Konuşma Sanatı, İyi Konuşmak
Konuşma Sanatı, İyi Konuşmak
Konuşma sanatı sadece birilerine ait, sadece birilerinin yetenekleri kapsamında bir uygulama değildir. Bu sanatı çalışan herkes başarır. Pek çok utangaç insan bu sanat sayesinde utangaçlıklarını yenmişlerdir. Öyleyse konuşmada ilk olarak kaçınılması gereken şey, “Ben bu işi beceremem” şeklinde yanlış kanaate kapılma eğilimidir. Yapılmaması gereken davranışlardan biri de söz canavarlığından uzak durmaktır.
Nedir söz canavarlığı?
Kürsü, bir konuşmacının kişisel menfaatlerini depreştirdiği yer değildir. Konuşma sanatı da asla olumsuz ve ahlak dışı sözcükler yer almaz. İkna ve kabul ettirme becerisini kötü sözcükler yüklemek isteyen bir insan aciz insandır. Böyle bir durum normal bir konuşma olmadığı gibi, konuşma hiç olmaz. Öyleyse daha işin başında argo sözcüklerden ziyade motive edici sözcük hazinesinin arttırılması gerekir.
Konuşma malzemeleri, konuşma incelikleri kadar önemlidir. Eğer sizin malzemeleriniz tıpkı savaş alanındaki hileli ve kumpas malzemeler gibi ise, bu manada konuşmanın hiçbir önemi kalmaz.
Konuşma hiçbir şekilde politik bir yapı değildir. İçten, samimi gerçekten söylenecek bir şeylerin olduğu bir yapıdır konuşma sanatı; ne bir reklam konuşmasıdır, ne bir gereksiz eylemdir ne de laf salatası… Konuşma hakikaten inandığınız ve savunduğunuz konuları kitlelere anlatmak, onları ikna etmektir.
Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz gibi yanlış bir inanç, yanlış bir saptama sizi hitabet sanatından uzaklaştırmasın. Çünkü hitabet hiçbir zaman laf değildir bilakis söz dür. Altın laflar ata lafı elmas laflar gibi sözler duydunuz mu hiç? Elbette ki hayır! Ama altın sözler Atasözü gibi deyişleri hem duymuş hem de kullanmışızdır. İşte tıpkı bunun gibi, hitabet laf kuralı değildir, söz sanatıdır. Söz ruhu büyüler, aklı ve iradeyi çalıştırır. Ufuktur söz, ifadeye güç katar. Yusuf Has Hacip bunu en güzel şekilde ifade etmiştir:
Dildendir mutluluk dildendir değer Dili oynamayana insan mı derler? İnsanda dilince değişir kader, ya kurda leş olur, ya başı gider! Dil bir aslandır ki eşikte yatar başıboş kalırsa başını yutar! Dilin çok oynarsa sökülür dişin, diline dikkat et gitmesin başın. Ağzından uygunsuz bir söz kaçırma, dilinle taş atıp başını kırma! Çoğu faydasızdır iyisi özdür binlerce düğümü sözle çözdür. Dinlenir akılda kalır kısa söz, binlerce düğümü tek bir sözle çöz.
İyi bir konuşmayı nutuk çekmeyi konuşma tekniklerini öğrenmeden de yaparım gibi bir eğilim büyük hata olur. Çünkü dile getirilen bu yaklaşım çok çok istisnai bir yaklaşımdır. Ya bu istisna içinde değilseniz… En garanti yöntem konuşmanın inceliklerini ne olduğunu öğrenmektir. Böylesi bir durumda farkında olmadığınız yetenekleriniz ortaya çıkar. Ancak iyi ve etkili bir konuşmaya başladığınız anda bütün eksiklerinizin gideceğini de zannetmeyin. Evet, konuşmanın sağlam karakter oluşmasında etkin bir rolü vardır, ama bu yine de kişinin gayretine bağlıdır.
İyi Bir Konuşmanın 5 Altın Kuralı
1-) İstatiksel Bilgiler
2-) Örneklemeler
3-) Kıyaslamalar – Öngörüler
4-) Dinleyicilerle saniyelik diyaloglar
5-) Konuşmaya özlü sözler ve ilgili hikayeler katmak
Kutalp Koyunoğlu