Kuyumcular KAD-SİS’e Nasıl Katılacak?
Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik yeni tedbirlerin ayrıntıları bir bir ortaya çıkarken, kuyumcular için de yeni iş fırsatı doğdu. Geçtiğimiz hafta “Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kuyumcuların da dahil olacağı yeni sistemin ilk adımlarını attıklarını açıkladı. Bakan Nebati, altını ekonomiye kazandırma planının 1 Mart’ta başlayacağını belirterek, “1 Mart’tan itibaren 81 ilde en az bir adet olmak üzere bin 500’ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmayı başlatıyoruz” bilgisini verdi.
ESİN ÇETİNEL / PARA ; Bakan Nebati, aynı açıklamasında yılsonuna kadar hedeflerinin ise kuyumcu sayısını Türkiye çapında en az 10 binin üzerine çıkarmak olduğunu vurguladı. Bu açıklama, aynı zamanda orta dönemde 10 bin kuyumcu için yeni bir fırsat kapısı aralıyor. Tabii bu sisteme dahil olmak isteyen kuyumcuların öncelikle İstanbul Altın Rafinerisine başvurması gerekiyor.
İçeriğe Ait Başlıklar
KAD-SİS’e Nasıl Katılacaksınız?
Ancak kuyumcuların Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi’ne (KAD-SÎS) dahil olup vatandaşın altınını toplayabilmesi için de bazı kriterleri sağlaması gerekiyor. Burada önceliğin vatandaşa özenli hizmet veren kuyumcular olacağını söyleyen İstanbul Altın Rafinerisi CEO’su Ayşen Esen, ayrıca vatandaşın memnuniyetini sağlayacak ve yeterlilik proseslerini sağlamış bir kuyumcu olmasının da en önemli kriterleri olduğunu belirtiyor. KAD-SISe dahil olmak isteyen kuyumcuların ilk adım olarak https://kadsis.com/adnbasvuru adresinden başvuru yapması gerektiğini açıklayan Ayşen Esen, sisteme dahil olmak isteyen kuyumculardan talep ettikleri diğer şartlar hakkında ise şunları söylüyor;
“Başvuru sonrasında İAR olarak bizim bir değerlendirme sürecimiz oluyor. Öncelikle tüm yasal yükümlülüklerini yerine getiren, güvenilir kuyumcuları compliance (uyum) sürecinden geçirdikten sonra ağımıza katıyoruz. İkinci olarak ihtiyaç duyulan lokasyonlar da seçim yapmamızda etkili oluyor.
Sonrasında başvuru yapan kuyumcu ile iletişime geçiyoruz ve süreç başlıyor. Öncelikle şunun altını çizmek isteriz, biz bin 500 seçilmiş kuyumcu diyoruz, bu demek değildir ki seçilmemiş olanlar sorunlu. Tabii ki kesinlikle değil. Az önce söylediğimiz gibi öncelikle uyum şartları basta olmak üzere coğrafi lokasyon, bankalara yakınlık, büyüklük, tecrübe. personel, teknik altyapı, replitasyon, kapasite ve daha birçok kriter etkili oluyor,”
KAD-SÎS’e başvurularda aynı zamanda kuyumcuların maddi güç yeterliliğine de bakılıyor. Sisteme bugün itibariyle Türkiye genelinde ülke nüfusunun yüzde 80’ine hitap eden 60 ilde yaklaşık 200 anlaşmalı kuyumcu katılmış durumda. Bu sayının her geçen gün kuyumcuların da gösterdiği ilgi ile arttığını ifade eden Esen, bugün itibariyle sisteme girişleri tamamlanan 200 kuyumcu ve ayrıca 160 Altın Değerleme Noktası bulunduğunu belirtiyor.
Özel Bankalar da Katılıyor
Halihazırda KAD-SİS sistemine Ziraat Bankası, Halkbank. Vakıfbank. Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım dahil. 1 Temmuz 2020 tarihinden beri bu bankalar üzerinden işlem yapan KAD-SİS’e yakın dönemde özel bankaların da dahil olması hedefleniyor. Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamasından sonra özel bankaların da sisteme giriş yapmalarının önünün tamamen açıldığını hatırlatan Ayşen Esen, “Özel bankalar da KAD-SÎS’e olan ilgilerini oklukça hızlı bir şekilde göstermeye başladılar. Ayrıca sistemimiz çalışma saatlerine bağlı olduğu dönemden; hafta içi ve pazar günü dahil hafta sonu da kuyumcuların çalıştığı saatler boyunca hizmet verebilen bir döneme geçiş yaptı. Bu çok önemli bir avantaj sunmuş oluyor” diyor.
Aralık Ayında Düğmeye Basıldı
Hükümet yastık altı olarak adlandırılan ve birçok insanın evinde bulunan altınların ekonomiye kazandırılabilmesi için geçen yılın son günleri seferberlik başlattığını açıklamıştı. 25 Aralık’ta düzenlenen basın toplantısında bu konuda açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye’de ağırlığı 5 ton ve değeri 280 milyar doları bulduğu tahmin edilen ‘yastık altı’ altının ekonomiye kazandırılmasını hedeflediklerini belirtip “280 milyar doların yüzde 10’u gelse dövize ihtiyacımız kalmayacak” demişti.
Bu konudaki ikinci toplantı olan ’Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısını ise geçen hafta gerçekleştiren Bakan Nureddin Nebati, bugüne kadar yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalarda bütüncül bir yaklaşım olmadığını, paydaşlar vasıtasıyla yürütüldüğünü belirterek yeni döneme ilişkin şu açıklamada bulundu;
“Bu birikimlerin ekonomiye kazandırılması noktasında yeterince yol alınamadı. Bu tasarrufların finansal sisteme kazandırılması, hem vatandaşımıza yeni bir kazanç kapısı açacak hem ülkemizin büyümesine destek verecektir. Ülkemiz büyümenin finansmanında dış tasarrufların yerine yerli tasarrufların merkeze alınmasını sağlayacak. Yurt içi tasarrufların etkin ve verimli yatırımlara yönlendirilmesiyle aynı zamanda TL cinsi tasarrufların cazibesi de artırılacaktır.”
10 Soruda Altın Tasarrufu Sistemi
Sistemin tanıtımı konusunda proaktif davranan Hazine ve Maliye Bakanlığı, yine geçen hafta sisteme dahil olmak isteyen yatırımcıları bilgilendirmek amacıyla ‘10 Soruda Altın Tasarruf Sistemi‘ başlığıyla bir açıklamada bulundu. Altının kime teslim edileceğinden nasıl geri alınacağına, altın dönüşümlü TL mevduat hesaplamasının nasıl olacağına kadar birçok detaya yer verilen sorulara Bakanlık tarafından verilen yanıtlardan bazıları söyle;
1- Vatandaşlar fiziki altınlarını (ziynet, meskûk altınları, islenmiş ve hurda) rafineriler tarafından oluşturulan kuyumcu ağları üzerinden özel yazılım ve donanımlar aracılığı ile banka hesaplarına aktarabilecekleri gibi ayrıca banka şubeleri kanalıyla da fiziki altın teslim edebilecekler. Altın toplama sürecinde bugüne kadar uygulanandan farklı olarak bankaların bazı şubeleri toplama işlemlerine sürekli aracılık edecek.
2- Sistem dahilinde BDDK tarafından belirlenmiş olan Hurda Altın Değerlemesinde Kullanılacak Asgari Milyem Değerleri kullanılacak. Vatandaşlar bu asgari değerler üzerinde kendilerine en uygun değerlemeyi veren kuyumcular üzerinden işlemlerini gerçekleştirecek. Kuyumcular, rafineriler ve bankalar arasında kurulacak teyit mekanizması çerçevesinde vatandaşlar işlemini gerçekleştirip kuyumcuyu terk etmeden önce hesabına ne kadar altın veya TL aktarıldığına ilişkin teyidini alacak.
3- Vatandaşlar sisteme girmeleri halinde aşağıdaki hesap türlerini tercih edebilecek; Altın Depo Hesapları. Altın Katılım Hesapları, Çeyrek Hesap, Çeyrek Katılım Hesabı, Altın Dönüşümlü TL Mevduat, Altın Dönüşümlü TL Katılma Hesabı.
4- Vatandaşın elde edeceği getiriler; sistem dahilinde seçmiş oldukları yatırım aracı ve bankaya bağlı olarak değişkenlik gösterebilecek. Sağlanacak ek avantajlar, ilgili bankalarca ve oluşturulacak platformlarda vatandaşlara duyurulacak. Ayrıca Altın Dönüşümlü TL Mevduat veya Katılma Hesaplarında TCMB düzenlemesi uyarınca hesaplanan getiriler elde edilecek.
5- Vatandaşlar sistem dahilinde fiziki altınlarını teslim ettikten sonra istedikleri zaman fiziki altın ya da TL olarak geri alabilecek. Ancak vade ve hesap türüne göre bankalarca farklı uygulamalar mümkün olabilecek.
6- Vatandaşların fiziki altınlarını teslim etmeleri sırasında sistem dahilindeki anlaşmalı bir bankada hesaplarının bulunması gerekiyor. Fiziki altınların anlaşmalı kuyumcular ve bankalara tesliminden sonra vatandaşın banka hesabına havale yapılıyor, altının fiziken değerlemesi yapılıp bankaya aktarıldıktan sonra ise hak edeceği getiriler aktif hale geliyor.
7- Vatandaşların darphane üretimi ziynet altın tasarruflarına özel olarak katılım bankaları ve kamu bankalarında doğrudan çeyrek hesabı açmalarına 1 Mart’tan itibaren başlanacak. Burada kısa süre içerisinde bin 500 kuyumcu sayısına ulaşılması hedefleniyor. Öte yandan fiziki teslime ilişkin herhangi bir süre sınırı söz konusu değil. Vatandaşın mağduriyet yaşamaması için teyit sistemini oluşturan kuyumcu ağları kademeli olarak sisteme dahil edilecek.
8- Kuyumcular için herhangi bir kriter belirlenmemekle birlikte Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kuyum işletmesi olması ve dahil oldukları rafineri taralından sağlanan teyit sistemini kurmuş olması gerekiyor.
9- Fiziki altın teslim sürecinde bankalar haricinde rafinerilerin kuyumcu ağları öngörüldüğü için her bankanın tüm şubesinin sisteme dahil olmasına gerek yok. Ancak rafineriler ile bankalar arasında anlaşma yapılması gerekiyor. Bu anlaşmayı yapan her banka, kendi ağını oluşturan her banka veya şubelerinde teslim almayı tercih eden her banka sisteme dahil olacak. Yetkili banka ve kuyumcu bilgilerinin, hazırlanacak web sitesi üzerinden vatandaşlara duyurulması planlanıyor.
Çeyrek Katılım Hesabı Açılacak
Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım toplantısında yeni düzenlemeye ilişkin detayları açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, şu bilgiyi paylaştı;
“Takasbank, Borsa İstanbul ve Darphane bankalarla iş birliğini geliştirip altınların ekonomiye kazandırılması yönünde çalışacak. Bu altınlar ülke ekonomisini güçlendirip finansal sistemi rahatlatacak. (Katılım bankaları) Şu anda bu işin önde gidenleri olacak. Katılım bankaları ve kamu mevduat bankaları, bu işleyişteki en önemli araçlar olacak. Alım-satım, çeyrek hesap 1 Mart’tan itibaren, çeyrek katılım hesabı 15 Mart’tan itibaren, altın dönüşümlü TL hesabı ve altın transferi sistemi işlevsel hale gelecek. Fiziki ziynet altın çekimi, banka tarafından müşteriye yeni üretim ziynet şeklinde verilecek. Kamu bankalarımız bu işin de önceliğini yapacak.
Yürütmeye koyacağımız yeni uygulamayla Ahmet Amca, Emine Teyze çocuklarının geleceği ve kendi tasarruflarını sağlayacak adımlar atacak. Fiziki olarak biriktirdikleri altın tasarruflarını kolay ve güvenli bir şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edebilecekler. Talep etmeleri halinde fiziki olarak da geri alabilecekler.”
Altınlarınızı Bankaya Nasıl Yatıracaksınız?
- KAD-SİS dahilindeki bankalardan birinde altın mevduat hesabı olan vatandaş en yakın Altın Değerleme Noktası (ADN)’ye gider.
- Altın sahibi kişiden alınacak bilgiler, işlem aşamaları ve KVKK bildirimini içeren bilgilendirme formunu imzalar.
- Müşteri sistemin kendisine gönderdiği SMS-OTP şifresini sisteme girerek işleme başlama onayı verir.
- Müşteri altınlarını hangi bankaya yatıracağını bildirir. Banka tarafından gönderilen SMS şifresini sisteme girer.
- Müşteri altınlarını ADN yetkilisine teslim eder ve kamera kaydı önünde altınların ekspertizi gerçekleştirilir.
- Müşteri yapılan tüm işlemleri çift ekranlı PC POS cihazı üzerinden adım adım takip eder. Ekspertizi yapılan altınlar kamera önünde poşetlenir.
- Müşteri kendisine gönderilen, hesap bilgisi ve aktarılacak gram bilgisini de içeren banka transfer onay SMS – OTP şifresini sisteme girer.
- Müşteriye banka tarafından da işlemin tamamlandığına dair bir bilgilendirme SMS gönderilir.
- Müşteri sistemin ürettiği teslim tesellüm formunu imzalar ve bir nüshasını kendine alır.
KAD-SİS dahilindeki tüm kuyumcuların yapacakları bu işlemlerde kullanılacak olan bütün donanımlar; PC-POS, Yazıcı, Kamera, İşlem Matı İstanbul Altın Rafinerisi tarafından temin ediliyor ve kurulumu yapılıyor. Yukarıda işlem adımlarında da anlatıldığı gibi özel yazılım ve donanımları sayesinde tamamen kapalı devre sistem içerisinde her adımda müşteri onay kodları ile ilerleyen süreç, işleyişten de anlaşılacağı üzere üst düzey güvenlik ile gerçekleşiyor. Tüm bu adımlar sayesinde yatırımcı açısından oldukça güvenli bir sistem kurulmuş durumda.
ESİN ÇETİNEL / PARA