Kahramanmaraş, ülkenin enerji üssü olmaya aday
Ülkenin enerji üssü olmaya aday
Kahramanmaraş, Ceyhan Nehri üzerindeki HES’leri ve ülke rezervlerinin yaklaşık yarısını oluşturan linyit madenleriyle tek kelimeyle enerji deposu durumunda…
KAHRAMANMARAŞ’IN Elbistan ilçesinden doğan ve 509 kilometrelik yolculuğuyla geçtiği yerlerde Çukurova ‘nın verimli topraklarını sulayarak toprağa can veren Ceyhan Nehri üzerinde onlarca hidroelektrik santrali (HES) enerji üretiyor. Bu santraller enerji üretip Türkiye ekonomisine katkı sağlarken Kahramanmaraş’ı ülkenin enerji üsslerinden birisi olmaya aday hale getiriyor.
Afşin-Elbistan yöresinde bulunan, başta linyit rezervi olmak üzere su, güneş ve rüzgar potansiyeli ile Kahramanmaraş, gelecekte Türkiye’nin enerji üssü olmaya aday olurken, ülke enerjisinin yaklaşık yüzde 15’ini karşılayan kent, devreye alınacak yeni HES yatırmalarıyla bu oranı yüzde 25’e çıkartma hedefi taşıyor.
Türkiye’deki mevcut linyit rezervinin yüzde 44’ü Kahramanmaraş’ın Afşin ve Elbistan ilçesindeki kömür yataklarında bulunuyor. Bulunduğu Akdeniz’in doğusunda iklimlerin geçiş bölgesinde yer alan tabiatı ile kent enerji kaynaklarıyla enerji yatırımcılarının en gözde şehri durumunda. Kahramanmaraş kilometreye düşen su kaynakları bakımından Türkiye’de birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer almanın hazzını yaşıyor.
Enerji yatırımcıları, kentin gelecekte enerji üssü olacağına inancını taşırken, enerji üretimine yapılan yatırımların, ülkenin elektrik enerjisi alanında dışa bağımlılığının giderek arttığı bir ortamda en önemli stratejik karar olduğu görüşündeler. Türkiye’de hidroelektrik santrallerinin özel sektör yatırımlarına açılmasıyla kentte çok büyük HES yatırımlarının gerçekleştiğine dikkat çeken Kahramanmanmaraş’ın ilk HES yatırımcılarından 1SKUR Enerji Yönetim kurulu Başkanı A.Kadir Kurtul, “Ceyhan Nehri verimli toprakları sulayarak tarım sektörüne büyük katkı sağlamış olmasının yanı sıra ülkemiz ekonomisine de çok büyük destek oluyor” diyor.