Turizm Sektöründen Haberler

Kongre turizmi kârlı bir sektör

KONGRE ve toplantı turizmi gerek yüksek kapasitesi ve ziyaretçi sayısıyla gerekse sağladığı gelir nedeniyle turizm sektörünün en hızlı büyüyen pazarları arasında başı çekiyor. Toplantı ve kongre turizmi, otellerin yıllık gelirinin ve doluluklarının yüzde 25-35’ini oluşturuyor. Daha çok Avrupa ve Amerika pazarı çıkışlı yapılan kongre turizminde iki ya da üç gün konaklayan, ağırlıklı olarak erkek misafirlerin oluşturduğu bir profil söz konusu. Kongrelere gelir düzeyi yüksek işadamları ve yöneticilerin katılması ve kongre delegelerinin, turistlerden yaklaşık üç kat fazla harcama yapmaları kongre turizmini kârlı bir sektör yapmış durumda.

Uluslararası Kongre ve Konvansiyonlar Birliği (ICCA) tarafından açıklanan verilere göre, dünya genelinde 2016 yılında ICCA standartlarına uygun olarak toplam 12 bin 293 kongre gerçekleştirilmiş. ICCA 2016 yılı verilerine göre, ABD 934 kongre sayısıyla dünyada birinci sırada yer alırken, onu sırasıyla Almanya 689, İngiltere 582 kongre ile takip ediyor. Türkiye bu sıralamada 2015 yılında 18. sıralara kadar yükselmeyi başarmışken, 2016 yılında 19 basamak birden gerileyerek 103 kongre ile 37. sıraya düştü. Ancak ortada karamsar bir tablo var gibi gözükse de turizm sezonunun sonlarına yaklaşıldığı şu günlerde gelen veriler, sektördeki toparlanmayı işaret ediyor.

Kongre turizmi

SEKTÖRÜN LOKOMOTİFİ İSTANBUL

Ülkemizde ulusal ve uluslararası olarak yaklaşık yılda 2 bin civarında kongre düzenlenirken, kongre turizminin lokomotifi İstanbul. İstanbul’da dünya standartlarında ve teknik altyapıları kuvvetli 2 bin kişi kapasiteli Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, 3 bin 700 kişi kapasiteli İstanbul Kongre Merkezi ve 3 bin kişi kapasiteli Haliç Kongre Merkezi olmak üzere toplam üç adet kongre merkezi var. Bunlara ilave olarak katılımcı sayıları açısından 50 ile 3 bin arasında kapasiteye sahip kongre salonları bulunan beş yıldızlı birçok otel de bulunuyor. Yanı sıra büyük kongrelere ev sahipliği yapabilecek kapasiteye sahip İstanbul Dünya Ticaret Merkezi gibi fuar merkezleri de mevcut.

DİREKSİYON ICVB’DE

İstanbul’da kongre turizmine yön veren en önemli kurum, İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB). ICVB, İstanbul’un ev sahipliği yaptığı kongre ve toplantıların sayılarını artırmak ve bu sayede şehrimizi kongre turizminde, tercih edilen destinasyonlar arasında üst sıralara çıkarmak adına çalışmalarını tam gaz sürdürüyor. Uluslararası kongre ve fuarlarına katılarak dernek ve birlik yetkilileri ile bir araya gelen ICVB temsilcileri, şehrimizin sahip olduğu kongre ve toplantı olanaklarım tüm detayları ile anlatıyor. Dünya kongre sektörünün önde gelen, yüksek tirajlı yayınlarından seçilen basın mensuplarına yönelik İstanbul tanıtım gezileri de düzenleyen ICVB, sosyal medyanın hızlı ve etkili gücünden de yararlanarak İstanbul’u her alanda görünür kılmaya çalışıyor.

YENİ YATIRIMLAR GÜÇ KATACAK

ICVB Genel Müdürü Hicran Özbük, İstanbul’un yapımı devam eden yeni büyük projeler ve yeni yatırımlar ile gelecek hedeflerine yönelik önemli adımlar atmayı sürdürdüğünü ve bu sayede kongre ve toplantı sektörü için potansiyelini daha da güçlendirdiğini söylüyor. İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nin yapımına başladığı yeni projesinin İstanbul’un I fuarcılık sektörüne büyük değerler katacak verimliliği yüksek bir proje olduğunu dile getiren Özbük, “Yüksek kapasitesi ile büyük kongrelere de hizmet verebilecek olan proje tamamlandığında İstanbul, Avrupa’nın en büyük ve en modern fuar merkezlerinden birine sahip olacak” diyor.

LÜTFİ KIRDAR’DAN İYİ SİNYALLER

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Genel Koordinatörü Güniz Atış Azrak da, bu yıl daha çok yerel pazara yönelik organizasyonlara ev sahipliği yaptıklarını vurguluyor. Bu yıl için farklı alanlarda yaptıkları etkinliklerde şu ana kadar 170 bin ziyaretçi ağırladıkları bilgisini veren Azrak, “2015’te 185 bin, 2014’te % 229 bin 921, 2013’te 213 bin ziyaretçi ağıladık. Yani bu : yıl için toplamda ziyaretçi sayısı açısından doğru nokta-1 dayız” diyor. Ekim ve Kasım aylarının her zaman en yoğun ayları olduğunu kaydeden Azrak, önümüzdeki günlerde peş peşe gelen organizasyonlar olacağını bildiriyor. 2018’de yapılacak kongreler için görüşmelerin sürdüğünü açıklayan Azrak, “Şu anda alma olasılığımız yüzde 90 olan uluslararası iki kongre var” diye konuşuyor.

KONGRENİN ALT SEGMENTİ MICE

Kongre ve toplantı alanında hizmet veren bir seyahat acentesi olan SymCon Turizm Genel Müdürü İbrahim Keskin ise, 21 yıldır bu alanda faaliyet gösterdiklerini vurgulayarak, kongre turizmin alt segmentlerinden biri olan tam ismi “Meeting, Incentive, Congress, Events” olan, toplantılar, teşvik gezileri, kongreler ve sergiler anlamına gelen “MICE” sektörüne dikkat çekiyor. 2017 yılında önceki yıla göre yüzde 50 büyüme yaşadıklarını, 2018 yılı kontratlarını yaptıklarım ve bekledikleri bazı kongreler olduğunu belirten İbrahim Keskin, “İçinde bulunduğumuz sektör güvenlik konularına çok hassas, olumsuz haberler bile kişilerin seyahat planlarını etkiliyor ve katılımı düşürebiliyor. Önümüz çok net gördüğümüzü söylemek zor ama gelecek yıl daha iyi olabilir” yorumunu yapıyor.

YENİ KONGRE OTELLERİ YAPILIYOR

İstanbul’da kongre turizmine yönelik yeni yatırımlar da hızla sürüyor. Halen faaliyette olan altı otellerinde 2 bin 500 kişiye kadar organizasyon düzenleyebil-diklerini anlatan Elite World Hotels CEO’su Ün-sal Şmık, “Taksim’de yer alan beş yıldızlı otelimiz Elite World İstanbul’da toplam bin 200 kişi kapasiteli sekiz salon, yine Taksim’deki dört yıldızlı Elite World Prestige’de toplam 400 kişi kapasiteli dört salon, Florya’daki otelimiz Elite World Business’ta toplam 2 bin kişi kapasiteli 11 salon, Basın Ekspres Yolu’ndaki yeni otelimiz Elite World Europe’ta toplam 2 bin 500 kişi kapasiteli yedi salonumuz var” diyor.

2018 yılında Anadolu Yakası’nda açacakları Elite World Asia’da 2 bin 500 kişi kapasiteli beş salon olacağını açıklayan Şinik, 2019 yılında açmayı planladıkları Elite World Sapanca’nm ise toplamda 3 bin 500 kişilik toplantı kapasitesine sahip olacağım aktarıyor.

ANTALYA’NIN KONGRE CAZİBESİ

Ülkemizin ev sahipliği yaptığı kongre ve toplantı sayılarına göre bakıldığında İstanbul’un yanı sıra Antalya öne çıkıyor. Kentte kongre turizmi için 600 bin yatak kapasitesi ve 175 bin koltuk kapasitesi mevcut. ATSO Atatürk Kongre Merkezi, Cam Piramit – Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi, Antalya EXPO Çenter, Akdeniz Üniversitesi Kongre Salonu ve Konaklı Kong- Erkan re Merkezi, kongre turizmine ev sahipliği yapan belli başlı merkezler.

Bu yıl yapılan Uluslararası Kongre Organizatörleri Birliği (ICCA) Kongresi Antalya için önem taşıyan büyük ve ses getiren bir organizasyon oldu. G20 Zirvesi ve NATO toplantıları da önemli bir organizasyon olarak listeye girmiş durumda. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkam Erkan Yağcı, “Antalya’da 400’ü aşkın beş yıldızlı otel var ve her otelin yeteri kadar kongre salonu ve toplantı odası var” Yağcı şunları anlatıyor:

“Şu anda daha çok yerli kongreleri ağırlıyoruz. Uluslararası kongreler için de hem ulaşım, hem oda hem de teknik olarak yüksek kaliteye sahibiz. Bu avantajlarımız uluslararası piyasalarda yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen tekrar dönüşü sağlayacaktır. Tüm göstergeler 2018’in turizmde genel olarak daha iyi olacağım i işaret ediyor, kongre turizmi de bundan payını alacaktır.”

CORNELIA’DAN YENİ KONGRE MERKEZİ

Öte yandan Antalya Ticaret Odası bünyesinde faaliyet gösteren Kongre ve Ziyaretçi Bürosu, kentte yapılan yeni bir kongre merkezinin bilgisini veriyor. Cornelia Hotels, yeni bir kongre salonu yapımına başlıyor. Antalya’daki bir başka yeni kongre yatırımı planı Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Serik ilçesinde uluslararası standartlarda bir kongre ve kültür merkezi yapmak için çalışma başlatan belediyenin projesi, biri büyük biri küçük olmak üzere iki ayrı bloktan oluşacak.

EGE’DE İZMİR VE AYDIN

İzmir’de birçok konaklama işletmesi çatısı altında toplantı salonları mevcut. Ayrıca çeşitli meslek ve kültür-sanat merkezlerinin de bünyesinde toplantı salonları var. Swiss Otel, Hilton Oteli, Kaya İzmir & Convention Otel, Çeşme Altmyunus Oteli, Çeşme Sheraton Hotel, Wydnham Grand İzmir Özdilek, Richmond Ephesus Otel, Özdere Paloma Pasha Otelleri kongre turizmine uygun olarak inşa edilmiş konaklama tesisleri arasında. Ege Bölgesi’nin bir başka kongre turizmi merkezi Aydm’m Kuşadası bölgesindeki Efes Kongre Merkezi. 2013 yılında açılan Efes Kongre Merkezi’nin 36 tane salonu var. v, Türkiye’nin en büyük kongre merkezi olduklarım kaydediyor.

DALAMAN’A EK KOLTUK YOLDA

Muğla’nın doğal güzellikleri turizmde öne çıkan Dalaman bölgesinde de kongre turizmine yönelik çalışmalar var. Bölgenin önde gelen otellerinden Hilton Dalaman Sarıgerme Resort&Spa’nm Genel Müdürü Tunç Ba-tum, hali hazırda 800-900 kişilik salon kapasitesine sahip olduklarım dile getirerek kongre turizmi için yeni salonlar inşa edeceklerini ifade ediyor. Var olan salonlara ek olarak bin 500 metrekarelik yeni kongre salonları açacaklarını söyleyen Batum, bu yeni salonları 2018’in kasım ayında devreye sokacaklarını anlatıyor. Böylelikle otel, bin 600 kişilik kongre ziyaretçisine ev sahipliği yapabilecek. Batum, “Hindistan’ın en büyük seyahat acenteleri birliği Hindistan Seyahat Acenteleri Federasyonu (TAFI) üyesi 700 kişilik kongresini 27-29 Ekim tarihleri arasında tesisimizde yapacağız” diye konuşuyor.

