Kadın Girişimciden El Yapımı Çikolata
El yapımı çikolatayla yurt dışına açılacak
Evvie markasıyla el yapımı çikolata işine giren girişimci Şebnem Görgülü Ekinci, bir yıl içinde yurt içinde ve yurt dışında 10 mağaza açmayı hedefliyor. Ekinci, ayrıca yurt dışında bir üretim tesisi kurmayı da planlıyor.
Tutkusunu işe dönüştüren şanslı girişimcilerden biri Evvie Çikolata Yönetim Kurulu Başkam Şebnem Görgülü Ekinci. Genç girişimci, turizm ci bir aileden geliyor. Uzun yıllar turizm sektöründe üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra tut kuşunun peşinden gitmeye karar veriyor. Mesleğ gereği sık sık seyahat eden Ekinci, el yapımı çi kolatada önemli bir yere ulaşan Evvie’nin mar ka yolculuğuna ilişkin süreci şöyle anlatıyor: “Çocukluktan gelen çikolata tutkumdan dolayı her fırsatta çikolata ile ilgili araştırmalar yaptığım için seyahatlerimde de bulunduğum ülkelerin çikolata kültürlerini yakından inceleme imkânım oldu. Nerede butik ve özel çikolata üreten yerler var gider oraları bulur, şefleriyle konuşur ve lezzet sırlarını öğrenmeye çalışırdım.”
Gittiği her yerde butik ve özel çikolata üreten yerleri keşfeden şeflerle konuşup lezzet sırlarını öğrenmeye çalışan Ekinci, gittiği ülkelerde çikolatayla ilgili farklı tat ve lezzetleri keşfederek bunu hayatının bir parçası haline getirmeye karar veriyor.
Böylece çikolata konusunda dünyanın çeşitli yerlerindeki ünlü şeflerden eğitim alarak vvorkshoplara katılıyor. Ardından Türkiye’de dünyanın en kaliteli ve lezzetli çikolatalarını üretme hedefiyle kolları sıvıyor. Araştırma süreci, AR-GE, alt yapı çalışmaları, formüller, malzeme seçimleri derken Yaşam Perisi anlamına gelen Evvie markası doğuyor.
Tesisi büyütecek
ilk aşamada 1 milyon TL yatırım yapan Ekinci, bunun sadece bir başlangıç olduğunu söylüyor. Önümüzdeki dönemde yatırımları daha da artıracaklarını belirten Ekinci, “Hedefimiz, çikolata severlere gerçek el yapımı çikolatayı, uygun fiyatlarla sunarak herkesin bu eşsiz lezzetleri tatması” diyor. Yılsonuna kadar imalat tesisi büyütülerek yaklaşık 500 bin TL’lik yatırım yapılması planlanıyor.
ilk mağazasını Yeniköy’de açan Evvie, bir yıl içinde yurtiçi ve yurtdışında 10 yeni mağaza açmayı planlıyor. Her biri için en az 100 -120 bin TL civarı yatırım yapacaklarını belirten Ekinci, “Ayrıca, yurtdışında belirleyeceğimiz bir ülkede imalat tesisi de kuracağız. Bu ise en az yaklaşık
1 milyon TL’lik bir yatırım olacak” diyor. Ekinci, aynı zamanda açmayı planladıkları Çikolata Akademisi ile de sektöre iddialı şefler ve yeni soluklar kazandırmayı amaçladıklarını belirtiyor.
Ei yapımına ilgi artıyor
Yaklaşık 6 milyon tonluk tüketim hacmi ve 54 milyarlık cirosu ile çikolata pazarı, Türkiye’de de hızlı bir şekilde gelişiyor. Sektörün en hızlı önemli büyüme potansiyeline sahip alanlarından biri çikolata meraklılarının özel olarak tercih ettiği el yapımı çikolatalar. Potansiyeline rağmen el yapımı çikolata pazarının bazı dezavantajları da bulunuyor. Piyasada henüz el yapımı çikolatanın ayrımının yapılamamasının önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Ekinci şöyle devam ediyor:
“Bununla beraber el yapımı diye piyasada satılan ürünlerden farkımızı anlatmak konusunda ilk başlarda bazı çekincemiz oldu ancak tamamen el yapımı ve en üstün kalitede ürünler kullanarak çok iddialı ürünler üreterek pazardaki farkımızı kısa zamanda gösterdiğimizi düşünüyorum.”
Örfinler doğal üretiliyor
Evvie’nin temel farkı kullanılan hammaddeler. Şirket, Venezuela ve Madagaskar’da kendilerine ait kakao bahçelerinde, muz ağaçlarının gölgesinde yetiştirilen ve otoriteler tarafından dünyanın en değerli mücevherlerinden biri olarak tanımlanan Fransız Valrhona ve Belçika Kraliyet Nişanı almış tek marka olan Callebaut markalarını kullanıyor.
Ar-Ge çalışmaları için ciddi bir vakit harcadıklarını belirten Ekinci, üretim merkezlerinde; koruyucu ve renklendirici gibi kimyasal hiçbir katkı maddesi içermeyen, doğal malzemelerin kullanıldığı el yapımı çikolatalar ürettiklerini söylüyor. Ürünler hiçbir kimyasala maruz kalmadan üretiliyor. El yapımı çikolatalar şeflerin çok özel formülleri ile yapılıyor.
Üretilmeden önce ve sonra birçok testten geçiyor. Çikolatalarda kullanılan her şeyin doğal malzemeden üretilmesinin ayrı bir lezzet ortaya çıkardığını belirten Ekinci, “Ayrıca, dünyanın en ünlü şefleriyle çalışıyoruz ve hayal gücünü zorlayan çeşitlerde; armut, nar, hurma, incir, cennet meyvesi, çilek gibi lezzetleri çikolata ile birleştiriyoruz” diyor. Şu anda 50 den fazla ürün çeşidi bulunuyor.
Ayrıca Veniköy’de bulunan imalathanelerde yeni lezzetler için formüller geliştiriliyor. Ekinci, kısa zamanda ürün çeşidini daha da arttırarak çikolatayı yeni lezzetler ile buluşturmayı hedeflediklerini vurguluyor.
Yeni markalar pazara giriyor
Son dönemde el yapımı çikolata işine yönelik yatırımlar artıyor. Örneğin oyuncu kardeşler Ruken ve Rojda Demirer’in Nişantaşı’nda açtığı Marie Antoinette Chocolatier bunlardan biri. Yayınladığı Çikolata Fabrikası adlı kitabının ardından birkaç yıl önce Nişantaşı Hüsrev Gerede Caddesi’nde butik bir çikolata dükkânı açan Berrin Gürcan, ayrıca çikolata eğitimleri veriyor. Butik çikolatanın önemli adreslerinden biri de Butterfly. Butterfly, 2003 yılında Leyla Akçağlılar ve Ebru İpekçi tarafından açıldı. Başlarda pastane ürünlerine de yer veren Butterfly, 2005 yılından itibaren ünlü Fransız çikolata ustası Jean-Marc Scribante danışmanlığında el yapımı çikolata üretmeye başladı.
Ayşegül Sakarya Pehlivan / Ekonomist
ÇİKOLATA, KOKOLİN, PRALİN, KAKOLU FINDIK KREMASI, DRAJE, ÇİKOLATA DRAJE, ÇAKILTAŞI ÇİKOLTA, PARÇA ÇİKOLATA, DAMLA DROP VE BENZERİ ŞEKERLEME ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ HAKKINDA PROFESYONEL DESTEK, ÜRETİM DESTEĞİ, REÇETE DESTEĞİ VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERMEKTEYİZ. BİZE AŞAĞIDAKİ MAİL ÜZERİNDEN ULAŞABİLİRSİNİZ.
sekerlemeuzmani@gmail.com
ÇİKOLATA REÇETESİ, ÇİKOLATA FORMÜLÜ, KOKOLİ REÇETESİ, KOKOLİN FORMÜLÜ, ÇİKOLATA ÜRETİMİ, KOKOLİN ÜRETİMİ, DRAJE ÜRETİMİ, DAMLA DROP ÜRETİMİ, RENKLİ DRAJE ÜRETİMİ, KAKAOLU DRAJE ÜRETİMİ, ŞEKERLEME REÇETELERİ, ŞEKERLEME FORMÜLLERİ, ŞEKERLEME UZMANI, ŞEKERLEME DANIŞMANI