İstanbul Shopping Fest hangi tarihler arasında olacak?
İstanbul Shopping Fest, 20 güne indi
Alışverişin festival haline getirildiği İstanbul Shopping Fest, bu yıl 9-29 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek. Biraz daha deneyim kazanıldığı, geçen yılki organizasyonun feedback’leri alınarak daha iyi bir organizasyonun hedeflendiği Shopping Fest’te 40 gün 40 gece sloganı yerini 20 güne bıraktı. AVM’ler bu kez sadece hafta sonları 23.00’e kadar açık. Bu yıl ki slogan ise ‘Yüzde 50 indirim’.
Perakende sektörü, geçen yıl bir ilki gerçekleştirip alışverişi bir festival haline getirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Valiliği himayesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin desteğinde Alışveriş Merkezi Yatınmcılan Demeği, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Demeği ile Birleşmiş Markalar Demeği tarafından düzenlenen “İstanbul Shopping Fest”, geçen yıl büyük bir katılımla düzenlendi. 18 Mart-26 Nisan tarihleri atasında 41 alışveriş merkezi ile ünlü caddelerin katılımıyla gerçekleşen festival 40 gün 40 gece sünrı-iiştü. Yüzde 30’lara varan indirimlerle, AVM’ler gece 23.00’e kadar açık kalmışa. Bu yılki Shopping Fest ise 9-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. 20 gün sürecek, en büyük sloganı ise ‘Yüzde 50 indirim’ olacak. Shopping Fest eş başkanı Hakan Kodal ile bu yılki değişimleri ve hedefleri konuştuk…
Shopping Fest bu yıl hangi tarihler arasında olacak?
Hakan Kodal: Bu yıl 9-29 Haziran’da olacak. Tarihi biraz ileriye attık. Bunun aslında temel iki sebebi var. Bir tanesi mevsimsel. Geçen yıl hava şartları sebebiyle gerçekleştirmek istediğimiz bir sürü organizasyonu gerçekleştiremedik. O yüzden Haziran ayı İstanbul’un çok daha cazibesinin arttığı bir dönem. Örneğin dışarı yapacağımız organizasyonları ertelemek zorunda kaldık soğuk ve yağmurlu hava sebebiyle. ikinci sebep de özellikle Haziran ayı perakendeciler açısından yapılacak kampanya ve indirimler açısından çok daha cazip.
Geçen yılla sloganlardan biriydi ‘40gün 40gece’. Neden bu yıl 20 gün?
Kodal: Bu kez 20 gün sürecek. Burada da yine geçen seneden hem perakendecilerle hem de yaptığımız tüketici araştırmasında esasında 40 gün sürenin biraz uzun olduğu sonucu çıktı. Uç haftalık bir sürenin çok daha etkin olacağını düşündük. Daha yoğun kutlamalar ve etkinliklerle yapılmasının daha iyi bir verim getireceğini düşündük. O yüzden de süreyi 3 haftaya çektik.
Dubai ve New York’ta da yapılıyor alışveriş festivalleri Oralarda kaç gün sürüyor?
Kodal: Onlar da genellikle 3-4 haftalık sürelerle yapıyor. Biz ilk olması sebebiyle mümkün olduğu kadar tanıtımı fazla yapmak amacıyla uzun tutmuştuk süreyi. Geçen yılki organizasyonda üç tane tatile denk getirmiştik. Paskalya vs. gibi. Onların da tarihlerini içine alabilmek için 40 gün yapmıştık. Ama bu yıl gelen feedbackler ve geçen yıldan tecrübelerimizle daha kısa ama daha yoğun bir etkinliğin daha iyi verim getireceğini düşündük.
Geçen yıl 94 A VM bu kapsamdaydı. Bu yıl yine aynımı konsept?
Kodal: İstanbul’da 94 AVM var ama bunlardan geçen yıl 41 tanesi etkinliğe katılmıştı. Diğerleri zaten ölçekleri daha küçük olmaları sebebiyle bu kapsamın içinde değillerdi. Bu sene bu sayının 41’in üzerine, 45-50 AVM’ye çıkacağını düşünüyoruz. Cadde olarak Bağdat Caddesi, Nişantaşı ve Beyoğlu ağırlıklı, ama bunun dışında başka bölgelere de bazı etkinlikleri planlıyoruz. İstanbul’un bütününü kucaklayacağız.
AVM’ler geçen yıl 23.00’e kadar açıktı. Bu değişti mi?
