Kanada, girişimcileri bekliyor
Dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan Kanada’ya göç edenlerin sayısı giderek artıyor. Kanada’da özellikle mühendislik, finans, sağlık ve pazarlama alanında işgücü açığı bulunuyor. Bu yıl 285 bin kişiye göçmenlik hakkı vermeye hazırlanan Kanada, girişimci ve yatırımcıları da bekliyor.
Dünyanın refah ve eğitim düzeyi en yüksek olan ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alan Kanada’ya göç edenlerin sayısı artıyor. Türkiye’den de göç başvurularının arttığı Kanada, ülkeye gelen göçmenlere diğer ülkelere oranla pek çok avantaj sunuyor. Türkiye’deki ilk ve tek yurtdışı yaşam, sağlık ve eğitim merkezi olan Yeni Bir Hayat Yurtdışı Yaşam, Sağlık ve Eğitim Merkezi Genel Müdürü Şevki Akaydın, Kanada’nın göçmenlere birçok avantaj sunduğunu söylüyor.
Öncelikle diğer ülkelere farkla göçmenlik başvurusu kabul edilen herkes Kanada’ya adım attığı andan itibaren ömür boyu yaşama hakkına sahip oluyor. Diğer tüm ülkeler önce geçici oturum veriyor, belirli bir süre o ülkelerde yaşadıktan sonra size daimi oturum hakkı sunuyor. 2014 yılında 290 bin kişi Kanada vatandaşı olmaya hak kazandı.
En iyi şehirler arasında
2001 yılında Kanada’ya yerleşen ve 2011 yılında da Türkiye’ye dönerek Yeni Bir Hayat Yurtdışı Yaşam, Sağlık ve Eğitim Merkezi’ni kuran şirketin Genel Müdürü Şevki Akaydın, Kanada’ya göçün artma nedenleri konusunda şunları söylüyor:
“Kanada, yaşam standartları en yüksek ülkelerden biri. Kanada göçmen nüfusu kültürel yapının bir parçası olarak görüyor ve resmi olarak da buna paralel bir politika izliyor. 2010 yılında Mercer Human Resource Consulting tarafından gerçekleştirilen dünyada yaşanılabilecek en iyi şehirler araştırmasında Kanada’nın beş şehri ilk 30 arasında yer aldı. Bu araştırmada Vancouver dördüncü, Ottavva 14’üncü, Toronto 16’ncı, Montreal 21’inci, Calgary 28’inci oldu. Aynı araştırmada İstanbul ise 121’inci sırada geliyor. Kişi başına 48 bin doların üzerinde ortalama gelire sahip. Ortalama bir KanadalI ailenin mal varlığı 363 bin doları buluyor.”
285 bin kişiyi alacak
Kanada’nın 2015 yılında tüm dünyadan 285 bin kişiye göçmenlik hakkı vermeyi planladığını belirten Şevki Akaydın, Bu rakamın 186 bininin ekonomik göçmenlik programlarına ayrıldığını ifade ediyor. Kalan rakamın aile birleşimi, insan hakları gibi farklı alanlardaki göçmenlik başvuruları için olduğunu belirten Akaydın, bir diğer önemli avantajın ise ekonomik yarar olduğunu vurguluyor. Akaydın, Kanada’nın girişimci ve yatırımcılar için de göçmenlik programları bulunduğunu ve bu yıl birçok girişimciye bu anlamda fırsat tanınacağını sözlerine ekliyor.
Girişim yapmak isteyenlere göçmenlik programları
Quebec Girişimci Programı: Bu program Quebec eyaletinde İş kurmak isteyen işadamlarına ve girişimcilere yönelik. 300 bin dolar mal varlığı veya nakdi bulunan ve Quebec eyaletinde en az 100 bin dolar tutarında sermaye ile iş kurmak isteyen kişiler başvuru yapabilirler. İngilizce
veya Fransızca bilgisi ve iki yıllık girişimcilik deneyimi aranıyor. Quebec Yatırımcı Programı: Quebec eyaletinin sunduğu ve Kanada’da çalışmak veya iş kurmak istemeyen varlıklı kişilere hitap eden bir göçmenlik programı. 1,6 milyon dolar tutarında mal veya nakdi olan kişiler başvuru yapabiliyor. Bunun yanı sıra 800 bin dolar tutarında beş yıl süreli, faizsiz devlet garantili bono veya tahvil alınarak da başvuru yapılabiliyor. Beş yıl sonunda ise yatırılan tutar faizsiz olarak kişiye iade ediliyor. Bu program için Fransızca veya İngilizce bilme şartı aranmıyor. Ancak Fransızca bilen kişilere öncelik tanınıyor.
Kanada Self Employed Göçmenlik Programı: Sanat, kültür ve spor alanlarında şerbet olarak çalışan ve iyi düzeyde İngilizce bilgisine sahip kişiler bu programa başvurabiliyor. Ses sanatçıları, yapımcılar, yönetmenler, radyo, televizyon ve sinema alanında çalışanlar, spor eğitmenleri gibi çok farklı meslek gruplarında kişilere açık bir program.