İstanbul Trafiği Yeraltından 6 Tünel İle Sağlanacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’da trafik sorununa çözüm bulmak için araçları yeraltına taşıma kararı aldı. Yapılacak altı tünel Büyükçekmece, Esenyurt, Avcılar, Küçükçekmece, Bahçelievler, Bayrampaşa, Kâğıthane ve Sarıyer Kilyos’tan geçecek…
İSTANBUL trafiğini rahatlatması beklenen Üçüncü Boğaz Köprüsü ile Avrasya Tüneli’nin inşası tüm hızıyla sürerken, önümüzdeki yıl bu iki projeye Üç Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi projesi de dahil olacak. Üçüncü Boğaz Köprüsü ile Avrasya Tüneli’nin tamamlanması konusunda çok yol alınırken, şimdi gözler İstanbul’a yapılacak olan altı yeni tünel projesine çevrildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (ÎBB), yaklaşık dört milyon kayıtlı aracın bulunduğu İstanbul’da trafik sorununa çözüm bulmak için, Ispanya’nın başkenti Madrid ile Barselona kentlerini model alıp, araçları yeraltına taşıma kararı aldı.
Proje kapsamında altı tünel yapılması planlanıyor. Altı adet tüneli “dal-çık” modeliyle bağlayacak yeni yol, Büyükçekmece, Esenyurt, Avcılar, Küçükçekmece, Bahçelievler, Bayrampaşa, Kâğıthane ve Sarıyer-Kilyos’tan geçecek. Tüneller TEM otoyolu ile D-100 Karayolu’nu birbirine bağlayacak.
300 BİN ARAÇ GEÇECEK
Toplam 23 kilometre uzunluğunda öngörülen tünellerin her birinden günde yaklaşık 150 bin olmak üzere günde toplam 300 bin aracın geçmesi planlanıyor. Tünellerin toplamının 2.5 milyar TL’ye mal olması öngörülüyor.
Yapımı planlanan altı tünel, TEM otoyolu ile D-100 karayolunu birbirine bağlayacak. Proje güzergâhının bir bölümü, afet riskli alan kapsamında yer alırken, bir diğer kısmı da plansız alan sınırları içerisinde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisinde bulunuyor. Sarıyer-Kilyos Karayolu Tüneli Projesi’nde ise güzergâhın bir kısmı, doğal sit, bir kısmı da orman alanı içinde.
işte, bundan yola çıkarak, toplam altı tüneli kapsayan “dal-çık” yöntemiyle yapılacak yolun istikametinde yer alan Bü-yükçekmece, Esenyurt, Avcılar, Küçük-çekmece, Bahçelievler, Bayrampaşa, Kağıthane ve Sarıyer-Kilyos bölgelerini mercek altına aldık. Bu bölgelerdeki gayrimenkul piyasasına projektör tuttuk…
BÜYÜKÇEKMECE VE BEYLİKDÜZÜ
Büyükçekmece ve Beylikdüzü bölgesinde yeni konutların metrekare bazında fiyatları 3 ila 4 bin TL civarlarında seyrediyor. Esenyurt bölgesi ise gayrimenkul hareketi açısından Esenyurt ve Bahçeşehir-Ispartakule kısmı olarak ikiye ayrılıyor. Esenyurt kısmında yeni konutların satış fiyatları ise metrekare bazında 2 bin 500 ila 3 bin 500 TL aralığında, Bahçeşehir-Ispartakule kısmında ise 4 ila 5 bin TL arılığında seyrediyor. Is-partakule’de yeni yapılan konutların bölgeye daha çok sosyoekonomik açıdan orta veya üst segmentte yer alan insanları çektiğini söylemek mümkün. Bölgedeki konut siteleri ağırlıklı olarak, hem yalnız yaşayanlar hem de evli çiftler tarafından tercih ediliyor.
ISPARTAKULE DEĞERLENECEK
Halihazırda çalışmaları devam eden ve en geç 2017’de faaliyete geçmesi planlanan Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı, Mahmutbey’de Halkalı-Bahçeşehir hattı ile birleşecek. 2019 yılının son metro projesi olan Mahmutbey-Bahçeşehir metro hattı da tamamlandığında iki semt arası yolculuk süresi 19 dakikaya inecek. Entegre edilecek bu iki hat ile birlikte Ispartakule’den 45 dakikada Mecidiyeköy’e ulaşılabilecek.
Ayrıca, çalışmaları süren Mecidiyeköy-Mahmutbey ve Halkalı-Bahçeşehir Metro Hattı Marmaray’a bağlanacak. Kanal İstanbul, Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Havalimanı gibi bölgeyi kalkındıracak büyük projelere yakınlığıyla yıldızı parlayan bölgede yapımı tamamlanmış ve süren toplamda 30’dan fazla konut projesi yer alıyor. Söz konusu projelerin metro açılışı ile fiyatlarında yüzde 15-20 oranlarında artış yaşanacağı öngörülüyor.
AVCILAR VE HALKALI’YA DİKKAT
Avcılar ilçesi, 1999 depreminden sonra hızlı bir fiyat düşüşü yaşasa da son yıllarda metrobüs hattının ilçeden geçmesi, kentsel dönüşüm çalışmaları ile yeni binaların yapılması ve talebin tekrar artması ile fiyat artışı sağlıyor. Bölgede yeni yapılan konutlarda metrekare bazında satış fiyatlarının 3 bin 500 ila 4 bin 500 TL aralığında olduğu görülmekte.
Küçükçekmece bölgesi ise Halkalı mahallesini de kapsadığı için çok farklı konut değerlerine sahip bir bölge olarak öne çıkıyor. Halkalı bölgesi de dahil edildiğinde ortalama konut satış birim fiyatları yeni konutlarda metrekare olarak 3 bin 500 ile 5 bin TL civarlarında olduğu söylenebilir.
Halkalı-Atakent kısmında yapımı devam eden metro hattının faaliyete geçmesi ile fiyatlarda artış yaşanacağı ifade ediliyor. Halkalı, sadece büyük proje yatırımları değil aynı zamanda ulaşım entegre istasyonu olması ile de büyük kamusal yatırımlara olanak sağlayan bir bölge. Marmaray hattının Avrupa yakası inşaatının tamamlanması ile birlikte Halkalı, gerek Yenikapı’dan aktarma yapıp gelen, gerekse Gebze’den itibaren gelen yolcuların son istasyonu olacak. Öte yandan, Halkalı-Üçüncü Havalimanı arasında da bir raylı sistem hattı planlanmakta.
Bu şekilde Marmaray ile gelen yolcularla Ankara’dan gelen hızlı tren yolcuları Havalimanı’na ulaşabilecek. Söz konusu hat, Halkalı entegre istasyonunda hem Marmaray hem de Yenikapı-Havalimam-Kirazlı metrosu ile birleşecek.
BAHÇELİEVLER, BAYRAMPAŞA
Bahçelievler ilçesi Bakırköy ile etkileşim halinde olması, gerek konumu gerekse marka projelerin bulunması sebebiyle, İstanbul’un Avrupa yakasının önde gelen konut bölgeleri arasında yer alıyor. Bölgede şu an kentsel dönüşüm projeleri yoğun olarak devam ediyor. Bahçelievler ve Bakırköy’de yeni konut projelerinde metrekare bazında fiyatlar, 10 bin TL’ye ulaşmış durumda. Her iki bölgedeki eski evlerin metrekare fiyatları 5 ila 6 bin TL’den başlıyor.
Bayrampaşa ilçesi İstanbul’un en yoğun konut yapılaşmasının olduğu ilçelerin başında geliyor. 2008 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Bayrampaşa Belediyesi arasında yapılan anlaşmaya istinaden eski cezaevi arazisinde kentsel dönüşüm çalışması başlatıldı. Projede yaklaşık 3 bin konut inşa edilmesi planlanıyor. Bölgedeki yeni projelerdeki konutların metrekare fiyatları 5 bin 500 ile 6 bin 500 TL aralığında seyrediyor.
KAĞITHANE OFİS İLE BÜYÜYOR
Kağıthane bölgesi, 1/100 bin ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Plam’nda Merkezi İş Alanı (MİA) bütünleşme bölgesi olarak görülüyor. Yapılaşma koşullarının değişimi, bölgede çok katlı modern pla-za, ofis ve rezidans bloklarının yükselmeye başlamasına neden oldu. Bölge, doyum noktasına ulaşan Levent Maslak gibi MİA alanı içerisindeki yerlerin alternatifi olarak ön plana çıkıyor.
Bölgede, halihazırda bir çok konut ve ofis projesinin inşaatı devam ediyor. Bu projelerin birçoğu eski sanayi ve depolama arazilerinin Cendere Vadisi Kentsel Yenileme Projesi kapsamında plan değişikliği sonucunda hayata geçiriliyor. Sanayinin dönüşümü ile birlikte bölgede yer alan arazilerin birçoğu el değiştirmiş durumda. Bölgede, mevcutta proje geliştirmeye uygun arsa arzı kısıtlı. Ofis fiyatlarının metrekare bazında 6 ila 8 bin TL aralığında değiştiği bölgede, konut fiyatları ise yine metrekare bazında 4 ila 7 bin TL aralığında seyrediyor.
SARIYER-KİLYOS’TA NİTELİK
Sarıyer-Kilyos aksına bakıldığında konut sektörü açısından ilgi odağı olan Sarıyer-Zekeriyaköy ile Kilyos’un Üçüncü Köprü ve Çayırbaşı-Sarıyer Tüneli’yle hızla gelişeceği, büyük arazilerin varlığı ile de prestijli konut projelerine ev sahipliği yapmaya hazırlandığı gözleniyor. Villa bölgesi olarak öne çıkan Zekeriya-köy-Kilyos, ağırlıklı olarak üst gelir grubu tarafından tercih ediliyor.
Yapımına devam edilen Kuzey Marmara Otoyolu ve bağlantı kavşakları ile birlikte Kilyos ve Zekeriyaköy’de villa projeleri hız kazanmış durumda. Bölgede yeni projelerde az sayıda da olsa 1 + 1 ve 2+1 tipinde dairelere de yer verildiği ve bu dairelerin de talep gördüğü görülmekte. Nitelikli konut sayısının gün geçtikçe artış gösterdiği bölgede, marka projelerde ortalama metrekare fiyatlarının 2 bin 800 ila 3 bin dolar seviyelerinde olduğu görülmekte. Özellikle Zekeriya-köy-Uskumruköy bölgesinde, imar çalışmalarının başlaması ile son beş yılda fiyatlarda yüzde 50’nin üzerinde artışlar meydana geldiği ifade ediliyor.
Haliç tünel ile geçilecek
İstanbul’a tünel yapımı atağının en son adımı Unkapanı Karayolu Tüneli Tüp Geçit Projesi oldu. Yer tesliminden sonra 700 günde tamamlanması planlanan Haliç Unkapanı Karayolu Tüneli yapım işinin ihale süreci Temmuz ayı içinde başlatılıyor.
Projenin tamamlanmasının ardından 1836 yıllında inşa edilen Unkapanı Köprüsü’nün de kaldırılması planlanıyor. Böylece tarihi yarımada Unkapanı üzerinden Şişhane, Kasımpaşa, Karaköy güzergâhına bağlanacak ve kara ulaşımı tamamen su altında kurulacak bir tünel köprü ile sağlanacak.
Deniz tabanına çakılan kazıklar üzerine kurulacak olan sualtı köprüsü deniz seviyesinin 8.5 metre altına inşa edilecek. Mevcut köprünün engellemiş olduğu su akıntısı, ulaşımın suyun altına alınmasıyla tekrar sağlanarak Haliç’in temizlenmesine katkı sağlanacak. Tünel, üç şerit geliş, üç şerit gidiş olmak üzere toplam 900 metre uzunluğunda olacak.
Proje ile birlikte Haliç kıyısındaki tarihi yapıların ön plana çıkarılması öncelikli hedef olacak ve Haliç kenarları yeniden tanzim edilerek yeni rekreasyon ve yeşil alanlar oluşturulacak. Proje yapım sürecinde çevreye ve gündelik yaşama olumsuz etkiler en aza indirgenecek. Köprü çıkış noktaları belirli mesafelerde kapalı tutulurken çevre düzenlemeleri ve peyzaj çalışmaları yapılacak.
Karaköy çıkışında bulunan Perşembe Pazarı bölgesi yeniden düzenlemeye tabi tutulacak. Tarihi doku korunarak parklar, oyun ve spor alanları, yürüyüş yolları, etkinlik alanları yer alacak ve bölge sosyal yaşama açılacak.
Mimar Sinan’ın inşa ettiği Haliç’in incilerinden Sokullu Mehmet Paşa Camii ve çevresi yeniden düzenlemeye tabi olacak. Ayrıca camii çevresinden bulunan Saliha Sultan Çeşmesi ve çevresi düzenlenip canlandırılacak. Altyapı çalışmaları devam eden Alibeyköy – Eminönü tramvay hattı projesi çevre düzenlemesi tamamlandığında Haliç’te sosyal yaşam daha da keyifli olacak.
Unkapanı Karayolu Tünel Geçiş Projesi tamamlandığında mevcut köprü kaldırılarak yaya ulaşımı Karaköy’den Kasımpaşa’ya oradan da Hasköy’e kadar deklerle sağlanacak. Yer yer yüzer iskeleler olacak. Yüzer iskeleler gemi ulaşımına uygun halde açılır kapanır biçimde inşa edilerek tersaneye deniz ulaşımı devam edecek.
Boğaz’a yeni bir proje
İstanbul trafiğini rahatlatması beklenen projelere, önümüzdeki yıl Üç Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi de eklenecek.
Avrasya Tüneli’nin tamamlanması konusunda çok yol alınırken şimdi gözler bu yeni tünel projesine çevrildi. Üç Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi’nin etüt, proje ve mühendislik hizmetleri için 23 Aralık’ta ihale düzenlendi. İhale kapsamında 23 firmanın şartname aldığı, 12 firmanın teklif verdiği açıklandı.
Söz konusu iş kapsamında kara, deniz ve Haliç sondajları, jeofizik, geoteknik ve jeolojik araştırmalar, güzergah çalışmaları, ön projeler, ön ve nihai fizibilite etütleri yapılarak zemin verileri belirlenecek. İhale sürecinin ardından bir yıl içinde mühendislik projelerinin tamamlanması planlanıyor. Yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek projenin yaklaşık yapım maliyetinin 3.5 milyar dolar olacağı belirtildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Üç Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi’nin güzergahının 1/5000 ölçekli planlara işlenmesini geçtiğimiz mart ayında onayladı. Projenin bir ayağını, Avrupa Yakası’nda E-5 aksında İncirli’den başlayan ve İstanbul Boğazı’ndan geçerek Anadolu Yakası’nda Söğütlüçeşme’ye kadar uzanan yüksek kapasiteli ve hızlı metro sistemi oluşturuyor. İkinci ayağı ise Avrupa Yakası’nda TEM Otoyolu aksında Hasdal Kavşağı’ndan başlayan ve İstanbul Boğazı’ndan geçerek Anadolu Yakası’nda Ümraniye Çamlık Kavşağı’na bağlanan 2×2 şeritli karayolu sistemi.
Beş yıl içinde tamamlanacağı açıklanan Üç Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi, Avrupa yakasında Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Beyoğlu, Eyüp Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy ve Güngören; Anadolu yakasında ise Üsküdar, Ümraniye ve Kadıköy ilçelerinden geçecek. Proje, Söğütlüçeşme-Altunizade-Gayrettepe-Sütlüce-Cevizlibağ-İncirli güzergahı boyunca yaklaşık 31 kilometre uzunluğa sahip olacak.