Kadın Girişimci Yarışması 2015 Sonuçlandı
EKONOMİST, GARANTİ BANKASI VE TÜRKİYE KADIN GİRİŞİMCİLER DERNEĞİ’NİN (KAGİDER) İŞBİRLİĞİYLE BU YIL 9’UNCUSU DÜZENLENEN TÜRKİYE’NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ YARIŞMASI SONUÇLANDI. İDİL BEBE’NİN KURUCUSU MEVLÜDE UYGUNUN TÜRKİYE’NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ OLDUĞU YARIŞMADA, YAŞAYAN MÜZE PROJESİNİ HAYATA GEÇİREN ZEHRA SEMA DEMİR, TÜRKİYE’NİN KADIN SOSYAL GİRİŞİMCİSİ SEÇİLDİ. NURAN ÖZYILMAZ, KARS KAZ EVİ GİRİŞİMİYLE TÜRKİYE’NİN YÖRESİNDE FARK YARATAN KADIN GİRİŞİMCİSİ, MEDLİS ENGELLİ YAŞAM ÇÖZÜMLERİ’NİN KURUCUSU MELİS TASACI İSE TÜRKİYE’NİN GELECEK VAAT EDEN KADIN GİRİŞİMCİSİ KATEGORİSİNDE BİRİNCİ OLDU.
Türkiye’de sınırlı olsa da üniversiteli genç ve kadınların girişimciliğe atılma oranlarında artış var. Girişimcilerde üniversiteli oranı son 8 yılda yüzde 15’lerden 44’lere ulaştı. Her 3 erkek girişimciye 1 kadın düzeyinden, 2.13 erkeğe karşılık 1 kadın düzeyi yakalandı. Ancak yeni dönemde sadece şirket kurmak yetmiyor. Türkiye’deki şirketlerin yüzde 99.9’unu KOBİ’ler oluşturuyor. Büyük şirket yaratırken, bir bölümünün de kadınların kurmasını sağlamamız gerekiyor. Türkiye’de yeterince büyük şirket yok ve bunlar arasında kadın patron oranı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu nedenle bundan dokuz yıl önce Ekonomist olarak Garanti Bankası ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ile yola çıktığımız Türkiye’nin Kadın Girişimci Yarışması, her yıl başarılı kadın girişimcileri ödüllendirerek onlara cesaret vermeyi, bu cesaretle işlerini büyütmesini hedefliyor.
Garanti Bankası, Ekonomist Dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle bu yıl 9’uncusu düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması sonuçlandı. 18 Kasım’da düzenlenen ödül töreninde, heyecan ile beklenen bu yılın birincileri açıklandı, idil Bebe’nin kurucusu Mevlüde Uygun’un Türkiye’nin Kadın Girişimcisi olduğu yarışmada, Yaşayan Müze projesini hayata geçiren Zehra Sema Demir Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi seçildi. Nuran Özyılmaz, Kars Kaz Evi girişimiyle Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi, Medlis Engelli Yaşam Çözümleri’nin kurucusu Melis Tasacı ise Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi kategorisinde birinci oldu.
Kapak haberimizde sadece kategori birincilerinin değil, finale kalan tüm kadın girişimcilerimizin hikayelerine yer verdik, işte Türkiye’nin başarılı kadın girişimcilerinin etkileyici öyküleri…
El deterjanı üretiyor
Türkiye’nin Kadın Girişimcisi kategorisinin finalistleri arasında yer alan Fabeks Kimya’nın sahibi Hediye Eryılmaz, eğitim sektöründe çalışırken ticaret ile ilgili bir iş kurmak istediği için kimya sektöründe temizlik üzerine atılım yaptı. 2006 yılında İstanbul’da kurulan Fabeks, Llnifab markasıyla iç piyasaya 135 çeşit hijyen ürünleri ile hizmet veren Eryılmaz, ekim ayı itibariyle 100 mİ el dezenfektanını üreterek dezenfektan satışlarını yüzde 380 oranında artırdı ve satış hacmini 850 bin dolara ulaştırdı. Yurtiçi ve yurtdışı taleplerindeki aşırı talep nedeniyle hedeflerini revize ederek, 1,2 milyon dolarlık satış rakamlarının önümüzdeki günlerde devam edeceğini belirten Eryılmaz, Fabeks Kimya’nın domuz gribine karşı anti bakteriyel hijyen ürünleri markasının ünifab ile ‘Bir Adım Attık’ kampanyası başlattığını ifade ediyor. Bu kampanya ile 100 devlet okulunun ücretsiz dezenfekte edilmesi amaçlanıyor.
Ayakta koku ve mantar önleyici sprey ile Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve Ortadoğu’ya hizmet verdiklerini vurgulayan Eryılmaz, “Tuzla’da üretim tesisimizde üretime devam ediyoruz. Ukrayna, Azerbaycan ve Irak pazarına ihracat yapıyoruz. Gelecekte daha büyük müşterilerle karlılığımızı attırmayı planlıyoruz” diyor.
Avrupa’ya butik mağazalar açacak
Bu kategorinin bir diğer finalisti ise Mavi Pencere’nin (Karo İstanbul) kurucusu Songül Vurdu… 1989’da Marmara Üniversitesi Resim Bölü-mü’nde okurken aynı zamanda Mavi Pencere Güzel Sanatlar Atölyesi’nde çalışan Vurdu, 1997 yılında Albatros Sanat’ı kurdu. 2004 yılının sonunda, Albatros Sanat’ı devreden Vurdu, 2005 yılının başında ilk iş deneyimini yaşadığı Mavi Pencere Güzel Sanatlar Atölyesinin sahibi Zekai Bostancı’yla birlikte Mavi Pencere Güzel Sanatlar Tasarım Yapım’ı hayata geçirdi. Karo çinilerine olan merakından dolayı ‘Karoistanbul’ markasını yarattı. 1999’da ‘karosiman’ların ilk üretimini yaptı. 2000’lerde Karoistanbul profesyonel bir şekilde imalatını yapan bir marka oldu.
2010’larda Karoistanbul sadece Türkiye’de değil, birçok Avrupa, Doğu Avrupa ve Uzak Doğu pazarına girdi. Vurdu, “Çekmeköy’de imalathanemiz, iki mağazamız ve Avrupa’ya satışlarımızın yapıldığı Paris’te bir depomuz bulunuyor. Norveç ve Budapeşte’de iki butik mağaza açmak istiyoruz. Gelecekte firmayı büyütmek ve yalnızca el işi yapı malzemelerinin satıldığı butik mağaza zinciri açmayı hedefliyoruz” şeklinde konuşuyor.
YÖRESİNDE FARK YARATAN KADIN GİRİŞİMCİ
Ayran makinesiyle başladı
Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci kategorisinin finalistleri arasında yer alan Esma Ak-taş, Demasan Endüstriyel Mutfak Ve Gıda Maki-naları’nın kurucusu. Bir aile yakını için internetten meze dolabı satın aldıktan sonra yapmak istediği işin internet üzerinden gıda makineleri alım satımı olduğuna karar veren Aktaş, ilk başta sadece alım satım yaparak başladığı bu işe daha sonra ikinci el aldığı makineleri tamir ederek daha yüksek bir fiyattan satmış ve karını artırdı.
Sekiz ayın sonunda ise Balıkesir’de 200 m2’lik bir imalathaneye ve tam teşekküllü ma-kinalara sahip oldu. Ayran makinesi yapımıyla başlayan üretim bugün otel mutfakları, restoranlar, kafeler, lokanta ve gemi mutfaklarını kapsıyor. Ayrıca ayran makinesi ihracatına da başlayan Aktaş’ın Türkiye genelinde 30‘a yakın bayi, 25 adet düzenli çalıştığı yoğurt firması ve 40’a yakın yetkili servisi mevcut. Kendisiyle beraber 11 kişi bünyesinde çalışıyor. 4’üncü yılını tamamlarken 48 bin TL’lik bir iş makinası, bir işçi servis arabası, bir pazarlama arabası, bir nakliye aracı ve bir özel aracı bulunuyor. Aktaş, “5 yıl içerisinde daha büyük bir fabrikaya geçerek imalat kapasitemizi artırmayı, AR-GE çalışmalarına devam ettiğimiz iki gıda makinesinin faydalı model tescilini alıp seri imalata geçirmeyi istiyoruz” diyor.