Kadınların Bitcoin’e Yönelik İlgisi
Bitcoin ve kripto para işlem platformu BtcTurk’ün İstanbul Üniversitesi İstatistik Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile hayata geçirdiği “Türkiye Pazarında Bitcoin’i Anlamak” araştırması kadınların Bitcoin’e yönelik ilgisini ortaya koyma konusunda çok ilginç sonuçlar içeriyor. Araştırmaya göre, Bitcoin kullanan kadınların kendine güveni daha fazla.
Kripto para yatırımı yapan kadınlar
BtcTurk’ün Bitcoin ve kripto paralar konusunda Türkiye’de farkın dalığı attırmak, akademi ve finans sektörü için kaynak yaratmak amacıyla yaptığı araştırmaya, yüzde 36’sı kadın, yüzde 64’ü erkek olmak üzere 15-55 yaş aralığında toplam 379 kişi katıldı. Araştırma sonuçlarının en dikkat çeken maddelerinden biri, Bitcoin kullanıcısı kadınların, kullanmayan kadınlara göre daha esnek, daha dışa dönük tutumlar sergilediği, sosyalleşmeye daha çok önem verdiği saptandı. Kendine güven bakımından da ön planda olan bu kadınlar genel olarak evli, dört kişilik ailede yaşayan, üniversite mezunu, üst sosyoekonomik statüye sahipler.
Bu araştırma sonuçlarından yola çıkarak, kadınların kripto paralar ile olan ilişkisini mercek altına aldık. Uzmanların görüşlerine göre maalesef kripto para yatırımında kadınların oranı henüz çok küçük oranlarda. Toplumda yatırım işi hala erkek işi olarak görülüyor. Kadınlar döviz veya altın alarak tasarruf etmeyi, para biriktirmeyi tercih ediyorlar. Kripto para yatırımı gibi risk içeren yatırımlarda kadınların oranı, uzmanların ortak görüşüne göre yüzde 10’u ancak buluyor.
Erkek Avcı, Kadın Toplayıcı
Intexcoin CEO’su Erdoğan Köse’ye göre kadınların erkeklere göre daha çekingen olması sadece kripto para sektörü ile ilgili değil. Koşullar ve egemen anlayış kadını bir ölçüde alan dışında tutuyor. “Konuyu tarihsel bağlamı ile anlamak gerekirse, tarih önccsi dönemlerde kadın toplayıcı, erkek ise avcı olarak hayattaki yerini aldı. Bu roller gereği kadın, tüm bireylerin ihtiyacını erkeğin getirdiği av ile çözen taraf oldu. İnsan türünün devamı ve sağlıklı nesillerin yaratılmasında kadına doğanın yüklediği sorumluluk çok büyük.
Günümüzde, gelişen kültür ve teknoloji çağında kadını bu rolden, sorumluluktan kurtarmak için erkeğin daha aktif olması ve pozitif bir ayrımcılık ortaya koyması şart” diyen Köse, kadınlar doğal annelik içgüdüsü sebebiyle risk barındıran yatırım alanlarına karşı daha temkinli yaklaşıyor. Kripto paralara yatırım yapan ve bu alanda yapılan faaliyetlere katılan kadınların erkeklere oranının yüzde 10’un altında olduğunu ifade eden Köse şunları aktarıyor:
“Dünyada durum kısmen daha iyi olsada sonuç itibari ile aynı bakış açısı mevcut. Blok zinciri ve kripto para alanlarında faaliyet gösteren bazı dünya devi şirketlerde çok önemli pozisyonlarda çalışan kadınlar var. Ayrıca bazı kripto para borsalarının kurucu ortağı ya da proje gelişiminde hem yatırımcı hem de üst düzey yönetici olarak faaliyette bulunan kadınlar da var dünyada.
Biz kadın dostu bir şirketiz. Bizimle dirsek temasında olan yatırımcı kadınlarımız ile düzenli aralıklarla bilgiler paylaşıyoruz. Ayrımca projelerimizde kadınların kendilerini ,.; konumlandırabilecekleri alanlar mevcut. ‘ Biz sadece bir borsa değiliz. Kripto para kullanılan bir C2C alışveriş portalımız da var. Kadınlar burada hem kripto para yatırımı yapabilir, hem de kripto para ile ticaret yaparak, ürün ve hizmetlerini satabilirler. Projemize kadınların daha çok ilgi göstermesini sağlamak için pozitif bir ayrımcılık uygulamayı hedefliyoruz.”
Kadın Oranı Yüzde 5
MenaPay CMO’su İlker Çıkrıkçılı ise, 2018 Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Açığı Raporu’na göre kadın yeteneklerinin en az kullanılan iş kaynaklarından biri olmaya devam ettiğini hatırlatarak, “Özellikle de finans sektöründe bunu görebiliriz. Finansal hizmetlerde çalışanların yüzde 46’sı kadın olmasına rağmen, yönetim düzeyinde bu oran yüzde 15’lere düşüyor” diyor.
Fintek sektöründe son yıllarda büyük bir gelişme kaydedildiğini, hatta yeni girişimlerin yüzde 17’sinin kurucu ekibinde en az bir kadın bulunduğunu ifade eden Çıkrıkçılı, kadınların kripto para ve blok zinciri alanının bir parçası olması gerektiğini vurguluyor. Dünya kripto para sektöründe kadınların oranının sadece yüzde 5 olduğunu ifade eden Çıkrıkçılı şunları aktarıyor:
“Kripto finans şirketi Circle tarafından 12 Eylül 2018’de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, kadınlar kripto para birimlerine erkeklerin yarı oranında yatırım yapmaya başlamış. Araştırma, yatırımcı kadınların yüzde 7 Finin kripto para birimlerine bin dolardan daha az yatırım yaptığını, bunun yüzde 42’sinin de 500 dolardan daha az yatırım yaptığını ortaya koyuyor.
Kadınlar hala kripto alanında yeterince temsil edilmese de, 2018 yaz başında London Block Exchange’de yapılan pazar araştırması, kripto yatırımı yapmayı düşünen kadınların sayısının bir yıl içinde iki katma çıktığını gösterdi. Araştırmada kadınların FOMO yani kaybetme korkusunu erkeklere göre yüzde 50 daha az yaşadığı ortaya çıktı.”
Çağdaş ÇAĞLAR / Bitci.com Yönetim Kurulu Başkanı
“Türkiye’de dünya ortalamasının iki katı”
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kripto para yatırımlarında erkek egemen bir durum söz konusu. Fakat dünyayı her geçen gün etkisi altına alan kripto paralara olan kadın ilgisi katlanarak artıyor. Sadece Bitci.com sistemine kayıtlı 3 bine yakın kadın kripto para yatırımcısı bulunuyor. Dünya ortalamasıyla kıyasladığımızda bu oran, global oranın iki katı kadar kadın yatırımcıya denk düşüyor.
Sistemimize kayıtlı kadın yatırımcıların ağırlıklı olarak tercih ettiği ve takip ettiği kripto paranın ise Bitcoin değil Ripple olması dikkat çekici bir diğer istatistik. Global bazda yapılan araştırmalar kadın yatırımcıların kripto paraların geleceğiyle ilgili beklentilerinin de daha pozitif olduğunu gösteriyor. Hem kripto para yatırımlarının daha da yaygınlaşması hem de piyasanın hareketlenmesiyle ilerleyen dönemde daha fazla sayıda kadın yatırımcının kripto para yatırımlarında söz sahibi olmasını bekliyoruz.
Özgür ÖZÇAKMAK / BuyPayCoin Kripto Para Borsası CEO’su
“Kadınlara AVM’lerde ulaşacağız”
Borsamızda maalesef yatırımcı kadınların oranı yüzde 1. Ben yarın kadınlara yönelik bir kampanya düzenleyip, yüzde 50 indirim bile yapsam, biliyorum ki erkekler gelip eşlerinin ismini kullanarak alım yapacak. Maalesef durum bu. Kadınlarımız bu alanda nedense kendilerini geri çekiyor. Yatırım hala erkek işi olarak görülüyor, kadınlar yatırımdan ziyade para biriktirmeyi tercih ediyorlar.
Bu durumun kadın erkek eşitliğiyle alakalı bir sebepten kaynaklandığını düşünmüyorum. Bana kalırsa kadınların yapısıyla ilgili. Kadınlarımız annelerinden yatırımcılığı hiç görmedi. Anne pazar parasından arta kalanı yastık altında biriktirirdi, yatırım ise babanın işiydi. Mesela bir kadın kredi kartıyla çok rahat alışveriş yaparken, kredi kartıyla yatırım yapmaya çekiniyor. Öncelikle kadınlara kripto paranın ne olduğunu, nasıl yatırım yapılacağını anlatmalıyız. Bunun için ilk adımını attık.
Pilot olarak iki alışveriş merkeziyle anlaştık. Buralarda kiosklarımız olacak ve merak edenlere ne, nedir anlatılacak. Özellikle ‘ kadınları hedeflediğimiz için alışveriş merkezlerini seçtik. Ayrıca kripto paraların ‘ Türkiye’de ticari hayatta kullanılabilir olmasına yönelik çalışmalarımız da sürüyor.
Ayberk KUDAY/ Coiny CEO’su
“Bitcoin topluluğunun yüzde 9’u kadın”
Blok zinciri ve dijital varlıklar konusunda kadınların aleyhine bir cinsiyet eşitsizliğinin yaşandığını söyleyebiliriz. Günümüzde dijital para birimleri ile ilgisi olan ve bunlara yatırım yapan kadın sayısının erkek sayısına göre çok daha düşük bir oranda seyrediyor. Bizzabo isimli yazılım firmasının geçtiğimiz aylarda yayınladığı bir araştırmaya göre, dijital para etkinliklerine katılanların yüzde 79 gibi yüksek bir oranını erkekler oluşturuyor. 2018’in verilerine baktığımızda da Bitcoin topluluğundaki kadınların sadece yüzde 9’luk bir dilimi oluşturduğunu görüyoruz.
Bir Ethereum cüzdanı sahibi olan kadınlar ise yüzde 16 gibi bir orana sahip. Coiny olarak blok zinciri teknolojisi ve dijital varlıklar konusunda bilinçlendirmeyi artırmak için üniversite işbirlikleri başta olmak üzere birçok farklı çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmalar arasında kadın çalışan sayımızı artırmayı da sayabiliriz.
Ali Sina USER / Block Chain Army CEO’su
“Kadın eğitimi için çok zaman harcıyoruz”
Kripto dünyasına ilk girenler çoğunlukla merkezi finans yapılarına karşı olan erkeklerdi. Kadınlar bu alanla daha geç tanıştı ve katılımları daha sonra artmaya başladı. Kripto para birimleri sonuçta teknoloji temelli bir yapıya sahip ve hareketli yapısıyla da oldukça riskli İstisnalar olsa da kadınlar genellikle erkeklerden daha az riskli yatırımları tercih ediyor. Türkiye’de de kadınlar tıpkı globalde olduğu gibi çekimser duruyorlar.
Ancak biz kadınları kripto paranın kullanım avantajları konusunda eğitmek için çok zaman harcıyoruz. Geldiğimiz noktada müşterilerimizin yarısı kadınlardan oluşuyor. Bu oranın giderek artacağını düşünüyorum. Blockchain teknolojisi üzerine küresel bir ödeme sistemi kuruyoruz. Bu sayede kur riskini azaltırken, gerçek zamanlı ödeme imkanı ve tasarrufu sağlayacağız.
ÜRÜN DÎRÎER