Kodal: Genel kanı henüz daha kesinleşmemekle beraber hafta içi normal saatlere kadar açık olacak AVM’ler. Hafta sonu 23.00 uygulaması yapacağız. Perakendeci ve AVM’lerden gelen taleplerle değerlendiriyoruz bu durumları. Uzun gecelerimiz olacak yine. Aynı uygulamaya devam edeceğiz.
Çekilişlerimiz olacak. Özellikle araba çekilişimiz oluyordu. Devam ediyoruz. Ancak şu an için marka belli değil.
Geçen yıl yüzde 30lara varan indirim olmuştu. Bu sene ne kadar olacak?
Kodal: Bu yıl yüzde 50 olacak. Geçen yıl özellikle yabancı markalarda yeterli indirimi yakalayamamıştık sezon başı olması sebebiyle. Bu sene yabancı markaların da katılımıyla genel olarak yüzde 50’lere yaklaşacağımızı düşünüyoruz. Çok cazip olacak. Araştırmalar yaptık geçen yıl. Hem yabancı hem yerli katılımcılara. Özellikle shopping fest ile ilgili görüşlerini sorduk. Ancak biraz indirim tarafında yetersiz bulmuşlardı organizasyonu.
Peki bütün markalar mı yüzde 50 indirim yapacak?
Kodal: Markalar bazında söylemek çok zor. Markaların büyük çoğunluğunun katılımı fazla olacaktır. Yüzde 50’nin üzerine çıkanlar olabilir. Genel sloganımız yüzde 50 olacak.
Çevre ülkelerden ziyaretçi bekliyor musunuz?
Kodal: Haziran’ı almamızın sebeplerinden biri zaten çevre ülkeler de dahil olmak üzere İstanbul’un çok talep gördüğü bir dönem olması. Sadece yurtdışı değil, diğer illerden de İstanbul’a gelenlerin sayısında artış öngörüyoruz. Shopping Fest bizim için geçen yıl bir ilkti. Deneyim kazandık. Bu yıl çok etkin bir organizasyon, tam anlamıyla bir alışveriş festivali olmasını hedefliyoruz.
Yüzlerce yerli ve yabancı markanın yanı sıra kampanyaların gerçekleştirileceği festival kapsamında sokak şenlikleri, konserler, gösteriler, çocuklara özel oyunlar ve oyuncaklar, müzik etkinlikleri, partiler, yanşmalar, moda gösterileri, defileler ve çekilişler yapılacak.
Harcamalar yüzde 26 arttı
Bankalararası Kart Merkezi, geçen yıl İstanbul Shopping Fest’de 18 Mart-26 Nisan 2011 tarihleri arasında, kredi kartları ile yapılan alışverişlerin cirosunun, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26’lık gibi çok büyük bir artışla, 8 milyar 153 milyon 77 bin TL olarak gerçekleştiğini açıklamıştı. Gerçekleşen ciro ve bir önceki yıla oranla elde edilen yüzde 26’lık artış, henüz ilk yılını arkada bırakan festivalin geleceği için, büyük umutlar getirdi. Festivalin indirim ve fırsatları sadece İstanbullulara değil, çevre illere ve e-ticaret ile tüm Türkiye’ye yayıldı. Aynı dönemde İstanbul’da yabancı kartlarla yapılan alışveriş tutarlarına bakıldığında, festivale sadece Türkiye’den değil, yurtdışından da ciddi bir katılım olduğu gözlemlendi. Binlerce turist alışveriş için İstanbul’a geldi.
AVM’lerde artış yüzde 20’yi geçti
Geçen yıl İstanbul Shopping Fest döneminde bir türlü yüzünü göstermeyen güneşli hava nedeniyle alışveriş severler, Shopping Fest’in indirim ve kampanyalarından en çok AVM’lerde yararlandı. BKM verilerine göre 18 Mart-26 Nisan 2011 tarihleri arasında kredi ve banka kartı ile en çok harcama yapılan yerler 1 milyar 189 milyon 902 bin TL ciro ile AVM’ler oldu. Bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında İstanbul’daki AVM’lerin cirosunun yüzde 21 oranında arttığı gözlendi.
Birçok indirim fırsatı sunan İstanbul Shopping Fest’ten yararlanmak ve harcamalarını kartları ile yaparak puan toplamak isteyenler yeni sezon fırsatlarından yararlanarak giyim ihtiyaçlarını gidermeyi tercih etti. BKM verilerine göre, 18 Mart-26 Nisan tarihlerinde İstanbul’da kredi ve banka kartlan ile toplam 672 milyon 93 bin TL tutarında giyim harcaması yapıldı.