Başarılı Girişimcilik

Kalkınma ajanslarından girişimcilere müjde!..

İstanbul’da girişimci olmak zor ama Anadolu’da olmak çok daha zor… Melek Yatırımcılar Derneği olarak bu zorluğu bir ölçüde aşmak için yeni bir uygulamaya imza atıyoruz…

GEÇEN hafta Gaziantep’te Kalkınma Bakanlığı’nca organize edilen 2. Kalkınma Ajansları Konferansı’nda konuşmacıydım. Türkiye’nin tüm kalkınma ajanslarının genel sekreter ve çalışanlarının katıldığı konferansta davet edildiğim bölüm ‘Girişim Sermayesi ve Bireysel Katılım Sermayesi’ idi. Panelin moderatörlüğünü Kalkınma Bakanlığı, Bölgesel Rekabet Edebilirlik Dairesi Başkanı Serkan Valandova yaparken diğer panelistler Hazine Müsteşarlığı Daire Başkanı Hakan Ertürk ve Türkiye Kalkınma Bankası Planlama Dairesi Başkanı Serdar Kabukçuoğlu idi.

gaziantep kalkinma ajansi

KALKINMA AJANSLARININ ROLÜ

Dört günlük konferanslar zincirinde özet olarak kalkınma ajansları, girişimcilerin ve STK’ları bölgesel kalkınmada aşağıdaki anahtar kelimelere odaklanarak destek ve işbirliği politikaları üretip uygulamaya koyacak: Sosyal girişimcilik, melek yatırımcılık, girişimcilerin finansmanı, kırsal kalkınma, bilişim teknolojileri… Bu beş konu da girişimcilerimizi yakından ilgilendiren konular. Özellikle melek yatırımcılık ve girişimcilerin finansmanı konularında kalkınma ajanslarının çok aktif rol üstlenmeleri söz konusu.

TBAA – Melek Yatırımcılar Derneği olarak sıkıntısını çektiğimiz çok önemli bir konu var: İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve civarındaki girişimciler derneğimize çok kolaylıkla ulaşıp iş fikirlerini sunabiliyor. Ancak, Anadolu’nun diğer illerindeki girişimciler için İstanbul’a gelip iş fikrini ve projesini sunmak çok da kolay bir şey değil. Genellikle e-mail ortamında ilk elemeyi geçemiyorlar, işte bu aşamada, eğer Melek Yatırımcılar Derneği olarak şunu girişimcimize söyleyebilirsek süper olur: “Sevgili girişimci, size en yakın kalkınma ajansının adresi şudur ve şu kişi sizinle ilgilenecektir.

Diyelim ki Şırnak’tan girişimcimiz İstanbul’u aradığında, onu Diyarbakır’daki Karacadağ Kalkınma Ajansı’na yönlendiririz. Bu ajanstaki yetkili, girişimcimizin iş planını ve iş modelini inceler ve melek yatırımcıların karşısına çıkarak sunum yapacak hale getirir. Bunun için kalkınma ajansındaki bu danışmana öncelikle bizim bir eğitim vermemiz gerekir.

GİRİŞİMCİLERİMİZ İŞİN BİR PLANIMIZ VAR

Melek Yatırımcılar Derneği’nin üyesi olan ve Hazine Müsteşarlığından ‘Akredite Melek Yatırımcı Lisansı’ alan 26 melek yatırımcımızı her bir kalkınma ajansının mentoru olarak görevlendireceğiz. Böylelikle, kalkınma ajanslarında ön eğitimi tamamlayan girişimciler, kalkınma ajanslarında her üç ayda bir düzenlenecek olan Melek Yatırım Forumları’nda sunumlarını İstanbul’a gelmeden gerçekleştirecekler. Bu sunumlarda o ajansın mentorluğundan sorumlu melek yatırımcımız da bulunacak. Bu bölgesel forumda ilk üçe kalanlar İstanbul’daki kalabalık melek yatırım grubunun karşısına çıkacak.

Eğer İstanbul’daki Hazine Müsteşarlığınca akredite melek yatırımcılardan yatırım almayı başarırsa, kalkınma ajansı da melek yatırımcıların koydukları finansman kadar finansmanı girişimcinin şirketine koyarak karşılığında hisse alıp ortak olacak. Bu şirketler ileride kar ettikçe, gelen karlarla kalkınma ajansları daha fazla girişimciye yatırım yapabilir hale gelecek. Böylelikle, melek yatırımcılıktaki fırsat eşitliği kalkınma ajansları sayesinde tüm Türkiye’ye yayılmış olacak. Böylece Hazine Müsteşarlığı’nm verdiği melek yatırımcı lisansları daha da işlevsellik kazanacak. Aslında her kalkınma ajansında bir BAN melek yatırım ağı kurarak da bu iş organize edilebilir. Seçilecek birkaç pilot ajanstan çıkacak sonuçlara göre bu konu geliştirilebilir. Girişimcilerimize müjdeyi verdik. Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürümüz Sevgili Nahit Bingöl’e şimdiden kolay gelsin diyorum…

Haftaya görüşmek üzere…

Baybars Altuntaş / Para Dergisi

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu