Konut projelerinde peyzaj ve tasarım ön plana çıkıyor
Konut projelerinde peyzaj ve tasarım ön plana çıkıyor
Konut üreticileri birbiri ardına yeni projeler üretirken bu projeleri birbirinden ayıran en önemli özellikler peyzaj ve tasarım oluyor. Kent yaşamının yarattığı betonlaşmadan uzaklaşmak isteyen insanlar artık peyzajı ve tasarımı ile fark yaratan projeleri tercih ediyorlar. Bu da konut projelerinde peyzaj ve tasarımın önem kazanmasını sağlıyor.
Toplu konut projelerinde müşteri tercihini belirleyen ve satışı artıran en önemli faktörlerden biri, iyi ve fonksiyonel tasarlanmış ve uygulanmış peyzaj mimarisi. Bugün ev almak isteyen herkes dış mekan aktiviteleri iyi tasarlanmış geniş yeşil alanlara sahip mekanlarda yaşamayı hayal ediyor. Çin dahil tüm gelişmiş ülkelerde peyzaj mimarlığı, toplu konut projelerinin ilk tasarım aşamalarında planlama gruplan içinde yer alıyor ve inşaat için gerekli imza yetkisine sahip bulunuyor.
Ülkemizde ise yakın zamana kadar peyzaj mimarları projeye bitki dikim aşamasına geldiğinde dahil olmaktaydı. Ancak gerek yatırımcı profilindeki, gerekse de müşteri ihtiyaçlarındaki değişim ve gelişim neticesinde peyzajı sadece bitkisel düzenleme olarak değil aksine projeye kimliğini veren en önemli unsurlardan biri olduğu ortaya çıktı.
Lotus Peyzaj’ın sahibi Ediz Temel, iyi ve işlevsel olarak tanımlanacak bir peyzaj projesinin ilk adımda projeye kimlik kazandıracak doğru bir hikaye üzerine kurgulanmış konsepte sahip olması gerektiğini söylüyor.
Temel, “Bu aşamada peyzaj mimarları projeyi yaratan mimari ekip ve yatırımcılar ile uyumlu bir ekip çalışmasıyla konsepüerin oluşumuna katkı sağlar. Sonucunda sosyal çevre ve yaşam alanları her türlü sert zeminleri (yaya, yürüme yolları, otoparklar vs.) ve bitkisel uygulamalarıyla yatırımcıya ve nihai alıcıya en uygun proje oluşturulur” diyor.
Kullanılan yere göre değişiyor
İstanbul Boğazı’nda o bölgeye ve orada yaşayacak kişilerin sosyal durumlarına uygun bir konsept oluşturulurken yurt dışında örneğin Azerbaycan’da bu bölgeye ve yaşayan halkın örf ve adetlerine uygun farklı bir proje senaryosu yaratmak gerekiyor.
Bir projenin gerçekten hayat bulabilmesi için doğru konseptin oluşturulması en uygun malzeme ve bitki seçimi son olarak da uygulama ve detay projelerindeki başarı büyük rol oynuyor.
Bir peyzaj projesinin başarı kriterinin estetikle işlevselliği aynı oranda oluşturabilmesine bağlı olduğuna dikkat çeken Temel şunları söylüyor: “Peyzaj projelendirme işinin kapsamı arazinin eğimine uygun, bina su basman kadarının ve koordinadarının yerleştirilme aşamasında başlar. Daha sonra drenaj, sulama, aydınlatma gibi tüm altyapı uygulama projelerinin oluşturulmasıyla devam eder. Son aşamada kent mobilyaları, objelerin (süs havuzları, fıskiyeler, heykeller vs gibi) yerleştirilmesiyle sonuçlanır.”