Kültür Sanat Haberleri

Kültür – Sanat 2020 Ajandası

Sanat kurumlarının 2020 ajandaları

BOL şergili, festivalli, konserli, sinemalı ve müzikalli bir yıla hazır mısınız? Bu yıl da sanat kurumlarının programları dopdolu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kurumlar sergilerden modern dans gösterilerine, klasik müzik resitallerinden caz konserlerine, panellerden söyleşilere, konferans ve seminerlerden çocuk atölyelerine, sinemadan, tiyatro gösterilerine kadar geniş bir yelpazede, birbirinden farklı etkinliklerle izleyicilerine hitap edecek. Bu yıl İstanbul Modern’de “Uluslararası Misafir Sanatçı Programı” bir müze çatısı altında ilk kez gerçekleştirilirken, Sakıp Sabancı Vakfı ve ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliği ile Resim, Heykel ve Geleneksel Türk Sanatları bölümlerinden ilk üç derece ile mezun olan gençler ödüllendirilecekmiş Akbank Caz bu yıl da dünyaca ünlü sanatçıları misafir edecek; Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafında ise 0-3 yaş grubuna bu yıl daha fazla kitap verilmesi hedefleniyor, özetle birbirinden farklı ve renkli programlar var. Sanat kurumlarmın üst düzey yöneticileriyle konuşarak 2019 değerlendirmelerini ve 2020 hedeflerini sizler için öğrendik…

Oya ECZACIBAŞ1 / İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı
“Sanat dolu bir yıl daha yaşayacağız”

2019’da 15’inci yılını kutlayan İstanbul Modern 360 bin ziyaretçi ağırlarken, 55 bin çocuk ve genci ücretsiz sanat eğitimleriyle buluşturdu. Müzede ise 8 milyon ziyaretçiye ulaştık. 67 koleksiyon ve süreli sergi, 39 fotoğraf sergisi, 13 video sergisi, 17 yurtdışı sergi gerçekleştirdik. Sinemada ise 328 film programı ile dört bine yakın film gösterimi gerçekleştirdik. Türk Hava Yolları (THY] ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ile hayata geçirdiğimiz projelerle ülkemizin modern ve çağdaş sanatını tanıtmayı sürdürüyoruz. Ayrıca Türkiye modern sanatını dünyayaJtanıtmak üzere THY ile birlikte yeni bir proje hayata geçirdik. İstanbul Havalimanı THY Özel Yolcu Salonu’nda İstanbul Modern’e ayrılan alanda “İstanbul Modern Sanat Müzesi Koleksiyonu’ndan Bir Seçki” adlı sergi açıldı. Belirli aralıklarla yenilenecek sergilerde Türkiye’den farklı dönem ve sanatçıların yapıtları yolcularla buluşacak. THY ile hayata geçirilen bir başka proje ise ekonomi dış hat yolcularına dağıtılacak olan seyahat çantaları için gerçekleştirildi. Türkiye’de modern resmin önde gelen kadın sanatçılarından Fahrelnissa Zeid’in yapıtlarından hareketle tasarlanan seyahat çantaları, yolculara bir hatıra olarak sunuldu. İstanbul Modern’in diğer iki yeni projesi ise Art Maker Lab Öğrenme Merkezi ve Uluslararası Misafir Sanatçı Programı. 7-15 yaş çocuk ve gençler için İstanbul Modern tarafından geliştirilen, tasarlanan ve uygulanan Art Maker Lab Öğrenme Merkezi ile yaklaşık 20 bin küçük sanatsevere ulaşmayı hedefliyoruz. Projeyle müzelerde teknoloji temelli sanat eğitimi uygulamalarına farklı bir boyut kazandırmayı amaçlıyoruz. Dünyanın dört bir köşesinden 10 misafir sanatçının zanaatkârlarla üretim yapmak üzere İstanbul’a gelmesiyle başlayan “İstanbul Modern Uluslararası Misafir Sanatçı Programı” ise Türkiye’de bir müze çatısı altında ilk kez gerçekleştiriliyor. Proje sonucu ortaya çıkacak olan üretimler Şubat 2020’de İstanbul Modern’de sergilenecek.

kultur sanat ajandasi

Görgün TANER / İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü
“Yüzbinlerce kişiye ulaştık”

Her yıl olduğu gibi 2019’da da kültür ve -sanatla dolu bir yıl geçirdik. Türkiye’den ve yurtdışından yüzlerce sanatçıyı, 50’nin üzerinde mekanda ağırladık.

Bu sene başta 16. İstanbul Bienali, İstanbul Film, Müzik, Caz ve Tiyatro Festivalleri, Salon İKSV, İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı olmak üzere düzenlendiğimiz sanat etkinlikleri ile İstanbul’dan, Türkiye’den ve dünyadan yüzbinlerce kişiye ulaştık. Bu sene ayrıca, müziğin İstanbul’daki kalbi Salon İKSV, 10’uncu yaşını kutluyor. Onuncu yılının heyecanıyla Salon yıl boyunca çok farklı müzik türlerinin dinleyicisiyle buluştuğu bir mekan olarak hayatımızda olacak. İKSV, kültür ve sanatın gelişimi için çalışan, kar amacı gütmeyen, farklı kaynaklar yaratarak sağladığı tüm gelirini gerçekleştireceği faaliyetleri için harcayan ve kamu yararına çalışan bir kültür kurumu. Çalışmalarımızı Türkiye ve yurtdışından kültür-sanat kurumlan ve kültür ofislerinin işbirlikleri, özel sektör, kamu kurumlan, bireysel bağışçıların destekleri ve bilet satış gelirleriyle gerçekleştiriyoruz. Bu noktada, uzun vadeli sponsorluklar ve desteklerin kültür sanat alanında yeni alanlar açabilmemiz bizim için çok önemli. Yıl boyunca düzenlediğimiz festivallerde, Filmekimi’nde, İstanbul Bienali’nde ve Salon İKSV’de toplam 722 bin kişi gibi bir izleyici rakamına ulaştık. Bunda elbette sekiz hafta boyunca üç mekânda 451 bin kişiyi ağırlayan 16. İstanbul Bienali’nin payı büyük.

2020’de de seyircilerimize dünyadaki kültür ve sanat üretiminden kesitler sunacak, aynı zamanda güncel üretimleri desteklemeye de devam edeceğiz.

Nevgül Bilsel SAFKAN / Sabancı Vakfı Genel Müdürü
“Sanatı her kesime ulaştırmayı hedefliyoruz”

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2019’da da kadınlar, gençler ve engellilerin toplumda eşit fırsatlara sahip olmalarını ve topluma aktif olarak katılımlarını teşvik eden programlara destek olmanın yanı sıra kültür sanat etkinliklerinin yaygınlaştırılmasını sağlamak ve genç nesillerde kültür sanat bilincini geliştirmek amacıyla pek çok projeye imza attık. 2019’da Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’ni 21. kez düzenleyerek onlarca oyunu on binlerce sanatseverle buluşturduk, Uluslararası Ankara Müzik Festivali’ni Onur Üyesi olarak destekledik. Şef Cem Mansur tarafından kurulan ve Türkiye’deki yüzlerce genç müzisyeni Türkiye ve dünyadan dinleyicilerle buluşturan Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası’nın ana destekçisi olmaya bu yıl da devam ettik. Müzik alanında ayrıca bugüne kadar yüzlerce masterclass çalışmasıyla konservatuvar öğrencilerine akademik eğitimler de veren Ayvalık AIMA Müzik Festivali’nin ana destekçisi olduk.

Vakıf olarak verdiğimiz her proje, bizim için çok kıymetli. Geçtiğimiz yıl destek verdiğimiz ve organize ettiğimiz işlerle bu yılda da müzik, tiyatro, sinema gibi sanatın pek çok alanına dokunmaya devam edeceğiz. Sakıp Sabancı Sanat Ödülleri kapsamında kariyerlerinin başındaki genç sanatçıları desteklemek amacıyla 26 yıldır Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) işbirliği ile Resim, Heykel ve Geleneksel Türk Sanatları bölümlerinden ilk üç derece ile mezun olan genç sanatçıları ödüllendiriyoruz, bu ödüllerimizi genç sanatçılarla buluşturacağız.

