İş Fikirleri ve İş Kurmak

Kırsal turizm tesisi kuran kazanacak

Türkiye kırsal turizm alanında müthiş bir potansiyele sahip. Yöresel lokanta, pansiyon, küçük otel, çiftlik turizmi, doğa gezileri organizasyonu gibi girişimlere Avrupa Birliği, Çevre ve Şehircilik ile Orman ve Su İşleri Bakanlıkları hibe ve cazip koşullu kredi destekleri veriyor. Toplam hibe tutarı 133 milyon euro…

TATİL denilince artık aklımıza sadece deniz, kum, güneş ve sahil kenarlarındaki oteller gelmiyor. Şimdi öğrencisinden işadamına, ev hanımından sanatçısına hemen her kesimden insan doğayla baş başa kalabileceği alternatif tatillere ilgi gösteriyor. Kırsal turizm Türkiye’de ilk kez bu kadar popüler hale geldi. Turizm sektörü uzanmalarına göre, Türkiye kırsal turizm alanında en hızlı büyüyen pazarlardan biri olmanın ötesinde aynı zamanda orta ve uzun vadede büyüme potansiyeli en yüksek ülkelerden biri.

Evet, kırsal turizmde henüz yolun başındayız. Ancak, Türkiye’nin birçok bölgesinde bu alana yönelik adeta yatırım patlaması var. Avrupa Birliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın hibe ve cazip kredi destekleri söz konusu yatırımları cazip kılıyor. Yeni bir tesis kurun ya da mevcut tesisinizi büyütün, isterseniz kendi bölgenizde doğa keşif gezileri düzenleyin. Sınır yok!… Yeter ki bölgenizde-istihdama katkı sağlayacak orijinal bir proje geliştirin. Projeniz için hibe ya da kredi almanız hiç sorun değil. Peki, kimler bu cazip fırsatlardan yararlanabilir? Söz konusu destekler hangi bölgeler için geçerli? Ne kadar hibe alabilirsiniz? Kredi kullanmanın koşulları neler? Kırsal turizm açısından Türkiye’nin hangi bölgelerinde ne tür yatırımlar yapılabilir? Bütün bu soruların yanıtlarını girişimciler için araştırdık…

kirsal turizm tesisi

TOPLAM HİBE 133 MİLYON EURO

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Avrupa Birliği’nin Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi başlığı altındaki Kırsal Turizm Programı doğrultusunda kırsal alanlarda yapılacak turizme dönük yatırımlara hibe yoluyla destek veriyor. Program, hibelerden yani karşılıksız kredilerden oluşuyor. Ulusal kanunlarca tanınmış özel ve tüzel kişiler TKDK’nın istediği formatta bir iş planı hazırlayarak başvuru yapabiliyor.

Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi Programı’nın toplam destek bütçesi 133 milyon euro. Yatırım bütçesi en düşük 15 bin, en yüksek 500 bin euro olan tüm projelere yüzde 50 hibe desteği veriliyor. Programa son başvuru tarihi ise 10 Mart 2014.

Kırsal Turizm Programı 42 ilde geçerli. Bu iller şu şekilde sıralanıyor: Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, İsparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat.

Kırsal Turizm Programı, nüfusu 20 binin altında olan yerleşim birimlerinde yapılacak projeler için geçerli.

Türkiye’nin ilk eko turizm çiftliği: Pastoral Vadi

Pastoral Vadi Organik Tarım ve Ekolojik Yaşam Çiftliği kendi alanında Türkiye’nin ilk turizm örneği. 2006’da Ahmet Kizen tarafından Fethiye Yanıklar Köyü’nde kurulmuş.

pastoral vadi

Çam ormanlarıyla çevrili bir vadinin ortasında, yanı başında bir dere akan 42 dönüm büyüklüğündeki arazi üzerinde bulunuyor. Tesis ağaç, kerpiç ve taş evlerden oluşuyor. Pastoral Vadi’nin konuklarına çiftlikte organik olarak üretilen ürünlerden yöresel, geleneksel yöntemlerle hazırlanan yemekler ikram ediliyor. Konuklar dilerlerse tarımsal çalışmalara katılabiliyor. Yerel kültür ve el sanatları atölyelerinde kilim dokumayı, topraktan çanak çömlek yapmayı, ahşap oymayı, sepet örmeyi, tarhana, erişte, reçel ve turşu yapmayı deneyebiliyorlar.

