Kariyer Değişim Öyküleri
Kariyer Değişim Hikayeleri
Belli bir yaştan sonra kariyerinde radikal bir kararla değişime giden profesyonellerin deneyimi, hem gençlere hem de yol ayrımında olan diğer profesyonellere ışık tutuyor. İşte sıra dışı kariyer değişimi öyküleri.
UZUN yıllar bir reklam ajansında üst düzey yönetici olarak çalışan bir profesyonel, 60 yaşında işten atılıyor. Kendini çok dinç ve enerjik hisseden bu kişi, tam bir yıl boyunca iş arıyor ancak bulamıyor. İş bulamamasında belirleyici etken olarak hep yaşı gösteriliyor. En sonunda mahallesindeki Starbucks’ın eleman ilanına başvuruyor. Şirketin IK yöneticisi, deneyimli çalışanın özgeçmişi okuyunca şaşırıyor. Orta yaşlı eski yönetici. IK yöneticisi ile yaptığı görüşmede, kahve yapmak ve kasada durmak dahil her şeyi keyifle yapacağını söyleyince işe alınıyor. İşe girdikten sonra pazarlama becerisi ve tecrübesi ile müşterileri kendine hayran bırakıp ciroyu katlayınca, bu defa bu şirketin yönetim kademesinde yükselmeye başlıyor…
Akademisyen Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun paylaştığı bu hikaye, hangi yaşta olursanız olun, kariyerinizde değişiklik yapabileceğinizi ve başarıyı tekrar yakalayabileceğinizi anlatıyor. Nitekim bunun örnekleri de var. Biz de bu hafta, yıllarca çalıştıkları sektörlerde önemli başarılara imza atmış ancak kariyerinin zirvesinde değişim kararı alan profesyonellerin örnek hikayelerine yer verdik…
YÖNETİCİLİKTEN FİLM YAPIMCILIĞINA
Nurdan Tümbek Tekeoğlu, yaklaşık 25 yıldır iş hayatında ve çok sayıda şirketin reklam ve pazarlama departmanlarında yöneticilik yapmış bir isim. Tekeoğlu en son Metro grubu’nun Türkiye temsilcisi olarak dokuz yıl çalıştı. Doktorasını tamamladığında. radikal bir kararla akademi dünyasına yöneldi. Tekeoğlu, bugün Beykent Üniversitesi’nde yardımcı doçent doktor olarak görev yapıyor. Aynı zamanda, eşi yönetmen Orhan Tekeoğlu’nun filmlerinin yapımcılığını üstleniyor.
Tekeoğlu, kariyerinde değişim kararını nasıl aldığını şöyle anlatıyor: “Melro’da yönetim değişikliği oldu ve ideallerimdeki projelerimi hayata geçirmekte zorlanıyordum. Eşim Orhan Tekeoğlu. kadın sorunlarını anlatan Ifakat adlı belgesel çekme hayalini bana anlatınca çok ilgimi çekti ve film yapımcılığına adım atmış oldum.”
Akademisyenlik ve film yapımcılığının yanına bir de danışmanlık unvanını ekleyen Tekeoğlu, kariyer değişimine etki eden unsurları şöyle anlatıyor: “Hangi şirkette çalıştığınız değil, uzmanlığınızda ne kadar iyi olduğunuz önemli. Artık ilk işe girdiğiniz şirketten emekli olmak zor. İkinci, üçüncü mesleği yapabileceğinizi düşünerek, kendinizi hazırlamalısınız. Ben bu trendi gördüm ve kendimi hazırladım.”
Farklı uğraşı alanları edinmeye devam edeceğini söyleyen Tekeoğlu, “60 yaşından sonra belki de organik tarımla uğraşırım, kim bilir” diyor.
BAHÇEDEKİ BİLİŞİMCİ
Mustafa Çağan, 26 senelik profesyonel hayatında üretimden genel müdürlüğe kadar hemen her alanda deneyim sahibi oldu. Kariyerinin son 14 senesini bilişim sektöründe geçiren Çağan, en son Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışıyordu. Bu dönemde aldığı kararla aileden kalan bahçesinde elma yetiştirmeye başladı. Kariyer değişimi konusunda bir anda karar almadığını söyleyen Çağan, bu süreci şöyle anlatıyor:
“Ailemin 130 sene önce kurduğu çiftlik bana kariyerimin belli aşamalarında tarıma dayalı bir iş yapabileceğimi düşündürmüştü. Ama babam hep. ‘Oku meslek sahibi ol’ dediği için, yıllarca bu işten uzak durdum. Onun vefatından sonra, kuzenimle birlikte aile yadigarı çiftliği değerlendirmeye karar verdik. Microsoft’ta çalışırken son dört yıl her hafta sonu Bursa Karacabey’e giderek, sıfırdan bir elma bahçesi kurduk.”
Bu süreçte pek çok alışkanlığı değişen Çağan, özellikle hafta sonları fiziksel aktivitesi yoğun bir düzene geçmiş. Çağan, Microsoft’la kendisinden beklentilerin arttığı bir dönemde profesyonel kariyerini noktalayıp zamanının çoğunu elma bahçelerinin olduğu Camandıra Çiftliğine ayırmaya karar vermiş. Çağan bu süreci şöyle anlatıyor: “Dört sene boyunca ‘Bu işi seviyor muyum?’ diye kendimi dinledim. Fiziksel aktivite ve doğa her zaman beni cezbetmiştir. Bu yüzden yaptığım işi çok sevdim.”
