Karides, özellikle balık lokantalarında kendine has müşteri seçenekleri ile dikkat çekmektedir. Karides çiftliği kurmak kazançlı işler arasındadır. Çok hassas olan bu canlı için profestonel bir ekipten mutlaka danışmanlık alınmalıdır.
KARİDES pahalı besin maddelerinin başında geliyor. En çok yetiştiriciliği yapılan coğrafya Güneydoğu Asya ülkeleri ve Çin. Amerika’da ise kontrollü yetiştiricilikle karasal sahalarda karides çiftliklerine izin veriliyor. Asya’da ‘mangrov’ (bataklık orman alanları) ve pirinç tarlaları yakınına yapılan yapay havuzlar sayesinde yüksek miktarda karides hasadı yapılıyor.
Önemli olan havuzlardaki su sıcaklığının 17 derecenin altına inmemesi. Üstelik bu yetiştiricilik özel türler dışında yeraltı suyuyla da yapılabiliyor. Milyonlarca yumurta bırakan karides türlerinin hemen hepsi alg orijinli özel yemlerle besleniyor.
Yumurtalar için ‘inkubasyon’ tanklarına ihtiyaç var. Yavrular takviye edilmiş ışık kaynağı altında kapalı mekânlarda besleniyor, ortalama 25 gün içinde havuzlara aktarılıyor. Yetiştiricilikte ‘jumbo boy’ olarak bilinen ve ‘prawn’ olarak adlandırılan dev karides türleriyle en iyi sonucu almak mümkün.
Hasat yılda bir kez olmasına rağmen oldukça bereketli. Sıcak sularda iki yılda üç kez ürün alma imkânı var. Karasal ya da denizel karides yetiştiriciliği minimum müdahale ve yüksek bilgi birikimiyle yapılacak bir iş. Amerika’da geliştirilen yeni bir teknolojiyle mineral içeriği uygun sıcak su kaynaklarından da yararlanılabiliyor.
Uzun bir eğitim sürecini göze alan girişimciler çevrimiçi ortamda “shrimp farms” tanımı altında yoğun teknolojik bilgilere ulaşabilirler.
Karides üretim çiftliği kurmak isteyen yatırımcılara verebileceğim destekler, projelendirmeden, üretime, eğitimden, yönetime, pazardan finansmana tüm alanlarda mevcuttur. Üretilen karideslere Japon şirketlerden “satın alma garantileri” getirebilirim. Bu anlamda karidesi ticari ölçülerde üretmek isteyenlere profesyonel danışmanlık hizmeti verebilirim.