Kargı Bezi’nden Giysi Koleksiyonu
Unutulmaya Yüz Tutmuş Eski Mesleklere Can Veriyor
ANADOLU Sigorta’nın, unutulmaya yüz tutmuş meslekleri, gelecek kuşaklara aktarmak için yürüttüğü, ödüllü sosyal projesi “Bir Usta Bin Usta” ulusal sınırları aşarak medeniyetin ve modanın merkezlerinden Roma’ya ulaştı. Projenin önemli ayaklarından Kargı Bezi üretiminin yeniden canlandırılması hedefi öne çıktı. Projenin, Çorum’dan Roma’ya (ÇOROME) etkinliği kapsamında İtalya’nın başkenti Roma’daki “Hitit Uyanışı” adlı defilede sergilenen, Kargılı Moda Tasarımcısı Ahmet Özceyhan imzalı 48 parça eser büyük beğeni topladı. Çorum’un Kargı ilçesinde doğan Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ile eşi İnci Akil’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen defilede özellikle Kargı Bezi’nden dikilen iki gelinlik ayakta alkışlandı.
İlk defa gelinlikte kullanıldı
Koleksiyonda yer alan 48 giysinin tamamının Kargı Bezi’nden yapıldığını belirten Moda Tasarımcısı Ahmet Özceyhan, şöyle konuştu: “Anadolu’nun ortasında barış antlaşmasına mühür basan Kraliçe Puduhepa’dan yola çıkarak, çok güzel bir koleksiyon yaptık. Hititlerin dünyaya örnek olacak davranışlarını, barışa verdikleri önemi, hukuk biçimlerini, kadın haklarına verdiği önemi vurguladık. Kargı Bezi, 1850 yılından beri çok amatör bir şekilde yapılıyordu. Bu bezi, çağdaş kullanım konumuna getirmek için epeyce uğraştık. Kargı Bezi’nin, dünyadaki diğer tanınanlar kadar güzel bir bez olduğunu söyleyebilirim. Umarım iç ve dış piyasada daha fazla ilgi görür. Kargı Bezi, daha önce gelinlikte ya da abiyede hiç kullanılmamıştı. Hatta ince pamuklu olarak da hiç gelinlik yapılmamıştı. Biz ilk defa yapanlardanız. Bu kadar saf, bu kadar temiz, tamamen el dokuması, son derece yumuşak bir malzemeden gelinlik olabileceğini gösterdik. Bunları, Kargı’da eli kınalı hanımlar dokuyor.”
Eski mesleklere can veriyor
Anadolu Sigorta’nın 85’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle başlattığı ve üç yıldır sürdürdüğü “Bir Usta Bin Usta” sosyal sorumluluk projesi, yok olmak üzere olan mesleklere umut oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik desteği ile gerçekleşen proje ile 10 yıl boyunca her sene 5 farklı ilde ve meslekte 20’şer gence, meslek ustaları tüm marifetlerini öğretiyor. Proje kapsamında 2010 yılında Bursa’da Karagöz Tasvir, Eskişehir’de Lületaşı işletmeciliği, Edirne’de Edirnekari, Gaziantep’te Kutnu dokumacılığı, Trabzon’da Kazaziye, 2011’de ise Çorum’da Kargı Bezi dokumacığılı, Hatay’da ipek dokumacılığı, Mardin’de taş işlemeciliği, Sivas’ta boynuz tarak, Van’da Savatlı gümüş işlemeciliğiyle ilgili mesleki eğitimler verildi. 2012 yılında ise Ankara’da sedef kakma, Kars’ta kilim ve heybe yapımı, Muğla’da cam üfleme, Nevşehir’de çömlek yapımı ve Tokat’ta yazma baskı eğitimleri veriliyor.
Akil: Avrupa’ya giriş bileti oldu
BAŞTA Hititler olmak üzere önemli medeniyetlerin merkezi olan 7 bin yıllık bir geçmişe sahip Çorum’un, Kargı İlçesi’nde doğan Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, “Kargı Bezi”nin Avrupa’ya giriş bileti oldu. Hakkı Akil ve Eşi İnci Akil’in ev sahipliğinde, Anadolu Sigorta, Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi, Kargı Kaymakamlığı ile Kargı Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği gecede, Kargı Bezi’nden hazırlanan Hitit motifli giysiler görücüye çıktı. Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği’nin tarihi binasında gerçekleştirilen defilede, 4’ü Türk 8’i İtalyan toplam 12 manken, Ahmet Özceyhan’ın tasarımlarını, dünya modasına yön veren İtalyanlara sundular. Altın ve gümüş sırmalarla işlenmiş kıyafetler arasında, bir kaftanın üzerine dizayn edilmiş, Hitit Kraliçesi Puduheba’nın Kadeş Andlaşması’na bastığı mühür de yer aldı.
Hürriyet