TEMİNAT İSTENMİYOR

TKDK proje sahiplerinden herhangi bir teminat istemiyor. Ancak başvuru sahibi, projeyi yürütecek mali güce sahip olduğunu iş planında göstermek durumunda. Finansman sorunu yaşayan yatırımcılara çeşitli destekler söz konusu. Örneğin, öz kaynakların yetersiz olduğu durumlarda banka kredisi kullanılabiliyor. TKDK, kredi kullanmayı planlayan yatırımcılar için 18 banka ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile protokol imzaladı. Söz konusu protokol ile her banka hibe desteğinden yararlanacak yatırımcılara faiz ve komisyon indirimleri yapıyor. Bunun yanı sıra yatırım süresince geri ödeme yapılmaması gibi kolaylıklar da sağlanmış. İşletme yeri mülkiyetinin başvuru sahibine ait olması gibi bir zorunluluk yok. Kiralama da yapılabiliyor. Ancak kira sözleşmesinin, asgari proje uygulama süresi artı beş yıllık dönemi kapsaması gerekiyor.

1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

12 Yorum

  1. Selamünaleyküm arkadaşlar aksaray da merkeze 15 km mesafede 67.000 metre arazim var ve tatil köyü şeklinde yüzme havuzlu konaklamalı güzel bir sosyal mekan düşünüyorum yardımcı olabilecek birisi varsa ulaşabilirmi 05324603840

  2. NİGDE NIN ULUKIŞLA ÇİFTEHAN KAPLICARARI ÇİVARINDA 3200MT KARE YERIM VAR PANSIYON VE OTEL OLUR YANIMA DESTEK ARIYORUM YAPACAGIMIZ PROJE BİTTIGINDE GÜNLÜK ÇİROMUZ 10 BİN TL DEN AŞ ŞAGI DÜŞMEZ BUYRUN GELİN KAPLICAYA MAHMUT İLGEN 05396185968

  3. kırsal turizim konuusnda tesisis kurmak istiyorum sosoyal tesisi danışanalık himeti alamk istiyorum beni ararmısınzı05067433842

  4. trabzon akçaabat hıdırnebi yaylasında mera alanında yeme-içme-konaklama tesisi açmak istiyorum.evim var fakat tabusu olmadığı için nasıl ruhsat alabilirim (2003 yılında yapmış olduğum evi makheme kararı ile köy tüzel kişiliği adına muhtara verdiler)

  5. sayın mustafa kayar
    siz kalkınma bakanı falan olsanız ya da maliye bakanı bu hesaplama yeteneği ile memleketin gayri safi milli hasılasını 3 senede uçurursunuz vallahi

  6. doğu anadoluda tavuk çifliği nasıl olmalı ki kış aylarında verim alınabilsin.

  7. özlem kardeşim bende ısparta Candır da düşünüyorum..8 metrede..sıfır par…destekler iyi.Çandır tarih ve doğa ile aynı zamanda katlıamla içiçe..basarılar.Tecrübeleri paylaşalim. usparta@mynet.com

  8. Antalya nin olympos mevkiisinde denize 3km mesafede 15 dönümlük bir tarim arazimiz var.Kirsal Köy turizminde kullanmak istiyoruz.Kendi imkanlarimizla 25 odali pansiyonumuz vardir.bu odalardan 10 tanesi bungalov odasidir.ormanlik icinde portakal ve nar bahcesi ile bir adet sera da vardir.biz bu işletmemizi gelen misafirlerimize köy yaşamının zorluklarını ve bi okadarda doğada yaşamanın keyfini sunmak istiyoruz.yufka ekmeği ve taze köy yumurtası ile kahvaltılarıni yapıp enfes gözleme ve doğal sebze ve meyvelerle damak tatlanmasını istiyoruz.kendi evlerindeymiş gibi kendi bahcelerinde yada serasinda toprakla kaynaşıyormuş gibi geçirmelerini istiyoruz.bize bu yeni oluşan kırsal turizm ve yararlanabilecegimiz hibe programlari hakkinda yardimci olmanızı bekliyoruz.Bizler bu proje ile çok heyecanlık şimdiden teşekkürler.

  9. Kirsal Turizm
    Bu alt tedbirin amacı mikro / küçük girişimciler veya çiftçiler tarafından kurulacak pansiyon, “yatak ve kahvaltı” konaklama ve restoran hizmetlerinin gelişimini, çiftlik turizmi tesislerinin kurulması ve geliştirilmesini ve turistik rekreasyonel faaliyetler (sportif aktiviteler, doğa gezisi, tarihi geziler gibi) için kurulan tesislerin gelişimini desteklemektir

    BAŞVURU KOŞULLARI
    Kamu tüzel kişilikleri hariç olmak üzere, ulusal kanunlarca tanınmış gerçek ve tüzel kişiler (Kamu hissesi %25’den fazla olan tüzel kişilikler uygun değildir.) gerekli uygunluk koşullarını sağlamak kaydıyla yatırımı kapsamında yapacağı harcamalardan uygun kabul edilenlerin kamu katkısından karşılanmasını talep edebilir.

    Bu alt tedbir kapsamında, mevcut işletmelerin modernizasyonu ve yeni tesis kurulumunun yanında mevcut tesise yeni üniteler kurulması da desteklenmektedir. Başvuru sahibi, başvurusunun mevcut tesis mi yoksa yeni tesis mi olduğunu aşağıdaki tanımlara göre belirleyecek ve başvuru paketini bu gerekliliklere göre oluşturacaktır.

    İşletmenin Sağlaması Gereken Koşullar
    1. 50 kişiden az çalışanı istihdam eden ve yıllık cirosu ve/veya bilançosu 8 milyon TL’yi aşmayan mikro ya da küçük ölçekli zanaatkârlar ve işletmeler kapsamında olmalıdır.
    2. Ulusal Vergi Sistemine kayıtlı olmalıdır.
    3. Yatırımın uygulacağı yer aşağıda belirtilen illerde uygulanmalıdır.
    Afyonkarahisar,Çankırı,Karaman. Ordu. Ağrı, Çorum Kars. Samsun. Aksaray. Denizli. Kastamonu. Şanlıurfa. Amasya. Diyarbakır. Konya. Sivas, Ankara. Elazığ. Kütahya. Tokat. Ardahan. Erzincan. Malatya. Trabzon. Aydın. Erzurum. Manisa. Uşak, Balıkesir. Giresun. Mardin. Van. Burdur. Hatay. Mersin. Yozgat .Bursa,Isparta. Muş. Çanakkale. Kahramanmaraş . Nevşehir

    4. 5393 sayılı Belediye Kanunu ve pastaneler için 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümlerine uygun üretim ve kayıt sertifikalarına sahip olmalıdır.
    5. Konaklama tesisleri yatırım sonunda en fazla 25 oda kapasitesine sahip olmalıdır.

    IPARD(TKDK) projeniz hazırlanır, anahtar teslim sunulur. Detaylı bilgi için:
    Osman KARABOYUN Ziraat Müh (Zooteknist)
    0542 609 75 08
    http://www.tarimsalhibe.com

  10. az bir parayla düzenli günlük geliriniz olsun istermisiniz ne bayilik parası ne frence parası istemiyoruz bizim çiftlikte dogal organik köy yumurtası üretiyoruz az parası olupta ne iş yapabilirim diye düşünen ve tarıma yatırım isteyipte arazim yok diye düşünmeyin 600 dönüm arazimiz var burada sizde paranız ölçüsünde bize katılabilirsiz verdiniz parada size biri ay gibi kısa bir sürede dönüyor kısaca size bir hesap yapalım
    örneğin bin adet tavuk alıyorsunuz tavuğun tanesi 10 tl 1000×10 = 10 bin tl ediyor köy yumurtasının tanesi 750 krş bin tavuk günlük ortalama 800 yumurta verir 800 x 750 = 600 tl ediyor 600 tlde ayda 18 bin tl ediyor verdiniz para size kısa bir sürede dönüyor ilgilenen arkadaşlar eko tarım doğal ürünler must19_@.com tel 0541 440 81 51 youtubeda çorum/ sungurlu mustafa kayar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu