Kapımızı çalan yeni değişim, giyilebilir teknolojiler
Teknolojik gelişmeler bazen benim gibi işi teknolojiyle çok ilgili kişilere bile bir bilim kurgu fantezisi olarak gelebiliyor. Bazen hiçbirimiz, bazı gelişmelerin iş yapış tarzımızı hatta işimizi ne kadar köklü etkileyebileceğini göremeyebiliyoruz. Blackberry veya Nokia yöneticileri ne kadar donanımlı ve ne kadar bilgili kişiler. Ama onlar tuşsuz cep telefonunun işlerini ne kadar değiştirebileceğini görmekte başarısız kaldılar. Üç-dört yıllık süre zarfında şirketlerinin değerlerinin 10’da 1’e düşmesini engelleyemediler. Ben sizlerle böyle bir gelişimi paylaşmak istiyorum. Bu kapımızı çalan yeni değişim, giyilebilir teknolojiler.
Tanım kabaca şu: Anlık olarak servis sağlamak, veri ve bilgi toplayıp iletmek amaçlı, estetik anlamda giyilebilecek şekilde tasarlanmış akıllı cihazlar. Ülkemize şaşırtıcı şekilde pek uğramamış olan Nike Fuel Band çılgınlığı veya etrafınızda şu anda gördüğünüz Samsung akıllı saat reklamları, bunun en güzel erken örnekleri. Yeni bir dalganın belki de ilk temsilcileri, habercileri.
Bir güvenlik şirketiniz varsa, belki artık köpeklere veya çocuklara yönelik bir güvenlik hizmeti verebileceksiniz. Bir hastaneniz varsa, hastaları uzaktan takip edebileceksiniz. Veya bir moda markasıysanız, artık teknoloji satıyor olacaksınız. Turizm şirketi olarak herkese sanal bir tur rehberi verebileceksiniz. Uygulama sınırı yok. Nike Fuel Band aslında bileğinize taktığınız bir adımölçer. Ama tüketici için çok başka bir anlam ifade etmeye başladı. Bir statü sembolü haline geldi. “Ben kendine bakan, modern bir bireyim”in sembolü oldu. Nike’ın beş yıl önce olmayı hayal edemeyeceği noktalarda bir sembol haline gelmesini sağladı. Şık bir bayanın bileğine Nike marka bir aksesuar takması düşünülemezken, bu oldu. Ne yapmanız lazım şirket yöneticisi olarak? İlk önce bu teknolojileri takip etmeye başlayın. Belki ilk önce taklit, sonra hayal etmeye… Taklit edilecek inanılmaz uygulamalar var. Yukarıda verdiğim örneklerin hepsi, gerçek şirketlerden gerçek uygulamalar. Müşterilerinizi hisse senetlerindeki hareketlerden anında haberdar etmek ister misiniz?
Veya konutlannızı gerçek üç boyut deneyimi ile satmayı? İşte başlamak için doğru gün bugün.
Verimlilik ipuçları
Geçen ay sizin kişisel olarak verimliliğinizi artıracak ipuçları vermiştim. Bugün ekiplerinizin verimliliğini artıracak üç yönetim ipucu ve bazı ürün tavsiyelerim olacak. Ürünlerden başlayalım. Şirketiniz Evernote, Onenote veya Google Drive kullanıyor mu? Bunları daha duymadıysanız hemen internetten araştırın veya araştırtın. Bunları kullanmamak, 80’lerde faks makinesini kullanmamak gibi. Şimdi ipuçları:
Ekibinize ‘nedeni’ anlatın. Birbirimize yapmamız gerekenleri söylüyoruz. Ama verdiğiniz her direktifin nedenini anlatmayı alışkanlık haline getirirseniz, etrafınızdaki insanların söylediklerinizi daha iyi ve hızlı yaptığını göreceksiniz. Herkesi aynı sayfaya getirin. Her toplantıya durumun özeti ile başlayın. İnsanların ne kadar çoğunun, sizin onların zaten bildiklerini düşündüğünüz bazı şeyleri bilmediklerine şaşacaksınız. Siz dahil!
Ege Ertem