Zuhal ÜRETEN / İş Sanat Gene! Müdürü
“İçeriğimiz bu yıl da capcanlı”

2019’da Ankara Ulus’taki tarihi binamızı müzeye dönüştürerek, Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’ni hayata geçirdik. Milli Mücadele’nin 100. yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, Milli Mücadele’nin isimsiz kahramanları olan Anadolu insanını bir kez daha saygı ve minnetle anmak üzere “İstiklal” sergisini hazırladık. Serginin 500 bini bulan ziyaretçi sayısı ile çok mutlu olduk. Bir aya^Hg Ankara’da açılan İstiklal sergimizi gördüğü ilgi ve devam eden talep nedeniyle Haziran ayına kadar uzatma kararı aldık. Bugüne kadar Kibele Sanat Galerisi’nde açılmış sergilerden bir seçkiyle oluşturulan “Kibele’nin Hafızası” 20. sezonun ilk sergisi oldu. Ankara’daki müzemizin üçüncü katında bulunan Ankara Sanat Galerisi müzeyle eş zamanlı olarak Mevlut Akyıldız’ın “Resmigeçit / Ankara” sergisiyle açıldı. Ayrıca ülkemizin arkeolojik varlığının gün yüzüne çıkarılması ve kültür mirasının korunması amacıyla Patara, Teos, Zeugma, Kaman ve Nysa antik kentlerindeki arkeoloji çalışmalarına destek vermeyi sürdürdük. İş Sanat, bu yıla da sergiler, konserler, atölyelerden oluşan zengin bir programla hazırlandı. Yılın ilk ayında Kibele Sanat Galerisi’nde Tomur Atagök, Ankara Sanat Galerisi’nde Yalçın Gökçebağ sergileri sanatseverlerle bulaşacak. Yılın ilk konseri olan The Johann Strauss Gala’nın ardından programımızda China Moses, Tindersticks, Antonio Zambujo gibi heyecan verici isimler yer alıyor. Yekta Kopan’ın kaleminden sahneye uyarlanan müzikli çocuk oyunumuz Robot Pinokyo da bu ay perdelerini açacak.

Rahmi M. Koç Müzesi
“Yılı rekorlarla kapattık”

14 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonumuz, çocuklara yönelik eğitimler ve deneysel alanlarımızla 25 yıldır kültür ve eğlencenin adresi olmayı sürdürüyoruz. 2019’un başında ilk olarak İtalyan fotoğrafçı ve heykeltıraş Stefano Benazzo’nun fotoğraflarından oluşan /Bellek Görevi: Gemi Enkazları’ sergisine ev sahipliği yaptık. Ara vermeden usta – karikatürist ve ressam Haslet Soyöz’ün ‘Türk Armatörlerinin Buharlı Gemileri’ başlıklı resim sergisini sanatseverlerle buluşturduk. Denizcilik tarihine ışık tutan sergilerden biri de “Seyr-i Sefain İdaresi’nden Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne” adlı sergi oldu. Halihazırda devam eden bir diğer sergimiz Erdem Cever tarafından hazırlanan “Zaman Yolcusu Vapurlar” adlı sergisi. Osmanlı bandıralı ve OsmanlI’dan Cumhuriyet yıllarına taşınan, buharlı, yük ve yolcu vapurlarının aslına uygun tablolarından oluşan sergi, 20 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek. 2019’da koleksiyonumuzu genişletmeye de devam ettik. Bu kapsamda koleksiyonumuzun büyük bölümünü oluşturan denizcilik objelerine bir yenisini ekledik ve Yenikapı Kurtarma Kazıları kapsamında Theodosius Limanı’nda gün ışığına çıkan 37 batıktan biri olan Yenikapı 12, rekonstrüksiyon yeniden yapım] çalışmaları sonrasında müzedeki yerini aldı. Bebek, bebek evleri ve oyuncak koleksiyonumuza II. Elizabeth’ten sonra İngiliz tahtının en uzun süreli varisi olan Kraliçe Victoria için özel olarak üretilen atlı çingene karavanını ekledik. Yıl boyunca düzenlediğimiz atölyelerle çocukların sosyal ve kültürel gelişimlerine destek verdik. İstanbul ve Ankara müzelerinin ardından Cunda Taksiyarhis Rahmi M. Koç Müzesi’nde de “Bugün Dersler Müze’de” projesini hayata geçirdik. Eğitimde fırsat eşitİiğinin en güzel örneği olan gezici müze projemiz Müzebüs 2019’da 500 bininci öğrenciye ulaştı.

2003’te Siirt’ten yola çıkıp 16 yılda yaz kış demeden Türkiye’yi il il dolaşarak 2 bin 300’ün üzerinde okulu ziyaret ettik. 2019’un kapanışını ise rekorla yaptık. İstanbul, Ankara ve Cunda’da yeni ve benzersiz keşifler yapmak isteyenler için kapılarını açan müzelerimiz, 11 ayda 1 milyon kişiyi ağırladı.

Bu yıl da yeni sergilere ev sahipliği yapacak, koleksiyonumuza kazandıracağımız objelerle ziyaretçilerimizi ağırlayacağız.

Derya BİGALI / Akbank Sanat Müdürü
“Zengin bir festival programı olacak”

Bu yılda da uzun soluklu projelerimiz olan Akbank Kısa Film Festivali, Günümüz Sanatçıları Ödülü Yarışma Sergisi, Akbank Sanat Caz Günleri Konserleri, film, dans ve tiyatro gösterimleri, sergiler ve konferanslar dışında düzenli olarak sürdürdüğümüz Akbank Sanat Çocuk Atölyeleri ve Akbank Çocuk Tiyatrosu’nu sanatseverlerle buluşturmaya devam edeceğiz. Kampüste Dijital Sanat projesi farklı kampüslerde yeni medya sergisi ile üniversiteli gençlerle buluşacak. Her ay 300’ün üzerindeki çocuğa sanatla tanışma ve yeteneklerini keşfetme olanağı sağlıyoruz. Ayrıca, 10 yıldır Akbank Sanat çatısı altında düzenlediğimiz sergiler kapsamında gerçekleştirdiğimiz “Güncel Sanat Eğitimi Programı” ile bugüne kadar 30 bin çocuk ve genç, hem sergileri gezme, hem de sergi turu ardından gerçekleştirilen atölye çalışmasıyla edindikleri izlenimleri farklı ve eğlenceli bir sanat çalışmasına dönüştürme fırsatına sahip oldular. Yıl boyunca Perşembe ve Cuma günleri gerçekleştirdiğimiz “Güncel Sanat Eğitimi Programı’nda ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini ücretsiz olarak ağırlıyoruz. Ayrıca iki yeni eğitim programımız söz konusu. Bunlardan birincisi “Çağdaş Sanat ve Küratörlük”.
Açık Diyalog İstanbul ve Akbank Sanat iş birliğiyle organize edilen yedi ay süreli bir seminer dizisi.
Diğer programımız da “Çağdaş Dans Programı”. Bu program çağdaş dans tekniklerine hakim, birçok koreografla çalışmış, farklı tarzlar deneyimlemiş ve alanında etkin dans sanatçıları yetiştirmeyi hedefliyor. 8-18 Ekim tarihlerinde Akbank Caz Festivali’nin 30. Yılını kutlayacağız.

Tülay GÜNGEN / Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genet Müdürü
“Konser dizilerine ağırlık veriyoruz”

2020’de yayın çizgimizde bir değişiklik öngörmemekle birlikte yayınevimize katılan yeni yazarlarımızla, Türkiye’den ve dünyadan seçtiğimiz kitaplarla programımızı hazırladık. Yayımladığımız ve yayımlayacağımız bazı yazarların kitaplarını yeni bir üst başlık altında toplamaya başladık: Modern Klasikler. Yeni kapak çalışmaları ile ilk kitaplar çıkmaya başladı; Franz Kafka, VVilliam Faulkner, Hermann Hesse, Philip Roth’tan eserler yayınlıyoruz. Yayınevinin bir dizisi gibi görünen çocuk kitapları, Doğan Kardeş, neredeyse ayrı bir yayınevi kadar kitap yayımlıyor. 0-3 yaş grubuna bu yıl biraz daha fazla kitap vermeyi planlıyoruz. Takvimimizde, her ay Ahmet Ümit’in seçtiği pöibiye bir filmin gösterimi ve Ahmet Ümit ile sinema-edebiyat ilişkisi üzerine söyleşiler, çeşitli sanat alanlarında uzman kişilerle söyleşiler, çocuk ve yetişkinlerimiz için okuma atölyeleri, ebeveynler ve eğitimciler için düzenlediğimiz seminerler ve bilim akademileri yer alıyor. Ayrıca edebiyat ve müziği buluşturan konser dizisi, elektronik temelli müzik yapan gruplara ayrılmış bir başka konser dizisi, yeni kuşak dansçılardan Canan Pekiçten’in performansı her ay izleyicilerle buluşacak.

Sagalassos sergisi etrafında sergi turları, çocuk atölyeleri ve arkeoloji konferansları düzenleyeceğiz. Bu yıl kültür sanat etkinliklerimize 10 bin izleyici çekmeyi hedefliyoruz. Etkinliklerimizin yüzde doksanından fazlası kamuya açık, ücretsiz. O nedenle büyük bir ciro beklentimiz bulunmuyor. Konser, tiyatro vb. gibi belirli etkinliklerimizde izleyici yığılmasını önlemek için küçük bedeller karşılığında bilet satıyoruz.

Ahmet ERENLİ / Borusan Sanat Genel Müdürü
“Yeni sezon, yeni bir dinamizm”

2019 bizim için oldukça verimli geçti. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nm (BİFO) uluslararası alanda tanınan yıldız sanatçılarını ağırladığımız sezon konserleri bilet satışında yüzde 99 doluluk oranı yakaladık. Yine BİFO sezon konserleri kapsamında, Kadıköy Süreyya Operası ve ENKA Oditoryumu’nda gerçekleştirdiğimiz Borusan Çuartet konserlerimizde ise yüzde 100 doluluk oranına ulaştık. Beyoğlu, İstiklal Caddesi’nde bulunan Borusan Müzik Evi etkinliklerimizde yüzde 75 doluluğu yakaladık. 2019 beklentimizin üzerinde bir bilet satışıyla devam etti. 2020-2021 konser sezonu programımızı Mart ayında açıklayacağız. Yeni sezonumuzdan önce, genelde her sezon için rakamları 12 ile 13 arasında değişen konser sayımız, 2020-2021 sezonumuzda 15’e çıkacak. Bu 15 konserde, yeni sanat yönetmeni arayışımız sürerken, konserlerimizi her biri kendi alanında başarılı sekiz konuk şefimiz yönetecek. Bunun hem orkestramıza hem de izleyicilerimize ayrı bir dinamizm getireceğini düşünüyoruz. Yeni sezonumuzda şimdiden söyleyebilirim ki, BİFO ve Borusan Çuartet’in bilet satış rakamları, sezon sonunda yüzde 100 doluluğu yakalayacağımız yönünde. Borusan Müzik Evi’nin yeni rakamları ise geçtiğimiz sezona göre kıyas ettiğimizse yüzde 80’i aşacağımızı gösteriyor. Bilet gelirlerimizi, yine geçtiğimiz sezonun rakamlarına dayanarak yüzde 15 artırmış durumdayız.

Murat ABBAS / Zorlu PSM Genel Müdürü
“İzleyici ilgisi umut veriyor”

2019’un büyük bir çoğunluğunu kapsayan altıncı sezonumuzda bin 200’ün üzerinde etkinliğe ev sahipliği yaparak, yaklaşık 650 binden fazla seyirciyi sahnelerimizde ağırlama fırsatımız oldu. Geçtiğimiz sezonla kıyasladığımız zaman kendimize koyduğumuz izleyici sayımızı yüzde 10 oranında artırma hedefimize de ulaştık. Günde ortalama üç etkinlik düzenlerken, bugün, ortalama beş etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Ciro bazındaysa bir önceki seneye kıyasla yüzde 19, bütçeye göreyse yüzde 17’lik bir artışımız var. Açıldığımız ilk günden bu yana müzikallerin adresi olduk. BeeGees’in popüler kültür tarihine damgasını vurmuş, en büyük hitleri “Stayin’ Alive”, “How Deep Is Your Love”, “Night Fever”, ”Tragedy”, ”More Than a Woman” ile taçlanan ve döneminin tüm sevilen dans şarkılarından oluşan müzikleriyle Saturday Night Fever, kaçırılmayacak dev müzikal prodüksiyonu ile 28 Nisan 3 Mayıs tarihleri arası Zorlu PSM’de olacak. Bu yıl dördüncü kez Zorlu PSM’yi müzik, yaratıcılık ve teknolojinin merkezine dönüştürecek Sonar İstanbul, yüzde 100 Music katkılarıyla 5-6-7 Mart tarihlerinde ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. İlk kez üçüncü gün eklenen festival 5 Mart’ta Paul Kalkbrenner ile açılıyor. Bu değerlendirmelerimizin sonucunda Ekim ayından itibaren uygulamasına başladığımız, TOG ve Tosla ile birlikte hayata geçirdiğimiz “Son Dakika Koltuğum” projemizle öğrencilerin kültür sanata erişimi ve katılımını kolaylaştırmak adına büyük bir adım attık. Uygulama ile Tosla uygulamasına kaydolan öğrenciler, TOG’da oluşturulacak proje fonuna Tosla kartlarıyla 1 TL’lik sembolik bir katkı sağlayarak, o günün etkinliklerinde boş kalan koltuklara ‘talip’ olabiliyorlar.

Katılmak istedikleri etkinliklere gelen öğrenciler, başvuru sırasına göre son dakika boş kalan koltuklara yerleştiriliyor. Bu yıl dördüncü kez düzenleyeceğimiz PSM Caz Festivali için çok heyecanlıyız. 2019’da festivalde 45 bin müzikseveri ağırlamıştık. İzleyicinin ilgisi de bizi umutlandırıyor. Bu yılda etkinlik çeşitliliğimizi korumayı, izleyicinin sanata ulaşımını artırmayı hedefliyoruz. Toplam ciro hedefimiz 85-90 milyon TL civarı.

Esra TEZEL / Volksvvagen Arena Direktörü
“200’e yakın etkinlik yaptık”

2019 Volkswagen Arena için oldukça hareketli geçti. Geçtiğimiz yıl da konserlerden basketbol maçlarına, tiyatrodan konferansa farklı tür, içerik ve konfıgürasyonlarda -3 .wR 200’den yakın etkinliğe E ev sahipliği yaptık.

Ana fikri “Live is Life” olan kampanyamız Haziran’a kadar devam edecek. Günümüzde deneyim yaşamanın herhangi bir ürüne sahip olmaya tercih edildiğini görüyoruz. Yaşanabilecek en güzel deneyimlerden birinin de zevkimize, ruhumuza hitap eden bir sanatçının, grubun canlı performansı ya da renklerine gönül verdiğimiz bir takımın maçını salonda canlı izlemek olduğuna inanıyoruz. Bu fikir üzerine inşa ettiğimiz kampanyamız süresince konuklarımızın canlı etkinlik deneyimini daha da iyi noktaya getirmeye çalışıyoruz. Eğlence sektörü yaz ve sonbahar aylarını oldukça hareketli geçirdi. Bu hareketliliğin bu yıl da devam edeceğini öngörüyoruz. Farklı türlerde, yerli yabancı grup ve sanatçının konserlerinin yanı sıra geçtiğimiz yıl da ev sahipliği yaptığımız, 23. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nde “Yılın En Başarılı Prodüksiyonu” ödülünü alan “Dünyada Karşılaşmış Gibi” bu sezonda Volksvvagen Arena’da izleyicisi ile buluşmaya devam ediyor. Aynı şekilde son beş sezondur ev sahipliği yaptığımız Darüşşafaka Tekfen de Avrupa Kupası maçlarını Volksvvagen Arena’da oynuyor. Opera sanatçıları Teyfık Rodos, Zeynep Halvaşi ve Görkem Ezgi Yıldırım’ın solist olarak yer aldığı, Rengim Gökmen’in yönetimindeki Livaneli Filarmoni Orkestrası, Mabel Matiz, ‘Belle’, ‘Gitan’, ‘Sous le vent’ ve ‘Seul’ gibi milyonların kalbini çalan şarkıların sesi Garou, Belçikalı ekip Stavroz ve Türk rock müziğinin son dönemlerde başarılı gruplarından Pera Volksvvagen Arena sahnesinde olacak.

Ahmet Faruk ÇAĞLAR / Albaraka Kültür Sanat ve Yayıncılık Genel Müdürü
“İşbirlikleriyle yayınlarımızı zenginleştireceğiz”

2019, Albaraka Yayınları için başlangıç yılı oldu. Uzun zamandır hazırlıkları \ süren kitaplarımız nihayet okuyucu ile buluştu. Beklediğimizin üzerinde olumlu geri dönüş aldık. Birkaç ay içinde ilk baskısı tükenen kitaplarımız oldu. Albaraka Yayınları öncelikle Türkçe literatürde eksikliği hissedilen İslami finans ve iktisat alanlarında yayınlar yapmak, mevcut pratik çalışmaları beslemek ve teorik zemininin inşasına katkı sağlamak arzusunda. Çalışmaları süren onlarca kitap ile yakın zamanda, mezkûr alanlarda zengin bir kitaplık oluşturacağız. Ayrıca farklı birçok kategoride kitaplar yayımlayarak önümüzdeki dönemde kültür yayıncılığına ağırlık vereceğiz. Uzun yıllardır Türk-İslam sanatlarına doğrudan ve dolaylı destek veriyoruz ve bu destekle pek çok sivil girişime öncülük ediyoruz.

Bu yıl da rafine projelerle Türk kültür ve sanat hayatına katkıda bulunmayı düşünüyoruz. Düzenleyeceğimiz veya katılım sağlayacağımız organizasyonlarla, çeşitli kuruluşlarla yapacağımız işbirlikleriyle kadim sanatlarımızın ardındaki insan ve âlem tasavvurunun genç nesillere aktarılmasını sağlamak istiyoruz.

Söz konusu sanatların zanaata dönüşmemesi için onlara bir bilincin eşlik etmesi gerekiyor. Bu nedenle sanata ve düşünceye nitelikli desteğimiz artarak devam edecek. Ana faaliyet alanımız olan katılım bankacılığı alanında sadece Türkiye’deki değil, tüm dünyadaki teorik çalışmalara öncülük etmek istiyoruz.

Bu konuda akademik çalışmalar sürdüren kurumlarla yapacağımız işbirlikleriyle yayınlarımız daha da zenginleşecek. Ayrıca sanat tarihinden sosyolojiye, psikolojiden felsefeye kabarık bir yayın listemiz var.

Berrin YOLERİ / ÇEV Sanat Başkanı
“Akademi kurmak istiyoruz”

2019 yetenekli genç sanatçılarımızın başarılarına yenilerini eklediği bir yıl oldu. Önemli yarışmalarda ülkemizi temsil ettiler, dünyanın en önemli salonlarında binlerce kişiye konserler verdiler ve vermeye devam ediyorlar. Zorlu PSM’de her yıl düzenlediğimiz yeni yıl konserleriyle yetenekli genç sanatçılarımızı sanatseverlerle buluşturmaya bu yıl da devam edeceğiz. İstanbul dışındaki şehirlerde konserler düzenlemeyi planlıyoruz, ayrıca İstanbul’da Genç Yetenekler Klasik Müzik Günleri adı altında resitaller serisi başlatmayı arzu ediyoruz.

Geçen yıl Venedik Film Festivali sırasında gerçekleştirdiğimiz dinletileri devam ettirmek de bu yılki planlarımız arasında. Ayrıca dünyanın önemli klasik müzik sanatçılarını Türkiye’de ağırlayarak masterclasslarını ülkemizde gerçekleştirmeleri için organizasyonlar gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Gelecekteki hedeflerimiz arasında ÇEV Sanat Akademisi’ni kurarak ülkemizdeki daha fazla yetenekli gence ulaşarak onlara imkan tanımak bulunuyor. Tüm dünyanın tanıdığı genç sanatçıları ülkemize kazandırmak istiyoruz.

Merve YILMAZ

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu