Kişiye özel alışveriş deneyimi ve ek gelir imkanı
İçeriğe Ait Başlıklar
Kişiye özel alışveriş deneyimi sunuyorlar
Kişiye özel alışveriş platformu sunan tarzimon.com’da her kullanıcının bir butiği var ve site içerisinde beğendiği ürünleri önererek butiğine ekleyebiliyor. Butiğini sosyal çevresi ile paylaşıp bunun üzerinden satış yapabiliyor ve sattığı ürünün yüzde 10’u kadar puan kazanabiliyor. Gizem Koç, Şermin Özlem Turhan ve Hakan Kaynar’ın kurduğu tarzimon.com için hedeflenen, global bir sosyal moda oyunu ve e-ticaret sitesi olmak.
Online alışveriş sürecindeki en önemli sorunlardan biri binlerce ürün arasından tarzınıza uygun olanları rahatça bulamamak ve özel tasarım ürünlerine erişimin kısıtlı olması. Bu ihtiyaca hizmet için yayın hayatına başlayan tarzimon.com, hayallerini gerçekleştirmek üzere yola çıkan tasarımcı ve mühendislerden oluşan Gizem Koç, Şermin Özlem Turhan ve Hakan Kaynar tarafından kuruldu.
Boğaziçi Üniversitesi HAYALET (BÜHAYALET) Girişimcilik Platformu’nda seçilen dört işletme arasında ve E-Tohum Girişimcilik Platformunda başarılı ilk 40 girişimin içinde yer alan tarzimon.com tasarım ürünlerine odaklı sosyal bir alışveriş platformu.
Ekim 2012’den beri faaliyet gösteren ve 70’den fazla tasarımcıyla hizmet veren site tasarımcılarla tüketicileri aynı çatı altında buluşturuyor.
Nasıl yaşama geçti?
tarzimon.com iki önemli ihtiyaca yönelik olarak geliştirilmiş. Kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi yaşatma, yani binlerce ürün arasından kullanıcıların tarzlarına uygun ürünlerle karşılaşmasına dayalı bir algoritma oluşturma ve kaliteli tasarım ürünlerini barındıran bir platform oluşturma fikrinden yola çıkarak tarzimon.com’u kurulmuş.
Turhan, bir gün bir arkadaşına özel bir hediye almak istemiş ancak istediği kalitede ve tarzda ürüne ulaşamamış. Tasarımcıların ürettiği ürünlerin, kıyafetlerin ne kadar az kişiye ulaşabildiğini farketmiş ve tarzimon.com’un ilk tohumları 2011 sonunda bu şekilde atılmış. Hakan Kaynar’ın ardından ekibe Koç da katılmış. Kullanıcıların alışveriş sürecini inceledikten sonra nasıl sorunlarla karşılaştıklarını görmüşler. Turhan, “Alışveriş sürecini incelediğimizde internette bir ürün yığını oluştuğunu ve kişilerin tarzlarına uygun ürünlere ulaşmakta sıkıntı çektiğini fark ettik” diyor.
Butik üzerinden satış
Bugün 15 binin üzerinde e-ticaret olduğunu ancak kişilerin tarzına hangisinin uygun olduğu konusunda bir boşluk yaşandığını söyleyen Hakan Kaynar, bu sorun üzerine yoğunlaştıklarını ve kişiselleştirilmiş bir deneyim yaşatmak istediklerini belirtiyor.
tarzimon.com’da her kullanıcının bir butiği var ve site içerisinde beğendiği ürünleri önererek butiğine ekleyebiliyor. Butiğini sosyal çevresi ile paylaşıp butiği üzerinden satış yapabiliyor ve sattığı ürünün yüzde 10’u kadar puan (TL) kazanabiliyor.
Ekip, tasarımcıları seçerken de dikkatli davranıyor. Turhan, “Endüstri ürünleri tasarımcısı olmam ve üretimde çalışmış olmam nedeniyle süreçleri biliyorum ve bir ürünün dikiş, malzeme, baskı kalitesini anlayabiliyorum. Kullanıcılarda ‘tarzimon.com’da var ise kalitelidir’ algısı oluşturmak istiyoruz” diyor.
Ürünün kaliteli olmasının yanında tarzi mon.com tarzına uygun olmasının da önemi nedikkat çeken Gizem Koç, hedef kitlenin yaşamını düşünerek, beğeneceği ürünleri seçtiklerini sözlerine ekliyor.
Hedef 4 bin aktif üye
Sitede, şu an 80’nin üzerinde tasarımcı bulunuyor. Tasarımcı sayısı da her geçen gün artıyor. Turhan, hedeflerini ise şöyle anlatıyor:
“Şu an 3 bin civarı üyemiz bulunuyor. Bizim için üye sayısından ziyade aktif üye sayısı daha önemli. Aktif üyeler ile kastımız ürünleri öneren, sosyal medyada paylaşan ve butiği üzerinden çevresine satış yapan kişiler. 2013 sonunda 4 bine yakın aktif üyeye ulaşmak istiyoruz. Tarzimon.com içerisinde şu anda kişilerin profilleri bulunuyor ve kullanıcılar butikleri üzerinden gerçekleşen satışlardan puan kazanıyorlar. Daha tanıtım yapmamamıza rağmen insanlar öneriler yapıyor, ürünleri sosyal medyada paylaşıyor. Gelecek aylarda tarzimon.com içerisindeki sosyal moda oyununun tanıtımına odaklanacağız, yeni özellikler ekleyeceğiz.”
tarzimon.com’u açmadan önce alıcıların ‘internetten ucuz ürün alma’ alışkanlığının farkında olduklarını ancak artık müşterilerin farklı bir deneyim arayışı içinde olduğuna dikkat çeken Gizem Koç, daha kaliteli, daha özel ürünlere bir yöneliş olduğunu ifade ediyor.
“Alışverişi oyun haline getirdik”
Sitenin en önemli özelliği ağ pazarlaması üzerinden, kullanıcıların etkileşimini sağlayarak ürünlerin satışını gerçekleştirmek.
tarzimon.com’a üye olan her kullanıcının bir butiği var ve site içerisinde beğendiği ürünleri önererek butiğine ekleyebiliyor, sosyal çevresi ile paylaşabiliyor. Butiği üzerinden satış yaptığında sattığı ürünün yüzde 10’u kadar puan (TL) kazanıyor. “Biz, gerçek yaşamdaki alışveriş sürecini Online ortama taşıdık ve bir oyun haline getirdik” diyen Hakan Kaynar, şunları ifade ediyor: “Alışveriş yaparken arkadaşımızın “bu çok güzelmiş” ya da “bununla beraber şu ayakkabı çok güzel, çok beğendim” demesi alışverişlerimizi şekillendiriyor. Günümüzde, arkadaşımızın yanında hiç tanımadığımız ama tarzını beğendiğimiz kişileri de sosyal medyada takip edebiliyoruz. Andy Warhol’un dediği gibi artık herkes bir süreliğine ünlü. Biz, bu kişilerin takipçileri ile tarzlarını paylaşabilecekleri ve karşılığında da para kazanacakları bir sistem kurduk. Bunu sosyal moda/tasarım oyunu haline getirdik.”
“Hergelen gün büyüyoruz”
Gizem Koç, Ekim 2012’de açılmaları ve sadece belirli bir kitleye tanıtım yapmalarına karşın cirolarının beklentilerinin üzerinde olduğunu belirtiyor. Ekim-Aralık döneminde 7 bin TL ciro elde ettiklerini ifade eden Koç, “Ocak ayında tanıtıma başlamamızla beraber üç aylık ciromuzu bir ayda elde ettik. Şimdi her ay ciromuz yüzde 60 oranında artıyor. Yılsonu ciromuzun yaklaşık 500 bin TL olmasını hedefliyoruz. Üçüncü yıl hedefimiz, global tasarımcıların olduğu ve Türk tasarımını yurt dışına satan, her ay 50 bin adet ürün satışı yapan global bir sosyal moda oyunu ve e-ticaret sitesi olmak” diyor.