KOBİ’lerin eleman arayışı internete kaydı
Daha çok gazete ilanlarıyla ya da eş dost yardımıyla eleman ihtiyacını karşılama yolunu tercih eden KOBİ’ler artık insan kaynakları sitelerini keşfetti. Bu amaçla en çok kullanılan İK platformlarından olan Eleman.net’in Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, son beş yılda kendilerinden hizmet alan KOBİ sayısının yüzde 819 artış kaydettiğinin altını çiziyor.
Mavi yaka ve ara kademeye odaklı çalışan insan kaynakları sitesi Eleman.net bugün KOBİ’lerin en çok kullandığı online İK platformu. Bugüne kadar 208 bin KOBİ’ye hizmet veren şirketin bilgi bankasında 2 milyona yakın aktif özgeçmiş bulunuyor. Eleman.net, son beş yıldır hem çalıştıkları şirket hem de özgeçmiş sayısında ciddi bir artış yakalamış durumda. Şirket bu büyümeyi net olarak ortaya koyabilmek amacıyla bir araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırmaya göre, Eleman.net’e kayıtlı KOBİ sayısında son beş yılda yüzde 819’a varan bir artış söz konusu. Eleman.net verilerine göre, 2014 yılında ise önceki yıla göre KOBİ’lerin talebinde yüzde 15 artış yaşandı.
KOBİ’lerin Türkiye’de ekonominin en büyük aktörleri arasında yer aldığının, hükümetin bunu destekleyici bir yaklaşımla politika geliştirdiğinin altını çizen Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, geçen yıl 178 bini bulan üye şirket sayısının bu yıl 200 bini aştığını söylüyor. Bunun yaklaşık yüzde 90’ını KOBİ’lerin oluşturduğunu belirten Duyarlar, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “2005 yılından bu yana KOBİ’lerin Eleman.net aracılığıyla istihdam ettiği kişi sayısı 315 bine ulaşıyor. Ekonomide yükselen bir grafik çizen Türkiye’de, KOBİ’ler de bu grafikle doğru orantılı olarak büyümesini sürdürmekte. Bunu üye sayımızda yaşanan yükselişle çok rahat görebiliyoruz. Sektörler açısından değerlendirildiğinde, Türkiye’de yükselen grafik sergileyen sektörler, KOBİ’lerin omurgasını oluşturuyor. Araştırma çalışmasının sonuçları, KOBİ’lerin, Türkiye ekonomisine ayna tuttuğunu açıkça gösteriyor.”
En büyük pay İstanbul’un
Eleman.net’ten hizmet alan KOBİ’lerin sek-törel dağılımına bakıldığında, en büyük payı yüzde 8,17 ile inşaatın aldığı görülüyor. Hemen ardından, yüzde 6,87 ile gıda, yüzde 6,61 ile tekstil, yüzde 5,11 ile imalat, yüzde 4,87 ile bilgisayar, internet ve BT teknolojileri geliyor.
KOBİ’lerin Türkiye genelinde illere göre dağılımına bakıldığında ise İstanbul yüzde 46,1 ile en büyük payı alıyor. Ankara yüzde 9,92 ile ikinci büyük payı alırken, İzmir yüzde 8,34 ile üçüncü sırada bulunuyor. Ardından sırasıyla yüzde 4,18 ile Bursa, yüzde 3,73 ile Antalya, yüzde 2,46 ile Konya ve yüzde 2,32 ile Kocaeli geliyor.
Eleman.net’ten hizmet alan KOBİ’lerde çalışan sayısı dağılımına baktığımızda ise yüzde 75,04 ile büyük bir çoğunluğun 11-25 arası çalışana sahip olduğu görülüyor. Çalışan sayısı arttıkça pastanın dilimleri de küçülüyor. 26-50 arası çalışan sayısına sahip işletmeler yüzde 11,47’lik orana sahipken, 51-100 arası çalışana sahip işletmeler yüzde 4,15’lik pay alıyor.
Mülakatlar mobil olacak
Ayda ortalama 8-10 bin kişiye iş bulduklarını söyleyen Duyarlar, bunların yüzde 70″ınin ara kademe olduğunun altını çiziyor. Kendilerine . gelen eleman arayışlarına hızlı cevap verilmesinin çok önemli olduğunu belirten Duyarlar, mobil uygulamalarının 100 bin kişi tarafından indirildiğinin de altını çiziyor, iş ilanlarını Facebook’tan yayınladıklarını söyleyen Duyarlar, “Mavi yaka ve ara kademe personel iş ilanlarını ve iş arayışlarını profilinde paylaşmayı seviyor. Sadece Facebook sayfamızı ayda 5 milyon kişi ziyaret ediyor’’ diye konuşuyor. Bu kişilerin gazete okumaktan çok sosyal medyayı takip ettiğini ve akıllı telefon sahipliğinin de arttığını belirten Duyarlar, hayata geçirecekleri yeni projelerini ise şu sözlerle anlatıyor:
“Biz mobil mülakat yapmaya başlayacağız. Cep telefonu ya da tabletten şirket görüntülü olarak bizim platformumuzda online mülakat yapabilecek. Bu çalışan için de KOBİ’ler için de hem zaman hem de maliyet avantajı sağlayacak. Bu hizmetle birlikte sitemizin kullanıcı sayısının da artmasını bekliyoruz.”
Bugün aylık 8-10 bin kişiye iş bulduklarını söyleyen Duyarlar, hedeflerinin bu rakamı aylık 15 bine çıkarmak olduğunun da altını çiziyor.
Aday ve firmaların beklentileri doğrultusunda geliştirdikleri ürün ve hizmetlerle ölçeği ne olursa olsun tüm firmaların İK süreçlerine teknolojinin entegre edilmesini ve böylelikle insan kaynakları süreçlerinin çok daha kolay ve hızlı bir biçimde yönetilmesini ilke edindiklerinin üzerinde duran Duyarlar, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gerek teknolojik altyapımız gerekse müşteri memnuniyetine verdiğimiz önemle iş süreçlerine katkı sağlarken, hem sektörümüz hem de Türk istihdam piyasasına değer katacak projeler üretmeye devam edeceğiz.”
EngelsizEleman.net açıldı
Özlem Demirci Duyarlar, mavi yakaya özel D.I.S.C. Kişilik Envanteri’ni Türkiye’de ilk kez ve sadece Eleman.net olarak firmalarm kullanımına sunduklarını söylüyor. Duyarlar, mavi yaka davranış özelliklerini modelleyebilmeyi sağlayan ‘D.I.S.C. Mavi Yaka’ ile şirketlerin seçme ve değerlendirme süreçlerinde adayları daha yakından tanıma imkanına sahip olurken, doğru adaya çok daha hızlı ulaşüabildiğinin de üzerinde duruyor.
Özlem Demirci Duyarlar, bir başka önemli çalışmayı ise şu sözlerle anlatıyor: “Diğer bir yeniliğimiz ise 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde aktif ettiğimiz ‘engelsiz.eleman.net’ web sitemiz. Yalnızca engelli iş ilanlarının yer aldığı engelsiz.eleman.net; kolay kullanımı, erişilebilirliği ve görme engellilerin de rahatlıkla kullanabileceği altyapısıyla engelli vatandaşlarımızın iş bulma süreçlerine katkı sağlayarak istihdama katılma oranlarım artırmayı hedefliyor.”