Konuşarak Para Kazanmak Bir Sanat
Profesyonel Konuşmacılık İle Para Kazanmak
ABD’de 3 milyar dolar olar profesyonel konuşmacılık sektörü, Türkiye’de 100 milyon TL’lik hacme ulaştı. Artık 10 kişilik şirket toplantılarında bile konuşmacı talep ediliyor. En çok teknoloji ve jeo strateji uzmanları talep ediliyor.
BİLGİNİN hızlanması, spesifik konularda konuşabilecek konuşmacıların kıymetini artırdığı gibi konuşmacı ajansları tarafından domine edilen yeni bir sektörün doğmasına da yol açtı. Amerikan filmlerinden aşina olduğumuz profesyonel konuşmacılık işi, ülkemizde son beş yıldır hızla büyüyor. Konuşmacılar artık eskisi gibi sadece yüzlerce kişilik konferanslara değil, 10-20 kişilik şirket toplantılarına da davet ediliyor. Bir konuşmacının saatlik konuşma ücreti şu an için ortalama 10-12 bin TL civarında. Ancak genel olarak baktığımızda saatlik ücretler 5 bin lira ile 50 bin TL arasında değişiyor.
Türkiye’de profesyonel konuşmacı davet edilen yıllık 5-7 bin etkinlik yapıldığı, toplam pazar büyüklüğünün ise ortalama 100 milyon lira olduğu tahmin ediliyor. Profesyonel Türk konuşmacı sayısı ise aşağı yukarı 500. Ancak ajanslar yeni konuşmacı üretmek için çok çalışıyor ve bunların sayısı hızla artıyor. Yabancı konuşmacı getirtmek söz konusu olduğunda ise 6 bin euro’ya da konuşmacı getirmek mümkün, 60 bine de, 250 bine de…
Yabancı konuşmacılar artık sadece ABD veya Avrupa ülkeleriyle sınırlı değil. Avustralya, Yeni Zelanda ve Çin başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından uzmanlar tercih ediliyor. Konuşmacı ajanslarına bakacak olursak, bu işin merkezi olan ABD’de hali hazırda 500’ün üzerinde ajans var. Bunların oluşturduğu pazar 3 milyar doların üzerinde. Avrupa’da ise öncü olan ülke İngiltere; ülkede yaklaşık 50 ajans bulunuyor. Türkiye’ye gelince profesyonel konuşmacı ajansı sayısı iki elin parmakları kadar. Fakat son yıllarda konuşmacı davet etme kültürünün hızla yaygınlaşması, sektörün daha çok su kaldıracağına işaret ediyor.
VERİ MADENCİLİĞİ İLE ARANIYOR
Türkiye’ye Nobel almış isimler başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından ünlü konuşmacılar getirmesiyle tanınan İndeks Konuşmacı Ajansı Başkanı Yaprak Özer’e göre, konuşmacılık tıpkı yazarlık gibi bir meslek. Konuşmacı olmak için de belli bir konuya adanmış olmak, o konuda uzman olmak ve konu hakkında kitap, makale gibi ürünler vermiş olmak gerekiyor. Çağın doğası gereği konuşmacılar kadar konuların da çeşitlendiğini ve derinleştiğini, bunun sonucu olarak da sektörün büyüme ivmesinin arttığını ifade eden Özer Yaprak°zer şunları aktarıyor: “5-6 sene önce etkinliklere sadece portföyümüzde-ki isimleri sunardık. Ancak günümüzde portföy ile sınırlı kalmak mümkün değil. Bir gazeteci gibi sürekli araştırma yapıp yeni konuşmacılar çıkartıyoruz. Bilgi çok hızlandı ve insanlar internet aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki bilgiye anlık ulaşabiliyor. Konuşmaçının spesifik bir alanda internette ya da medyada olmayan bilgiye sahip olması bekleniyor. Mesela blokzincir konusunda konuşacak tek bir isim yeterli değil, işin finans kısmında bir isim, geleceğiyle ilgili başka bir isim, hukuki boyutuyla, siyasi boyutuyla ya da teknik kısmıyla ilgili başka bir isim konuşabilir.”
10 KİŞİLİK TOPLANTILARA DAVET
Eskiden örneğin sadece Lütfi Kırdar’ı dolduracak konuşmacılar talep edilirken, günümüzde 10-20 kişilik, genellikle yönetim kurulu düzeyinde gerçekleşen küçük şirket toplantılarına da konuşmacı davet edildiğini belirten Özer, “Sadece yerli konuşmacılar değil, bu küçük toplantılara artık yabancı konuşmacılar da davet ediliyor” diyor.
İnsanların etkinliklerde sofistike bilginin peşinde olduğuna işaret eden Özer’e göre, son dönemin en popüler konuları teknoloji, fütürizm, kripto paralar, jeostrateji, nöro-pazarlama, Çin ve büyük veri. Hali hazırda 3. Dünya Savaşı’nı yaşıyor olduğumuzu düşünen Özer, “Soğuk Savaş döneminden sonra jeostrateji uzmanları popülaritesini yitirmişti. Şimdi yeniden bu konu değerlenmeye başladı. Özellikle de enerji konusunda uzman konuşmacılara talep arttı. Türk konuşmacılar Ortadoğu’da da talep görüyor. Küresel ekonomide Türkiye’nin alacağı konum en çok ilgi duyulan konulardan” diyor.
BAŞARISIZLIK HİKAYELERİ
“işinize ilham Katmak için” sloganıyla yola çıkan Speaker Agency’nin kurucuları Rıdvan Kasa ile eşi Esin Aydemir Kasa yılda ortalama bin etkinliğe konuşmacı sağlıyor. En çok talep gören konu başlıklarının dijital dönüşüm, kişisel dönüşüm, motivasyon, sağlıklı yaşam, imaj yönetimi, makro-ekonomi ve fütürizm olduğunu ifade eden Esin Kasa, özellikle kış döneminde otel doluluklarının sağlanmasında yüzde 20’ye yakın bir payları olduğunu iddia ediyor. Son yıllarda KOBI düzeyindeki şirketlerin de etkinliklerine profesyonel konuşmacı davet etmeye başladığını aktaran Kasa, “Altı yıl önce sadece 200-300 kişilik toplantılara konuşmacı çağırılırdı. Şimdi 5-10 kişilik toplantılarda bile konuşmacı davet eden firmalar var. Bilgi açlığı ve konuşmacı kültürünün yerleşmeye başlaması sektörü de büyütüyor” diyor. Eskiden slayt üzerinden kitabi bilgi anlatan konuşmacılar varken, bugün kendi gerçek hikayesiyle ilham veren konuşmacıların talep edildiğine değinen Kasa, “FuckUp Nights etkinlikleri gibi başarısızlık hikayelerinin anlatıldığı konuşmalar da yükselen trend diyebiliriz, insanlar daha samimi, daha gerçek hikayeler dinlemek istiyor” diyor.
Rıdvan Kasa ise, etkinlik ve şirket ile doğru konuşmacıyı eşleştirmenin önemine değinerek, “Bazı etkinliklerde insanlar bir konuda saçları ağartmış birini, bazen de genç yaşta başarılı olmuş birini görmek istiyor. Artık konuşmacmın yaşından ziyade o yaşa kadar ne yaptığı, ne değer ürettiği önemli. Sektörümüzde rekabet yok ‘reka-berlik’ var. Etkinliklere birbirimizin portföyünü sunabiliyoruz. Bu da ekosistemi geliştiriyor ve büyütüyor. Şirketler hala muhafazakar ve yeni konuşmacılara mesafeli yaklaşıyorlar. Bu zinciri kırmak için uğraşıyoruz” diyor.
TEKNOLOJİ KONUŞUYORUZ
TEDristanbul’un Küratörü, Konuş Konuştur Konuşmacı Ajansı’nm Başkanı Özge Yılmaz, Türkiye’de de en az ABD’deki kadar teknoloji konuşulduğuna vurgu yaparak şunları aktarıyor:
“Medyada gördüğünüz etkinlikler buzdağının sadece görünen kısmı. Bir de görünmeyen kısmı var. Şirketlerin kendi içlerinde, basma kapalı olarak v düzenledikleri etkinliklerde sosyal inovasyon, yeni nesil teknolojilerin dünyayı nasıl değiştireceği ve dünyanın geleceği gibi birçok konu masaya yatırılıyor. Şirketler yatırım kararlarını buna göre yapıyor. Çok hareketli bir sektör. Ama önemli olan doğru mesajı verecek konuşmacıyı bulmak. Biz gerektiğinde TED konuşmacılarım da getirtebiliyoruz. Konuyla ilgiliyse bir bakkalı da davet edebiliyoruz. Üsküdar’da çocuklara okuma sevgisi aşılayan bakkal gibi mesela…”
NASIL TED GİBİ KONUŞURUM?
Portföy ile çalışmadıklarını, konuya ve etkinliğe özel konuşmacı bulduklarını aktaran Özge Yılmaz, “Bir konuşmacının tek bir konuşma yaptığı devir geride kaldı. Her etkinliğe ve kitleye özel konuşma üretmek zorunda” diyor. ‘TED Gibi Konuş’ eğitimleri de veren Yılmaz, iyi bir konuşmanın püf noktalarını şöyle sıralıyor:
“îdeal bir konuşma en fazla 18 dakika olmalı. Konuşmacı tüm bilgisini 18 dakikaya sığdırabilirse etkileyici olur. Çünkü bilimsel olarak 18 dakikadan sonra konsantrasyon dağılmaya başlıyor. Bu nedenle Steve Jobs’m dediği gibi mesaja katkısı olmayan, değer yaratmayan her şey atılmalı, sadeleştirilmeli. Konuşmacının kendi otantik sesini bulması da çok kritik. Örneğin ben Hamdi Ulukaya’yı ne zaman dinlesem gözlerim dolar. Çünkü o otantik sesini bulmuş biri. Eğer aksanlı konuşmak o kişinin belirleyici özelliğiyse aksanlı konuşmalı, kahkahası özelse sahnede kahkaha atmalı. Hitabet yeteneği en iyi olan insanlar kendisiyle en barışık olan insanlardır.”
En popüler konuşmacılar
Bir konuşmacının saatlik ücreti 2-3 bin TL’den başlayıp 50-60 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Şu an için konuşmacılık piyasasında ortalama saatlik ücretleri 10-12 bin TL civarında. En popüler konuşmacılar ve konuşma konuları ise şöyle:
- Mehmet Auf [başarısızlık, liderlik, satış]
- Çetin Yılmaz [takım oyunu, takım motivasyonu]
- Serdar Kuzuloğlu [Yeni insan, Endüstri 4.0]
- Prof. Özgür Demirtaş [ekonomi, finans,, yatırım]
- Prof. Emre Alkin [küresel ekonomi, kripro paralar, inovasyon]
- Nörolog Kerem Dündar [mutlu beyin, lider beyni]
- Semih Saygıner [oyun kazanma stratejileri]
- Müfit Can Saçıntı [mutluluk, yenilenme]
- Erdil Yaşaroğlu [iletişimde mizah]
- Mustafa Sarı [değişim, dönüşüm]
- Bager Akbay [eğitim, teknoloji, bilim]
- Onur Koç [teknoloji]
- Selçuk Şirin [eğitim]
- Refika Birgül [mutfak]
- Ayşe Birsel [tasarım]
- Aslı Şafak [motivasyon, liderlik]
- Atilla Yeşilada [ekonomi, finans]
- Haluk Okutur [girişimcilik]
- Alphan Manas [girişimcilik, fütürizm]
- Ufuk Tarhan [fütürizm, yeni çağ meslekleri, eğitim]
- Bahadır Kaleağası [strateji, küreselleşme]
- Emin Çapa [bilim, teknoloji]
- Cem Tarık Yüksel [strateji, fütürizm]
- Ayla Algan [yaratıcılık, motivasyon]
- Eray Yüksek [fütürizm]
- Şirin Yelmen Oktar [çalışan anne olmak]
- Murat Meriç [nostalji, müzik]
- Işıl Taysever [network]
Menekşe POLATCAN SERBEST / Hümanist Konuşmacı Ajansı Başkanı
“Şirket içi eğitimler azaldı”
Özellikle insan kaynakları, liderlik, satış pazarlama ve inovasyon başlıkları üzerinde çalışıyoruz. Konuşmacılık sektöründeki büyümenin en önemli nedenlerinden biri sosyal medya. Şirket içi eğitim sektörü çok daraldı. Artık insanları iki gün bir otel odasına kapatıp eğitim veremiyorsunuz. Kimsenin bilgi için bu kadar uzun bir zaman harcamaya tahammülü yok. İnsanlar sosyal medya ile bilgiyi hap halinde almaya alıştı.
O nedenle şirket etkinliklerinde konuşmacı davet etme kültürü yayılıyor. Belli bir konuyu bir buçuk saatte anlatabilen insanlar kıymetlendi. Sektör yayıncılığında da aynı kural geçerli. Artık kimse sayfalarca kitap okumuyor. Şirketler gençleri de dinlemek istiyor. Z kuşağı veya Milenyallerden olup da bu kuşağın beklentilerini, isteklerini doğru anlatabilen konuşmacılara ihtiyaç duyuluyor. Konuşmalarda en dikkat çeken konular dijitalleşme, blokzincir, inovasyon ve yaratıcılık. İlham veren gerçek hikayeler tercih ediliyor.
Sinem Bilgili ŞAHİN / Keynote Speakers Agency Kurucu Ortağı
“Bu işin de starları var”
Ekonomi, teknoloji, satış, marka yönetimi, liderlik, iletişim, netvvork marketing, fütürizm ve inovasyon en fazla talep gören alanlar.
Her sektörde olduğu gibi bu işin de starları mevcut. Rakamlar, konuşmacının ünlü veya ödüllü olup olmamasına, uzman olduğu konuda öncü olup olmadığına göre değişiyor.
Bir konuşmacı için bir saatlik ücret 3 bin TL’den başlıyor. Ust düzey profesyoneller, ekonomistler, kişisel gelişim uzmanları, beslenme ve diyet uzmanları, fütüristler, stil danışmanları, Master of Ceremonies (MC) dediğimiz program sunucuları çok talep görüyor.
Ürün Dirier