DETOKSLA İKİNCİ HAYAT
Ersin Pamuksüzer günde 15 saat çalışırken bir gün “Ben ne yapıyorum?” dedi ve işi bıraktı. Eğitimini İsveç’te yapan Pamuksüzer, iş hayatına ilk olarak Ericsson’da atıldı. 1981 yılı sonunda sistem tasarımcısı olarak işe girdiği Ericsson’da Türkiye genel müdürü koltuğuna kadar yükselip, emekli olana dek çalıştı. 2002’de emekli olduktan sonra tatil için gittiği Tayland’ın Ko Samui Adası’nda adeta ikinci hayatına başladı. Ko Samui’de sıvı beslenmeye dayalı bir hafta geçiren Pamuksüzer. orada kelimenin tam anlamıyla ‘hayatının detoksunu yaptı.
“Vücudum olduğunu hissettim. Beyne hizmet eden bir varoluşum vardı. Oradaki tecrübeden sonra iki yıl boyunca vücudumu keşfettim. Nefes almadan tutun, iç dinlemeye kadar kendimi geliştirmeye dönük çok sayıda eğitim aldım. Adeta arındım.” Sonrasında kendini bu işe adamaya karar veren Pamuksüzer, 2005 yılında The LifeCo isimli detoks merkezini kurdu. The LifeCo, yeme içme, zihinsel ve bedensel faaliyetler konusunda insanları yönlendiren bir arınma merkezi. Kariyer değişim kararını yaşadığı deneyimler sonucu alan Pamuksüzer. bu durumu şöyle anlatıyor “Hayat kolaylaştıkça ve birtakım şeyler rutinleştikçe, yaptığım şeyden zevk almamaya başladım. Her yaptığım şey rutin hale gelmişti, şirket kurmaktan ciro yapmaya dek… Emekli oldum çünkü iş hayatımda heyecanı yitirdim. İstediğim zaman tatile gitmek, yapmak istediğim işi yapmak ve her gün özgürce ne yapacağıma karar vermek üzere kendimi detoksa adadım.”
YOLLARDAN DENİZLERE YELKEN AÇTI
27 yıl çalıştığı otomotiv sektörüne bir gün elveda dedi ve denizcilik sektörüne adım attı. İlkim Sancaktaroğlu. 1986 yılında iş hayatına Otomoto Dergisi’ni yayınlayarak başladı. Ani bir kararla dergiciliği bırakıp, mühendis olarak otomobil dünyasının tam kalbine girdi. Bu süreçte Opel, Otokar, Peugeot gibi otomobil dünyasının önde gelen şirketlerinde müdürlük yaptı. En son Nissan’da satış, pazarlama ve satış sonrası hizmetlerden sorumlu genel müdür vekili iken yıllarını verdiği otomotiv sektörüne bıraktı ve soluğu West Marine Türkiye’de aldı.
“Çoğu insan için bu karar radikal sayılabilir ancak ben değişimlerin insanlara yeni ufuklar açtığını düşünüyorum. O güne kadar edinilen birikimlerin farklı alanlarda kullanmanız sizi daha yaratıcı kılabiliyor” diyen Sancaktaroğlu, yeni iş alanı denizcilik hakkında şunları söylüyor “Otomotive göre daha genç bir sektör olması, daha çok yapılacak şeylerin olması sektöre büyük bir dinamizm getiriyor. Ve ben bundan çok keyif alıyorum.”
FERRARİ SİNİ SATAN BİLGE
Otomotiv sektöründe misyonunu tamamladıktan sonra denizcilik sektörüne yelken açan bir diğer isim olan Orhan Ülgür, kuruculuğunu yaptığı Doğuş Oto’da beş yıl genel müdür olarak çalıştı. Ardından 2005 de Ferrari ve Maserati markalarının distribütörü olan Ferması Koç Grubu bünyesinde kurdu. Burada da yaklaşık beş yıl yaptığı genel müdürlüğü sonrasında otomotiv dünyasından çıkıp Maestro Premium Brands firmasını kurdu. Ülgür, 2013 yılından beri ise Majesty Yacht firmasının Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Otomotivden sonra denizcilik sektöründe deneyimini konuşturan Ülgür, kariyer değişiminin nedenini şöyle açıklıyor “Profesyonellikte en üst pozisyona gelip, çalıştığım markayı gelebileceği en üst konuma getirdikten sonra bilgi ve tecrübemi, patronu olacağım bir işte devam ettirmek istedim. Beni motive eden, heyecanlandıran, bağımsız bir iş yapmaktayım. Zaten hayal ettiğim iş de buydu…”
Değişimin öncülerinden tavsiyeler
- Kariyer değişikliği kaçış değil, bir tercih olmalı.
- Bunun için de doğru bir planlama gerekiyor.
- Geçiş döneminde, dengeyi sağlamaya çalışın. Bir anda işinizden kopmayın.
- Geçeceğiniz yeni alan ve görevlerle ilgili çok iyi araştırma yapın.
- Bu işin yetenek, karakter, deneyim ve beklentilerinize uygun olup olmadığını iyi düşünün.
- Kariyeriniz herhangi bir noktasında, “Ben hayatımı nasıl yaşamak istiyorum?’ diye sorun.
- İçinizdeki sesi dinleyin.
- Her zaman istediğiniz işi yapın.
EZGİ GÜLER / Para Dergisi