Kartepe turizm yatırımcısını bekliyor
Kartepe turizm yatırımcısını bekliyor
Yılda 400 bine yakın turist çeken Kartepe, yatırımcı bekliyor. Şu anda 250’si butik olmak üzere bin 50 yatak kapasitesine sahip olan ilçe, imara açılan alanlarla birlikte bu yatak kapasitesini kısa zamanda 4 bine çıkarmayı hedefliyor.
İstanbul’un hemen dibinde yer alan ve şehrin kaosundan kurtulmak isteyenlerin adresi olan Kartepe, hafta sonu tatilcilerinin en uğrak yerlerinden biri. Kocaeli’nin en büyük ilçesi konumunda olan Kartepe, yeni dönemde turizm alanında atağa geçmeyi hedefliyor. İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Adapazan’ndan yaklaşık 20 milyon kişinin ilgi gösterdiği Kartepe için, özellikle yeni otel yatırımcısını çekmeyi amaçlayan belediye yönetimi, imarlı arazi sayısını 13 bin 500 çıkarıyor. Geçtiğimiz hafta sonu Kartepe’de gerçekleştirilen “Kartepe Turizm Pastasından payım nasıl artırabilir” konulu toplantıyla ilçenin sonınlan, turizmi dört mevsime nasıl yayabileceği tartışıldı.
Yeni girişimleri bölgeye çekmek ve Kartepe’de dört mevsim turizm imkânlarını değerlendirmek üzere yapılan panele, Turizm Yazarları Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu moderatörlük yaptı. Panele konuşmacı olarak TUYED Genel Sekreteri Osman Nihat Aydoğan, Kırsal Turizm Derneği Başkam Nedim Zurnacı, TUROFED Mali Danışmanı Cüneyt Ertürk, GeziciYak Seyahat Acentası Genel Müdürü Sevinç Akdoğan ve Marka Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Metin Çelik konuşmacı olarak katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kartepe Belediye Başkam Şükrü Karabalık, kayak turizmi, Sapanca Gölü ve sessiz tepeleri ile ünlü ilçelerinin doğal güzelliklerini koruyarak dış turizme açmayı hedeflediklerini aktardı. Şu anda ilçeye gelenlerin büyük bölümünün daha çok kayak turizmine geldiğini aktaran Karabalık,
“Sapanca Gölü’nde su kayağı yapılması yönünde tesis yapımı yönünde çalışmalar yapılıyor. Haziran ayından itibaren su kayağı yapılmaya başlanacak. Ayrıca bölgede 489 at ahırının hipodroma dönüştürülmesi yönünde çalışmalar yapılıyor. Amacımız burada yapılacak yatırımlarla turizmi 4 mevsime çıkarmak” diye konuştu.
Yatak kapasitesini artıracak
Bölgede şu anda 250’si butik olmak üzere 1050 yatak kapasitesi bulunduğunu anlatan karabalık şu bilgiyi verdi: “Bölgedeki yatak kapasitesi yeterli değil. Yeni otel yatırımlarına ihtiyaç var. Bu otel yatırımlarını çekmek için şu anda 3 bin 500 olan imarlı alanı 13 bin 500 dönüme çıkardı. Ayrıca otel yatırımları için 10 kata kadar yapı ruhsatı verebiliyoruz. Yakında 600 yataklı bir otelin yapılması için çalışmalara başlayağız.
2008 yılının haziran ayında ilçe konumuna geçen Kartepe’ye olan ilgi giderek artıyor. Öyle ki ilçe olduktan itibaren nüfus 18 bin 500 kişi birden artarak 88 bine geldi. İzmit merkez ve İstanbul’dan şehir hayatının stresinden uzaklaşmak isteyenlerin Kartepe’de mülk edindiklerini aktaran Şükrü Karabalık, “Özellikle İstanbul ve Kocaeli’nde yaşayanlar burada ev sahibi olmayı istiyor. Bu nedenle verilen bu artışın büyük kısmı burada ev alıp yaşamaya başlayanlardan kaynaklanıyor ” dedi. Bu nedenle müteahhitlerin de bölgede arsa baktığını anlatan Karabalık, “Artık 100-150 siteli konutlar yapılıyor. Arsa metrekare fiyatları da belediye olunca 2 kat artmaya başladı. Bugün metrekare fiyatları 130 TL ile 200 TL arasında değişiyor” bilgisini verdi.
Kar turizminde rekabetin artırılması
Konuşmacılardan TUYED Genel Sekreteri Osman Nihat Aydoğan da bölgede daha çok aile işletmesi hakim olduğunu belirtirken, tesislerin genellikle birbirini taklit ettiğini kaydetti. Nitelikli turizme kayması gerektiğine işaret eden Aydoğan, böylece bölgenin turizmden elde edeceği gelirin artacağını söyledi. Böylece tesislerin yenilenmesi için fonların ayrılabileceğini ifade eden Aydoğan, “Günübirlikle özellikle hafta sonu burada olağanüstü bir kabalık yaratıyoruz. Hatta Boğaziçi trafiğinden daha fazla yoğunluk yaratılıyor. Bu kalabalık yaban hayatını ürkütüyor. Bu nedenle doğanın korunması için buraya çıkan araçlara sınırlandırmalara getirilebilir” önerisinde bulundu.
Gezici Yak Seyahat Genel Müdürü Sevinç Akdoğan, turizmde pasta payını artırması için gençlerin, ailelerin ve yabancı misafirlerin getirilmesini sağlayacak ürün çeşitliliği sunulması gerektiğini bununda sezona yayılarak doğaya yapılacak baskının azaltılması gerektiğini söyledi. Yayla turizmi için köy evlerinin pansiyona dönüştürülebileceğine işaret eden, tre-king rotalar geliştirilmesinin önemli olduğunu aktaran Aydoğan, çocuk ve gençlik kamplarının kurulmasını sağlayacak çalışmalar yapılabileceğini söyledi.
Kırsal turizm yaygınlaştırılabilir
Konuşmacılardan Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı ise eko turizm, tarım turizmi, çiftlik turizmi ve köy turizmini kapsayan kırsal turizmin dünya genelinde hızla yayılan bir turizm dalı olduğunu ve artık insanların bağlar, bahçeler, tarlalarda çalışarak, pekmez şıra yapımını öğrenerek tatil yapmaya başladıklarım hatırlattı. Kartepe’de de ne varsa onun üretildiği çiftliklerde kırsal turizmin yaygmlaştırılabileceğini söyleyen Zurnacı, tarım ürünlerinin sağlıklı üretimi, ambalajlanması ve pazarlanması konusunda yerel halkı bilgilendirerek iş ve gelir imkanlarının da arttınlabileceğini söyledi.
Sibel Atik