Kariyer ve İş

Kanada 2015 Yılında 285 Bin Göçmen Alacak

Kanada, tarihinin en büyük göçmen alım programını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı, 2015’te tüm dünyadan 285 bin göçmen alacak. Nitelikli ve meslek sahibi kişilerin başvuruları çok hızlı bir şekilde değerlendirilecek…

Kanada Göçmenlik Başvurusu

KÜRESEL göçmenlik pazarının en büyük ülkelerinden birisi olan Kanada, bu yılki göçmenlik planının ayrıntılarını açıkladı. Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander tarafından duyurulan ‘Yıllık Göçmenlik Planı’na göre Kanada, 2015’te tüm dünyadan 260-285 bin göçmen almaya hazırlanıyor. Bu rakam Kanada tarihindeki en yüksek rakamı olacak. Plana göre 2015’te 181 bin 300 kişinin ekonomik, 68 bin kişinin ailevi, 29 bin 800 kişinin ise insani zorluklar nedeniyle göçmenlik başvurularının kabul edilmesi bekleniyor. Bu rakamlara göre alınacak göçmen sayısı 279 bin 100’e ulaşacak. Ancak bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre yıl içinde yaşanacak gelişmelere göre bu rakamın 285 bine ulaşması öngörülüyor.

kanada gocmen alimi

GÖÇMENLİK KOLAYLAŞACAK

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Akexander tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Yıllık Göçmen Planı, Kanada ekonomisinin ihtiyacı olan iş gücünün sağlanması ve aile birleştirmeleri odaklı olacak. Bunların yanı sıra dünyadaki savunmasız nüfusa yardım sağlanmasına da katkıda bulunulacağı belirtiliyor. Öte yandan Kanada’mn yeni göçmenlik sisteminde önemli değişiklikler olma sı da bekleniyor. Bazı kriterler değiştirilirken bazıları da tamamen iptal edilecek. Uzmanlara göre, yeni uygulamalar göçmen adayları için avantaj sağlayacak türden. Özetle, Kanada önümüzdeki yıl alınacak göçmen sayısını muazzam bir şekilde artırmakla sınırlı kalmayıp aynı zamanda göçmen adaylarının işlerini kolaylaştıracak bir takım yeniliklere hazırlanıyor.

LİSTEDE YENİ MESLEKLER VAR

Örneğin, 2014 yılı için geçtiğimiz yıl yayınlanan listede 40 civarında meslek tanımı varken, yeni yayınlanacak listede meslek sayısının 90’a çıkarılması bekleniyor. Yani Kanada’ya göçmenlik başvuru planları yapanların önünde daha çok seçenek olacak. Bu durumda göçmen olarak kabul edilme şansı artacak. Meslek listesi Ka-nada’daki işverenlerin nitelikli çalışan ihtiyaçları doğrultusunda her yıl farklı mesleklerle genişletiliyor.

Bu yeni yasada çok önemli bir yenilik daha var. Express Entry (Hızlı Giriş) işçi vizesi sisteme dahil ediliyor. Express Entry ile nitelikli, yetenekli ve meslek erbabı işçilerin Kanada’ya daha kolay giriş yapmaları sağlanacak.

Ülkenin göçmenlik organizasyonu Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı î P (CIC) ve Kanada insan Kaynakları Gelişimi Bürosu (HRDC) tarafından yürütülüyor. Her ülkeden ne kadar göçmen alınacağına dair herhangi bir kontenjan yok. Ayrıca göçmen alınırken herhangi bir ülke ayrımı da yok.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Öncelikle başvuranların temel kabul şartlarına uygun olması gerekiyor. Örneğin, sabıka kaydınızm olmaması gerekiyor. istenen düzeyde İngilizce ya da Fransızca bilinmeniz şart. Eğitim Denklik Değerlendirmesini (ECA) yaptırmış olmanız isteniyor. İş tecrübesinde aranan asgari şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Değerlendirme testinden yeterli puanı almanız bekleniyor. Kanada’ya göçmen olarak kabul edilebilmek için 100 puanlık bir basamak sistemi üzerinden 67 puana ulaşmak gerekiyor. Aslında bu puanlama sistemi yıl-sonuna kadar geçerli.

1 Ocak 2015’te söz konusu puanlama sisteminde bazı kriterlerin değişeceği tahmin ediliyor. Bu puanlama sistemi çok önemli. Zira bu değerlendirmelere göre göçmenlik başvurunuz kabul edilecek ya da edilmeyecek. Göçmenlik başvurusu yaparken olası sıkıntıları da göz önünde bulundurun. Göçmenlik başvurusu yaparken mutlaka profesyonel yardım alın. Çünkü başvurulara geri dönüş uzun sürebiliyor. Başvuru anında verilecek eksik evraklı bir dosya epeyce zaman kaybına yol açabilir.

PUANLAMA SİSTEMİ

Göçmen adaylarına fikir vermesi açısından mevcut yasadaki puanlama sistemine bakalım. Puanlama sisteminde lisans mezunlarına 22 puan veriliyor. Mastır ya da doktora dereceniz varsa 25, iki ya da daha fazla sayıda lisans dereceniz varsa 22, iki yıl üstü lisans eğitimi ve en az 14 yıl eğitim görmüşseniz 19, bir yıllık lisans eğitimi ve en az 13 yıl eğitim görmüşseniz 15 puan alabiliyorsunuz.

Yabancı (İngilizce ya da Fransızca) dil faktörü size maksimum 28 puan getirebiliyor. Iş deneyimi 15 pu an değerinde. Kana-da’dan alınacak iş teklifi 10 puan değerinde.

18-35 yaş arası 12 puan. 18 yaş altı ve 47 yaşın üstü 0 puan.

Uyum faktörlerinden en fazla 10 puan alabiliyorsunuz. Eşiniz orta derecede İngilizce ya da Fransızca biliyorsa beş puan. Başvuru sahibi daha önce Kanada’da iki yıl eğitim (lise ya da ön lisans) almışsa beş puan. Eş ya da birlikte yaşadığınız arkadaşınızın böyle bir durumu varsa bu size beş puan daha kazandıracak. Kanada’da yaşayan birinci derece akrabası olmak beşer puan kazandırıyor.

İngilizce dil sınavı Türkiye’de British Council ve British Side, Fransızca dil sınavı ise Fransız Kültür Merkezi tarafından yapılıyor.

Daha önceki göçmenlik başvurularında, örneğin eğitimle ilgili kriterlerde diplomanızı göstermeniz yeterliydi. Ancak bu konuyla ilgili istismarlar yaşandığı için Kanada hükümeti bu uygulamaya son verdi. Bundan sonra göçmen adaylarının aldığı eğitimler tarafsız üçüncü bir kurum tarafından değerlendirilecek. Yani mezun olduğunuz okul tarafından diploma ya da mezuniyet belgeniz ilgili kuruma resmi yazışma ile iletilecek.

BAŞVURULAR NEREYE?

Göçmenlik başvuruları Kanada Merkezi Alım Ofisi’ne (CIO) yapılacak. Başvurunuz kendiniz de yapabilir ya da İstanbul ve Kanada’da ofisleri bulunan danışmanlık firmalarından destek alarak bu süreci sizin adınıza tamamlamalarını sağlayabilirsiniz. Merkezi Alım Ofisi, göçmen adaylarının başvurularını onayladıktan sonra Ankara’daki Kanada Bü-yükelçiliği’ne müracaat etmeniz gerekiyor. Bu aşamadan sonrası kolay. Artık sadece sizden istenecek ve temini zor olmayan evrakları teslim etmeniz gerekecek. Arkasından da vize ve harçlarla ilgili ödemeleri yapacaksınız. Göçmenlik başvurusu yapabilmek için Kanada Federal Hükümeti Maliye Bakan-lığı’na harç yatırmak zorundasınız. Diplomanızın onaylanmasının da küçük bir maliyeti olacak. Bunların dışında sizden istenen resmi evrakları Türkiye’de temin ederken ve bu evrakların tercümesi için yapacağınız masraflar olacak. Tüm bu ücretler başvuru dosyası değil, kişi başına alınıyor. Yani göçmenlik başvurusu yaparken sizin için bir dosya hazırlanıyor. Bu dosya eğer bireysel olarak başvuru yapıyorsanız sadece sizi kapsıyor. Ancak ailenizle, eşinizle veya nişanlınızla aynı dosyada başvuru yapabiliyorsunuz. İşte bu gibi bir durumda ödenmesi gereken harç dosyada adı geçen her kişiden ayrı ayrı talep ediliyor.

Göçmenlik Programları

Eğer Kanada’ya göç etmek istiyorsanız, başvuru yapmanız için birkaç farklı yol var. Öncelikle kendiniz ve aileniz için hangi göçmenlik programının en iyisi olacağına karar vermeniz gerekiyor. Kanada büyükelçiliğinden aldığımız bilgilere göre göçmenlik programları şu şekilde sıralanıyor.

■ Kalifiye işçiler ve profesyoneller: Bu program belli eğitim ve iş tecrübesi gereklerini yerine getirmiş ve Kanada’da (Çuebec dışında] yerleşip çalışmak isteyen kişiler için geçerli bir seçenek.

■ Nitelikli meslekler: Nitelikli bir meslek sahibi olarak Kanada’da daimi oturma izni almak Jk isteyen kişiler için geçerli.

■ Ticari göçmenlik: Kanada’da (Çuebec hariç] yatırımcılar, iş kurmak isteyen girişimciler ve serbest meslek sahipleri için mevcut olan seçenek. Serbest meslek sahipleri sınıfına sadece çiftçiler, sporcular, sanatçılar, ve kültürel katılımcılar dahil.

■ Bölgesel adaylıklar: Kanada’nın vilayet ya da bölgelerinden biri, orada yerleşip çalışmanız için sizi aday gösterebilir.

■ Çuebec tarafından seçilen kalifiye işçiler ve iş adamları: Çuebec hükümeti, bu bölgede yerleşip çalışmanız için sizi seçebilir. Çuebec’e iş amaçlı göç etmek hakkında daha fazla bilgi için, Çuebec hükümeti web sitesini ziyaret etmeniz gerekiyor.

■ Kanada tecrübe sınıfı: Kanada’da yakın zamanda çalışma tecrübesi edinmiş ve Kanada’da [Çuebec hariç) yerleşip çalışmak isteyen kişiler için mevcut olan seçenek.

■ Ailenize sponsor olmak: Eğer Kanada’da daimi oturma izniniz var ise ya da Kanada vatandaşı iseniz yakın bir j, akrabanızın Kanada’ya gelmesi için sponsor olabiliyorsunuz.

■ Uluslararası evlat edinme: Bu program aracılığıyla evlat r edindiğiniz çocuğunuzu İP”” Kanada’ya getirip onun için Kanada’da oturma izni ya da vatandaşlığa başvurabilirsiniz.

■ Mülteciler: Mülteciler ve korunmaya ihtiyacı olan insanlar, “Kanada’da veya Kanada dışında yaşayan ve kendi anavatanlarına dönmekten korkan kişiler” şeklinde tarif ediliyor. Kanada insani gelenekleri ve uluslararası zorunlulukları çerçevesinde, her yıl binlerce insana koruma sağlıyor. Kanada’da bulunan ve zulümden korkan veya Kanada’dan ayrılmaları durumunda işkence tehlikesine, hayati tehlikeye ya da zalim ve anormal davranış, cezalara maruz kalacak olan kişilere mülteci olarak korunma sağlanıyor. Gruplar ve bireyler, Kanada’ya gelmek için uygun olan mültecilere sponsor olabiliyorlar.

Talep edilen meslekler

Kanada’nın nitelikli elaman göçmenlik listesinde size uygun bir meslek varsa, iş teklifi almadan da doğrudan başvuru yapabiliyorsunuz. Liste federal hükümet tarafından Kanada bazında belirlenmiş. Yani eyaletlerin ihtiyaç listeleri daha farklı olabiliyor. Başvuru için adayların son 10 yıl içinde en az bir yıl mesleklerinde ücretli olarak çalışmış olduklarını belgelemeleri gerekiyor. Bu arada hemen belirtelim. Söz konusu meslek listesine 2015’te yeni meslekler eklenecek. İşte Kanada’nın halen geçerli olan 2014 kalifiye eleman göçmenlik listesi…

  • Üst düzey ya da kıdemli yönetici
  • Finans, telekomüni., diğer iş hizmetleri
  • Üst düzey ya da kıdemli yönetici
  • Ticaret, yayın ve diğer hizmetler
  • Finansal yönetici, bankacı insan kaynakları yöneticileri
  • Satın alma yöneticileri
  • Sigorta, emlak ve borsa
  • Sağlık hizmetleri yöneticileri
  • İnşaat yöneticileri
  • Ev inşaatı ve renovasyon yöneticileri
  • Doğal kaynaklar üretimi ve balık
  • İmalat endüstrisi yöneticileri
  • Mali denetleyiciler ve muhasipler
  • Maliye ve yatırım analizcileri
  • Senet komisyoncuları, yatırım uzmanı ve borsacı
  • Reklam, pazarlama ve halk ilişkileri profesyonelleri
  • Finans, sigorta uzman ve yöneticileri, mal mülk idarecileri
  • Jeolog, denizbilimci
  • İnşaat mühendisi
  • Makine mühendisi
  • Elektrik ve elektronik mühendisi
  • Petrol mühendisi
  • Bilgi sistem analist ve danışmanı
  • Bilgi tabanı analizcileri ve idarecileri
  • Yazılım mühendisi, tasarımcı
  • Makine mühendisliği teknisyeni inşaat maliyet tahmin uzmanı
  • Elektrik-elektronik mühendislik teknisyeni
  • Sanayi teknisyen ve mekanikleri
  • Halk, çevre ve meslek sağlığı denetleyicileri
  • Bilgisayar ağı teknisyenleri
  • Hemşirelik koordinatör ve idarecileri
  • Hemşire, uzman hemşire
  • Psikiyatrik hemşireler
  • Uzman doktor
  • Pratisyen doktor
  • Diyetisyen ve beslenme uzmanı
  • Fizyoterapistler
  • Meslek terapistleri
  • Tıbbi radyoloji teknikerleri
  • Tıbbi sonograflar
  • Yardımcı sağlık hizmetleri personeli
  • Üniversiteler için eğitim görevlileri
  • Çocuk eğitimci ve asistanları
  • Tercüman ve dil uzmanları

https://www.myfikirler.org/kanada-gocmenlik-basvurusu-kanada-is-imkani.html

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

52 Yorum

  1. Ilk ve acil yardim teknikeriyim yani paramadic. Os imkanim var mi ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu