Kayseri Konut Piyasası Gelişmeye Hazır
Konut piyasası gelişmeye hazır
Son dönemde güçlenen sanayi, nüfusu 1.5 milyona dayanan Kayseri’ye yepyeni bir çehre kazandırıyor. Bugün kentteki gayrimenkul piyasası hâlâ hareketli değil. Ancak işaretler, yakın gelecekte emlak piyasasının hareketleneceğini gösteriyor.
Anadolu’nun en hızlı kalkınan, nüfusu artan, dolayısıyla konut stoğunu yenileyen kentlerinden ve en eski yerleşimlerdendir Kayseri. Ancak kentin görünümü, geçmişini inkâr ediyor. Tarihi yapıların dışında, kentteki tüm ikamet amaçlı binaların ömrü 1950’lere dayanıyor. Develi, Hacılar ve Talaş ilçelerindeki konut stoku, nispeten eski olmasına rağmen hâlâ rağbet görüyor.
Ancak Selçuklu medeniyetinin ve mimarisinin izlerini taşıyan şehirde nitelikli konut yapımına özellikle son 15 yıldır hız verilmiş durumda. Erciyes ile kış turizmine imkân sağlayan bölgede gayrimenkul piyasası, şehrin sanayisi kadar hareketli değil.
Editör gözüyle
Kayseri’yi ticaret ve sanayinin merkezi olan kentlerden biri olarak tanıyoruz. Buna bir de kültürel zenginliği ve eğitim olanaklarını ekleyebiliriz. Ancak potansiyele sahip olmasına rağmen, Kayseri’nin gayrimenkul piyasası şimdilik beklenenden daha az hareketli. Son zamanlarda üniversitelerde eğitim gören gençlerin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikli konut açığı, inşaat firmalarını geç de olsa harekete geçirmiş durumda. Şehir içindeki konut stoğunun dengesiz dağılımı, fiyatlara yansıyor. Merkezde yapıların birçoğu eski de olsa fiyatlar yüksek. Ayrıca modern ofislere fazlasıyla ihtiyaç var. Konut ağırlıklı gelişen Talas’a yatırım yapanların beş yıl sonra epey kazançlı çıkabilecekleri kanısındayım. Tanınmış 20 mobilya markasının 13’ü Kayseri’de faaliyet gösterdiğinden, kentin gayrimenkul piyasasının yakın gelecekte aniden gelişmesi sürpriz olmayacak. TOKİ’nin il genelindeki projelerine gösterilen ilgi de yenilerinin habercisi gibi.
MELIKGAZI
Kayseri’nin en büyük alışveriş merkezleri, dükkânlar, çok katlı çarşılarını barındıran ilçede, tarihi eserler dikkat çekiyor. Yeni yapı sayısı epey az. Alparslan, Kılıçaslan, Gültepe, Yıldırım Beyazıt ve Köşk mahalleleri, lüks yapıların çoğunlukta olduğu bölgeler. Bu mahallelerde, yüksek katlı ve genellikle yeni yapılmış binalar var. Alpaslan Mahallesi’nde bulunan Kayseri Park AVM, bölgeye hareketlilik getiriyor. Yeni yapılarda metrekare birim fiyatları, yaklaşık 1.200-1.700 TL civarında seyrediyor.
Hürriyet, Altınoluk, Esentepe mahalleleri ve Bel-Sin, eski kooperatif yapılarının çoğunlukta olduğu bölgelerin başında geliyor. Bu mahallelerdeki konutların metrekare birim fiyatı ise 750-900 Harasında. Gelecek vaat eden ve yatırıma en uygun bölge ise ilçenin doğusunda kalan İLDEM ve Beyazşehir mahalleleri. Burada da konutların metrekare birim fiyatı 600 ile 750 TL arasında değişiyor. TOKİ’nin dar gelirliler için inşa ettiği 602 konuta ilgi, bölgede yeni toplu konut projelerinin yapılmasını gündemde tutuyor. Ayrıca temeli atılan ‘Mobilyakent’ projesi kapsamında 688 işyeri açılması planlanıyor.
KOCASİNAN
Buradaki 30 Ağustos, Erciyesevler, Fevzi Çakmak, Sahabiye, Serçeönü, Sümer mahalleleri lüks yapılarla dolu. Konutlarda metrekare birim fiyatı ise 1.000 TL seviyesinin üzerine çıkmış durumda. Mevlana, Zümrüt, Mithat Paşa, Yavuzlar ve Turgut Reis mahallelerinde ise eski ve müstakil yapılar hayli fazla. Buradaki konutlarında metrekare birim fiyatı 680-800 TL aralığında. Erkilet’te de arsa fiyatlarının ucuz olması ve yeni çevreyolunun etkisiyle, yeni biryapılaşma sürecine girildi. Bölgede konut için metrekare birim fiyatı, yeni yapılarda 700-850 TL düzeyinde.
TALAŞ
Şehir merkezine 7 kilometre mesafedeki ilçenin Erciyes ve Melikşah üniversitelerine yakınlığı, öğrencilerin konut ihtiyacını artırıyor. Öğrencilere uygun, orta yaşlı dairelerin metrekare birim fiyatları, 670-850 TL aralığında. Talep olduğu için yeni inşaat alanlarına ilgi de büyüyor. Bahçelievler Mahallesi bu yönüyle dikkat çekmeye başladı. Buradaki konut metrekare birim fiyatları 1.050-1.250 TL civarında seyrediyor. Bölgeye yakın Yenidoğan Mahallesi’nde ise fiyatlar, 750-1.000 TL/ m2 aralığında.