BAŞKENTTE AĞIRLIK ULUSAL KONGRELERDE

Kongre turizminde ön plana çıkan kentler arasında Ankara da yer alıyor. Ankara Ticaret Odası Kongre ve Ziyaretçi Bürosu Koordinatörü Seçim ‘ Aydın, kentteki altı kongre merkezinin toplam 1 39 kongre ve toplantı salonuyla toplam 13 bin kişi kapasitesine sahip olduğunu söylüyor. Bu merkez yanında Ankara’da 20 otelde de kongre ve toplantı düzenlenebildiğini ifade eden Aydın, “Bu otellerdeki toplam kongre-toplantı salonu sayısı 206, toplam kongre-toplantı kapasitesi ise 38 bin 112” diyor.

Aydm’ın verdiği bilgiye göre Ankara’da yeni bir kongre merkezi olarak Akyurt Fuar ve Kongre Merkezi projesi var. Aydın, “Söz konusu proje tamamlanmış olup, önümüzdeki günlerde ihalesi sonuçlandırılarak inşaatına başlanacak” diyor.

KONGRE PASTASINA ESKİŞEHİR DE TALİP

Turizmde son yıllarda adından çok söz ettiren kentlerinden biri olan Eskişehir de kongre turizminden pay almak için kolları sıvamış durumda. Eskişehir Ticaret Odası (ETO), Eskişehir Fuar Kongre Merkezi adı altında bir proje yürütüyor. Kent merkezinde inşaatı devam eden 4 bin metrekarelik net kullanıma alanına sahip merkezde, Kongre Merkezi de yer alacak. İçinde her türlü donanıma sahip 750 kişi kapasiteli bir oditoryum ile 100, 50 ve 25 kişi kapasiteli beş farklı toplantı salonunun yer aldığı kompleks, Eskişehir’in kongre turizmi altyapısına büyük katkı sağlayacak bir altyapı yatırımı olarak hayata geçecek. ETO) Başkanı Metin Güler, Eskişehir Fuar Kongre Merkezi’nin devreye girmesi ve eş zamanlı fuarların düzenlenmesiyle şehre 600 milyon TL civarında katkı sağlanacağım öngörüyor.

Timur BAYINDIR / Türkiye Otelciler Birliği [TÜROB] Bşk.

“KDV muafiyeti nefes aldırır”

Kongre turizminde uzun vadeli planlama gerekiyor. 2020 yılında gerçekleşecek bir kongre için şimdiden teklifler alındı. Yeni kongreler alabilmemiz için elimizin güçlü olması gerekiyor; yani bir takım pazarlama politikaları geliştirilmesi gerekiyor. Kongre turizmi için verilen tekliflerde en önemli farklılık KDV muafiyeti uygulaması. Kongre turizmi için Türkiye’ye gelecek şirket veya kurumların, kongre harcamalarına KDV’den muafiyeti getirilmeli. Bu şu anda yaşanan sıkıntılı süreçte bizi rahatlatacaktır.

Reysaş’dan yeni oteller

Revsaş GYO’nun Erzincan ve Eskişehir’deki Hilton otelleri de kongre ve toplantı turizmi için uygun altyapıya sahip. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, Erzincan’daki otelin tiyatro düzeninde 300 kişilik balo salonu ve en son teknoloji ile donanmış hareketli panellerle birleşebilen ve bölünebilen 100 kişilik toplantı salonu kapasitesine sahip olduğunu anlatıyor. Eskişehir’deki Hilton Otel’de de aynı teknolojilere sahip toplantı salonu olduğunu söyleyen Döven, birçok protokol ve üst düzey toplantılara ev sahipliği yaptıklarını, yurtiçi ve dışı tanınmış kurumsal firmaları ağırladıklarını belirtiyor. Reysaş GYO’nun iş oteli projelerine devam ettiği bilgisini veren Döven, Erzurum, Kastamonu, Sinop, Niğde, Gaziantep, Konya ve Türkiye’nin birçok ilinde çalışmaların sürdüğünü kaydediyor.

Kongreler için tanıtım yapıyor

Swissotel Büyük Efes İzmir in bünyesinde 7 bin 316 metrekarelik bir kongre merkezi olduğunu söyleyen Genel Müdür H. Rıza Elibol, teknolojik donanımıyla dikkat çeken bölünebilir 19 adet çok amaçlı toplantı, konferans, sergi ve balo salonlarıyla 2 bin kişiye kadar misafiri ağırlayabildiklerini aktarıyor.

Satış ve pazarlama departmanlarında 25 kişinin çalıştığını ve devamlı İstanbul ve Ankara’daki şirketleri, bakanlıkları, uluslararası organizasyonları takip ettiklerini anlatan Elibol, “Her yıl uluslararası fuarlara katılarak hem İzmir’i hem otelimizi temsil ediyoruz. Ayrıca uluslararası kongrelerde İzmir’in yer alabilmesi adına her türlü yabancı ziyaretçi için düzenlenen tanıtım gezilerinde konaklama sponsorluklarımız oluyor. Diğer taraftan kongre merkezimizin güncel ve modern yapısının sürdürülebilirliği açısından periyodik bakım çalışmalarımız devam ediyor diye konuşuyor.

“2018 rezervasyonları iyi’

VVyndham Grand İstanbul Kalamış Marina Hotel, seminerler ve kongreler için misafirlerine ideal bir ortam sunuyor. Toplam 20 salon bulunduğunu anlatan Satış ve Pazarlama Direktörü Deniz Dikkaya, bu salonların toplamında aynı anda kokteyl düzende 3 bin kışı, tiyatro düzende 2 bin 650 kişi, ziyafet düzeninde de 2 bin kişi, sınıf düzende ise bin 830 kişiyi ağırlayabildiğim belirtiyor. Dikkaya, ağırladıkları kongre turisti profilini şöyle anlatıyor:

“Otelimizdeki kongre turizmi misafirleri diğer misafirlere göre üç-dört kat dana fazla ekstra harcama yapan, zevkine ve konforuna önem veren, kaliteyi yaşamlarında ön sırada tutan kişilerden oluşuyor. Bunun bilinciyle biz de bu misafirleri ağırlarken hizmet kalitel™*® nrijvnruz » ve vüksek konfor standartlarımıza dikkat ediyoruz.^ Dikkaya şöyle konuşuyor: “2015 öncesindeki gibi yoğun bir kongre talebi henüz oluşmuş değil ancak daha duşuk katılımcılı toplantı ve seminerleri konfırme etmeye başladık. Özellikle Mayıs ve Haziran 2018 aylarına aldığımız Almanya menşeili iki grubumuz bizde buyuk heyecan yarattı.”

Hedefte Asya – Pasifik ülkeleri var

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Bizim İzmir olarak otel kapasitemiz 272’yi, yatak kapasitemiz 50 bini geçti. Kentimizde kongre ile destekleyebileceğimiz, alternatif turizm türleri de mevcut. Kongre öncesi ve sonrası turlarla desteklenen doğal yaşam, yavaş yemek, kültür, inanç, kurvaziyer, gastronomi, fuar turizmi gibi konularla destekleyebilecek noktadayız. 30 ilçemizde birbirinden güzel paket programlara dahil edilecek alternatif mekanlar var. Artık kongrelerin kapalı mekanlar içinde yapılmasına da gerek yok. Kongre ve ziyaretçi büroları o anlamda önemli” diyor. Demirtaş, kongre turizmi alanında yaptıkları çalışmaları da şöyle aktarıyor: “İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu [CVB) çalışmalarımız yanında Oda olarak fuarlara da katılıyoruz. İzmir CVB çalışmalarını da odamız ve Turizm Müdürlüğü yürütüyor. Yılda üç kongre fuarına katılıyoruz, bunun dışında tematik fuarlara da katılıyor ayrıca roadshow’lar düzenliyoruz. Şu anda hedefimiz Asya ve Asya Pasifik ülkeleri. Uzakdoğu’da dijital medya çalışmalarına başlıyoruz.”

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu