Kalkınma Ajanslarının Hibe ve Destekleri
KALKINMA ajansları ile tanışalı yedi yıl oldu. Halen Türkiye genelinde 26 ajans, bünyelerinde istihdam ettikleri bine yakın uzman ile sosyal ve ekonomik kalkınmanın itici gücü olmak için çalışıyor.
Bunu da çoğunlukla verdikleri mali destekler, yani hibelerle yapıyorlar. Kalkınma Bakanlığı verilerine göre, 2008-2013 yılları arasında kalkınma ajanslarının mali destek programlarına 1.6 milyar TL yani yaklaşık 700 milyon euro ayrıldı. Bu kaynağın önemli bölümü KOBl’lerden sivil toplum kuruluşlarına, yerel yönetimlerden üniversitelere kadar birçok kurum ve kuruluşun projelerine hibe olarak aktarıldı.
Kalkınma ajanslarının gelirlerinin büyük bölümü merkezi bütçeden karşılanıyor. Bunun yanı sıra il özel idareleri, belediyeler, sanayi ve ticaret odaları her yıl ilgili ajans bütçesine yüzde bir oranında pay aktarıyor.
YENİ DESTEKLER YOLDA
Kalkınma ajansları son yıllarda, yılın son çeyreğinde destek programlarıyla ilgili çağrıya çıkıyorlar. Tekliflerin alınması ve fiilen kaynakların kullanılması ise bir sonraki yılın ilk yarısını buluyor. Türkiye genelindeki ajanslar şu aralar 2012 yılının bütçesinden karşılayacakları mali destek programlarının değerlendirmesini yapıyor. 2013 yılı için ise yeni destek programlarının teklif çağrılarına son çeyrekte, yani en erken eylül ayında çıkılması bekleniyor. Bu nedenle teklif çağrıları kapanan programlarla ilgili haberimizde detaylı bilgi vermeyeceğiz.
Hibelerden aslan payını mali destek programları alıyor ama ajanslar, teknik destek ve doğrudan faaliyet desteği adıyla da yıl boyunca hibe veriyor. Para dergisi olarak ajansların verdiği teknik destek ve doğrudan faaliyet desteği programlarını araştırdık. Yaptığımız araştırmaya göre, halen 10 ajansın toplamda 10 milyon TL’yi bulan hibelerine proje sunarak talip olmak mümkün.
“Doğrudan faaliyet desteği”, kar amacı gütmeyen kuruluşlara veriliyor. Valiliklerden derneklere, teknoparklardan üniversitelere kadar pek çok kurum bu desteklerden yararlanabiliyor. “Teknik destekler” ise genellikle bölgelerdeki kurumsal kapasite eksiklerini gidermek için yapılan projelerde kullanılıyor. Örneğin, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, geçen yıl Karabük’teki Emniyet Müdürlü-ğü’nde görevli polislere “etkili iletişim” üzerine eğitim aldırdı. Teknik desteklerde işin satın almasını genellikle ajanslar yapıyor. İlgili eğitim şirketini bulan ajans, ödemesini direkt bu şirkete yapıyor. İşte bazı ajansların teknik ve doğrudan faaliyet destekleri…
BATI KARADENİZ KALKINMA AJANSI
Teknik Destek Programı’nın toplam bütçesi 225 bin TL. Tüm ajanslarda olduğu gibi BAKKA’da da bu program kapsamında 15 bin TL hibe veriyor.
Beş dönemde proje teklif çağrısı gerçekleştiriliyor. Yılın son teklif çağrısının 1 Kasım-20 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirileceğini belirtelim. Batı Karadeniz Kalkınma Ajan-sı’nın sınırları içinde Zonguldak, Karabük ve Bartın yer alıyor, iletişim: www.bakka.gov.tr
ÇUKUROVA KALKINMA AJANSI
Adana ve Mersin illerinde faaliyette bulunan Çukurova Kalkınma Ajansı’nın Doğrudan Faaliyet Desteği Programı açık. Toplam 500 bin TL bütçeli programa başvurular 29 Kasım 2013 tarihine kadar yapılabilir. Minimum 25 bin, maksimum 85 bin TL hibe almak mümkün.
İletişim: www.cka.gov.tr
DOĞU ANADOLU KALKINMA AJANSI
DAKA kısa adıyla bilinen ajans, hem teknik destek, 11 hem de doğrudan faaliyet desteği vermek için iki program oluşturmuş. Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerinin kalkınmasına yönelik projeler kabul ediliyor. Hem teknik destek, hem de mali destekler için 31 Aralık 2013 tarihine kadar başvuru yapılabilir. Teknik Destek Programı kapsamında maksimum 15 bin TL, Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında da maksimum 75 bin, minimum 25 bin TL destek alınabilir.
İletişim: www.daka.org.tr
DOĞU KARADENİZ KALKINMA AJANSI
Doğrudan Faaliyet Destek Programı’na 1 milyon 609 bin TL bütçe ayırmış. Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illeriyle ilgili projeler kabul ediliyor. Bu program kapsamında en 22 bin 500 TL, en fazla 60 bin TL hibe alınabilir.
İletişim: www.doka.org.tr
GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI
Teknik destek programı yıl boyunca devam ediyor. Toplam 500 bin TL ayırdığı bu programda proje başına 15 bin TL maksimum katkı sağlıyor. Beş dönemde teklif çağrısına çıkılacak. 30 Nisan, 28 Haziran, 29 Ağustos, 31 Ekim ve 31 Aralık 2013 tarihleri son teklif çağrısı olarak belirlenmiş. Güney Ege Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı’nda ise son teklif tarihini 29 Aralık 2013 olarak belirlemiş. Programın toplam 2.3 milyon TL’lik bütçesi var. En az 25 bin, en fazla 85 bin hibe veriyor.
İletişim: www.geka.org.tr
FIRAT KALKINMA AJANSI
Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli illerini kapsayan Fırat Kalkınma Ajansı, Teknik Destek Programı’na bu yıl 300 bin TL ayırmış. 30 Nisan, 28 Haziran, 29 Ağustos, 31 Ekim ve 31 Aralık teklif çağrısı dönemleri, iletişim: www.fka.org.tr
İPEKYOLU KALKINMA AJANSI
İki program için 1 milyon 300 bin TL bütçe ayırdı. Gaziantep, Adıyaman ve Kilis bölgelerini kapsayan ajans, en az 25 bin TL, en fazla 75 bin TL doğrudan faaliyet desteği veriyor. Yıl boyunca devam eden teknik desteklerden ise proje başına 15 bin TL hibe alınabilir.
İletişim: www.ika.org.tr
MEVLANA KALKINMA AJANSI
Konya ve Karaman illerinde faaliyet gösteriyor. Doğrudan Faaliyet Destek Programı için son başvurular 29 Kasım 2013’e kadar yapılabilir. Asgari 20, azami 75 bin TL hibe almak mümkün.
Maksimum 15 bin TL hibe sağladığı Teknik Destek Programı’nda ise üç ayrı dönemde çağrıya çıkıyor. 28 Haziran, 29 Ağustos ve 31 Ekim’in son teklif yapılacak tarihler olduğunu belirtelim.
İletişim: www.mevka.org.tr
SERHAT KALKINMA AJANSI
SERKA kısa adıyla bilinen Serhat Kalkınma Ajansı’nın Doğrudan Faaliyet Desteği Programı’nın son teklif tarihi 30 Kasım 2013.
Kars, Ardahan, İğdır ve Ağrı illerinde faaliyette bulunan ajans, toplam 250 bin TL kaynak ayırmış. Hibe alt limiti 20 bin TL iken üst limiti 75 bin TL. SERKA’nın Teknik Destek Programı’nın 280 bin TL bütçesi var. Proje başına maksimum 15 bin TL kaynak aktarıyor. 31 Aralık 2013’e kadar program açık tutuluyor.
İletişim: www.serka.org.tr
ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI
Doğrudan Faaliyet Destek Programı’na 500 bin TL’lik bütçe ayırdı. Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerindeki kar amacı gütmeyen kuruluşlar başvurabiliyor. Bu program kapsamında en fazla 75 bin TL, en az 19 bin TL hibe almak mümkun.
İletişim: www.oka.org.tr
Para Dergisi