçirmiş bulunmaktayız. Türk bayraklı, Türk mürettebata sahip ve yüzde yüz Türk şirketi olmamızın yanı sıra denizcilik ve gemi sanayi sektörünün gelişmesine fayda sağlamak amacı ile Türk tersanesi tercih ettik. Bu projede, GEMAK Grup ile yürüyor olacağız. Türkiye’de ilk defa bir Ro-Ro gemisinin boyu Türk tersaneleri tarafından uzatılacak.”
Daha hızlı olacağız
TNT Türkiye için 2016 yılı özellikle Avrupa kıtası hizmetlerinde gerçekleşen atılımlar ve iyileşmelerle geçti. Türkiye’deki uçak kapasitesini 45 tona çıkaran TNT, Sabiha Gökçen Havalimanı Operasyon Merkezi’nde operasyon ve gümrük işlemlerini daha da hızlandırmak üzere yeni yatırımlar yaptı. Daha önce Türkiye’den Sofya, Timişora ve Viyana üzerinden tüm Avrupa’ya ulaşan karayolu dağıtımını haftanın beş günü, Almanya’ya doğrudan tarifeli çıkışlarla revize ederek karayolu teslimat sürelerini kısalttı,
TNT Türkiye Genel Müdürü Çetin Yalçın, Çatalca Karayolu Operasyon Merkez’ni bu yıl devreye soktuklarını belirterek, Artan Avrupa Hızlı Karayolu hizmetlerimizi çetin daha da geliştirmek üzere Hollanda’nın Eindhoven kentinde 7000 metrekarelik, 99 yükleme iskelesi bulunan yeni uluslararası depomuzun açılışını yaptık“ diyor. Yalçın, bu yıl hizmetlerde yaptıklarını yenilikleri şöyle anlatıyor: “Çin, Güney Asya, Hindistan, Yeni Zelanda, Avustralya ve Ortadoğu ile ithalat ve ihracata yepyeni bir soluk getirdik. Bu gönderileri Sabiha Gökçen Havalimam’na ve Havalimam’ndan doğrudan seferlerimizle taşıyarak, AMEA Ekonomi Ekspres hizmet teslimatlarımızı hızlandırdık. Almanya çapında, ertesi gün öğleden önce ekspres teslimat hizmetlerimizin kapsamını genişlettik. Ispanya’nın yüzde 90’ına ertesi gün teslimat yapar hale geldik. Hollanda’da Avrupa genelindeki hastane ve kliniklere tıbbi cihaz sevkiyatına yönelik faaliyet gösteren uluslararası nakliyat merkezimizi açtık.”
Anadolu’da depo yapacak
Batu International Logistics, lojistik sektörüne 2002 yılında forwarder hizmeti sunarak giriş yaptı. Daha sonraki yıllarda filo ve depo yatırımları yaparak, günümüzde tüm ulaşım modla-rmda hizmet veren bir lojistik şirketi haline geldi. 2015 yılına gelindiğinde, diğer grup şirketleri ile tek bir çatı altında birleşti. Yaptığı yatırımlar, satın almalar ve transferler ile 200’ü aşkın çalışanı ile Batu Şirketler Grubu, yıllık yaklaşık 200 milyon eu-ro cirosu olan bir grup oldu. Batu International Logistics, geçtiğimiz iki yılda Gebze Dilovası’nda depo yatırımı, Büyükçekmece’de filo parkı yatırımı yaptı.
Dilovası’nda 12 bin 500 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 20 bin metrekarelik bir alanda depo hizmeti veriliyor.
Şirket, 2016 yılı büyüme hedefini yüzde 15 olarak belirlemişti. Şirket hedefini aşarak 2016’yı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 18 büyüme kapatmayı planlıyor.
Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, “Birçok ilde yapılanmaya başladık, önümüzdeki yılın ilk aylarında şubeleşmeye geçiyoruz. Bu yıl filomuzu da yüzde 8 oranında büyüttük” diyor. Taner Ankara, 2017 yılı hedeflerini şöyle anlatıyor: “2017 yılında hem lojistik sektöründeki gelişmeler, hem de üretimdeki ivme doğrultusunda yatırımlarımızı Anadolu’da yoğunlaştıracağız. Bölgeyi iyi bilen şirketler ile know-how paylaşımı yapmayı düşünüyoruz. Satın almalar da yapabiliriz. 2017 yılı bizim için Anadolu pazarındaki yerimizi güçlendirme adına önemli olacak. Başta Konya olmak üzere Iç Anadolu Bölgesi ilk belirlediğimiz nokta. Ayrıca 2017 yılında Anadolu şehirlerinde depo yatırımı planlıyoruz.”