Kızılötesi Işık Algısı
Araştırma grubu, kızılötesi ışık algısı ile ilgili çalışmalara bazı araştırmacıların laboratuvarlardaki kızılötesi ışık lazerlerinden yayılan ışığı algılayabildik-lerini fark etmesiyle başlamış. Geçmişte de buna benzer durumların yaşandığını öğrenen araştırmacılar, fare ve insan retina hücreleri üzerinde deneyler yapmış.
Lazerler kullanılarak yapılan deneyler, iki lazer atımı arasındaki süre kısaldıkça insan gözünün kızılötesi ışığı algılama ihtimalinin arttığını gösteriyor. Üstelik lazer atımlarındaki toplam foton (ışığın içerdiği en küçük enerji paketi) sayısı aynı kalsa bile bu durum değişmiyor. Araştırmacılar bu durumu ışık ile retina arasındaki etkileşim mekanizması ile açıklıyor.
Görme algısı, fotonların retina tarafından soğurulması ile başlar. Bu süreç ancak ışık ışınlarının yeterli miktarda enerjiye sahip olması ile mümkündür. Kızılötesi ışık ise düşük enerjili olduğu için normal şartlar altında retinayı uyararak görme algısına sebep olmaz. Araştırmacılara göre lazer atımları arasındaki süre kısaldığı zaman görme algısı oluşmasının sebebi birden fazla fotonun aynı anda soğurulması. Kızılötesi ışığın içerdiği fotonların sadece bir tanesinin enerjisi görme algısı oluşturmak için yeterli olmasa da birden fazla fotonun toplam enerjisi yeterli olabiliyor. Örneğin dalga boyu 1000 nanometere (nanometre = metrenin milyarda biri) olan kızılötesi ışık, enerjisi düşük olduğu için normal koşullar altında görme algısına sebep olmaz. Ancak 1000 nanometre dalga boylu iki fotonun enerjisi 500 nanometre dalga boylu bir fotonun enerjisine eşittir ve 500 nanometre dalga boylu ışık görme algısına sebep olur. Lazer atımları arasındaki sürenin kısalması, aynı anda iki fotonun soğurulması ve dolayısıyla görme algısı oluşması ihtimalini artırıyor. Böylece her zaman olmasa bile bazı özel koşullar altında insan gözünün kızılötesi ışığı algılaması mümkün oluyor.