Körfez ülkelerinde girişimcilik devrimi
Para dergisinden Baybars Altuntaş’ın girişimcilik üzerine makalesi
Dubai’deki girişimcileri global melek yatırımcılarla buluşturmayı hedefleyen Dubai Ventures Network kuruldu. Artık startup’larımızın melek yatırımcı arayışlarında Dubai’yi de listelerine almalarında fayda var…
GEÇEN hafta EBAN Başkan Yardımcısı olarak, Dubai Ekonomi Bakanlığı’na bağlı KOBİ Geliştirme Genel Müdürlüğü ile bir anlaşma imzalamak için Birleşik Arap Emirlikleri’ndeydim. Bu birim Türkiye’deki KOSGEB’e denk gelen bir yapılanma.
Daha önce Katar ve Bahreyn’de verdiğim konferanslar vesilesiyle bulunduğum Körfez ülkelerindeki girişimcilik ekosistemine olan yaklaşımda son üç yıl içinde büyük değişiklikler gözlemliyorum. Nitekim geçen hafta Dubai Ekonomi Bakanlığı ile imzalanan sözleşme sonrası artık söylenenlerin laftan icraata geçmek üzere olduğunu anladım. Bu değişim sürecinin başlamasında sembol olarak kabul edilebilecek bu anlaşmadan bizim girişimcilerimizin nasıl faydalanabileceklerini bu hafta aktarmak istedim.
İNOVASYON İLE DÖNÜŞÜM
Körfez ülkeleri dünyanın kişi başı gelir seviyesi en yüksek ülkeleri arasında yer alıyor. Başta Katar olmak üzere Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Bahreyn, Umman girişimcilik ve inovasyon konusunda atağa geçmiş dürümdalar.
Bu ülkelerde yaptığım tüm temaslarda dört ana konu ön plana çıkmış durumda:
• Bölge yatırımcısını gayrimenkul yerine girişimcilerin ve startup’larm projelerine yatırım yapmalarına ikna etmek çok zor.
• Petrol fiyatlarının düşmesiyle beraber küçük ve orta ölçekli girişimlerle yakından ilgilenmeye başladılar.
• Körfez ülkelerinin genelinde vergi yüzde sıfır olmasına karşın, örneğin Dubai 2018 yılından itibaren KDV uygulamasına geçeceğini belirtti.
• OECD raporlarına göre dünya ekonomisinin yüzde 96’sından fazlası küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşurken. Körfez ülkelerinde bu durum tam tersi. Nerdeyse ekonomilerinin yüzde 96’ısı petrol şirketleri tarafından domine edilen bu ülkeler, şimdi kara kara ne yapacaklarını düşünüyorlar.
YENİ BİR NETVVORK KURULDU
İşte, tüm bu gelişmelerin ışığında, Körfez ülkelerinde bir girişimcilik baharı yaşanıyor diyebiliriz. Startup ve KOBİ girişimcilerini daha yakından keşfetmeye çalışan bu ülkeler, öncelik olarak aşağıdaki iki noktayı gündemlerine almış dürümdalar:
• Girişimcilerin finansmana ulaşımlarını kolaylaştırmak.
• Yatırımcıların doğru ve becerikli girişimcilere ulaşımlarım kolaylaştırmak.
İşte, Dubai Ekonomi Bakanlığı ile imzaladığım anlaşma, Dubai’deki girişimcileri global melek yatırımcılarla bulaştırmayı hedefleyen Dubai Ventures Network’ün kuruluşunu da içeriyor. Bu netvvork şemsiyesi altında hem melek yatırımcılar hem de özel sermaye yatırımcıları Dubai’deki girişimcilere Dubai Ekonomi Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yatırım yapabilecekler.
Körfez sermayesine ulaşmayı hedefleyen girişimcilerimiz için Dubai Ventures Netvvork çok önemli bir platform olacak. Şunu unutmayalım ki, her ne kadar bu netvvork, Dubai’li girişimcilerin finansmana ulaşımlarını kolaylaştırmayı hedef alsa da, Dubai nüfusunun yüzde 95’i zaten yabancılardan oluşuyor. Yani, bu netvvork aslında tüm dünya girişimcileri için iyi bir finansman kaynağı olmaya aday. Şimdiden Körfez bölgesinden 200 civarında melek yatırımcı ve VC bu netvvork’te yer almak için Dubai Ekonomi Bakanlığı’na başvurmuş durumda.
Melek yatırımcılık konusu özellikle Körfez ülkelerinde yeni yeni keşfedilmeye başlanıyor. Geçen hafta hatırlarsanız Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek bu konuda İslam Kalkınma Bankası Başkam ile Jakarta’da görüştü. Çünkü, melek yatırımcılık gerek girişimcilerin gerek KOBİ’lerin finansmanında İslami sermaye prensipleriyle yüzde 100 uyumlu bir finansman sistemi. Petrol fiyatlarının düşmesiyle beraber erken aşama yatırım ekosistemine odaklanmaya başlayan Körfez ülkelerinin, İslami sermaye prensipleriyle bu kadar uyumlu bir finansal enstrümanı çok seveceklerini düşünüyorum.
Startup’larımızm melek yatırımcı arayışlarında Dubai’yi de listelerine almalarında fayda görüyorum. Özellikle ikinci raunt ve ötesi finansman arayışlarında bu destinasyonu değerlendirebilirler. Tabii ki sunumlarına, neden gayrimenkule değil de size yatırım yapmalarının daha akıllıca olacağını anlatan ikna edici bir slaytı da eklemeniz şartıyla.
Haftaya görüşmek üzere…